Μετάβαση στο περιεχόμενο

hkamp

Συντονιστής
  • Περιεχόμενα

    2.636
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    23

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από hkamp

  1. 2 ώρες πριν, dib said:

    Θα μου επιτρέψει ο ''καθ΄ ύλην'' αρμόδιος και σεβαστός συνάδελφος Ηλίας @hkamp να μην συμφωνήσω.

    Το οτι υπάρχει οικ. άδεια με χρήση κατάστημα, αλλά στη παρούσα φάση νοικιάζεται σαν αποθήκη και με μηχανήματα όπως λέει ο Άκης, υπάγεται ξεκάθαρα στις εξαιρέσεις, αφού αυτό διαπιστώνουμε στην αυτοψία.

    Εγω θα εξέδιδα Βεβαίωση περι μη έκδοσης ΠΕΑ και θα έπαιρνα Χ€.... και θα έλεγα στον ιδιοκτήτη, όοοοταν το νοικιάσεις κάποτε σαν χρήση καταστήματος, έλα να στο κάνω τότε!

     

    Εκφράζω προσωπική άποψη και με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη όλων των συναδέλφων.

     

    ΥΣ

    Το τι λέει και ισχυρίζεται η δικηγόρος (και το συνάφι της που τα μάθανε όλα), με το συμπάθειο αλλά το γράφω εκει που δεν ..... μελάνι! 😀

     

    Δημήτρη, ανταλλάσσουμε απόψεις για να μάθουμε κάτι.

    Μακάρι όταν κάνουμε λάθος να βρίσκουμε μια άποψη πιο σωστή και να βελτιωνόμαστε.

    • Upvote 1
  2. Να κάνουμε μια σούμα στο θέμα.

    Εχουμε την περίπτωση των συμβολαίων για ενοικίαση. Θέλει ο άλλος να το κάνει κρεοπωλείο. Το κτίριο είναι  γιαπί. Αλλά για να βάλει λεφτά και να το φτιάξει κρεοπωλείο θέλει να βγει πρώτα το συμβόλαιο. Εσύ μπαίνοντας στον χώρο τον βλέπεις μόνο με το κέλυφος. Βγάζεις ΠΕΑ για κατάστημα και περιμένεις ότι μετά την ολοκλήρωση θα είναι κατάστημα κρεοπωλείο.

    Εχουμε την περίπτωση του Ακη (δεν κατάλαβα αν θέλει να νοικιάσει μόνο το γραφείο ή όλο τον χώρο).

    Ο άλλος θέλει να νοικιάσει είτε τον χώρο μόνο των γραφείων (λειτουργικώς εξαρτημένο και είναι μέρος του κτιρίου) είτε όλο το κτίριο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βγει ένα ΠΕΑ για όλο το κτίριο. Δεν μπορείς να βγάλεις ΠΕΑ για γραφεία μέσα σε τέτοιο χώρο (δηλώνεις στο xml ζώνη γραφείων στο κάτω κάτω).

    Οπως δεν μπορείς να βγάλεις ΠΕΑ σε διαμέρισμα όταν ο άλλος νοικιάζει τμήμα του για να το δηλώσει γραφείο. Η γνωστή περίπτωση. Βγάζεις για όλο το διαμέρισμα με χρήση κατοικίας.

    Το κτίριο έχει χρήση καταστήματος από την άδεια αλλά μέσα έχει αποθηκευμένα πράγματα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έλεγα <<έχω μια αποθήκη άρα δεν βγάζω ΠΕΑ>>. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να απομακρυνθούν τα πράγματα και να λειτουργήσει το κατάστημα. Ηταν προορισμένο για αυτήν την χρήση και ο χρήστης προσωρινά αποφάσισε να το λειτουργήσει διαφορετικά. Αν το νοικιάσει για συγκεκριμένη χρήση πχ <<ινστιτούτο καλλονής>> τότε βέβαια θα βάλεις αυτήν την χρήση και όχι του καταστήματος. Στην περίπτωση του Ακη θέλει να το νοικιάσει για αόριστη χρήση <<επαγγελματικός χώρος>>. Αν θέλει να το νοικιάσει ως <<Αποθήκη>> και είναι όντως αποθήκη τότε αλλάζει το πράγμα.

