Μετάβαση στο περιεχόμενο

gio9019

Members
  • Περιεχόμενα

    0
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από gio9019

  1. Κ.Υ.Α. οικ. ΥΠΕΝ/Δ ΑΟΚΑ/58416/1784

    ΦΕΚ B’ 3083/03.06.2024

    Άρθρο 1
    «Οι προθεσμίες της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 1
    του κεφαλαίου τετάρτου της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΟ-
    ΚΑ/55904/2019/19-05-2023 (Β’ 3475) κοινής υπουργικής
    απόφασης παρατείνονται από την λήξη τους έως και την
    21η Ιουνίου 2024

  2. 8 ώρες πριν, loser said:

    @gio9019

    Συνάδελφέ  οσο  και  να  έψαξα  πουθενά  στην Αττική   αλλά  και  σε  άλλους   Νομούς  δεν  βρήκα  την  ένδειξη  αυτή  στους  Δασικούς  χάρτες  .Μόνο  στο  υπόμνημα  υπάρχει   η  επεξήγηση  . 

    Κάνεις λάθος. Κι όμως υπάρχει! (π.χ. στην περιοχή μου) Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εάν η περιοχή που σε ενδιαφέρει εσένα δεν έχει το "Χ" τότε απλά δεν είναι χορτολιβαδική.

  3. 20 ώρες πριν, renia p said:

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Άρα σε ένα μεγάλο οικόπεδο 1700 τμ που το σπίτι απέχει από την αποθήκη 7 μέτρα,θα κάνω ζώνες για το σπίτι και άλλες ζώνες για την αποθήκη? Επίσης,σε άλλη περίπτωση κατά την οποία το οικόπεδο είναι μικρό και οι ζώνες αναπτύσσονται μέσα στα όμορρα οικόπεδα, τι οφείλω να γράψω στην τεχνική έκθεση? 

    βλέπε σελίδα 37051-37052

  4. 22 ώρες πριν, renia p said:

    Καλησπέρα συνάδελφοι. Δεν ξέρω αν έχει ήδη συζητηθεί, αλλα προβληματίζομαι με το εξής: στην κάτοψη (περισσότερο για τοπογραφικό μου μοιάζει) προκειμένου να ορίσουμε τις ζωνες 1,2,3 πρεπει να σχεδιασουμε το περίγραμμα του κτιρίου και να κάνουμε offset. Στην περίπτωση που έχουμε εντός του οικοπέδου τρία- τέσσερα κτήρια ( κατοικία, γκαράζ,αποθήκη κλπ.) κάνουμε ένα περίγραμμα που τα περικλείει όλα και κάνουμε offset σε αυτό το περίγραμμα? Σας ευχαριστώ πολύ!

    Ναι, εφόσον απέχουν μεταξύ τους έως 5μ. (βλέπε ΦΕΚ Β'3475/2023 σελίδα 37053)

    image.png.bea7f074ca7f5eea34eca85fb22f8dae.png

  5. 9 ώρες πριν, loser said:

    Μπορεί  κάποιος  να  ορίσει  πάνω  στον  χάρτη  ποιες  είναι  οι χορτολιβαδικές  εκτάσεις  και  να  πει  με  σιγουριά  εάν  ενας   ιδιοκτήτης  ακινήτου  υπάγεται  στις  διατάξεις  του  Νόμου   . Γιατί  στους  δασικούς  χάρτες   δεν  υπάρχει  τέτοιος  ορισμός  ,  παρα  μόνο  η  έννοια  του  δάσους  ή  του  μή  δάσους  και  η  εκτός  ανάρτηση  περιοχές .  

