Μετάβαση στο περιεχόμενο

menyjim

Members
  • Περιεχόμενα

    17
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by menyjim

  1. Αυτές εννοώ dimitris GM και κυρίως την πρώτη. Πάντως πρέπει να διερευνυθεί αν έχει γίνει κύρηξη της απαλλοτρίωσης.
  2. Καταρχήν. Από πότε η παραλία θεωρείται δρόμος; δεν υπάρχει διάταξη στον 2971/2001 που να χαρακτηρίζει την παραλία ως δρόμο. Προσοχή με ποιο νομικό καθεστώς έγινε η χάραξη των οριογραμμών αιγιαλού και παραλία γιατί ισχύουν άλλα πράγματα για την δημιουργία της παραλίας. Με τον 2971 (πριν τροποποιηθεί τον Αυγουστο 2014) η απαλλοτρίωση για την παραλία θεωρείται ότι έχει κυρυχθεί με και από την δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης. Στον παλιό νόμο (2344/1940) για την κύρηξη της απαλλοτρίωσης δεν έφτανε η δημοσίευση αλλά ήθελε και υπουργική απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα για την κύρηξη της και σε εύλογο διάστημα την ολοκλήρωση. Μετά από την παρέλευση αυτού η κύρηξη θεωρείται ανακληθείσα και με απλή διαπιστωτική πράξη της Διοίκησης πιστώνεται αυτό. Αν δεν υπάρχει η απόφαση κύρηξης δεν υπάρχει και απαλλοτρίωση. Υπάρχει σχετική Γνωμοδότηση από το ΝΣΚ που έχει γίνει αποδεκτή αλλά δεν θυμάμαι τον αριθμό. Όποιος ενδιαφέρεται ας μου το πει να ψάξω από Δευτέρα να το βρω!
  3. Για την αποτύπωση που χρειάζεται να κάνεις για τον καθορισμό έχουμε και λέμε: (α) το βάθος της αποτύπωσης πρέπει να περιλαμβάνει την πρώτη προς τη θάλασσα ιδιοκτησία κλειστή και αυτό γιατί έχουμε απαλλοτρίωση για την ζώνη της παραλίας λόγω ρυμοτομίας. (β) το μήκος της ακτής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 μέτρα. Συνήθης πρακτική είναι με άξονα το οικόπεδο που σε ενδιαφέρει 250 μέτρα αριστερά δεξιά, περιλαμβανομένου και το πρόσωπο του οικοπέδου και τον περιορισμό των 200 μέτρων από τον επόμενο ή προηγούμενο καθορισμό. (γ) το Γ.Ε.Ν. δεν εμπλέκεται πλέον στην διαδικασία καθορισμού, αφού με το άρθρο 113 του Ν.3978/2011 (Φ.Ε.Κ. 137/τ.Α΄/16-06-2011) έχει τροποποιηθεί το άρθρο 5 του Ν. 2971/2001 και πλέον το ΓΕΝ δεν γνωμοδοτεί. Αντί γιαυτό, απλή γνωμοδότηση κάνει το ΓΕΕΘΑ για θέματα αρμοδιότητάς του μέσα σε τρεις μήνες και πριν συνεδριάσει η Επιτροπή Καθορισμού. Προσοχή γιατί θέλει διάγραμμα σε 1:5000 με σημειωμένη την αρχή και το τέλος σε ΕΓΣΑ. Επίσης καλό θα ήταν να ρίξεις και μια ματιά στο άρθρο 8 για τις περιπτώσεις υποχρεωτικής χάραξης. Αυτά τα ολίγα.
