Μετάβαση στο περιεχόμενο

thmane

Members
  • Περιεχόμενα

    25
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Τοποθεσία
    Αθήνα

thmane's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Όταν κάνεις σύμβαση με κάποιον (είτε ως "εργοδότης" είτε ως "εργαζόμενος") πρέπει να υποβάλλεις ανά τρίμηνο (μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα) στη ΔΟΥ κατάσταση συμβάσεων. Η υποχρέωση αφορά και τα 2 μέρη. Το Μάρτιο που με φώναξαν για έλεγχο στη ΔΟΥ το έμαθα, γιατί θεωρούσα ότι μόνο ο "εργοδότης" πρέπει να το κάνει. Τους πήγα τις συμβάσεις να τις δούν, πλήρωσα και κάτι πρόστιμα για να μάθω και πλέον όποτε συμβάλλομαι με κάποια εταιρεία ή ανανεώνω τη σχετική σύμβαση πάω στη ΔΟΥ και υποβάλλω την κατάσταση το τρίμηνο που πρέπει. Δεν το κάνω για μικροποσά με ιδιώτες (π.χ. για ενεργειακά πιστοποιητικά).
  2. Σωστά... Και θα καθόμαστε να γράφουμε σα μλκς το βιβλίο εσ-εξ, και δε θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες !!!
  3. Καλημέρα Μετά από μια πρώτη ανάγνωση (έχω ήδη πονοκέφαλο από τα μπρος - πίσω με τους παλιούς νόμους) διαπιστώνω τα εξής πολύ σημαντικά: 1) Στο άρθρο 3, όπου υπάρχουν αρκετές παράγραφοι με τροποποιήσεις του άρθρου 31 του ΚΦΕ (το οποίο μιλάει για τις εκπιπτόμενες δαπάνες) δεν βλέπω να έχουν μπει ως αναγνωριζόμενες εκπιπτόμενες δαπάνες οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές (ΤΣΜΕΔΕ). 2) Οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από το ακαθάριστο εισόδημα μόνο στην περίπτωση που μιλάμε για ελεύθερο επαγγελματία κατ' ουσία "μισθωτό με μπλοκάκι" - παράγραφος 2 του άρθρου 1, σελίδα 8. ΠΡΟΣΟΧΗ : Στην περίπτωση αυτή όμως δεν υπάρχει δικαίωμα να εκπίπτουν λοιπές δαπάνες (παράγραφος 6 νέου άρθρου 9, σελίδα 6) Τώρα βέβαια η απορία μου είναι, αν είσαι όντως "μισθωτός με μπλοκάκι" αλλά κάνεις και παράλληλα κάποιες δουλειές επιπλέον, που ξέρεις αν στο τέλος του χρόνου η μισθωτή εργασία θα είναι πάνω από το 75% του τζίρου σου, ώστε να μη δικαιούσαι να εκπίπτεις δαπάνες? Ή αν έχεις σύμβαση με 2 εργοδότες, αλλά στην πορεία σου προκύψουν άλλοι 2, τι γίνεται? Δηλαδή καθ' όλη τη χρονιά πρέπει να καταχωρείς κανονικά τις δαπάνες σου, να εκπίπτεις ΦΠΑ όπου προβλέπεται ή όχι? Είπαμε ... ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ !!!
  4. Τι άποψη έχετε συνάδελφοι σχετικά με προκαταβολή ΦΕΜ στις αμοιβές ενεργειακών επιθεωρήσεων? Σαφώς δεν έχουμε περίπτωση "θεώρησης σχεδίων ή μελετών ή έκδοσης άδειας" που λέει στο άρθρο 52, παρ. 4 του Ν.2238. Ομως στο άρθρο 10 (παρ. 4) του ΠΔ100/2010 περί ενεργειακών επιθεωρητών, λέει ότι για την κατάθεση των αμοιβών εφαρμόζεται η γνωστή διαδικασία που προβλέπεται στο Β.Δ. του 1956 και εφαρμόζεται στην περίπτωση των οικοδομικών αδειών. Γνώμες .... ?
