Μετάβαση στο περιεχόμενο

sev_sp

Members
  • Περιεχόμενα

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από sev_sp

  1. 1 ώρα πριν, kan62 said:

    "και αν δεν το έλεγα όροφο, το άφηνα όλο σοφίτα και προσμετρούσα τα παραπάνω από το 50% τετραγωνικά στο ΣΔ ? δεν θα κέρδιζα περισσότερη επιφάνεια και μάλιστα με λιγότερη φασαρία για να υπολογίζω κλιμακοστάσια και διαδρόμους ?".

    υγ. Είναι βέβαιο ότι αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά θα σου βγει καλύτερη κάτοψη ...

    Πολύ σωστή τοποθέτηση, θα φροντίσω να την αναφέρω στην επόμενη συνάντηση. Διότι περιπλέκονται και τα στατικά και θέλω να το αποφύγω. 

  2. 35 λεπτά πριν, kan62 said:

    Αυτό συνάδελφε το αιτιολόγησαν ή το απαίτησαν απλά ;

    Και το "λογικό" που γράφεις ποιό είναι ακριβώς ;

    Το απαίτησαν για την ακρίβεια, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί ένας χώρος που ονομάζουμε σοφίτα να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον όροφο, διότι τότε απλά θα ήταν συνέχεια του ορόφου με κεκλιμένη στέγη και τότε θα πρέπει να μετράει κανονικά στον ΣΔ (δικά τους λόγια). Ήθελαν έστω και 20εκ διαφορετική στάθμη πατώματος για να ονομαστεί ο χώρος σοφίτα. Μάλιστα έτυχε να ακούει τη συνομιλία συνάδελφος, ο οποίος μου είπε ότι πέρασε σε μελέτη τέλος του 2020, σοφίτα με δυο σκαλιά επιπλέον από τον πρώτο όροφο και μέσο ύψος 2,20μ για να μην μετράει στο ΣΔ. Σε άλλη ΥΔΟΜ έχουν δεχτεί σοφίτα σε συνέχεια ορόφου στην ίδια στάθμη; 

  3. 11 λεπτά πριν, Arche said:

    Απίστευτο, αυτό το 1,50μ διάδρομος στα υπνοδωμάτια μπροστά δεν το περίμενα ότι δεν θα μέτραγε σαν δόμηση που πραγματοποιείται στο οικόπεδο...

    Κι όμως! Στη συζήτηση, λέγαμε ότι ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι "δεν προσμετρά έως 25τμ ανά επίπεδο και ανά κλιμακοστάσιο σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων των πλατύσκαλων, των διαδρόμων και των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων." Οπότε δεν τίθεται ζήτημα.
    Και αν θες τη γνώμη μου, καλώς έγινε αυτή η ευκολία, διότι έχει τύχει σε γνωστό μου συνάδελφο να έχει ο πελάτης παιδί σε αμαξίδιο, οπότε οι διάδρομοι "έτρωγαν" τετραγωνικά από τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού για να μπορεί να κινείται άνετα το παιδί, και φυσικά μετρούσαν στο ΣΔ, κάνοντας τους κύριους χώρους μικρότερους. 

    • Upvote 3
  4. 2 ώρες πριν, ΤΑΧΑ said:

    Η μελέτη  σας έγινε δεκτή από την Υδομ, δηλαδή έγινε δεκτό ότι δεν προσμετρούνται στον συντελεστή δόμησης τα τετραγωνικά του κλιμακοστασίου συμπεριλαμβανομένων του πλατισκαλου των διαδρομων κλπ Σύμφωνα με τον νέο ΝΟΚ;

    Ναι! Ακόμα δεν τελείωσε η έκδοση της άδειας, αλλά μετά από συζητήσεις με τους υπάλληλους θα προχωρήσει κανονικά. Δέχτηκαν το πλάτος της σκάλας (1,40μ), με τη λογική ότι μπορεί να εγκατασταθεί αναβατόριο, δέχτηκαν να μην προσμετρήσει ο διάδρομος με το πλατύσκαλο, αρκεί να είναι 1,50μ και πάνω (ώστε να κανει πλήρη περιστροφή ένα καροτσάκι). Για να δεχτούν το υπόλοιπο τμήμα του ορόφου ως σοφίτα, ήθελαν διαφοροποίηση στο ύψος του πατώματος (λογικό) οπότε πρόσθεσα δύο σκαλοπάτια  από τη μία πλευρά δίπλα στη σκάλα κι έκανα μία εσοχή για τις δυο πόρτες των παιδικών δωματίων. Και αφού καταργήθηκε το μέσο υψος 2,20 για να μην προσμετράνε τα τετραγωνικά της σοφίτας, δεν είχαμε πρόβλημα ούτε με την στέγη. Με τον ΗΧ δεν είχα πρόβλημα.

    • Thanks 1
    • Upvote 3
  5. 4 ώρες πριν, JTB said:

    @JTB Μεγάλη κουβέντα το "Πατάς ένα κουμπί και γίνεται μόνο του" , πάει μετά το "Εσείς οι αρχιτέκτονες είστε μόνο για να ζωγραφίζετε". Ω ναι, το έχω ακούσει και αυτό.
    Για την τιμή του Revit σαφώς μιλάμε για υπερβολικό ποσό. Στο γραφείο παίρναμε την ολοκληρωμένη σουίτα κάθε χρόνο. Τώρα που άλλαξαν την πολιτική τους, έχουμε μόνιμα τις τελευταίες εκδόσεις, και θα δούμε πότε και αν θα ξαναπάρουμε. Σίγουρα θα τσεκάρουμε και αυτά που πρότεινες.
    Έχω ήδη κατεβάσει το Twinmotion και περιμένω καινούρια κάρτα γραφικών για να το χρησιμοποιήσω! Επίσης είναι πολύ ενδιαφέρον το D5, το οποίο βγήκε σχετικά πρόσφατα στην αγορά, ήταν καιρό σε beta. Είναι καλό και για εσωτερικά. Θα τα δοκιμάσω και τα δύο και θα επανέλθω. Είχα κάνει στη σχολή ένα πρότζεκτ σε Unreal Engine, αλλά τώρα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ το real time, κάθε χρόνο και καλύτερα.

