Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΙΑΣΟΝΑΣ

Core Members
  • Περιεχόμενα

    17.122
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    162

Everything posted by ΙΑΣΟΝΑΣ

  1. Εκτός κι αν ο μηχανικός ή ο λογιστής, αρέσκεται της δημοσιότητας και εντέχνως δημιουργεί αφορμές αρθρογραφίας, έστω και παλιοημερολογίτικης....
  2. Όταν υπερβαίνει αυτά τα ποσοστά (40,40,20) ή είναι εντός προκηπίου, η εξαίρεση από κατεδάφιση ισχύει για 40 χρόνια! Επιτρέπεται η σύσταση εμπράγματου διακιώματος επί αυτών και για οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση είναι απαραίτητη η υπαγωγή στην Κατηγορία 5 του 4495, με την καταβολή παραβόλου 100 ευρώ.
  3. 1. Η εφορία δεν ασχολείται με τις επιμέρους επιλογές του υπόχρεου σε ΦΕΜ, δηλαδή, αν αφορά σε αμοιβή για μελέτη ή σε αμοιβή για επίβλεψη. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η πληρωμή του ΦΕΜ, ο υπόχρεος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του έργου. 2. Σε ό,τι έγγραφο κ.λπ. εκδίδεται στη συνέχεια από το σύστημα δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη επιλογή (π.χ. μελέτη ή επίβλεψη). 3. Η πολεοδομία επίσης δεν ασχολείται διότι δεν την ενδιαφέρει. Νοιάζεται κι ελέγχει κατά τον έλεγχο των φορολογικών μόνο και μόνο, για το ποσό της αμοιβής και το ποσό και τη βεβαίωση πληρωμής του ΦΕΜ. Πουθενά δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη επιλογή (π.χ. μελέτη ή επίβλεψη). 4. Επιπροσθέτως αποτελεί "λάθος" να πληρωθεί ΦΕΜ για εργασία που δεν έγινε ή που έγινε δυό φορές. Δεν πρόκειται ουδείς βεβαίως ν' ασχοληθεί. Κι επίσης βεβαίως θ' αφαιρεθεί στο τέλος της χρήσης από τον φόρο που αναλογεί στον δικαιούχο επαγγελματία. Υ.Γ. Ώρες ώρες πάντως απορώ γιατί κάποιοι κάνουν τη ζωή τους δύσκολη....
  4. Λεβέντες, ο καθένας μας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει... Ο νόμος είναι σαφής στο σημείο αυτό και δεν χωρούν αμφισβητήσεις! Οι αμοιβές μας είναι ανάλογες της εργασίας μας (π.χ. μια απλή ΕΕΔΜΚ μπορεί να κοστίσει 500 ευρώ ή αν είναι πολύπλοκη 3.000 ευρώ κ.λπ.)... Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών μπορούν να στραφούν βεβαίως και νομικά εναντίον των ιδιοκτητών που εναντιώνονται και να πετύχουν την αποκατάσταση αυτού που επιδιώκουν! Υπάρχουν βεβαίως και τα λαμόγια "συνάδελφοι" που "όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρωνουν" και πολλές φορές με τις προφορικές ευλογίες (ή με άλλα λόγια, νομικά αστήρικτες παπαριές) της οικείας πολεοδομίας... Καλή Μεγάλη Τετάρτη να έχουμε...
  5. Πριν από αυτά: Τα 2 πως θα γίνουν 1; Το 4,1 της σούμας δεν είναι λίγο "παρατραβηγμένο" για να μας βγει; Θυμάσαι πως "τέντωναν" παλιά τα γήπεδα; Με ΕΓΣΑ είναι το τοπογραφικό ή αρχαίο; κ.λπ.
  6. Οι παράμετροι, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην γενική περίπτωση που αναφέρετε, είναι πολλοί και ο καθένας από αυτούς απαιτεί χρονοβόρα έρευνα και μελέτη, ούτως ώστε να σχηματιστεί η άποψη αρχικώς σε έναν επαγγελματία μηχανικό ότι, η συγκεκριμένη σας κίνηση μπορεί να επιτύχει το σκοπό που επιθυμείτε! Η οποιαδήποτε απάντηση δοθεί στο πόδι, απλώς και μόνο στηριζόμενος στη "μυρωδιά" είναι ανεύθυνη κι άστοχη.... Ο γενικός κανόνας, ειδικά αυτή την εποχή, είναι ξεχάστε το... Αν όμως εσείς δεν θέλετε να το ξεχάσετε, αναθέστε το σε έναν επαγγελματία μηχανικό, βάλτε το χέρι βαθιά στην τσέπη και θα πάρετε σε εύλογο χρονικό διάστημα, τις απαντήσεις σας. Όχι αυτές που θέλετε ή αυτές που σας λένε οι πωλητές, αλλά αυτές που σήμερα ισχύουν!
