Μετάβαση στο περιεχόμενο

thmane

Members
  • Περιεχόμενα

    25
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by thmane

  1. Όταν κάνεις σύμβαση με κάποιον (είτε ως "εργοδότης" είτε ως "εργαζόμενος") πρέπει να υποβάλλεις ανά τρίμηνο (μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα) στη ΔΟΥ κατάσταση συμβάσεων. Η υποχρέωση αφορά και τα 2 μέρη. Το Μάρτιο που με φώναξαν για έλεγχο στη ΔΟΥ το έμαθα, γιατί θεωρούσα ότι μόνο ο "εργοδότης" πρέπει να το κάνει. Τους πήγα τις συμβάσεις να τις δούν, πλήρωσα και κάτι πρόστιμα για να μάθω και πλέον όποτε συμβάλλομαι με κάποια εταιρεία ή ανανεώνω τη σχετική σύμβαση πάω στη ΔΟΥ και υποβάλλω την κατάσταση το τρίμηνο που πρέπει. Δεν το κάνω για μικροποσά με ιδιώτες (π.χ. για ενεργειακά πιστοποιητικά).
  2. Σωστά... Και θα καθόμαστε να γράφουμε σα μλκς το βιβλίο εσ-εξ, και δε θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες !!!
  3. Καλημέρα Μετά από μια πρώτη ανάγνωση (έχω ήδη πονοκέφαλο από τα μπρος - πίσω με τους παλιούς νόμους) διαπιστώνω τα εξής πολύ σημαντικά: 1) Στο άρθρο 3, όπου υπάρχουν αρκετές παράγραφοι με τροποποιήσεις του άρθρου 31 του ΚΦΕ (το οποίο μιλάει για τις εκπιπτόμενες δαπάνες) δεν βλέπω να έχουν μπει ως αναγνωριζόμενες εκπιπτόμενες δαπάνες οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές (ΤΣΜΕΔΕ). 2) Οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από το ακαθάριστο εισόδημα μόνο στην περίπτωση που μιλάμε για ελεύθερο επαγγελματία κατ' ουσία "μισθωτό με μπλοκάκι" - παράγραφος 2 του άρθρου 1, σελίδα 8. ΠΡΟΣΟΧΗ : Στην περίπτωση αυτή όμως δεν υπάρχει δικαίωμα να εκπίπτουν λοιπές δαπάνες (παράγραφος 6 νέου άρθρου 9, σελίδα 6) Τώρα βέβαια η απορία μου είναι, αν είσαι όντως "μισθωτός με μπλοκάκι" αλλά κάνεις και παράλληλα κάποιες δουλειές επιπλέον, που ξέρεις αν στο τέλος του χρόνου η μισθωτή εργασία θα είναι πάνω από το 75% του τζίρου σου, ώστε να μη δικαιούσαι να εκπίπτεις δαπάνες? Ή αν έχεις σύμβαση με 2 εργοδότες, αλλά στην πορεία σου προκύψουν άλλοι 2, τι γίνεται? Δηλαδή καθ' όλη τη χρονιά πρέπει να καταχωρείς κανονικά τις δαπάνες σου, να εκπίπτεις ΦΠΑ όπου προβλέπεται ή όχι? Είπαμε ... ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ !!!
  4. Τι άποψη έχετε συνάδελφοι σχετικά με προκαταβολή ΦΕΜ στις αμοιβές ενεργειακών επιθεωρήσεων? Σαφώς δεν έχουμε περίπτωση "θεώρησης σχεδίων ή μελετών ή έκδοσης άδειας" που λέει στο άρθρο 52, παρ. 4 του Ν.2238. Ομως στο άρθρο 10 (παρ. 4) του ΠΔ100/2010 περί ενεργειακών επιθεωρητών, λέει ότι για την κατάθεση των αμοιβών εφαρμόζεται η γνωστή διαδικασία που προβλέπεται στο Β.Δ. του 1956 και εφαρμόζεται στην περίπτωση των οικοδομικών αδειών. Γνώμες .... ?