  5. Καλησπέρα. Μόλις εισέπραξα κι εγώ μια μεγαλοπρεπή "πάυλα" στον υπολογισμό από το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, αφού τόλμησα να βάλω 2 πηγές παραγωγής ΖΝΧ (λέβητα και ηλεκτρικό). Μου φαίνεται θα βγάλω το ΠΕΑ του πελάτη χωρίς κατανάλωση ενέργειας για ΖΝΧ κατά τους θερινούς μήνες που σβήνει το καλοριφέρ !!!
  6. Καλημέρα. Στην παράγραφο 13 του άρθρου 11, λέει τα εξής (σχετικά με την παράγραφο 5 που μας αφορά): "13. Οι παράγραφοι 1, 3, 5, 6, 7 και 8 έχουν εφαρμογή για κέρδη ισολογισμών που κλείνουν με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010 και μετά και η παράγραφος 12 για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά." Η διατύπωση είναι λίγο ... λογοπαίγνιο. Τι σημαίνει "31 Δεκεμβρίου 2010 και μετά"? Έτσι όπως είναι γραμμένο, νομίζω ότι συμπεριλαμβάνει στη νέα ρύθμιση ΚΑΙ τους ισολογισμούς 01.01.2010-31.12.2010. Αν ίσχυε από 01.01.2011, η σωστή διατύπωση θα 'πρεπε να είναι: "για κέρδη ισολογισμών που κλείνουν μετά την 31.12.2010". Αλλά δεν κόβω και το κεφάλι μου τι θέλει να πεί ο ποιητής (που μπορεί να είναι και ψιλοασύντακτος). Μάλλον χρειάζεται διευκρίνηση από το ΥΠ.ΟΙΚ. το θέμα.
  7. Δες εδώ συνάδελφε, έχουν αλλάξει πολλά: Παραθέτω το τελικό κείμενο του ν/σ http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/nomothesia/nomosxedia/Documents/2010_03_24_SxedioNomou.pdf Στο άρθρο 7, παρ. 6 καταργείται η διάταξη που περιορίζει στο 25% τις δαπάνες "αυτοκινήτου" (καύσιμα, συντήρηση, ασφάλεια, leasing κλπ.) που αναγνωρίζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες (άρα και τους μηχανικούς). Επίσης ομοίως καταργείται και το πλαφόν του 3% επί των ακαθάριστων εσόδων. Η ισχύς αυτής της διάταξης είναι από 01.01.2010 (Άρθρο 91, παρ. 1β). Δες σε προηγούμενες σελίδες, υπάρχουν επισημάνσεις με τις αλλαγές.
  8. Εδώ θα βρεις όλο το νόμο 2238/94 (ΚΦΕ): http://www.fle.gr/forologika/snomoi/-2002/Nomos2238_1994.htm Άρθρο 31, παρ.1, περιπτ. β' "....Ειδικά οι δαπάνες συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας, αποσβέσεων και μισθωμάτων που καταβάλλονται σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι χίλια εξακόσια (1.600) κυβικά εκατοστά, που έχουν στην κυριότητά τους οι επιχειρήσεις ή που έχουν μισθωμένα από τρίτους, εκπίπτουν μέχρι εξήντα τοις εκατό (60%) του συνολικού ύψους αυτών, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης. Για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού εκπίπτει, με τις ίδιες προϋποθέσεις, ποσοστό μέχρι είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των πιο πάνω δαπανών...." Αυτά που άλλαξαν με το νέο νόμο, είναι τα ποσοστά (το 60% έγινε 70%, και το 25% έγινε 35%), και επίσης το ότι τα νέα ποσοστά είναι δεσμευτικά για τον έλεγχο. Δηλαδή εκπίπτει πλέον το 70% της δαπάνης και όχι ΜΕΧΡΙ το 60% που προβλεπόταν. Επίσης στο νέο νόμο εξομοιώθηκαν τα μισθώματα προς εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης με τα μισθώματα προς οποιονδήποτε τρίτο (δηλ. εταιρείες ενοικίασης), οπότε ΔΕΝ εκπίπτει πλέον το 100% των μισθωμάτων για μακροχρόνιες μισθώσεις. Το άρθρο 31 αναφέρεται γενικά σε επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας. Με τον παλιό νόμο, ειδικά για όσους ασκούσαν ελεύθερο επάγγελμα, το ποσοστό 60% δεν ίσχυε, αλλά μας περιόριζε στο 25% των δαπανών με όριο 3% επί των ακαθαρίστων εσόδων (άρθρο 49, παρ.2), αυτός όμως ο περιορισμός με το νέο νόμο καταργήθηκε από 01.01.2010.
