Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Αναδρομική φορολόγηση - σοκ για τις γονικές παροχές!


Recommended Posts

Αναδρομική φορολόγηση-σοκ για τις γονικές παροχές!

Παρασκευή, 08/01/2010

 

 

 

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

 

Με μια αιφνιδιαστική τροπολογία, που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών σταματάει – πολύ πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου – τις αφορολόγητες γονικές παροχές ακινήτων. Υπό το βάρος των μαζικών τέτοιου είδους μεταβιβάσεων από φορολογούμενους, οι οποίοι έτρεξαν στις εφορίες να «γράψουν» στα παιδιά τους τα ακίνητά τους αφορολόγητα (με το συμβολικό τέλος του 1%) πριν αλλάξει η φορολογία, το οικονομικό επιτελείο έσπευσε να καταθέσει αυτή την τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι όλες αυτές οι πράξεις θα φορολογούνται από σήμερα με το καθεστώς του νέου νόμου. Δηλαδή, με φόρο, καθως θα επανέλθει ο συντελεστής γονικών παροχών, που ίσχυε μέχρι το 2007.

 

Όπως δήλωσε στην "Κοινωνία ώρα Mega" ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, "η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό πως θα προχωρήσει σε αλλαγές στο φόρο της ακίνητης περιουσίας και δεν ήθελε να επιτρέψει σε εκείνους που έχουν μεγάλες περιουσίες να εκμεταλλευτούν το χρονικό «παράθυρο» που προκύπτει από τη διαβούλευση."

 

Όσες λοιπόν γίνουν από την επομένη της κατάθεσης του νόμου, δηλαδή από σήμερα, θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα. Σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αυτή θα είναι προοδευτική, αλλά και με υψηλότερο αφορολόγητο. Αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή των 300.000 ευρώ και στη συνέχεια θα υπάρχουν συντελεστές, που θα αυξάνονται σταδιακά.

 

Συνεπώς, μέχρι το Μάρτιο, οπότε και αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου, όσοι προχωρήσετε από σήμερα σε τέτοιες μεταβιβάσεις, θα πληρώσετε τώρα το 1% με αφορολόγητο 95.000 ευρώ και μόλις ο νόμος ψηφιστεί από τη βουλή, θα κληθείτε να καταβάλλετε την επιπλέον – και σημαντική – διαφορά, όπως αυτή θα καθορίζεται από τη νέα κλίμακα.

 

Επιπλέον, η ίδια τροπολογία προβλέπει την αύξηση κατά 20% της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η τιμή:

 

- Του πακέτου των 2 ευρώ στα 2,19 ευρώ,

 

- Του πακέτου των 3,20 ευρώ στα 3,61 ευρώ,

 

- Μίας φιάλης ουίσκι κατά 0,91 ευρώ,

 

- Κατά 0,45 ευρώ του ούζου και του τσίπουρου και τσικουδιάς

 

- Κι ενός μπουκαλιού μπίρας από 0,002 έως 0,009 ευρώ.

 

Οι αυξήσεις των φόρων σε ποτά θα ισχύσουν από σήμερα και στα τσιγάρα από την Τρίτη, οπότε και αναμένεται η ψήφιση της τροπολογίας.

 

[email protected]

 

Αλαλούμ με την τροπολογία για τις γονικές παροχές Παρασκευή, 08/01/2010

 

 

Σήμερα τελικά και όχι αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αναδρομική φορολόγηση των γονικών παροχών, παρά το γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο Γενικός Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, υποστήριζαν ότι η τροπολογία είχε κατατεθεί.

 

Επιπλέον, η ρύθμιση αυτή εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δάση που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την φορολογία.

 

Το γεγονός αυτό γεννά ερωτήματα σχετικά με την ακολουθούμενη πρακτική της κυβέρνησης, η οποία είχε εξαγγείλει ότι καμία ρύθμιση δεν θα νομοθετείται μέσω τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια και δεν θα κατατίθεται αιφνιδιαστικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό. Η πρώτη αφορούσε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου άνω του οποίου επιβλήθηκε η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή ημέρα Παρασκευή την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών έδινε συνέντευξη τύπου για τον προϋπολογισμό χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο συγκεκριμένο μέτρο.

 

Ν. Νώτης

Link to comment
Share on other sites

αν και φαινομενικά σωστή κίνηση για να προλάβει όσους θα τρέχανε να μεταβιβάσουν, θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα άμεσα για τον εξής λόγο :

 

Κανένας δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία μεταβίβασης ( ή για να μην είμαι απόλυτος - οι περισσότεροι) όταν δεν ξέρει εκ των προτέρων τι θα πληρώσει στην εφορία και τι θα του κοστίσει αυτό.

Επομένως θα παγώσουν οι μεταβιβάσεις ΄των γονικών παροχών, αλλά και οι δωρεές , με προφανή επίπτωση στις μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες σε μια ήδη προβληματική και μουδιασμένη αγορά.

 

Και με το πάγωμα αυτών το κράτος χάνει ένα σωρό λεφτά.

Είναι προφανής πατάτα του επιτελείου, και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα το αναθεωρήσουν- με πιθανότερο να κοτσάρουν το φόρο άμεσα χωρίς να περιμένουν μέχρι το Μάρτιο.

Link to comment
Share on other sites

ΠΟΜΙΔΑ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ! ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

 

Κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής 8-1-2010 στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση ειδικής γραμματείας Περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις» τροπολογία με το εξής περιεχόμενο:

 

«Σε κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής στις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από 8.1.2010, ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί θεωρείται προσωρινός. Ο οριστικός υπολογισμός του φόρου αυτού διενεργείται μετά την 1η Μαΐου 2010 με τις διατάξεις που ισχύουν κατά την ημερομηνία αυτή. Μετά τον υπολογισμό αυτό, ενεργείται νέα εκκαθάριση του φόρου και βεβαίωση ή έκπτωση του επιπλέον ή επί έλαττον φόρου που αναλογεί κατά περίπτωση.»