  5. Καλησπέρα. Μόλις εισέπραξα κι εγώ μια μεγαλοπρεπή "πάυλα" στον υπολογισμό από το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, αφού τόλμησα να βάλω 2 πηγές παραγωγής ΖΝΧ (λέβητα και ηλεκτρικό). Μου φαίνεται θα βγάλω το ΠΕΑ του πελάτη χωρίς κατανάλωση ενέργειας για ΖΝΧ κατά τους θερινούς μήνες που σβήνει το καλοριφέρ !!!
  6. Καλημέρα. Στην παράγραφο 13 του άρθρου 11, λέει τα εξής (σχετικά με την παράγραφο 5 που μας αφορά): "13. Οι παράγραφοι 1, 3, 5, 6, 7 και 8 έχουν εφαρμογή για κέρδη ισολογισμών που κλείνουν με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010 και μετά και η παράγραφος 12 για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά." Η διατύπωση είναι λίγο ... λογοπαίγνιο. Τι σημαίνει "31 Δεκεμβρίου 2010 και μετά"? Έτσι όπως είναι γραμμένο, νομίζω ότι συμπεριλαμβάνει στη νέα ρύθμιση ΚΑΙ τους ισολογισμούς 01.01.2010-31.12.2010. Αν ίσχυε από 01.01.2011, η σωστή διατύπωση θα 'πρεπε να είναι: "για κέρδη ισολογισμών που κλείνουν μετά την 31.12.2010". Αλλά δεν κόβω και το κεφάλι μου τι θέλει να πεί ο ποιητής (που μπορεί να είναι και ψιλοασύντακτος). Μάλλον χρειάζεται διευκρίνηση από το ΥΠ.ΟΙΚ. το θέμα.
  7. Δες εδώ συνάδελφε, έχουν αλλάξει πολλά: Παραθέτω το τελικό κείμενο του ν/σ http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/nomothesia/nomosxedia/Documents/2010_03_24_SxedioNomou.pdf Στο άρθρο 7, παρ. 6 καταργείται η διάταξη που περιορίζει στο 25% τις δαπάνες "αυτοκινήτου" (καύσιμα, συντήρηση, ασφάλεια, leasing κλπ.) που αναγνωρίζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες (άρα και τους μηχανικούς). Επίσης ομοίως καταργείται και το πλαφόν του 3% επί των ακαθάριστων εσόδων. Η ισχύς αυτής της διάταξης είναι από 01.01.2010 (Άρθρο 91, παρ. 1β). Δες σε προηγούμενες σελίδες, υπάρχουν επισημάνσεις με τις αλλαγές.
  8. Εδώ θα βρεις όλο το νόμο 2238/94 (ΚΦΕ): http://www.fle.gr/forologika/snomoi/-2002/Nomos2238_1994.htm Άρθρο 31, παρ.1, περιπτ. β' "....Ειδικά οι δαπάνες συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας, αποσβέσεων και μισθωμάτων που καταβάλλονται σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι χίλια εξακόσια (1.600) κυβικά εκατοστά, που έχουν στην κυριότητά τους οι επιχειρήσεις ή που έχουν μισθωμένα από τρίτους, εκπίπτουν μέχρι εξήντα τοις εκατό (60%) του συνολικού ύψους αυτών, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης. Για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού εκπίπτει, με τις ίδιες προϋποθέσεις, ποσοστό μέχρι είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των πιο πάνω δαπανών...." Αυτά που άλλαξαν με το νέο νόμο, είναι τα ποσοστά (το 60% έγινε 70%, και το 25% έγινε 35%), και επίσης το ότι τα νέα ποσοστά είναι δεσμευτικά για τον έλεγχο. Δηλαδή εκπίπτει πλέον το 70% της δαπάνης και όχι ΜΕΧΡΙ το 60% που προβλεπόταν. Επίσης στο νέο νόμο εξομοιώθηκαν τα μισθώματα προς εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης με τα μισθώματα προς οποιονδήποτε τρίτο (δηλ. εταιρείες ενοικίασης), οπότε ΔΕΝ εκπίπτει πλέον το 100% των μισθωμάτων για μακροχρόνιες μισθώσεις. Το άρθρο 31 αναφέρεται γενικά σε επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας. Με τον παλιό νόμο, ειδικά για όσους ασκούσαν ελεύθερο επάγγελμα, το ποσοστό 60% δεν ίσχυε, αλλά μας περιόριζε στο 25% των δαπανών με όριο 3% επί των ακαθαρίστων εσόδων (άρθρο 49, παρ.2), αυτός όμως ο περιορισμός με το νέο νόμο καταργήθηκε από 01.01.2010.