  4. Κάπου σε έχασα τώρα! Πως σχετίζονται μεταξύ τους ΕΣΑΛ, Χερσαία Ζώνη, ΟΤ, χρήσεις γης και όροι δόμησης; Η χερσαία ζώνη δεν έχει διάφορες χρήσεις αλλά μία και μόνη: ΛΙΜΑΝΙ!!! Τα κτήρια που επιτρέπονται είναι μόνο για τις ανάγκες της εύρυθμης λειτουργίας του και για εξυπηρέτηση των επιβατών! Η ΕΣΑΛ έχει αντικαταστήσει τις 14 αν θυμάμαι καλά γνωμοδοτήσεις στην προέγκριση χωροθέτησης για τα λιμενικά και μόνο έργα στον αιγιαλό του άρθρου 14 του 2971/2001. Τα οικοδομικά τετράγωνα που κολλάνε; Μην ξεχνάς ότι χερσαία ζώνη είναι το τμήμα ξηράς που περιλαμβάνει το χερσαίο τμήμα του αιγιαλού, την παραλία (που έχει εκ του λόγου αυτού έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση) καθώς και την συνεχόμενη ξηρά που είναι αναγκαία για την ευρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Η έκταση της χερσαίας ζώνης λογίζεται ως δημόσιο κτήμα ενώ αν υπάρχουν δικαιώματα ιδιωτών απαλλοτριώνονται για την δημιουργία της. Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται χερσαία ζώνη λιμένα χωρίς λιμάνι που να εξυπηρετείται από αυτή ενώ δεν είναι απαραίτητο να έχει έργα σε όλο το μήκος προς την θάλασσα. Κάτι δεν πάει καλά με όσα λες ή δεν κατάλαβα εγώ καλά λόγω του προχωρημένου της ώρας. Άσε να το ξαναδώ, να συμβουλευτώ τους νόμους και τους προφήτες και σου ξαναλέω αύριο μεθαύριο.
  5. Στην περίπτωση αυτή παίζει σημασία αν έχει γίνει καθορισμός του αιγιαλού ή όχι και με ποιο νομικό καθεστώς! Αν δεν έχει γίνει καθορισμός τότε αυτός καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του 2971/2001 και τα όσα αναφέρονται σε αυτόν. Αν έχει γίνει καθορισμός πριν από το 2002 τότε σίγουρα έχει γίνει με τις διατάξεις του Α.Ν. 2344/1940. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε περιορισμός για την χάραξη της παραλίας από το σχέδιο πόλης. καθοριστικό σημείο είναι αν έχει γίνει κύριξη της απαλλοτρίωσης όπως προέβλεπε ο Α.Ν. και αν συντελέστηκε η απαλλοτρίωση για την δημιουργία της. Στην περίπτωση που κυρίχθηκε και δεν συντελέστηκε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (βλέπε και γνωμοδότηση ΝΣΚ) τότε αυτοδίκαια ανακαλείται και μπορεί να επαναχαραχθεί σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 2971/01 αλλα δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο Π.Δ. για τις προδιαγραφές και λεπτομέριες (περίεργο!!!). Αν έχει συντελεστεί τότε δεν μπορεί να γίνει επαναχάραξη που να συνεπάγεται μείωση του πλάτους της ζώνης αυτής. Ο αιγιαλός είναι φυσικό φαινόμενο και τον δημιουργεί η φύση ενώ η χάραξη από την επιτροπή έχει διαπιστωτικό χαρακτήρα και όχι συστατικό! Με τις νέες διατάξεις επιτρέπεται να γίνει επαναχάραξη του αιγιαλού λόγω σφάλματος στον αρχικό καθορισμό και της παραλίας με τον περιορισμό που αναφέρω παραπάνω. Στην δική σου περίπτωση πρέπει να γίνει αναχάραξη του αιγιαλού ώστε να διαπιστώνεται η νέα θέση του αιγιαλού με τους περιορισμούς στα κτίρια και κατασκευάσματα που θα ενταχθούν γαι πρώτη φορά στον αιγαιλό λόγω διάβρωσης και αφού υπάρχει σχέδιο πόλης δεν απαιτείται η χάραξη παραλίας για τους γνωστούς λόγους (γραμμή δόμησης κ.λ.π.). Στη συνέχεια ίσως πρέπει να γίνει τροποποίηση του ρυμοτομικού για εναρμόνισή του με τον αιγιαλό. Πάντος υπάρχει και μια δεύτερη άποψη που υποστηρίζει ότι αφού έχει γίνει διάβρωση της ακτής από την θάλασσα δεν είναι απαραίτητη η επαναχάραξη των ορίων αφού δεν υπάρχει σφάλμα στον αρχικό καθορισμό, αλλά κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων για την αποτροπή της διάβρωσης. Ελπίχω να σε βοήθησα και να μην χάθηκες!