  7. Μην χάνεις το χρόνο σου και τη φαιά σου ουσία, ασχολούμενος με τα κουτάκια.... Ακολούθησε τη λογική και την εμπειρία σου και τίποτα περισσότερο!!! Το ό,τι φτιάχθηκε μια μπούρδα με την οποία καλούμαστε να δουλέψουμε, δεν σημαίνει παραλλήλως ότι, αυτή η μπούρδα αποτελεί και νόμο, που είμαστε υποχρεωμένοι ν' ακολουθήσουμε. Αν είσαι τυχερός κι ελεγχθείς, συμπληρώνεις τότε ό,τι κουτάκι σου αποδείξουν νόμιμα ότι, πρέπει να είναι συμπληρωμένο!
  8. Θα περάσει στα ληξιπρόθεσμα χρέη σας προς την εφορία.... Πληρώστε το και συνεχίστε ανεπηρέαστα την εργασία σας, διότι δεν θα ασχοληθεί ουδείς με το "μικρολαθάκι" σας!
  9. Η ταπεινή γνώμη μου είναι ότι, προς το παρόν και για τα επόμενα αρκετά χρόνια, να το ξεχάσετε και να σταματήσει να σας απασχολεί ως θέμα....
  10. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα σας! Ούτε μπορεί να λυθεί, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά! Κάποιοι σας κορόιδεψαν και σας πούλησαν ένα διαμέρισμα με αυθαιρεσίες!!! Μπορείτε να στραφείτε νομικά εναντίον τους και να ζητήσετε (πετύχετε) αντιστροφή της πώλησης και αποζημίωση!!! Η' μπορείτε να "κάνετε την πάπια" και ν' αναλάβετε εσείς τα όποια έξοδα κ.λπ. και να το αντιμετωπίστε. Ο τρόπος είναι ένας και μοναδικός! Τα βασικά του δε στάδια είναι: Καταρχήν απαιτείται ακύρωση του συμβολαίου σας... Στη συνέχεια άνοιγμα της δήλωσης 4014 από τον διαχειριστή μηχανικό της, μεταφορά αυτής στον 4495, προσαρμογή στις όποιες απαιτήσεις του νέου νόμου, εξόφληση των όποιων προστίμων, αμοιβών, ανταποδοτικών τελών, περαίωση της διαδικασίας υπαγωγής στον 4495, έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου, δημιουργία του νέου σας συμβολαίου και μετεγγραφή αυτού και t;ote γίνεστε έτοιμος να πουλήσετε στον οποιονδήποτε επιθυμείτε... Καλή τύχη!
  11. Καλημέρα Παύλο! Δεν θα το προχωρούσα με τον τρόπο αυτό. Δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι επιμέρους διαδικασίες αλλά το ότι, στο σύστημα πάντα θέλω να φαίνονται όλοι οι ιδιοκτήτες, με το ΑΦΜ τους και τα στοιχεία τους, ο καθένας με το ποσοστό του, συμφωνεί ή διαφωνεί μου είναι αδιάφορο κ.λπ. Μπορεί η ΓΣ να εξουσιοδοτήσει νόμιμα τον διαχειριστή, ο οποίος θα μπορούσε να κάνει νόμιμα όλες τις αναγκαίες κι απαραίτητες ενέργειες (εκπροσωπώντας μόνον όσους τον εξουσιοδότησαν κ.λπ.), αλλά στο σύστημα δεν με καλύπτει ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας, ούτε "σκέτος - νέτος" ο διαχειριστής.... Κι όλο αυτό γίνεται στην προσπάθειά μου να "καλύπτω πάντα τα νώτα μου" σε οποιοδήποτε μελλοντικό ενδεχόμενο.... (π.χ. τσακώθηκαν, διαφωνούν, τρέχουν στα δικαστήρια, δεν έχει λεφτά κάποιος, πέθανε κάποιος, δεν ενδιαφέρονται οι κληρονόμοι, πουλήθηκε μια ΟΙ και δεν ενδιαφέρεται ο νέος ιδιοκτήτης, έβαλε το πρόστιμο στα κοινόχρηστα ο διαχειριστής και δεν το πληρώνει κάποιος, άλλαξε ο διαχειριστής κ.λπ.).... Υ.Γ. Γράφε βρε φίλε το Ιάσωνας με όμικρον!!! Σήμερα ειδικά που γιορτάζει. Είναι, στην ονομαστική "ο Ιάσων", στη γενική "του Ιάσονα" κ.λπ.
  12. Σωστά! Δύναται να μην είναι αιτούντες όλοι οι συνιδιοκτήτες, αλλά μέρος αυτών. Και σε αυτή όμως την περίπτωση αναφέρονται και οι υπόλοιποι με το ποσοστό τους.
  13. Δεν ασχολείσαι με το θέμα! Γράφεις τον αριθμό 5 στη διεύθυνση του ακινήτου, ξεχνάς τα περί αριθμοδοσίας οδού και αδιαφορείς γι' αυτό που γράφει η ΟΑ.
  14. Καλέ μου φίλε, το σημαντικότερο πλεονέκτημα των ξεχωριστών δηλώσεων είναι ότι, ο διαχειριστής μηχανικός αυτών θα μπορεί να προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια, αφενός μεν τους Συντελεστές των Υπερβάσεων (δόμηση, κάλυψη, ύψος), αφετέρου δε την Κατηγορία της κάθε ΟΙ που δηλώνεται. Όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα (που επίσης είναι πολλά) έπονται.... Σημειωτέον δε ότι, δεν υπάρχει απολύτως κανένα μειονέκτημα!!!