  9. Ευχαριστώ. Θα πειραματιστώ λίγο με το excel και θα το συγκρίνω με τα νούμερα που έχει πάνω το ΕΤΑΚ, να δω αν ταιριάζουν.
  10. Ναι, απλά τότε περνάς ως έξοδο την ετήσια απόσβεση του 70% της αξίας του αυτοκινήτου. Νομίζω ότι ο ετήσιος συντελεστής απόσβεσης είναι 15%. Τα λοιπά έξοδα τα περνάς όπως είπα παραπάνω.
  11. Έχει κάποιος εμπειρότερος επί του θέματος καμιά συμβουλή σχετικά με το "τεκμαρτό ενοίκιο ιδιόχρησης" που μπορούμε να δηλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε μέρος της οικίας ως γραφείο? Κάπου είδα ότι υπολογίζουμε 3,5 έως 5% επί της αντικειμενικής. Η αντικειμενική πως προκύπτει? Είναι τα νούμερα που φαίνονται στο λογαριασμό του ΕΤΑΚ για παράδειγμα? Και αυτό το τεκμαρτό ενοίκιο στα βιβλία πως μπαίνει, 1 εγγραφή ανά έτος? Στο Ε3 που το γράφουμε? Αν το ξέρει κάποιος το θέμα ας βοηθήσει. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
  12. Δείτε αν θέλετε στα post #31 και #35 του θέματος "Αναγνωρίζεται ως έξοδο η αγορά αυτοκινήτου?" Έχω δώσει αναλυτικά link και επισημάνσεις για τις ΝΕΕΣ διατάξεις που αφορούν την έκπτωση δαπανών αυτοκινήτου.
  13. Οι δαπάνες καυσίμων, όπως και οι λοιπές για το αυτοκίνητο, εκπίπτουν κατά 70% (ή 35%)από τα ακαθάριστα έσοδα μας. Τονίζω ότι εκπίπτει το σύνολο (δηλ. καθαρό ποσό + ΦΠΑ) από τα ακαθάριστα έσοδα, ενώ το ΦΠΑ δεν εκπίπτει στις περιοδικές δηλώσεις. Άρα μάλλον έχεις μεγαλύτερο όφελος, αναλόγως και της κλίμακας εισοδήματος στην οποία βρίσκεσαι, να τα αφαιρείς ως έξοδα, παρά να τα βάζεις στις αποδείξεις για να συμπηρώσεις το αφορολόγητο.
  14. Ξαναπαραθέτω τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει και επεξηγεί το φορολογικό ν/σ (από το site του υπουργείου): http://www.mnec.gr/export/sites/mnec...Eisigitiki.pdf Δείτε στη σελίδα 24 του pdf εκεί που σχολιάζει το άρθρο 11, παρ.5. Γράφει "ώστε να περιορισθεί η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων των δαπανών μισθωμάτων που καταβάλλουν σε τρίτους (εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων), για λόγους φορολογικής εξομοίωσης με τα μισθώματα που καταβάλλουν σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης". Αφού λείπουν πολλά λεφτά ρε παιδιά, είναι προφανές ότι θέλουν να περικόψουν τα ποσά που εκπίπτουν.
