Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Evangelos77

Members
  • Περιεχόμενα

    44
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Evangelos77's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. EDIT: Η παρ. 2 του Άρθρου 4 του Ν. 4674/2020 (ΦΕΚ 53/Α/2020) λέει ότι οι ΟΤΑ Α βαθμού μπορούν να κάνουν προγραμματική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ και για τις ΥΔΟΜ, οπότε η πρόσκληση μάλλον εκεί πατάει. Θα έπρεπε να το αναφέρει ρητά. Τέλος πάντων...
  2. Η πρόσκληση αυτή έχει ένα πολύ μεγάλο λάθος ή "λάθος" (με εισαγωγικά αν έγινε εκ του πονηρού). Η προκήρυξη στη δεύτερη σελίδα γράφει "...Για την εφαρμογή των διατάξεων της περ. ε’ της παρ. 2 (δεν είναι παρ. 2 είναι παρ. 1, τυπογραφικό λαθάκι γιατί η παρ. 2 δεν έχει περίπτωση ε΄) του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4690/2020, καταρτίζεται ηλεκτρονικό μητρώο Μηχανικών ανά Περιφέρεια/Περιφερειακή ενότητα με μέριμνα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), μέσω των οποίων θα αντλεί τους συνεργάτες που κατά περίπτωση απαιτούνται για την υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και των υπηρεσιών δόμησης." Η παρ. 1 περίπτωση ε΄ του Άρθρου 100 του ν. 3852/10 αναφέρει ότι "ε. Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ) μπορεί, στο πλαίσιο των συμφωνούμενων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων, να συνάπτει συμβάσεις έργου με μηχανικούς της απαιτούμενης ειδικότητας...." Ο νόμος 4412/16 αφορά σε δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών κλπ και το Άρθρο 44 έχει τίτλο "Τεχνική επάρκεια αναθετουσών αρχών στις δημόσιες συμβάσεις έργων και μελετών". ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ! Είτε έχουν σκοπό να το τροποποιήσουν νομοθετικά είτε προσπαθούν εκ του πονηρού να καλύψουν το υφιστάμενο μεγάλο κενό στις Πολεοδομίες. Πάντως θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η προκήρυξη έχει νομικό πρόβλημα.
  3. Πω πω πω Ευάκι, είμαι στη δουλειά και μπήκα στο Google LOL και θέλω να ουρλιάξω απ' τα γέλια και κρατιέμαι, θα με κάνεις να σκάσω! Κορυφαίο link!!!
  4. Εχεις δίκιο rigid, αυτό που λέω ισχύει όταν ο έλεγχος γίνει με τον ΕΑΚ2000, όταν γίνει με τον κανονισμό του '85 πρέπει να εφαρμοστεί εκείνος ο ικανοτικός. Μπερδέφτηκα και ζητώ συγνώμη!
  5. Καλημέρα Δώρα! ΕΑΚ2000 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ [1] Στις περιπτώσεις προσθηκών, που δεν είναι στατικά ανεξάρτητες από το υφιστάμενο κτίριο (π.χ. προσθήκες καθ' ύψος), η αντισεισμική μελέτη και γενικά ο σχεδιασμός που αφορά το τμήμα της προσθήκης και τις τυχόν απαιτούμενες ενισχύσεις του υφισταμένου κτιρίου, γίνονται σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού (Ε.Α.Κ.), με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στις επόμενες παραγράφους. Ο έλεγχος του υφισταμένου κτιρίου, όταν γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, επιτρέπεται να περιορίζεται στην ικανοποίηση των κριτηρίων αποφυγής κατάρρευσης και ειδικότερα στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των παρ. 4.1.2 και 4.1.3 του παρόντος, που αφορούν τις Δράσεις Υπολογισμού και τους Ελέγχους Αντοχής. Με βάση το παραπάνω δεν υποχρεούσαι να ελέγξεις την ικανότητα απελευθέρωσης ενέργειας, όπως περιγράφεται στις παρ. 4.1.4 και 4.1.5 (δηλαδή ικανοτικός, ηv κλπ). Η μόνη σου υποχρέωση είναι ο συντελεστής 2ας τάξης θ. Κι εγώ σε παρόμοιες περιπτώσεις ελέγχου υφισταμένου έχω επιλύσει τον φορέα και ελέγξει την αντοχή των δομικών στοιχείων με τις αναπτυσσόμενες εντάσεις. Αν πας να εφαρμόσεις ικανοτικό σε παλιό κτίριο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχεις ανεπάρκειες και θα οδηγηθείς σε υπερβολικές ενισχύσεις. Καλή συνέχεια!