    Στους δασικούς χάρτες https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension επιλέγεις " i " - "πληροφορία είδους έκτασης".  Χορτολιβαδικές είναι όσες εκτάσεις έχουν στον χαρακτηρισμό το γράμμα "Χ". (βλέπε επιλογή "υπόμνημα")

  6. On 14/5/2024 at 9:46 ΜΜ, avgoust said:

    2) Η άλλη είναι αυτή που συζητάμε εδώ και αφορά  τα εντός απόστασης 300μ απο δασικές και χορτολιβαδικες εκτάσεις κλπ.
    Είναι το ΦΕK 2194B / 10-4-2024 με το οποίo παρατάθηκαν οι αρχικές προθεσμίες ως εξής :

    10 Μαΐου 2024: Υποβολή από εξουσιοδοτημένο Διαχειριστή α) Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και β) Τεχνικής Έκθεσης με τα συνοδευτικά της στοιχεία (κάτοψη). Και επειδή δεν υπάρχει ακόμα η πλατφόρμα υποβάλλονται έντυπα στον οικείους Δήμους.

    10 Ιουνίου του 2024 : Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποβάλλει τη δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας.

    Δεν γνωρίζω ΦΕΚ νεότερης παράτασης και δεν  ξέρω που το βρήκε αυτό η civiltech.
    Αμα δε δω ΦΕΚ δεν πείθομαι.

     

    Από άρθρο 28/05/2024:

    Στο περιθώριο του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) που πραγματοποιείται στην Αθήνα ο κ. Σκυλακάκης δηλωσε τα εξής: «Από τον Μάιο του 2023 ισχύει ο κανονισμός για τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα η κοντά σε δάση, να έχουν για τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και να υπάρχουν κάποιοι βασικοί καθαρισμοί φέτος γύρω από τα ακίνητα αυτά. Η σχετική ημερομηνία αποφασίσαμε να παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου για να διευκολυνθούν οι πολίτες αλλά και οι μηχανικοί δασολόγοι γεωπόνοι που κάνουν τις τεχνικές εκθέσεις, να ολοκληρώσουν το έργο».

    Ισχύει;

  7. 3 ώρες πριν, Παπλωματούχος Μηχανικός said:

    Ο κανονισμός προβλέπει ότι κάθε κατασκευή που διαθέτει οικ. άδεια μετά την 19-05-2023 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού) θα λογίζεται ως νέα κατασκευή, ενώ όποια κτίστηκε ή διαθέτει οικ. άδεια πριν την 19-05-2023 θα λογίζεται ως υφιστάμενη.

    Έστω ότι δίπλα σε υφιστάμενο παλαιό κτίριο κτίζεται νέο, με ημερομηνία άδειας 22-05-2023 (μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού).

    Θα πρέπει πχ. να διασφαλιστεί πλάτος εισόδου 4μ (απαίτηση για νέα κτίσματα), ή όχι (δυνατότητα για υφιστάμενα κτίρια) ;

     

    Ειδικά σε θέματα που η απαίτηση αφορά σε ολόκληρο το οικόπεδο (π.χ. περίφραξη) ή σε όλα τα κτίσματα και δεν γίνεται να εξεταστεί/εφαρμοστεί ξεχωριστά σε κάθε κτίσμα, (όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα που η απάιτηση για το πλάτος της μίας και μοναδικής εισόδου αφορά και στα δύο κτίσματα του ακινήτου, εφόσον δεν έχει καθένα τη δική του είσοδο), πιστεύω ότι το πιο σωστό θα είναι να εφαρμόζεται η δυσμενέστερη περίπτωση, δηλ. οι απαιτήσεις για τα νέα κτίσματα.

  8. On 27/4/2024 at 9:58 ΜΜ, Παπλωματούχος Μηχανικός said:

    Επόμενη απορία:

    ο κανονισμός καθορίζει τις προϋποθέσεις εφόσον το ακίνητο διαθέτει ήδη κτίσμα (υπάρχον κτίριο) ή πρόκειται να έχει κτίσμα (στα σχέδια με οικ. άδεια). 

    Τι συμβαίνει αν το ακίνητο διαθέτει ήδη κτίσμα και πρόκειται παράλληλα να φτιαχτεί καί νέο;

    Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι η κατάσταση του κτιρίου (υφιστάμενο/υπό κατασκευή) επηρεάζει και τον κανονισμό του περιβάλλοντος χώρου.