    • Upvote 1
  3. Ακη αν η άδεια γράφει κατάστημα τότε άσχετα με το τι είναι τώρα θα βγάλεις ΠΕΑ με χρήση καταστήματος. Γιατί τώρα αν βλέπεις αποθήκη μετά το μισθωτήριο ο ενοικιαστής θα μπει και θα το μετατρέψει σε κατάστημα. Είναι προορισμένο από την άδειά του για τέτοια χρήση.

    Αν τώρα αυτοί θέλουν να νοικιάσουν τα γραφεία που είναι τμήμα εσύ θα βγάλεις ΠΕΑ για όλο τον χώρο σε κάθε περίπτωση, που θα καλύπτει και τον χώρο των γραφείων.

    • Upvote 1
  4. Ακη, κατά την άποψή μου χρήση είναι αυτό που είναι ή θα έπρεπε να είναι. Δηλαδή αν είναι στην άδεια γραφείο και τώρα το χρησιμοποιούν σαν αποθήκη θα το λάβεις σαν γραφείο στην χρήση. Γιατί αύριο βγάζουν τα αποθηκευμένα και το κάνουν γραφείο. Π.χ. έναν ισόγειο χώρο που είναι στην άδεια κατάστημα που τώρα το έχουν για να αποθηκεύουν πράγματα θα το λάβεις σαν κατάστημα γιατί η εν δυνάμει χρήση του το δικαιολογεί.

    Αν τώρα έχεις μια αποθήκη στην άδεια που την έχουν κάνει γραφείο και την λειτουργούν σαν γραφείο τότε η χρήση του είναι γραφείο.

    Το άλλο θέμα είναι με τα μισθωτήρια. Αν θέλουν να το μισθώσουν για κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην χρήση της άδειας πχ ένα διαμέρισμα που θέλουν να το μισθώσουν σαν γραφείο τότε θα το βγάλεις με την χρήση που "θα" ισχύσει. Γραφείο δηλαδή παρόλο που μέσα όταν κάνεις επιθεώρηση βλέπεις διαμέρισμα. Θα μου πεις τι σε εξασφαλίζει ότι όντως θα το κάνουν γραφείο; Είναι μια <<κατά σύμβαση θεώρηση>> που πρέπει να κάνεις.

  5. Πιστεύω ότι πρέπει να το βγάλεις όλο μαζί. Θα ισχύει για 10 χρόνια ανεξαρτήτως των νέων μισθωτηρίων που θα γίνονται κάθε χρόνο.

    Υποθέτω ότι η χρήση που σου ζητάνε είναι κατοικία. Βέβαια στην πραγματικότητα αυτό είναι επιχείρηση με λειτουργικά εξαρτώμενα δωμάτια σε κάθε όροφο.

    • Thanks 1
    • Upvote 1
  6. Το είχα διαβάσει. Δυστυχώς δεν αναφέρει κάτι περισσότερο από την μπερδεμένη ενότητα της ΤΟΤΕΕ.

    Στο ποσοστό κάλυψης επικεντρώνεται χωρίς να δίνει πληροφορίες για το πως χειριζόμαστε τα υπόλοιπα.

    Η δική μου ανάγνωση είναι βέβαια.

  7. 3 ώρες πριν, pggiotas said:

    Τα περισσότερα ναι…. Όχι όμως και το 99%!!!
    Χρειάζεται να  καλύπτεται το 50% των απαιτήσεων του κτηρίου όπως αναφέρεται και στις διευκρινίσεις στο site του ΤΕΕ….

    Εχω την εντύπωση ότι δεν είναι αυτό το νόημα Παναγιώτη. Δηλαδή ότι αν έχεις 50% πραγματική κάλυψη είναι σαν να καλύπτεις τις απαιτήσεις οπότε βάζεις το σύστημα αυτό με την κατηγορία αυτοματισμού Β.