  9. Ευχαριστώ. Θα πειραματιστώ λίγο με το excel και θα το συγκρίνω με τα νούμερα που έχει πάνω το ΕΤΑΚ, να δω αν ταιριάζουν.
  10. Ναι, απλά τότε περνάς ως έξοδο την ετήσια απόσβεση του 70% της αξίας του αυτοκινήτου. Νομίζω ότι ο ετήσιος συντελεστής απόσβεσης είναι 15%. Τα λοιπά έξοδα τα περνάς όπως είπα παραπάνω.
  11. Έχει κάποιος εμπειρότερος επί του θέματος καμιά συμβουλή σχετικά με το "τεκμαρτό ενοίκιο ιδιόχρησης" που μπορούμε να δηλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε μέρος της οικίας ως γραφείο? Κάπου είδα ότι υπολογίζουμε 3,5 έως 5% επί της αντικειμενικής. Η αντικειμενική πως προκύπτει? Είναι τα νούμερα που φαίνονται στο λογαριασμό του ΕΤΑΚ για παράδειγμα? Και αυτό το τεκμαρτό ενοίκιο στα βιβλία πως μπαίνει, 1 εγγραφή ανά έτος? Στο Ε3 που το γράφουμε? Αν το ξέρει κάποιος το θέμα ας βοηθήσει. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
  12. Δείτε αν θέλετε στα post #31 και #35 του θέματος "Αναγνωρίζεται ως έξοδο η αγορά αυτοκινήτου?" Έχω δώσει αναλυτικά link και επισημάνσεις για τις ΝΕΕΣ διατάξεις που αφορούν την έκπτωση δαπανών αυτοκινήτου.
  13. Οι δαπάνες καυσίμων, όπως και οι λοιπές για το αυτοκίνητο, εκπίπτουν κατά 70% (ή 35%)από τα ακαθάριστα έσοδα μας. Τονίζω ότι εκπίπτει το σύνολο (δηλ. καθαρό ποσό + ΦΠΑ) από τα ακαθάριστα έσοδα, ενώ το ΦΠΑ δεν εκπίπτει στις περιοδικές δηλώσεις. Άρα μάλλον έχεις μεγαλύτερο όφελος, αναλόγως και της κλίμακας εισοδήματος στην οποία βρίσκεσαι, να τα αφαιρείς ως έξοδα, παρά να τα βάζεις στις αποδείξεις για να συμπηρώσεις το αφορολόγητο.
  14. Ξαναπαραθέτω τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει και επεξηγεί το φορολογικό ν/σ (από το site του υπουργείου): http://www.mnec.gr/export/sites/mnec...Eisigitiki.pdf Δείτε στη σελίδα 24 του pdf εκεί που σχολιάζει το άρθρο 11, παρ.5. Γράφει "ώστε να περιορισθεί η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων των δαπανών μισθωμάτων που καταβάλλουν σε τρίτους (εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων), για λόγους φορολογικής εξομοίωσης με τα μισθώματα που καταβάλλουν σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης". Αφού λείπουν πολλά λεφτά ρε παιδιά, είναι προφανές ότι θέλουν να περικόψουν τα ποσά που εκπίπτουν.
  15. Προφανώς κάνουμε ότι δεν υπάρχει το 2000cc !!! Έτσι κι αλλιώς, το νέο τεκμήριο διαβίωσης που έχουν ψηφίσει για ένα αμάξι 1600cc (4.200 € ετησίως), μας "νομιμοποιεί" να εμφανίσουμε τουλάχιστον 3.000 € δαπάνες καυσίμων. Οπότε μην κολλάς.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.