    "Το έντυπο αξιολόγησης συντάσσεται άπαξ και επανασύνταξή του απαιτείται μόνο στην περίπτωση που τροποποιηθούν οι παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη κατά την αξιολόγηση (όπως για παράδειγμα τυχόν αλλαγή στο πλάτος της οδού πρόσβασης στο ακίνητο, προσθήκη σημείου υδροληψίας πυροσβεστικού οχήματος, δόμηση νέων κτιρίων στα όμορα ακίνητα με επίπτωση στον δείκτη της πυκνότητας του δομημένου περιβάλλοντος) εφόσον επιφέρουν μεταβολή στην κατηγορία επικινδυνότητας του ακινήτου."

    "Η τεχνική έκθεση συντάσσεται και αυτή μία φορά, επανυποβάλλεται όμως επικαιροποιημένη στην περίπτωση τροποποίησης, είτε του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας, είτε του περιεχομένου της και των στοιχείων που περιλαμβάνει (π.χ προσθήκη νέου κτίσματος στο ακίνητο ή επέκταση υφισταμένου)."

  9. 9 ώρες πριν, aware said:

    @aware Απλώς να επισημάνω ότι το άρθρο αυτό αφορά στο "Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών" του ν5075/2023 - άρθρο 31 (Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) που απαιτεί μόνο την υποβολή μίας υπ. δήλωσης για τον καθαρισμό του ακινήτου. Για να μην το συγχέουμε με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας του ΥΠΕΝ που συζητάμε εδώ.

  10. Υπολογισμός "μέσης κλίσης περιοχής ακινήτου" μέσω Google Earth Pro (βλέπε συνημμένο αρχείο jpg) σύμφωνα με την παράγραφο 5.3.1 της Υ.Α.

    Παρακαλώ για τα σχόλια-παρατηρήσεις σας. Ευχαριστώ.

    (Το Google Earth Pro δείχνει υψόμετρα κάτω-δεξιά στο "elev")

    .thumb.jpg.7a2289724874fc7cc53aadba45c61562.jpg

  11. @leftkox

    @Pasvantis

     

    Η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ με ΑΔΑ: ΡΦΛΡ4653Π8-ΜΤΒ (19/04/2024) διαχωρίζει ποιοί "τεχνικοί επιστήμονες" συντάσσουν το έντυπο αξιολόγησης και ποιοί την τεχνική έκθεση:

    • "Το Έντυπο αξιολόγησης συντάσσεται από τεχνικό επιστήμονα με κατάρτιση σε θέματα

    τοπογραφίας, βλάστησης, υποδομών και δικτύων. Ενδεικτικά και με την επιφύλαξη των
    επαγγελματικών δικαιωμάτων του συνόλου των τεχνικών επιστημόνων, το έντυπο αξιολόγησης
    μπορεί να συνταχθεί από μηχανικούς (τοπογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς,
    μηχανολόγους μηχανικούς, μηχανικούς περιβάλλοντος, κ.λ.π,) καθώς και δασολόγους, γεωπόνους
    ή γεωτεχνικούς επιστήμονες
    ."

    • τεχνική έκθεση συντάσσεται από μηχανικούς που έχουν δικαίωμα υπογραφής μελετών

    πυροπροστασίας κατά τις προβλέψεις του π.δ 99/2018 (Α’ 187) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του
    μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» (πολιτικοί
    μηχανικοί, αρχιτέκτονες μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, αγρονόμοι
    τοπογράφοι μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, μηχανικοί μεταλλείων και μεταλλουργοί μηχανικοί,
    ναυπηγοί μηχανικοί, μηχανικοί παραγωγής και διοίκησης)
    ."

    • "Το έντυπο αξιολόγησης και η τεχνική έκθεση δύναται να συνταχθούν από τον ίδιο τεχνικό

    επιστήμονα ή από διαφορετικούς."

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.