    Εγώ νομίζω ότι το θέμα <<50%>> αφορά στον τρόπο λειτουργίας των τοπικών ΑΘ. Δηλαδή έχεις μια κατοικία 100τμ που έχει κλιματιστικά split στο σαλόνι και στο υπνοδωμάτιο. Αυτά καλύπτουν ας υποθέσουμε 60 τμ. Εχεις τότε ένα σύστημα πραγματικό κατ. αυτ. Β στο 60% ενώ το άλλο 40% καλύπτεται απ το θεωρητικό που έχει κατ. αυτ. Δ. Εχεις την χειρότερη κατηγορία που είναι η Δ.

    Σε κάθε μήνα βάζεις 0,30 για το πραγματικό και 0,20 για το θεωρητικό. Εκεί νομίζω είναι το νόημα του 50%.

    Επειδή τα split λειτουργούν συνήθως είτε στο σαλόνι την ημέρα είτε στο υπνοδωμάτιο και όχι ταυτόχρονα βάζεις 0,5 αθροιστικά σε κάθε μήνα. Λόγω τρόπου λειτουργίας δηλαδή. Δεν έχει να κάνει με τα τετραγωνικά μέτρα.

    Αν έχεις τώρα κεντρικό σύστημα που καλύπτει πχ 70 τμ θα βάλεις το πραγματικό ποσοστό κάλυψης. Δηλαδή το πας με 0,7. Εκεί έχω κάποιες απορίες αλλά σε κεντρικά συνήθως είναι πραγματικά 100% και δεν χρειάστηκε να το ψάξω παραπάνω.

    Η διατύπωση της ΤΟΤΕΕ καθώς και της διευκρίνησης στις ερωταπαντήσεις δεν θα έλεγα ότι ξεδιαλύνουν τις απορίες.

    (Μας έχει στοιχειώσει αυτό το θέμα εδώ και χρόνια).

    • Like 2
    • Upvote 1
  8. Ριζική ανακαίνιση δεν βγαίνει κανένα κτίριο απ' ότι έχω καταλάβει. Μεγάλο ή μικρό.

    ΜΕΑ θέλει για οτιδήποτε νέο και για 1 τμ που λέει ο λόγος. Ακόμη και σε ανεξάρτητα κτίρια <50τμ σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο, χωρίς την υποχρέωση κατάταξης σε συγκεκριμένη κατηγορία.

    • Like 1
    • Thanks 1
  9. Το όριο "50 τμ" δεν ισχύει γιατί ο νόμος 3661 στον οποίο αναφερόταν οι εγκύκλιοι (κι εκεί υπήρχε το όριο στα 50τμ) έχει καταργηθεί. 

    Ριζική ανακαίνιση κατά 99,999% δεν πρόκειται να σου βγει.

    Την προσθήκη θα την αντιμετωπίσεις με τον ΚΕΝΑΚ. Δεν έχω σαφή εικόνα για το πως. Αν ξέρει κάποιος συνάδελφος να μας δώσει τα φώτα

    του.

    • Thanks 1
  10. Οχι βέβαια. Το κτίριο που επιθεωρείς είναι 77τμ και αυτό είναι σωστό να γράψεις. Το τι ήτανε στην Α επιθεώρηση δεν σε απασχολεί. Το 77τμ διαπιστώνεις, το 77τμ καταχωρείς. Το ΤΕΕΚΕΝΑΚ θα σου βγάλει καταναλώσεις που είναι διά 77τμ. Οπότε με το πολλαπλασιασμό X 77 θα πάρεις την σωστή κατανάλωση. Αν άφηνες 75 τμ και πολλαπλασίαζες Χ 77 θα έπαιρνες λάθος νούμερα. Το σύστημα βέβαια το κάνει αυτόματα με τις τιμές των πεδίων που έχεις καταχωρήσει.

  11. Το κτίριο μετά την επέμβαση εξωτερικής θερμομόνωσης θα έχει κάποια τμ παραπάνω θερμική ζώνη. Δηλαδή αν ήταν 100 τμ (τμ αρχικού) μετά την επέμβαση θα έχει 103 τμ (τμ τελικού). Επειδή η σύγκριση γίνεται σε καθαρές καταναλώσεις και όχι κατανάλωση/τμ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση.