  15. Προφανώς κάνουμε ότι δεν υπάρχει το 2000cc !!! Έτσι κι αλλιώς, το νέο τεκμήριο διαβίωσης που έχουν ψηφίσει για ένα αμάξι 1600cc (4.200 € ετησίως), μας "νομιμοποιεί" να εμφανίσουμε τουλάχιστον 3.000 € δαπάνες καυσίμων. Οπότε μην κολλάς.
  16. Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο του σχετικού άρθρου (άρθρο 11, παρ.5): 5. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίστα- νται ως εξής: «Ειδικά για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με κυλινδρισμό μέχρι χίλια εξακόσια (1.600) κυβικά εκατο- στά, εκπίπτουν οι δαπάνες συντήρησης, επισκευής, κυ- κλοφορίας και αποσβέσεων και τα μισθώματα που κατα- βάλλονται σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης ή οποι- ονδήποτε τρίτο, σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ύψους αυτών, εφόσον τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης. Για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού εκπίπτει, με τις ίδιες προϋποθέσεις, ποσοστό τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) των πιο πάνω δαπανών.» Προσωπικά επισημαίνω, όσον αφορά τα μισθώματα που εκπίπτουν, τη φράση "ή οποιονδήποτε τρίτο", επομένως το 70% (ή το 35%) δεν αφορά μόνο τις περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης αλλά και τις λοιπές μορφές μίσθωσης. Αυτή είναι η γνώμη μου. Κατά τα λοιπά, όλα τα έξοδα (καύσιμα, συντήρηση, αποσβέσεις κλπ.) εκπίπτουν κατά 70% (ή 35%) αντίστοιχα. Εδώ το link για το πλήρες κείμενο του νέου νόμου: http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/nomothesia/law/Documents/2010_04_21_nomosforod.pdf
  17. Όχι, οι υπόλοιποι λογαριασμοί περνιούνται στα βιβλία με συντελεστή (π.χ. το 1/3 που θεωρείται ως κοινώς αποδεκτό), και επομένως εκπίπτει και αντίστοιχο ποσοστό του ΦΠΑ.
  18. Οι δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, εκπίπτουν σε ποσοστό 50% της καθαρής αξίας τους. Απ' ότι διάβασα όμως σε φόρουμ λογιστών, καταχωρείται το 100% του ποσού στα βιβλία, στην τριμηνιαία περιοδική εκπίπτει κανονικά το ΦΠΑ όλου του ποσού, αλλά όταν συμπληρώνουμε το Ε3, πάμε στον κωδικό 566 (δαπάνες μη εκπιπτόμενες) και βάζουμε το 50% της καθαρής αξίας των παραστατικών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μειωθούν ισόποσα τα έξοδά μας. Αυτό λέγεται φορολογική αναμόρφωση (!!!!!!). Παραθέτω και το σχετικό λογιστικό link: http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=66894 Κι επίσης δεύτερο link με τη σχετική νομολογία: http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=27737
  19. Το συζητούσα με τον πατέρα μου, που είναι συνταξιούχος αρεοπαγίτης, και μου είπε ότι ειδικά για τους φορολογικούς νόμους μπορεί να ορίζεται σε συγκεκριμένες διατάξεις ή άρθρα αναδρομική ισχύς. Γενικότερα, όντως δεν ισχύουν αναδρομικά οι νόμοι.