  6. Αγαπητέ φίλε ponireas κάνεις λάθος! Αφού προϋπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο τότε δεν επιτρέπεται εκ του νόμου να υπερβαίνει η γραμμή της παραλίας την εγκεκριμένη γραμμή δόμησης! Άσε που δεν απαιτείται ζώνη παραλίας στην περίπτωση αυτή αφού η πρόσβαση στον αιγιαλό επιτυγχάνεται από τους κάθετους δρόμους ή από τον περιμετρικό δρόμο του σχεδίου. Στην προκειμένη περίπτωση δεν χρειάζεται αναθεώρηση του σχεδίου αλλά επαναχάραξη της παραλίας αφού παρά το νόμο έχει γίνει υπέρβαση στην χάραξή της. Πάντος για την υλοποίησή της γίνεται απαλλοτρίωση για λόγους ρυμοτομίας.
  7. Μέχρι να συντελεστεί η απαλλοτρίωση λόγω ρυμοτομίας, η έκταση που καταλαμβάνει η ζώνη της παραλίας ανήκει στους ιδιοκτήτες της έκτασης. Όμως από όσα λέγονται στην αρχή, υπάρχει λάθος στη χάραξη της παραλίας!!! Στο άρθρο 7 παρ. 5 του ν. 2971/2001 αναφέρει ότι "5. Όπου υφίσταται σχέδιο πόλεως, η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί την εγκεκριμένη γραμμή δόμησης...." Οπότε αφού λες ότι υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλης πριν την χάραξη του αιγιαλού τότε υπάρχει κάθος στη χάραξη και λόγος ακύρωσης ή επαναχάραξης!!! Δέστε το και θα δείτε ότι έχω δίκιο!!! κατά τα άλλα για τα έργα στη ζώνη αυτή απαιτείται η διαδικασία του άρθρου 14 του ίδιου νόμου.
  8. Είτε κάποιοι διαφωνούν είτε όχι αν αυτός ο καθορισμός έχει δημοσιευτεί αυτός και ισχύει. αν έχει γίνει η απαλλοτρίωση γαι την δημιουργία της παραλίας, τότε οι ιδιοκτησίες είτε είναι δημόσια κτήματα είτε είναι ιδιωτικά, σταματούν στην οριογραμμή της παραλίας. Αν παί όχι πρέπει να δεις πότε έγινε ο καθορισμός και ανάλογα να δείς αν έχει ανακληθεί αυτοδίκαια η απαλλοτρίωση για την παραλία. και βέβαια είναι δυνατόν να είναι ο αιγιαλός να ταυτίζεται με την θάλασσα σήμερα αφού είναι δεδομένο ότι η θάλασσα έχει ανέβει σε σχέση με την ξηρά, εκτός και αν έχει αρχικά καθοριστεί εσθ\φαλμένα ο αιγιαλός.
  9. Για αρχή διάβασε το άρθρο 14 του Ν 2971/2001 (Φ.Ε.Κ. 286/Α) "αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις" και τα άρθρα για ζώνες λιμένα εξωμείωση ζώνης λιμένα κ.λ.π. Για περισσότερες λεπτομέριες γαι την διαδικασία αδειοδότησης γαι την κατασκευή της μαρίνας μπορείς να ρωτήσεις στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδος όπου υπάρχει ο σχετικός φάκελος του έργου αν είναι νόμιμο. Καλή τύχη!
  10. Αλήθεια είναι. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε όλες τις Κτηματικές της Ελλάδας και όχι μόνο με τις επιτροπές αιγιαλού αλλά με όλες τις επιτροπές (λ.χ. στέγασης, αμμοχαλικοληψίας, δημοσίων κτημάτων κ.λ.π.) αφού οι κυβερνώντες με την έναρξη ισχύος του Καλλικράτη δεν είχαν φροντίσει να είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα ή οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι για την αντιστοιχία των μελών μετά την παύση ύπαρξης των Ν.Α. και των Περιφερειών. Αναμένεται πάντος κάποια στιγμή η έκδοσή τους.
