Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικά θέματα


BAS

Recommended Posts

Ισως πρέπει να δημιουργηθεί μιά κατηγορία με τον παραπάνω τίτλο , αλλά πρός το παρόν το βάζω εδώ .

 

Αν νομίζουν οι ηγέτες ότι πρέπει να πάει αλλού ας το πάνε .

 

Στο θέμα μας τώρα .

 

Οπως γνωρίζετε η οικοδομή στην Ελλάδα έχει ένα μεγάλο παράδοξο .

Ο τελικός καταναλωτής που είναι ο κύριος του έργου παραλαμβάνει είτε ένα τελικό προίόν , στην περίπτωση ανάθεσης γενικής εργολάβίας , είτε επί μέρους προιόντα , διάφορα στάδια κατασκευής , στην περίπτωση της αυτεπιστασίας .

 

Σε κάθε περίπτωση ενώ συμφωνεί την κατασκευή κάποιου έργου , με κάποιον εργολάβο , ο οποίος με δικούς εργαζόμενους τους οποίους προσλαμβάνει και απολύει αυτός και τους πληρώνει αυτός , με ημερομίσθιο που δεν γνωρίζει ο εργοδότης και ενώ ο εργολάβος παραδίδει στον εργοδότη τελικό προιόν , ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει στο ΙΚΑ , την ασφάλιση ανθρώπων με τους οποίους δεν έχει καμμία εργασιακή σχέση .

 

Σκεφτείτε να πηγαίνατε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο , η μιά τηλεόραση και να σας έλεγαν ότι τόσο κάνει το προιόν και τόσο η ασφάλιση των εργαζομένων που το έφτιαξαν και ακόμη δε ότι εσείς είστε υπόχρεοι γιά την πληρωμή της .

 

Αυτό βέβαια έγινε στην οικοδομή γιά να μπορεί το ικα να πέρνει τα χρήματα με εκβιασμό , κρατώντας τα ακίνητα , μιά και οι υπεργολάβοι ήταν αφερέγγυοι .

 

Το αποτέλεσμα είναι όμως να δημιουργούνται και άλλα προβλήματα .

Δηλαδή , ο υπεργολάβος απολύει κάποιον εργαζόμενο και αυτός έρχεται στον εργοδότη και του ζητάει βεβαίωση χρόνου εργασίας γιά τον ΟΑΕΔ .

 

Ταυτόχρονα ο εργοδότης παίρνει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών γιά όλο το έργο από τον υπεργολάβο , ενώ ο υπεργολάβος κάνει μισθωτές υπηρεσίες που αναφέρει τον εργαζόμενο .

 

Τώρα ο ΟΑΕΔ ζητάει βεβαίωση από τον εργοδότη , ο οποίος δεν μπορεί να δώσει γιατί θα έρχεται σε αντίθεση με το τιμολόγιο του υπεργολάβου , αλλά και ο ΟΑΕΔ δεν δέχεται βεβαίωση του υπεργολάβου που θα συμφωνούσε με τις μισθωτές υπηρεσίες που κάνει αυτός .

 

Μπερδευτήκατε ?

 

Εγώ να δείτε που 3 μέρες τώρα ασχολούμαι με το θέμα .

 

Εχει κάποιος εμπειρία πάνω σε αυτό , με την αντίστοιχη νομική και φορολογική τεκμηρίωση ?

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά , όποιον συνάδελφο κάνει τον κόπο να απαντήσει .

Link to comment
Share on other sites

Τελικά μετά από νομικές και λογιστικές συμβουλές , καταλήγουμε στο εξής :

 

Δίνει βεβαίωση εργοδότη ο κύριος του έργου και παίρνει υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο που αναφέρει ότι έχει πληρωθεί τα μεροκάματα του από τον υπεργολάβο , ο οποίος και τον προσέλαβε και τον απέλυσε και ότι πέραν των ενσήμων που έχουν ήδη πληρωθεί , δεν έχει καμμία απαίτηση από τον κύριο του έργου .

 

Αυτά , αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει κάτι διαφορετικό , ας μας ενημερώσει .

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ φίλε BAS είχα μία εργασία στην Φολέγανδρο, και συγκεκριμένα 2500 μέτρα τσιμεντοκονίες. Μαζί με κάτι άλλες εργασίες το κοστολόγιο ήταν 60000 ευρώ. Ο εργοδότης έβαλε τα ένσημα στο προσωπικό το δικό μου,και πλήρωσε και το Φ,Π,Α. Πιο είναι το παράπονό μου? Το κράτος δεν μου δικαιολογεί ότι εγώ πλήρωσα 40000 ευρώ μεροκάματα, γιατί δεν τους είχα δηλώσει στο ΙΚΑ. Τα ένσημα όμως τα πήραν από τον εργοδότη, και εγώ πλήρωσα 6000 ΦΠΑ, ή αλλιώς φάπα, σαν να τα είχα βάλει όλα στην τσέπη μου. Αν τους είχα βάλει εγώ στο ΙΚΑ πάλη το ίδιο θα ήταν. Δηλαδή, Θα πλήρωνα το ΙΚΑ και θα έδινα πιο λίγα στο ΦΠΑ.

Link to comment
Share on other sites

Επρεπε να κάνεις μισθωτές υπηρεσίες και να περάσεις τα 40000 σαν έξοδα .

ΦΠΑ δεν έχουν τα μεροκάματα , μόνο τα υλικά .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.