  20. ΠΡΟΣΟΧΗ Αλλαγές στα ποσοστά των δαπανών "αυτοκινήτου" που εκπίπτουν ως έξοδα Παραθέτω το τελικό κείμενο του ν/σ http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/nomothesia/nomosxedia/Documents/2010_03_24_SxedioNomou.pdf Στο άρθρο 7, παρ. 6 καταργείται η διάταξη που περιορίζει στο 25% τις δαπάνες "αυτοκινήτου" (καύσιμα, συντήρηση, ασφάλεια, leasing κλπ.) που αναγνωρίζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες (άρα και τους μηχανικούς). Επίσης ομοίως καταργείται και το πλαφόν του 3% επί των ακαθάριστων εσόδων. Η ισχύς αυτής της διάταξης είναι από 01.01.2010 (Άρθρο 91, παρ. 1β). Αυτό που ισχύει πλέον είναι 70% (έως 1600cc) και 35% (πάνω από 1600cc). Δείτε σχετικά στο Άρθρο 11, παρ. 5 και προς το τέλος στις Προσθήκες - Αναδιατυπώσεις στην παρ. 26 (σελίδα 175 του pdf). Η ισχύς είναι επίσης από 01.01.2010 (Άρθρο 11, παρ. 13). Τώρα, όσον αφορά τη διάκριση του Leasing (χρηματοδοτική μίσθωση) και του Operating Leasing (μακροχρόνια μίσθωση), απ' ότι μπορώ να συμπεράνω από αυτά που διαβάζω, καταργείται η αναγνώριση του 100% των δαπανών που αφορούσαν τις μακροχρόνιες μισθώσεις, και ισχύει 70% ή 35% (αναλόγως κυβισμού). Αυτό προκύπτει από τη φράση "τα μισθώματα που καταβάλλονται σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης ή οποιονδήποτε τρίτο" στο άρθρο 11, παρ. 5, σε συνδυασμό με τα όσα επεξηγούνται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το φορολογικό ν/σ. Σας την παραθέτω κι αυτή, από το site του υπουργείου: http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/nomothesia/nomosxedia/Documents/2010_03_24_Eisigitiki.pdf Δείτε στη σελίδα 24 του pdf εκεί που σχολιάζει το άρθρο 11. Γράφει "ώστε να περιορισθεί η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων των δαπανών μισθωμάτων που καταβάλλουν σε τρίτους (εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων), για λόγους φορολογικής εξομοίωσης με τα μισθώματα που καταβάλλουν σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης". Την ίδια άποψη μου διατύπωσαν και από την εταιρεία που κάνω μακροχρόνια μίσθωση του αυτοκινήτου μου, δηλαδή να βάζω 70%.
  21. Τελικό κείμενο ν/σ από το site του υπουργείου: http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/nomothesia/nomosxedia/Documents/2010_03_24_SxedioNomou.pdf Στο άρθρο 7 λέει σαφώς ότι ισχύει από 01.01.2010.
  22. Αγαπητέ συνάδελφε, η λογική σ' αυτή τη χώρα ποτέ δεν ήταν το αυτονόητο. Δυστυχώς... Aπό την εισηγητική έκθεση του ν/σ όπου βασικά εξηγεί τα άρθρα. Άρθρο 11, παρ. 5: "Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 αντικαθίστανται το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε., ώστε να περιορισθεί η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων των δαπανών μισθωμάτων που καταβάλλουν σε τρίτους (εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων), για λόγους φορολογικής εξομοίωσης με τα μισθώματα που καταβάλλουν σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης. Επίσης, με τις ίδιες διατάξεις ορίζεται επακριβώς το ποσοστό των εκπιπτόμενων δαπανών, ενώ με τις προγενέστερες διατάξεις επαφιόταν στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης να καθορίσει το ποσοστό των αναγνωριζόμενων για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά της δαπανών." Εγώ συμπεραίνω ότι είτε κάνεις μακροχρόνια ενοικίαση είτε χρηματοδοτική μίσθωση, πας πλέον με τους συντελεστές 70% ή 35% αναλόγως κυβισμού. Το μόνο καλό απ' την αλλαγή είναι ότι τα ποσοστά αυτά είναι δεσμευτικά και για τον ελεγκτή. Όσον αφορά την ισχύ της διάταξης, απ' ότι βλέπω στην παράγραφο 13 του άρθρου 11, λέει ότι "έχουν εφαρμογή για κέρδη ισολογισμών που κλείνουν με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2009 και μετά", άρα πρέπει να ισχύει από 01.01.2010. Θα επανέλθω περί Ε1.
