Μετάβαση στο περιεχόμενο

George_1985

Members
  • Περιεχόμενα

    2
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

George_1985's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Τα πάντα μπορείς να κάνεις άμα έχεις όρεξη και διάθεση. Μην διστάζεις, η ζωή έχει νόημα όταν υπάρχουν στόχοι. Πάντως αν ανήκεις σε αυτούς που "αργούν να ωριμάσουν", ίσως μπορέσεις σε μεγάλη ηλικία να καταλάβεις και να καλύψεις τα κενά των θετικών επιστημών πολύ πιο εύκολα και γρήγορα (από ότι όταν ήσουν μικρός). Αυτό είναι σχετικό. Εξαρτάται την σχολή και το άτομο. Υπάρχουν μαθήματα Όρασης Υπολογιστών, Μηχανικής Μάθησης, Ρομποτική, Αυτοκινήτων κτλ στις Σχολές ΗΜΜΥ, ΜΜ και ΝΜΠ στα Πολυτεχνεία, αλλά και σε κάποιες σχολές πληροφορικής. Απλά έχε υπόψιν σου ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν σε μαθαίνουν την απευθείας εφαρμογή, αλλά την θεωρητική εκπαίδευση του εγκεφάλου, που σου δίνει μια πολύ δυνατή βάση για τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα. Κανένα θέμα, μια χαρά θα μπορείς να ασχοληθείς. Εγώ τελείωσα ενεργειακός στους ΗΜΜΥ ΕΜΠ και επαγγελματικά τελικά ασχολούμαι με μηχανική μάθηση. Μόλις τελείωσα την σχολή δούλεψα κατευθείαν στην μηχανική μάθηση χωρίς να το ξέρω το αντικείμενο. Απλά τους πρώτους 3 μήνες είχα πολύ έντονη πίεση στην δουλειά και στο σπίτι μετά την δουλειά πολύ self-study. Μετά από 3 μήνες τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους και ήμουν πιο ήρεμος. Αν στην σχολή είχα πάρει πιο σχετικά μαθήματα, ίσως τους πρώτους 3 μήνες στην αγορά εργασίας τα πράγματα να ήταν πιο απλά και ήπια. Με απλά λόγια: Το τι επιλέγεις στην σχολή είναι διαφορετικό από το τι τελικά ασχολείσαι. Μην σε απασχολεί αυτό τώρα.
  2. Όχι. Γενικά τα μεταπτυχιακά για μηχανικούς που έχουν 5ετές integrated master (σε όλη την Γη αναγνωρίζεται ως μάστερ) είναι άχρηστα. Είναι σαν να έχεις δύο μεταπτυχιακά που σε σπάνιες περιπτώσεις θα έχουν κάποια χρησιμότητα. Γενικά να ξέρεις ότι το πρώτο σου πτυχίο που παίρνεις νέος έχει ανεκτίμητη και μοναδική αξία που δεν συγκρίνεται ούτε με δεύτερο πτυχίο, ούτε με μεταπτυχιακό, ούτε με διδακτορικό, αλλά και (γνώμη μου) ούτε με εργασιακή εμπειρία. Νομίζω ότι υπάρχει η γενική παραδοχή ότι τα μεταπτυχιακά είναι πιο εύκολα από τις προπτυχιακές σπουδές. Εγώ μάλιστα στους ΗΜΜΥ ΕΜΠ, δυσκολεύτηκα πιο πολύ και έμαθα πιο πολλά στα μαθήματα κορμού από ότι στις ροές. Ναι, απλά να το δηλώσεις ότι δουλεύεις, για να μην σε πιέσουν να τελειώσεις το μεταπτυχιακό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γενικά τα μεταπτυχιακό είναι χρήσιμο μόνο αν θέλει κάποιος να κάνει ριζική αλλαγή στον τομέα ειδίκευσής του και δεν μπορεί να το κάνει με self-study ή δεύτερο πτυχίο ή διδακτορικό. Θέλει κάτι γρήγορο και απλό με καθοδήγηση, χωρίς να νοιάζεται για δικαιώματα, οπότε επιλέγει το μεταπτυχιακό. Στην αγορά εργασίας έχει μικρή έως μηδαμινή σημασία. Πάντως στους μη ημμυτες μηχανικούς που έχουν δυνάμεις και θέλουν να βρουν έναν δυνατό (και διαφορετικό/καινούργιο) τομέα προτείνω γενικά το domain "Data Engineering, Data Science, Data Analysis, Machine Learning and AI". Αυτός ο τομέας έχει πολύ ζουμί και στο παρόν και το μέλλον, ενώ κάποιοι ακραίοι λένε ότι το 2030 η αναλογία θέσεων εργασίας / διαθέσιμα άτομα θα είναι 30 / 1. Επίσης είναι ανοιχτό επάγγελμα, δεν θες κάποια άδεια. Data Scientist: The Sexiest Job of the 21st Century https://hbr.org/2012/10/data-scientist-the-sexiest-job-of-the-21st-century Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα οι μισθοί σε αυτόν τον τομέα μπορούν να φτάσουν και πάνω από 3.000 καθαρά τον μήνα (37.5 ώρες δουλειάς την βδομάδα) και δεν έχουν ταβάνι. Στο εξωτερικό, φίλος μου στην Γενεύη είναι στα 12.000 καθαρά. Γενικά προτείνω στους μη ημμυτες μηχανικούς (που ψάχνονται επαγγελματικά) να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα είτε με self-study, είτε με διδακτορικό (κατευθείαν). Αλλά αν ντε και καλά θέλουν μεταπτυχιακό, υπάρχει το Επιστήμη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση του ΕΜΠ: https://www.ece.ntua.gr/gr/postgraduate/16 Είναι καλό και σχετικά νέο (τον Σεπτέμβριο του 2018 ξεκίνησε). Το μεταπτυχιακό Γεωπληροφορική από ότι είδα εφαρμόζει αυτόν τον τομέα (Data Engineering, Data Science, Data Analysis, Machine Learning and AI) στην Αγρονομία, Τοπογραφία, Γεωγραφία, Γεωλογία κτλ... Δηλαδή είναι πιο εύκολο από άποψη πληροφορικής, μαθηματικών και επιστήμης δεδομένων από αυτό που προτείνω εγώ, αλλά πιο άμεσα εφαρμόσιμο. Γνώμη μου είναι ότι αυτό να το κάνουν μόνο οι μη Αγρονόμοι και Τοπογράφοι Μηχανικοί, που έχουν συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο (π.χ. Data Analysis in Geology), δεν έχουν χρόνο και δυνάμεις για διδακτορικό και δεν μπορούν μόνοι τους να τα μάθουν αυτά (με self-study).
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.