Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

basilis tsionas

Members
  • Περιεχόμενα

    30
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by basilis tsionas

  1. Καλησπέρα. Μπορεί το δοκάρι έδρασης της σοφίτας στην αριστερή πλευρά όπως φαίνεται στο σχήμα που επισυνάπτω να έχει ύψος 1,30μ δεδομένου ότι θέλω να πετύχω καλύτερο ελεύθερο ύψος στη σοφίτα? Υπάρχει κάποιος περιορισμός στο ύψος του δοκαριού έδρασης της σοφίτας? Το συγκεκριμένο δοκάρι ξεκινά από το μέγιστό επιτρεπόμενο ύψος και πάνω. Αν υπάρχει κάποια απαγορευτική διάταξη παρακαλώ να την αναφέρεται. ΣΟΦΙΤΑ.pdf
  2. Καλημέρα συνάδελφοι. Τελικά σήμερα ισχύουν οι διαστάσεις φωταγωγου 1,20Χ2,00 για φωτισμό και αερισμό κλιμακοστασιου?
  3. Μπορει σε νέο κτίριο ο λέβητας φυσικού αερίου να τοποθετηθεί εκτός ιδεατου στερεού, σε ανοιχτό εξώστη με κατάλληλη αρχιτεκτονική κατασκευή ώστε να μην είναι ορατός?
  4. Μπορει σε νέο κτίριο ο λέβητας φυσικού αερίου να τοποθετηθεί εκτός ιδεατου στερεού, σε ανοιχτό εξώστη με κατάλληλη αρχιτεκτονική κατασκευή ώστε να μην είναι ορατός?
  5. Μπορεί η απόληξη (πάνω από στέγη) καμινάδα αερίου να είναι εκτός ιδεατό στερεού? Συνήθως οι λέβητες αερίου τοποθετουνται στην πρόσοψη και οι απολήξεις τους βρίσκονται εκτός ιδεατου. Είναι νόμιμο?
  6. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ΝΟΚ όπως έχει τροποποιηθεί σήμερα ισχύει: "10. "Τεχνικά συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης και παραγωγής Ζεστό Νερό Χρήσης (ΖΝΧ), "ηλιοθερμικά πανέλα αερισμού, φωτοβολταϊκά στοιχεία και συναφή,"(**), όπως επίτοιχοι λέβητες αερίου, "εξωτερικές μονάδες κλιματισμού,"(**) στις περιπτώσεις νέων κατασκευών θα πρέπει να ενσωματώνονται στο κέλυφος του κτιρίου και να μην προεξέχουν από την επιφάνεια των όψεων του κτιρίου."(*). "Τα παραπάνω δύνανται να τοποθετηθούν εντός κλειστών εξωστών (έρκερ), εντός ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, εντός ανοικτών εξωστών, στα δώματα (με μέγιστο ύψος στηθαίου 1,50 μ.), σε μη προσβάσιμους χώρους (με εξαίρεση την πρόσβαση για συντήρηση εγκαταστάσεων) κάτω από ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού, στο χώρο της πιλοτής και άλλους, εφόσον εξασφαλίζεται από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ο αποκλεισμός της θέασης των παραπάνω συστημάτων στις όψεις του κτιρίου.".(***). Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί των εξωστών ή των δωμάτων, να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των τριών (3,00 μ.) μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου και με πρόβλεψη κατάλληλης απορροής των "παραγόμενων"(**) συμπυκνωμένων υδρατμών, για κτίρια που βρίσκονται στην οικοδομική γραμμή και η λειτουργία τους δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια "θορύβου."(*). Στις όψεις "επί του κελύφους"(*) του κτιρίου επιτρέπεται η εγκατάσταση μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων "των τεχνικών συστημάτων του κτιρίου."(**) . " Η παραπάνω διατύπωση για νέα κτίρια εννοεί: α) πως μπορεί ο ατομικός λέβητας αερίου να τοποθετηθεί στον ανοιχτό εξώστη μέσα σε μια κατασκευή (αλουμίνιου, μεταλλική, από τοίχο τσιμεντοσανιδας ή τούβλων κλπ) που να ονομαστεί αρχιτεκτονική προεξοχή όπως αυτή ορίζεται από τον ΝΟΚ, ώστε να εξασφαλιστεί ο αποκλεισμός της θέασης; ή β) πως απαιτείται υποχρεωτικά να γίνει εσοχή στο κέλυφος του κτιρίου που ενσωματώνεται μέσα σε αυτή ο λέβητας φυσικού αερίου; Αυτή η εσοχή πρέπει να καλυφθεί με κάποιο καλυμα ώστε να μην είναι ορατός ο λέβητας στην όψη κλπ; Ευχαριστώ για την βοήθεια.