  12. Από τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ:

    Η επιφάνεια του παταριού σε κατάστημα λαμβάνεται υπόψη κατά τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης του καταστήματος;

    Τα πατάρια των καταστημάτων, εφόσον είναι λειτουργικοί χώροι του καταστήματος, συμπεριλαμβάνονται στην επιφάνεια της θερμικής ζώνης στην οποία ανήκουν. Συνήθως η επιφάνεια των παταριών δηλώνεται και στην οικοδομική άδεια ως λειτουργικό τμήμα των χώρων.

    • Upvote 2
  13. Συμφωνώ με τον Δημήτρη. Μπορείς να το συμπεριλάβεις Ακη σαν βοηθητικό χώρο αν δεν χρησιμοποιείται σαν κύριος χώρος του καταστήματος. Αν έχει συστήματα (φωτισμό κλπ) βάζεις αυτά που έχει. Αν δεν έχει βάζεις τα θεωρητικά. Αφού είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τον κυρίως χώρο νομίζω ότι θερμαίνεται/ψύχεται από τα συστήματα του ισογείου, αν δεν έχει δικά του.

    • Thanks 1
    • Upvote 1
  14. Καταρχάς νομίζω ότι το αντιμετωπίζεις λάθος που κάνεις την ΜΕΑ με την λογική του εμπορικού προγράμματος.

    Να υποθέσω ότι όταν λες <<2 ζώνες>> εννοείς 2 xml. Δύο χρήσεις. Που η 4Μ τα σπάει σε χρήση ανά ζώνη. Πόσα <<ΠΕΑ>> σου βγάζει; Αυτό που ανέβασες είναι κοινό για κατοικίες και καταστήματα; Τότε είναι λάθος.

    Θα σου πρότεινα να βγάλεις τα xml και να τα χειριστείς από μόνος σου μέσα από το ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ.

    Μη χειρίζεσαι τον φωτισμό μέσα από το ΚΕΝΑΚ της 4Μ. Κάνε πρώτα την φωτοτεχνική και μετά πέρνα τα αποτελέσματα στο κτίριο καταστήματος.

    Επίσης τα άτομα των χώρων για τα ψυκτικά φορτία θα τα πάρεις από τους πίνακες της ΤΟΤΕΕ. Δεν είναι υποκειμενικό.

  15. Κατέβασε το αρχείο και κάνε αποσυμπίεση σε ένα φάκελο. Κλείσε το πρόγραμμα ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ αν είναι ανοικτό. Μετέφερε το αποσυμπιεσμένο στον φάκελο program files x86 -> TEE -> TEE_KENAK_1_31 και αντικατέστησε το υπάρχον exe.

    1597159179167_TEE-KENAK_only_executable_0.rar

    • Thanks 1
    • Upvote 3
  16. Οπως λέει και ο συνάδελφος @persepolis88 παραπάνω στο πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τους βαθμούς απόδοσης. Το πεδίο της ισχύος των μονάδων παραγωγής θέρμανσης/ψύξης είναι για πληροφοριακούς λόγους και δεν επηρεάζει σε τίποτα τους υπολογισμούς εκτός από την περίπτωση των λεβήτων που ορίζοντας την ισχύ του δικού σου λέβητα το κτίριο αναφοράς ορίζει τον βαθμό απόδοσης για τον δικό του λέβητα (αλλάζει ανάλογα την περιοχή όπως δείχνεται και στην ΤΟΤΕΕ).

    Και βέβαια η ισχύς των βοηθητικών συστημάτων είναι άλλη υπόθεση.

    Η ισχύς των συστημάτων λοιπόν (εκτός την περίπτωση του λέβητα) δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο γιατί το κτίριο και το κτίριο αναφοράς δεν τα παίρνει πουθενά υπόψιν. Τις απαιτήσεις σε θέρμανση/ψύξη τις καθορίζει από την μετάδοση μέσω των δομικών στοιχείων, τον αερισμό και τα κέρδη του κτιρίου. Από εκεί και πέρα το πως εξυπηρετούνται αυτές οι απαιτήσεις καθορίζεται από τους β.α. των συστημάτων.

    Δέστε την αλήστου μνήμης ΔΚ-1 Θεσμικό πλαίσιο-Μεθοδολογία του εκπαιδευτικού υλικού των σεμιναρίων για περισσότερες πληροφορίες.

    • Like 1
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.