  15. Επειδή είναι το ορθότερο. Κατ' εμέ ολόσωστα. Κατ' εμέ ολόσωστα. Ναι. Υ.Γ. Σε καλή μεριά το ...."μπικικίνι"!
  16. Να κάνω μια ερώτηση ως αφελής, άπειρος και νέος συνάδελφος (δεν είμαι, αλλά βοηθάει στο σενάριο); Η αμοιβή που ζητάω για μία δήλωση (απλή περίπτωση) ας πούμε ό,τι είναι π.χ. 800 ευρώ καθαρά. Ας υποθέσουμε ότι, η περίπτωση του συναδέλφου αφορά σε π.χ. 10 αυτόνομες κι ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες κ.λπ. Οπότε θεωρητικά μιλάμε για 11 ξεχωριστές δηλώσεις υπαγωγής... Δηλαδή, για περίπου 11Χ800=8.800 συνολικά, αν τις έκαναν 10 διαφορετικοί μηχανικοί.... Προσωπικώς, αν αναλάμβανα μια τέτοια συνολική εργασία, όντως θα έκανα, χωρίς άλλη συζήτηση, 11 ξεχωριστές δηλώσεις υπαγωγής κ.λπ. και θα έκανα π.χ. έκπτωση της τάξης του 50% στη συνολική εργασία.... Δηλαδή, θα ζητούσα 4.000 ευρώ καθαρά περίπου.... 1. Πόσα ζητάει ένας συνάδελφος για να κάνει μια δήλωση για όλα; 2. (Επειδή πάνω κάτω το γνωρίζω) για ποιόν λόγο ακριβώς το κάνει; 3. (Επειδή κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα στο εκατομμύριο να γίνει μια τέτοιου είδους δήλωση ορθά και νόμιμα, παράγοντας με μεγάλη σπουδαιότητα ειδικά όταν μελλοντικώς έχουμε μεταβιβάσεις κ.λπ. κι ελέγχους από έτερους μηχανικούς των αγοραστών κ.λπ.) γνωρίζει την ουσιαστική ευθύνη που αναλαμβάνει;
  17. Δημήτρη, ακόμα και να μην έχει εξαντληθεί ο ΣΔ, απαιτείται συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών για τη ρύθμιση της αυθαιρεσίας. Είναι άλλο "πράγμα" το δικαίωμα υψούν κ.λπ. και διαφορετικό "η κάταληψη του κοινόχρηστου δώματος" με αυθαίρετο κτίσμα! Το δώμα είναι πάντα κοινόχρηστο! Είτε υφίσταται δικαίωμα υψούν, είτε υφίσταται χώρος αποκλειστικής χρήσης σε αυτό! Αν ο κατέχων το δικαίωμα υψούν επιθυμεί να το αξιοποιήσει, μπορεί να το κάνει μόνο νόμιμα, δηλαδή, μόνο μέσω της έκδοσης της ανάλογης οικοδομικής άδειας!!! Κάτι αντίστοιχο γίνεται κι όταν υφίσταται δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε τμήμα του δώματος. Ο κατέχων αυτό το δικαίωμα, οφείλει πρωτίστως να τροποποιήσει την υφιστάμενη ΣΟΙ με τη συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών του ακινήτου για την όποια "αλλαγή χρήσης" επιθυμεί να κάνει στο τμήμα αυτό και στη συνέχεια να το κάνει μόνο νόμιμα, δηλαδή, μόνο μέσω της έκδοσης της ανάλογης οικοδομικής άδειας. Με άλλα λόγια όταν κάποιος "με τσαμπουκά" αυθαιρετεί, είτε στο δώμα, είτε σε τμήμα αυτού, μπορεί αν θέλει να πετάξει τα λεφτά του ρυθμίζοντας την όποια αυθαιρεσία του, αλλά ο οποιοσδήποτε συνιδιοκτήτης του ακινήτου, οποτεδήποτε (ακόμα και οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες αυτών) μπορεί να στραφεί νομικά εναντίον του και να πετύχει, τόσο την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, όσο και αποζημίωση κ.λπ.
  18. Διότι και η "τρύπα" αποτελεί αυθαίρετο "κλειστό", στεγασμένο - δομημένο χώρο (ανεξαρτήτως αν εκεί υφίσταται κλίμακα.... Δεν είναι ορθό να γράψεις ότι, έχεις "α' όροφο 76 τ.μ." αφού είναι 80 τ.μ. και στο ακίνητο δεν υφίσταται ΣΟΙ (για να έχουμε τη σκάλα ως κοινόχρηστο χώρο κ.λπ.). Ο Παύλος έχει δίκιο... Υ.Γ. Συνιστώ ιδιαίτερο προσοχή στην εύρεση, τόσο των συντελεστών των υπερβάσεων, όσο και της κατηγορίας του ακινήτου....
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.