  7. Καλημέρα. Μπορεί τα δοκάρια της πλάκας του τελευταία ορόφου πολυκατοικίας να γίνουν ανεστραμενα και να ξεπερνούν το επιτρεπομενο ύψος? Πχ επιτρέπεται μέγιστο ύψος 18μ +στέγη. Η στάθμη της οροφή της πλάκας είναι στα 18μ.Τα δοκάρια αυτής της πλάκας αν γίνουν ανεστραμενα (για αισθητικούς λόγους) ξεπερνούν αυτό το ύψος κατά περίπου 30cm. Επιτρέπεται? Μπορούν να ενσωματωθούν μέσα στο επιτρεπομενο ύψος της στέγης?
  8. Δύσκολη απορία. Καλησπέρα. Έχω μια απορία που θα προσπαθήσω να τη διατυπώσω όσο πιο απλά γίνεται γιατί είναι δύσκολη η διατύπωση της. Μπορώ να έχω ερκερ σε όλο το ύψος της όψης (πχ ερκερ στο ίδιο σημείο της όψης και στους πέντε ορόφους 5οροφης οικοδομής). Επειδή στον ορισμό αναφέρει πως ερκερ "είναι η οριζόντια προεξοχή δαπέδου τμήματος ορόφου χώρου κύριας ή βοηθητικής χρήσης που προβάλλει πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου..." μήπως στην περίπτωση αυτή υπάρχει πρόβλημα? Φοβάμαι μήπως οι χώροι αυτοί δεν θεωρούνται ερκερ καθώς δεν προβάλλονται πέρα των επιφανειών των όψεων, αλλά στην ουσία εφόσον κατασκευαστούν σε όλο το ύψος της όψης δηλαδή σε όλους τους ορόφους αποτελούν την όψη, και αυτόματα αναιρείται το παραπάνω σημείο που αναφέρω στον ορισμό του ερκερ καθώς οι χώροι αυτοί δεν θα προβάλλουν πέρα από την επιφάνεια της όψης. Στα παραδείγματα του ΝΟΚ παρουσιάζεται ερκερ σε έναν μόνο όροφο και όχι σε όλους τους ορόφους του κτιρίου. Εφόσον κατασκευαστούν σε όλους θεωρούνται ερκερ ή θεωρούνται όψη του κτιρίου και κατά συνέπεια όχι ερκερ; Στην παραπάνω περίπτωση θεωρούμε δεδομένο ότι τηρείται το 20% της επιφάνειας της όψης καθώς και οι υπόλοιποι περιορισμοί κλπ.
  9. Τελικά με όλα αυτά που γράφεις επειδή δεν είναι ξεκαθαρο ποιο είναι το συμπέρασμα; Άλλα λέει ο νοκ κι άλλα ο κτιριοδομικος. Ποιος ισχύει τελικά; Επιτρέπεται η όχι; ο φωταγωγος 1,20Χ2,00μ είναι ακάλυπτος χώρος ώστε να μπορεί να φωτιστει κλιμακοστασιο ;
  10. Με ενδιαφέρει αν μπορώ να φωτισω κλιμακοστασιο από φωταγωγο 1,20Χ2,00μ και πως αυτό μπορεί να τεκμηριωθει καθώς ο νοκ δεν αναφέρει την περίπτωση φωταγωγου. Αναφέρει άνοιγμα σε ακάλυπτο (για τα 2,00μ). Και σκέφτομαι πως μια τεκμηρίωση θα μπορούσε να είναι η αποδοχή του φωταγωγου ως ακαλύπτου ώστε να εφαρμοστεί το παραπάνω. Αλλά ο νοκ δεν αναφέρει αν ο φωταγωγος μπορεί να θεωρηθεί ακάλυπτος. Δεκτή κάθε βοήθεια.
  11. Σήμερα σε επαφή μου με την πολεοδομία Καρδίτσας μου ανέφεραν πως το βλέπουν θετικά αλλά θέλουν και την άποψη της αποκεντρωμένης. Επίσης σε επικοινωνία με την πολεοδομία Λάρισας μου ανέφεραν πως εκδίδουν κανονικά άδεια με φωτισμό αερισμό κλιμακοστασιου από φωταγωγο 1,20Χ2,00μ. Έκανα ερώτημα στην Αποκεντρωμένη και περιμένω απάντησή. Αν έχει κάποιος κάποια επιπλέον στοιχεία, όπως απάντηση υπηρεσίας για το θέμα ας το ανεβάσει. Ευχαριστώ.