 

Σχετικά με την τροπολογία αυτή από την ΠΟΜΙΔΑ ανακοινώνονται τα εξής.

 

Αν η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας αυτής αφορούσε το «μπλοκάρισμα» δικαιοπραξιών κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είχε ως στόχο του τη διαφύλαξη δικαιολογημένου δημόσιου συμφέροντος από κακόβουλους συναλλασσόμενους, θα ήταν απόλυτα επιβεβλημένη η εξεζητημένη αυτή μεθόδευση.

 

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση το αιφνιδιαστικό δικαιοπρακτικό «μπλοκάρισμα» γονιών που θέλουν να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία τους στα παιδιά τους, με βάση ισχύουσες ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις, είναι απόλυτα αψυχολόγητο και ατυχές και δεν δικαιολογείται από τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες του κράτους, ούτε στέκει στη συνείδηση της κοινής γνώμης, για πολλούς και σοβαρότατους λόγους:

 

Πρώτον γιατί η επαναφορά του φόρου γονικής παροχής είναι πλήγμα κατά της οικογένειας, με αμφίβολο συνταγματικό χαρακτήρα, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 21), η οικογένεια και ο γάμος τελούν υπό την προστασία του κράτους.

 

Δεύτερον γιατί η τροπολογία αυτή δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 78 του Συντάγματος το οποίο και ειδικό νόμο απαιτεί για κάθε επιβολή φόρου, αλλά και απαγορεύει την «αναδρομικότητα» της ισχύος του, έστω και έμμεση, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε ότι ρυθμίσεις που αφορούν φορολογία κεφαλαίου είναι συνταγματικός μονόδρομος να ισχύουν από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου και μόνον, και όχι από την κατάθεση τους στη Βουλή, αφού η ισχύς ενός νέου φορολογικού μέτρου από την κατάθεση στη Βουλή επιτρέπεται μόνον για εισαγωγικούς ή εξαγωγικούς δασμούς ή φόρους κατανάλωσης (άρθρο 78 παρ. 3 Συντ.).

 

Τρίτον γιατί δεν μπορεί ο πολίτης να καλείται να υποβάλει δήλωση φόρου γονικής παροχής με όρους «ανοικτής επιταγής», δηλαδή με πλήρη αβεβαιότητα ως προς ουσιώδη στοιχεία προσδιορισμού της φορολογικής του υποχρέωσης, όπως:

 

* Το ύψος του αφορολόγητου ορίου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία,

 

* Το φορολογικό συντελεστή, βάσει του οποίου θα φορολογηθεί,

 

* Την φορολογική βάση (αντικειμενική αξία) επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος. Όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί ο φόρος βάσει των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, που πιθανότατα θα ισχύουν μετά την 1.5.2010.

 

Τέταρτον γιατί η όλη μεθόδευση αντίκειται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μη αιφνιδιασμό των πολιτών, και για ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο πριν από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου.

 

Πέμπτον γιατί το αποτέλεσμα της ρύθμισης αυτής θα είναι η διακοπή των σχετικών δικαιοπραξιών, δηλαδή η αποχή των ενδιαφερομένων από τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων γονικών παροχών, μέχρις ότου αρθεί η σχετική αβεβαιότητα. Αυτό, δηλαδή η διακοπή των δικαιοπραξιών, δεν μπορεί να είναι ένας θεμιτός στόχος σε ένα ευνομούμενο κράτος.

 

Έκτον γιατί, αν η κυβέρνηση είχε πρόθεση να αυξήσει σημαντικά το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών, θα μπορούσε να εκδώσει ανακοίνωση με ένδειξη του σχετικού ποσού, ώστε να οι ενδιαφερόμενοι να μην ανησυχούν, και να μην σπεύδουν στα συμβολαιογραφεία, και όχι να καταθέσει μια τροπολογία που κάνει όλους να ανησυχούν.

 

Η ΠΟΜΙΔΑ έλαβε διαβεβαίωση από αρμόδια πηγή ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών να προβεί σε φορολόγηση των γονικών παροχών που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά με τις ισχύουσες την ημέρα υποβολής της δήλωσης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Αυτό όμως θα είναι βέβαια δεσμευτικό μόνον αν αναφερθεί ρητά στη σχετική νομοθετική διάταξη.

 

Η ΠΟΜΙΔΑ έκανε έκκληση στον Υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να αποσυρθεί ολοκληρωτικά η ρύθμιση αυτή, για όλους τους παραπάνω λόγους, γιατί θα αμφισβητηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους και θα δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στην πράξη.

 

Με την άποψη αυτή συντάχτηκε και ο Υπουργός Εθν. Αμύνης καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επέμεινα ιδιαίτερα στη συνταγματική ανάγκη εκ των προτέρων λεπτομερούς προσδιορισμού των φορολογικών βαρών που αφορούν τους πολίτες. Κατόπιν αυτού φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς το να παρουσιάσει την Τρίτη 12.1 στη Βουλή, άλλη τροπολογία, που θα περιέχει ολοκληρωμένη τη νέα ρύθμιση (αφορολόγητο, φορολογικούς συντελεστές και κλιμάκια). Στην περίπτωση αυτή θα παραμένει η αντίθεση της επαναφοράς του φόρου αυτού προς το άρθρο 21 του Συντάγματος περί προστασίας του θεσμού του γάμου και της οικογένειας από το Κράτος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.