  11. Από τη στιγμή που όπως λές έχει γίνει οριστική χάραξη των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας και για την ζώνη της παραλίας έχει ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση για την δημιουργία της, ο δήμος έχει δικαίωμα να μισθώσει την έκταση για την τοποθέτηση της καντίνας μετά από δημοπρασία. Υπάρχει σχετική ΚΥΑ που παραχωρεί το δικαίωμα απλής χρήσης στο δήμο σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 2971/2001. δεν τίθετε θέμα πλάγιας απόστασης από τις οριογραμμές. Προσοχή όμως! Δεν επιτρέπεται να καταστευαστεί καμία μόνιμη ή σταθερή κατασκευή, γιατί τότε θα μπλέξει με Κτηματική Υπηρεσία και Λιμεναρχείο.
  12. Για να τεκμηριώσεις δικαίωμα ιδιοκτησίας εντός κοίτης ποταμού, ρέματος χειμάρρου, θα πρέπει ο τίτλος να ανάγεται στο έτος 1884 ή σε παραχωρητήριο ελληνικού δημοσίου ή να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση τακτικής διεκδικητικής αγωγής έναντι του δημοσίου. Να αναφέρω επίσης ότι η διαδικασία οριοθέτησης των υδατορεμάτων γίνεται με τις διατάξεις του άρθρου 5 του νόμου 3010/2002 (Φ.Ε.Κ. 91 τ.Α'/25-4-2002)
  13. Για εθνικό οδικό δίκτυο το όριο απαλλοτρίωσης το αναζητάς στην αντίστοιχη ΔΕΚΕ ή ΔΕΣΕ ή Κτηματική Υπηρεσία όπου υπάρχει αρχείο απαλλοτριώσεων. Για το επαρχιακό οδικό δίκτυο το αναζητάς στην Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της αντίστοιχης Νομαρχίας. Επίσης για παλαιές απαλλοτριώσεις εθνικών οδών ίσως βρεις στοιχεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ ή στο Υπουργείο Οικονομικών όπου τήρούν αρχεία απαλλοτριώσεων (καθότι είναι και αυτό που καταβάλει το τίμημα). Ίσως ανεβάσω και διευθύνσεις αν τις βρω γιατί δεν τις έχω πρόχειρες.
  14. Η χάραξη αιγιαλού και παραλίας γίνεται, από το νόμο Ν 2971/2001, για μήκος ακτής τουλάχιστον 500 μ. και σε περίπτωση που υπάρχει ήδη καθορισμένος αιγιαλός σε απόσταση λιγότερη από 200 μ. τότε η χάραξη φτάνει υποχρεοτικά μέχρι αυτόν. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ΟΤΑ πρέπει να κατατεθούν και τα τεύχη, προϋπολογισμός, τιμολόγιο κ.λ.π. Την υπογραφή των τοπογραφικών για την χάραξη του αιγιαλού την υπογράφει Αγρονόμος- Τοπογράφος Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός ή Τοπογράφος Μηχανικός και όχι άλλη ειδικότητα.
  15. Καλησπέρα. Εχω το παρακάτω πρόβλημα: Υπάρχει ένα γεωτεμάχιο 7 στρεμμάτων από αναδασμό (ο αναδασμός έγινε στην περιοχή το 1973). Το 1990 έγινε η οριοθέτηση του οικισμού στην περιοχή και το γεωτεμάχιο βρίσκεται εξολοκλήρου εντός οικισμού με αρτιότητα 1 στρέμμα. Η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου θέλει να καταμήσει το γεωτεμάχιο και να πουλήσει ένα τμήμα 3 στρεμμάτων. Το τμήμα αυτό έχει πρόσωπο σε αυλακα ομβρίων του ΤΟΕΒ και πέρα αυτού σε κοινοχρηστο δρόμο πλάτους 6,00 μ. που αποτελεί και το όριο του οικισμού. Σύμφωνα με την πολεοδομία του Πύργου Ηλείας το οικόπεδο αυτό δεν είναι οικοδομήσιμο γιατί βλέπει σε αυλακα και όχι απευθείας στον κοινόχρηστο δρόμο. Σημειώνω ότι στο επίσημο διάγραμμα του αναδασμού ο αυλακας και ο δρόμος φαίνονται ενιαίοι και χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστος χώρος. Το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο ή όχι: Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ, achille.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.