     

     

    • Upvote 1
  6. @JTB Μα φυσικά και έχει πολλά θέματα το Revit, και προς θεού δεν είπα ότι είναι λύση για διακόσμηση ή κάποια αναλυτικότερη αναπαράσταση. Άλλωστε το είπα ότι μεταφέρομαι σε rhino, διότι δουλεύω και grasshopper.
    Θα συμφωνήσω ότι τα family είναι απλοϊκά, ωστόσο υπάρχουν εταιρείες που πλέον βγάζουν καλά και μπορείς να έχεις ένα πρότυπο αρχείο με όλα αυτά που χρησιμοποιείς. Όσο αφορά τα δέντρα, επιλέγω family με φωτογραφίες αντί για σχεδιασμένα 3d, τα οποία ναι μεν δεν αποδίδουν τέλειες σκιές αλλά δεν κολλάει το αρχείο και κάνω την δουλειά μου. Προφανώς δεν κάνει για εντυπωσιακό φωτορεαλισμό, αλλά για μία αδεια σε βγάζει ασπροπρόσωπο. Με μερικές επιλογές γίνονται ενδιαφέρουσες οι όψεις.  Από την προσωπική μου εμπειρία, το Revit με έχει βολέψει στην παραγωγή αδειών. 
    Φυσικά για διακόσμηση και αναλυτικό design πρέπει να πας άλλο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι ο καθένας καλό είναι να χρησιμοποιεί αυτό που τον βολεύει και σε ευχαριστώ για τις προτάσεις που έκανες, σίγουρα θα τα τσεκάρω. 

    Τέλος, θα αναφερθώ σε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα. Αν ο πελάτης πληρώσει, θα του κάνω την αναλυτική διακόσμηση και θα αφιερώσω όλο μου το χρόνο για ενδιαφέρον 3d με αψεγάδιαστα render.
    Αν όμως με πληρώνει απλά για να βγάλει την άδεια και να κάνει τη δουλειά του, συζητάμε στα ραντεβού βλέποντας το 3d του revit, και βγάζω μόνο ό,τι απαιτείται για την άδεια. Και το revit είναι ιδανικό για τις απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο μέχρι να καταλήξεις με τον πελάτη.

  7. Βλέπω ότι δυστυχώς είμαστε λίγοι ακόμα. Χρησιμοποιώ το Revit περίπου 5 χρόνια, και οφείλω να ομολογήσω ότι η έκδοση του 2021 έχει εξελιχθεί αρκετά σε σχέση με παλαιότερες εκδόσεις. Ουσιαστικά για τους αρχιτέκτονες βοηθάει στην εξοικονόμηση χρόνου κατά δημιουργική διαδικασία για το αρχιτεκτονικό, γρήγορο 3d (ειδικά τώρα που υπάρχουν πολλά site με καλά families όπως το bimobject), και αξιοπρεπέστατα φωτορεαλιστικά, που με λίγο πείραγμα στο photoshop γίνονται αστέρια. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορεί κάποιος να βάλει και vray. Επίσης είναι πολύ χρήσιμες οι λίστες που μπορείς να βγάλεις, για ποσότητες υλικών και προϋπολογισμούς. 
    Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι (κυρίως πολιτικοί και μηχανολόγοι) ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με Autocad, και αναγκαστικά κάνω export και ολοκληρώνω τη δουλειά εκεί. Αυτό που έχω παρατηρήσει με αρκετούς συναδέλφους που δοκίμασαν να μπουν στον κόσμο των BIM, τους φάνηκε βουνό η διαδικασία εκμάθησης και τελικά κατέληγαν να συνεχίσουν  δουλεύουν σε autocad και sketchup. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά tutorial και προτείνω να παρακολουθήσετε τον Balkan Architect στο youtube. 

     

    • Like 2
    • Upvote 1
  8. Σε απάντηση της @georgiafil για κλιμακοστάσιο εκτός ΣΔ,  σας επισυνάπτω περίπτωση κατόψεων κατοικίας , σε 1:100 για νέα μελέτη κατοικιών. 
    Το εσωτερικό κλιμακοστάσιο έχει πλάτος 1,35μ (για δυνατότητα τοποθέτησης αναβατoρίου) , ο διάδρομος ορόφου που οδηγεί στα υπνοδωμάτια & το μπάνιο έχει πλάτος 1,50μ για την πλήρη περιστροφή αμαξιδίου. Στο ισόγειο αφαιρώ την κάτοψη της σκάλας με το φανάρι, και στον όροφο αφαιρώ την το κενό της πλάκας, το πλατύσκαλο και τον διάδρομο. Είναι σωστή η λογική; Επίσης μήπως το κενό που δημιουργείται στην πλάκα δεν θα έπρεπε να υπολογίζεται στα 25τμ;
    Τέλος, τμήμα της κάτοψης ορόφου, γίνεται σοφίτα. Τμήμα της σοφίτας, βγαίνει πάνω από ΗΧ ισογείου. Είναι επιτρεπτό; Ή θα πρέπει το κομμάτι αυτό να υπολογιστεί στον ΣΔ;  

     

    κατόψεις κατοικίας.jpg

    Κατόψεις κατοκίας.pdf

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.