  12. Σύμφωνα με τον ορισμό του ΝΟΚ ακάλυπτος είναι ο χώρος του οικοπέδου που δεν δομείται. Ο νοκ αναφέρει να έχουν άνοιγμα σε ακάλυπτο (όχι υποχρεωτικό ακάλυπτο). Επομένως με βάση την αναφορά της Λεμπέση θεωρώ πως το διαμπερές κατακόρυφο άνοιγμα θεωρείται ακάλυπτος καθώς δεν δομείται. Μόνο με αυτή την ερμηνεία πιστεύω μπορεί να εφαρμοστεί το 1,20Χ2,00. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν το διαμπερές κατακόρυφο άνοιγμα θεωρείται ακάλυπτος ή όχι;
  13. Αναφέρει ο νοκ: Οι χώροι κλιμακοστασίου καλύπτουν τις προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού, αερισμού εφόσον έχουν ανοίγματα προς ακάλυπτους χώρους ή ελεύθερο ανοιχτό χώρο ελάχιστης διάστασης δύο (2,00 μ.) μέτρων κάθετα προς την πλευρά των ανοιγμάτων. Το ελάχιστο πλάτος του κατακόρυφου διαμπερούς ανοίγματος φωταγωγού του κτιρίου μέσω του οποίου μπορεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού ενός κλιμακοστασίου, είναι το οριζόμενο από τον Κτιριοδομικό κανονισμό, ήτοι 1,20 μ. Δεν αναφέρει ότι μπορεί να φωτίστει από φωταγωγο 1,20Χ2,00. Εκτός εάν θεωρείται ακάλυπτος ο φωταγωγος γιατί ελεύθερος χώρος σίγουρα δεν είναι. Άρα μάλλον είναι ακάλυπτος.
  14. Ευχαριστώ για την απάντηση. Σε ποια πολεοδομία; που βασίστηκαν για να το περάσουν; να το αιτιολογήσω και στην δικιά μου πολεοδομία.
  15. Ο φωταγωγός 1,20 * 2,00 θεωρείται ακάλυπτος; Στο νέο βιβλίο της Λεμπέση β εκδοση νοκ (2016-2017 σελ 606) αναφέρει πως το κλιμακοστάσιο μπορεί να φωτιστεί και να αεριστεί από φωταγωγό με διάστασειε 1,20/2,00. Τελικά ισχύει;
  16. Ένας φωταγωγός με διαστάσεις 2*1,2 με παράθυρο κάθετα στα 2 μετρα συμφωνα με νοκ καλυπτει φυσικο φωτισμο-αερισμο κλιμακοστασιου??
  17. Έχω μια έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για φωτοβολταϊκά. Μπορεί αυτή να αναθεωρηθεί ή να ενημερωθεί, όπως γίνεται με τις κανονικές άδειες προκειμένου να αλλάξουν κάποια στοιχεία της που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία (όχι στοιχεία που σχετίζονται με εγκρίσεις);;; Και γενικά μια έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας μπορεί να αναθεωρηθεί ή να ενημερωθεί;;; Αν ναι ποια είναι η ανάλογη νομοθεσία;;; Ευχαριστώ.
  18. Ναι αλλά αυτά που χρησιμοποιούνται για θερμοσιφωνα μπορούν αν μας βολεύουν να τα χρησιμοποιήσουμε για φ/ β. Το ερώτημα μου ομως αν ξέρετε ειναι που θα βρω ρυθμιζομενα σε ύψος αγκιστρα για να τα χρησιμοποιήσω για Φ\β σε στέγη??? ξέρετε τύπο, ονομασία, εταιρία κλπ
  19. Θα ήθελα οποία πληροφορία έχετε σχετικά με ρυθμιζομενα αγκυστρα βάσης φωτοβολταικης εγκαταστάσεις σε κεραμοσκεπη. Προφανώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τοποθέτηση θερμοσιφωνα. Ευχαριστω
  20. Στο civiltech ξέρει κανείς πως δηλώνουμε τα στοιχεία τόσο για τα φορολογικά, όσο και για τις αμοιβές??? πως υπολογιζω το 70% για τις εισφορές στο πρόγραμμα??? μπορεί να γίνει με συμβατικό ? Δεν διαχωρίζουμε συνεχόμενα ποστς μας. Πατάμε edit και διορθώνουμε προσθέτοντας ή αφαιρώντας έχεις κίτρινη TheoTDM900
  21. Θέλω μια πρόταση για αγορά ενός gps για αποτυπώσεις – κτηματογραφήσεις ακινήτων??? Μέχρι 10.000Ε
  22. Δυστυχώς έχω προβεί σε όλες τις ενέργειες ενημέρωσης των αρμοδίων, προϊσταμένων της (δήμαρχο, αντιδήμαρχο κλπ) αλλά όλοι εξυπηρετούν συμφέροντα και μάλιστα την προτρέπουν να μη δώσει την άδεια. Πραγματικά είναι ένα θέμα που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και μας αφορά όλους τους μηχανικούς. Η μήνυση που έκανα θα εκδικαστεί μετά από χρόνια, αλλά έως τότε η ζημία θα έχει γίνει τόσο σε επίπεδο πελατών (ακύρωση διαμερισμάτων) όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας της επιχείρησης μου. Πραγματικά δεν είναι δυνατόν να εξαρτιόμαστε από έναν υπάλληλο ο οποίος με την ανοχή των ανωτέρων του να παίζει παιχνίδια σε βάρος ελευθέρων επαγγελματιών και να μην μπορεί κανείς να κάνει κάτι. Υπάρχει κάποια πρόταση???
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.