  23. Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Το 70% (και 35% για τα μεγάλου κυβισμού) είναι σημερινά δημοσιεύματα, ως τελευταίες αλλαγές που ενσωματώθηκαν πριν την ψήφιση των έρθρων του ν/σ. Δες εδώ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26949211 στο σημείο 19. Και μόλις τώρα το επιβεβαιώνω, έχει δημοσιευτεί η τροπολογία: http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/nomothesia/nomosxedia/Documents/2010_03_24_SxedioNomou.pdf στη σελίδα 175 από 187 του pdf. Επίσης από το site του υπουργείου οικονομικών, και μέσα από την εισηγητική έκθεση επί του ν/σ εξηγεί ότι πλέον το operational και το financial leasing θα αντιμετωπίζονται όμοια (δηλαδή τέρμα το 100% για την μακροχρόνια μίσθωση). To ίδιο μου είπαν κι απ' την εταιρεία που κάνω τη μίσθωση. Αυτό μάλλον θα ισχύει από την δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ (άρθρο 91 του ν/σ). Εδώ το link της αιτιολογικής έκθεσης (άρθρο 11): http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/nomothesia/nomosxedia/Documents/2010_03_24_Eisigitiki.pdf Τώρα για να ανακεφαλαιώσω τις οδηγίες σου, οι δαπάνες αυτοκινήτου και το (μη εκπιπτόμενο) ΦΠΑ τους αναγράφονται μόνο στα βιβλία μας, σε χωριστή στήλη, και ως συνολικό νούμερο πιά μπαίνουν μόνο στην εκκαθαριστική ΦΠΑ. Καλά τα κατάλαβα έτσι? Τώρα, γι' αυτό που λες περί Ε1, η λογική έτσι λέει, αλλά... Στο φορολογικό οδηγό 2010 που έχει το site του υπουργείου οικονομικών, λέει (σελ. 27 - 28) ότι η τεκμαρτή δαπάνη (κωδικοί 851 - 858) ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης βαρύνει το μισθωτή. Ομολογώ ότι ψιλοκόλλησα, λέω να ρωτήσω λογιστή περί αυτού. Και πάλι ευχαριστώ.
  24. Καλησπέρα Θα ήθελα τη βοήθεια κάποιου συναδέλφου, που έχει σχετική εμπειρία, όσον αφορά το εξής θέμα: Στην περιοδική δήλωση που πρόκειται να υποβάλλουμε σε λίγες μέρες, πρόκειται να περάσω στα έξοδα κάποια παραστατικά που αφορούν καύσιμα, όπως και μισθώματα για μακροχρόνια μίσθωση αυτοκινήτου. (Αν ποτέ αποφασίσουν και μας πουν με τι συντελεστή θα περνάνε αυτά τα έξοδα. Σήμερα είπαν για 70%). Επειδή μέχρι σήμερα δεν πέρναγα καθόλου έξοδα αυτοκινήτου στα βιβλία μου (τα θεωρούσα περισσότερο μπελά παρά το όποιο κέρδος), έχω ένα μπλέξιμο για το πως θα δηλωθεί ο μη εκπιπτόμενος ΦΠΑ πάνω στην περιοδική δήλωση. Επίσης, επειδή απ' ότι έχω καταλάβει στα έξοδα (τα περί αυτοκινήτου) που εκπίπτουν απ' το ακαθάριστο εισόδημα συνυπολογίζεται το σύνολο (η καθαρή αξία + το ΦΠΑ) αυτών των δαπανών, πρέπει αυτό να εμφανιστεί κάπως στις δηλώσεις του ΦΠΑ, ή μπαίνει μόνο στο έντυπο Ε3? Ευχαριστώ προκαταβολικά για την όποια βοήθεια.
  25. Κατά τ' άλλα εμείς πρέπει να τηρούμε τα βιβλία μας σωστά(???) και σε 15 μέρες να αποδώσουμε ΦΠΑ... Πάλι μαγικά βλέπω να κάνουμε... Χρόνια πολλά, Χριστός ανέστη κι εύχομαι να μας βοηθήσει !!! ───────────────────────────────────────────────────── Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου). Chilon
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.