Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήση Διατηρητέου Κτηρίου


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Οικόπεδο με παλαιά κτίσματα σε περιοχή που προβλέπονται κάποιες συγκεκριμένες χρήσεις γης σύμφωνα με το ΓΠΣ.

 

Κάποια από τα κτίσματα εντός του οικοπέδου είναι διατηρητέα και σύμφωνα με το ΦΕΚ χαρακτηρισμού αναφέρονται χρήσεις διαφορετικές από αυτές που προβλέπονται από το ΓΠΣ.

 

Οι ερωτήσεις είναι :

 

1) Για τα διατηρητέα κτίσματα οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι μόνο αυτές που προβλέπονται σύμφωνα με το ΦΕΚ χαρακτηρισμού? Ή είναι αυτές του ΦΕΚ χαρακτηρισμού + αυτές του ΓΠΣ?

 

2) Οι χρήσεις των λοιπών κτισμάτων εντός του οικοπέδου (μη διατηρητέων κτιρίων) είναι αυτές του ΓΠΣ ή επηρεάζονται από το διατηρητέο?

 

Τα ΦΕΚ είναι τα 267Δ/07.04.1997 για το διατηρητέο και

το ΦΕΚ της περιοχής είναι το 1063Δ/16.11.2004.

 

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

απο παρεμφερες θεμα που ειχα αντιμετωπισει στην Αθηνα, πηγαμε με τα σχετικα του ΦΕΚ και οχι με τις χρησεις της περιοχης. Και αυτο ισχυσε για ολο το οικοπεδο και οχι μονο για το διατηρητεο επι αυτού.

 

Η διαφορα βεβαια των δυο περιπτωσεων ειναι οτι το δικο μας ΦΕΚ περι διατηρητεου ηταν μεταγενεστερο του ΦΕΚ χρησεων της περιοχης ενω εσυ τα εχεις αναποδα.

 

Η πολεοδομια τι σου λεει?

Link to comment
Share on other sites

να αποτανθεις στην αρμοδια πολεοδομικη υπηρεσια και οχι στην τ.υ. του δημου οπου πολλα μπορει να λενε αλλα λιγα ειναι υπευθυνα - ας μην αρχισω τωρα για το τι εχω ακουσει απο τ.υ. δημων...

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως ισχύουν οι αυτές του ΦΕΚ + του ΓΠΣ...

Όσο για τα άλλα κτίσματα αυτές του ΓΠΣ.

Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να ισχύουν κάποιες και μόνο αυτές ενώ για την περιοχή υπάρχουν και άλλες.

Link to comment
Share on other sites

εξαρταται βεβαια απο τα αναγραφομενα στο ΦΕΚ χαρακτηρισμου - εχω δει περιπτωση οπου διατυπωνονταν, μαζι με την ανακηρυξη του κτιριου ως διατηρητεου και ειδικοι οροι δομησης και ειδικες χρησεις, π.χ. καταστημα στο ισογειο μεχρι συγκεκριμενο υψος μαλιστα, και κατοικιες στους οροφους, παρολο που η περιοχη ηταν "πολεοδομικο κεντρο" και θα μπορουσε λογικα καποιος να κανει τα παντα.

 

γιαυτο ειπα, εχει σημασια και ο χρονος, γιατι στην περιπτωση αυτη, το ΦΕΚ διατηρησης ηταν μεταγενεστερο του ΓΠΣ και αρα ηταν ξεκαθαρη η θεληση του νομοθετη να περιορισει τις χρησεις στο διατηρητεο κτιριο. Το γιατι δεν το συζητω γιατι προφανως προκειται για ανοησιες γαλαξιακου επιπεδου.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

Το ΓΠΣ καθορίζει τις γενικές κατευθύνσεις χρήσεων γης και ΟΔ στα διοικητικά όρια ενός ΟΤΑ. Οι χρήσεις γης, οι ΟΔ και ο πολεοδομικός κανονισμός, μιας επί μέρους περιοχής (ΠΕ) του συγκεκριμένου ΟΤΑ, εξειδικεύονται με την εκπόνηση της αντίστοιχης ΠΜ. Άλλωστε, για κάθε μείζονα περιοχή ορίζεται μέσος σδ και όχι ο τελικός που θα προσδιοριστεί με τον πολεοδομικό κανονισμό της περιοχής, κατά την έγκριση της ΠΜ.

 

Το συγκεκριμένο θέμα αφορά στις περιοχές εκατέρωθεν της οδού Πειραιώς, αν κατάλαβα καλά. Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για μεν τα διατηρητέα κτίρια ισχύουν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις του ΦΕΚ 267/Δ/1997, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές, που περιλαμβάνονται σε διάφορους ΟΤΑ, και με δεδομένο ότι οι περιοχές αυτές περιλαμβάνονται σε ήδη εγκεκριμένα σχέδια των αντίστοιχων πόλεων, οι νέες δεσμεύσεις (χρήσεις γης, ΟΔ) που ορίστηκαν με το τροποποιημένο ΓΠΣ, θα ισχύσουν μετά την έκδοση αντίστοιχης διοικητικής πράξης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.