Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορολογία οικοδομικών επιχειρήσεων


Recommended Posts

Φορολογία οικοδομικών επιχειρήσεων

 

Με τις αλλαγές που επήλθαν με τον Ν.3522/06 κυρίως ως προς τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών των τεχνικών και οικοδομικών επιχειρήσεων, εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών όλων των τεχνικών επιχειρήσεων και ορισμένων οικοδομικών.

 

Για όσες οικοδομικές επιχειρήσεις προβλέπεται λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος, αυτός αφορά σε οικοδομές, η άδεια των οποίων εκδόθηκε από 1/1/2007 και μετά. Ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των οικοδομικών επιχειρήσεων εφαρμόζεται για τις ατομικές επιχειρήσεις, τις ΟΕ, ΕΕ, Κοινοπραξίες, Κοινωνίες Αστικού Δικαίου κτλ στις οποίες δεν συμμετέχουν νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του ΚΦΕ (ΑΕ, ΕΠΕ, κ.λπ.).

 

Για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εκτέλεση δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων ο προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος διενεργείται λογιστικά ανεξάρτητα από τη νομική μορφή που λειτουργούν (ατομική επιχείρηση, ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ.) και αφορά τα δημόσια ή ιδιωτικά τεχνικά έργα που αναλαμβάνονται από 1/1/2007 και μετά.

 

α) Ακαθάριστα Έσοδα

 

Ως ακαθάριστα έσοδα των οικοδομικών επιχειρήσεων θεωρούνται η αξία των αυτοτελών οικοδομών, διαμερισμάτων πολυκατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, αποθηκών και λοιπών χώρων, όπως αυτή αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την αντικειμενική αξία.

 

Περαιτέρω όμως, η τελική αξία που λαμβάνεται ως ακαθάριστο έσοδο δεν μπορεί να είναι μικρότερη της αξίας που αναμορφώνεται μετά τον έλεγχο της ειδικής δήλωσης ΦΠΑ (ΠΟΛ.1053/06, 1054/06 και ΠΟΛ.1071/06). Σημειώνεται ότι η προσδιορισθείσα με τον τρόπο αυτό αξία του ακινήτου, αν αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο μπορεί να ζητηθεί με αίτησή του προς το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε). Η εκτίμηση του ακινήτου και η αξία που θα προσδιορισθεί είναι δεσμευτική για τον προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. Σε επόμενο στάδιο η αξία προσδιορίζεται από τα δικαστήρια, εφόσον ο φορολογούμενος εξακολουθεί να αμφισβητεί την αξία που εκτιμήθηκε από το Σ.Ο.Ε.

 

β) Χρόνος Απόκτησης Εισοδήματος

 

Ως χρόνος απόκτησης των ακαθαρίστων εσόδων των οικοδομικών επιχειρήσεων θεωρείται η ημέρα σύνταξης του οριστικού συμβολαίου ή η ημέρα που συμπληρώνονται δύο (2) έτη από την σύνταξη του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, χωρίς να έχει συνταχθεί οριστικό συμβόλαιο στο διάστημα των δύο (2) ετών. Αν στο προσύμφωνο υπάρχει ο όρος της αυτοσύμβασης και έχει καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδίδεται η νομή του ακινήτου, ως χρόνος απόκτησης του εισοδήματος θεωρείται η ημέρα υπογραφής του προσύμφωνου.

 

γ) Καθαρά Κέρδη

 

• Τεκμαρτός Τρόπος Προσδιορισμού Καθαρών κερδών Οικοδομικών επιχειρήσεων

 

Ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού των καθαρών κερδών των οικοδομικών επιχειρήσεων ισχύει για:

 

- Ατομικές επιχειρήσεις,

 

- ΟΕ, ΕΕ, Κοινωνίες Αστικού Δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, Αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες και κοινοπραξίες του άρθρου 2, παρ. 2 του ΚΒΣ, εφόσον στους παραπάνω υπόχρεους δεν συμμετέχουν Α.Ε., ΕΠΕ, Δημόσιες, Δημοτικές ή Κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Συνεταιρισμοί, Αλλοδαπές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής και οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση εισοδήματος.

 

Τα καθαρά κέρδη προκύπτουν με τη χρήση του συντελεστή 15% στα ακαθάριστα έσοδα.

 

Ο συντελεστής διπλασιάζεται (30%) στις περιπτώσεις:

 

- Μη επίδειξης βιβλίων και στοιχείων

 

- Μη τήρησης βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ, ενώ υφίσταται υποχρέωση τήρησης.

 

- Τήρησης βιβλίων κατώτερης κατηγορίας του ΚΒΣ ή τήρησης ανεπαρκών ή ανακριβών βιβλίων.

 

• Λογιστικός Προσδιορισμός Καθαρών Κερδών Οικοδομικών Επιχειρήσεων

 

Ο λογιστικός τρόπος προσδιορισμού των καθαρών κερδών των οικοδομικών επιχειρήσεων εφαρμόζεται:

 

- Στα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του ΚΦΕ, στα οποία περιλαμβάνονται:

 

- Στους υπόχρεους της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, (ΟΕ, ΕΕ, Κοινωνίες Αστικού Δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, Αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, κ.λπ.), στους οποίους συμμετέχει ένα από τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της περίπτωσης α’ (ισχύει για οικοδομές των οποίων η άδεια κατασκευής εκδόθηκε από 1/1/2007 και μετά).

 

Ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος, επιτυγχάνεται με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, των δαπανών που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

 

Χρήστος Β. Παύλου, οικονομολόγος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.