  6. Καλημέρα! Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ 2000
  7. Καλημέρα συνάδελφοι, καλή εβδομάδα και καλό μήνα! Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις-απόψεις σας. Η έγγραφη αίτηση αιτιολόγησης είναι μια λύση, αλλά δυστυχώς είναι χρονοβόρα και σε βάζει στο "μάτι" τους. Δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον pano και με το 2) που αναφέρει, γιατί κακά τα ψέματα, η σφραγίδα έχει εξουσία (και δυστυχώς όχι η σφραγίδα του ελεύθερου επαγγελματια). Ακόμα λοιπόν κι αν καταφέρω μια φορά να περάσω το "δικό" μου κάνοντας μια τέτοια αίτηση, ξέρω καλά ότι τις επόμενες φορές θα έχω ένα κάρο παρατηρήσεις ακόμα κι αν τους πηγαίνω "κοτέτσια". Όσον αφορά τους προϊσταμένους, αμφιβάλω αν έχουν ουσιαστική εξουσία (σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον), όσον αφορά δε αγωγές, αν το κάνω ποτέ θα είναι πριν αλλάξω οριστικά επάγγελμα (γιατί αμφιβάλλω αν θα ξανασυνεργαστεί μαζί μου κανένας συνάδελφος). Έχω δει και έχω μάθει από αξιόπιστες πηγές διάφορα πράγματα για διάφορες πολεοδομίες της Ελλάδας και έχω απογοητευτεί πολύ. Βέβαια, υπάρχουν και πολύ καλοί, αξιόλογοι και σωστοί συνάδελφοι κάθε ειδικότητας στις Πολεοδομίες και είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί τους κάποιες φορές (εννοώ στον έλεγχο των μελετών, να μην παρεξηγηθώ!). Τέλος πάντων, έκανα κάποιες σκέψεις και ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας. Φιλικά, Βαγγέλης ΥΓ. Rohrschach rulez PE!
  8. Χαίρετε συνάδελφοι και συναδέλφισσες! Με αφορμή το thread "Τραγελαφικά σε Δημόσιες Υπηρεσίες και απαράδεκτες συμπεριφορές" και συγκεκριμένα το post #102 του TheoDTM900, έκανα κάποιες σκέψεις και ήθελα να αναρωτηθώ "φωνακτά" και να ακούσω τις απόψεις σας για το εξής θέμα. Στα 7 χρόνια της εργασίας μου ως ελεύθερος επαγγελματίας (εδώ και 2 μήνες διορίστηκα σε ένα Δήμο έξω από τη Θεσσαλονίκη) είχα συναντήσει πολλές φορές την άρνηση των ελεγκτών στατικών να δεχτούν κάποιες στατικές προτάσεις-λύσεις που τους πήγαινα. Δεν αμφιβάλλω ότι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα σε πολλά πράγματα και με έχουν βοηθήσει αρκετές φορές με τις παρατηρήσεις τους, αλλά κάποιες φορές παίρνω απαντήσεις όπως "μα όχι, αυτό δε θα δουλέψει", "αυτό δεν είναι σωστο" και κάτι τέτοια τα οποία δεν συνοδεύονται από κάποια εξήγηση. Θα ήθελα λοιπόν τις απόψεις σας σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος ο οποίος έχει εκπονήσει μια μελέτη και ξαφνικά του την ακυρώνουν με μια απλή φράση όπως οι παραπάνω. Καταλαβαίνω ότι το αντικείμενό μας (στατικά εννοώ) δεν είναι απόλυτα ακριβές (αναγκαζόμαστε να κάνουμε πολλές παραδοχές), και ότι αν ρωτήσεις 3 μηχανικούς μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να πάρεις 3 διαφορετικές απαντήσεις, χωρίς όμως να είναι καθαρά λαθεμένη κάποια από αυτές. Αναρωτιέμαι λοιπόν τι μπορεί να κάνει (και τι αξίζει να κάνει) ένας συνάδελφος που σέβεται τον κόπο του, πιστεύει στις γνώσεις και στο στατικό του κριτήριο και αντιμετωπίζει την αδικαιολόγητη άρνηση του ελεγκτή. Περιμένω τις απόψεις σας, Βαγγέλης
  9. Έτσι, Theo! Όχι θα κάτσω να σκάσω που δε θα βλέπω την Πετρούλα ψηφιακά. (Πάντως κι εγώ καταλάβαινα ότι θα φάω κόλλημα με το PS3 αλλά μου το έκαναν δώρο! Και τώρα Uncharted 2, Resident Evil 5, Modern Warfare 2, PES και το ScadaPro αραχνιάζει! )
  10. Αγαπητέ φίλε VVT, δίαβασα και συμφωνώ με όσα έγραψες, αλλά δε μου κάνουν εντύπωση, για τον εξής λόγο: Το καλοκαίρι του 2007 αγόρασα νέο ηλεκτρονικό υπολογιστή (Pentium 4 αν θυμάμαι καλά, δεν έχει σημασία). Μετά από 14 μήνες, φθινόπωρο 2008, μου καίγεται η κάρτα γραφικών. Πάω να πάρω μια καινούρια και διαπιστώνω ότι οι κάρτες που κυκλοφορούσαν τότε είχαν νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας (δεν πολυασχολούμαι με αυτά και δε θυμάμαι τους ακριβείς όρους) και το motherboard μου δεν την υποστήριζε. Για να μην πολυλογώ, αναγκάστηκα να πάρω καινούριο motherboard, επεξεργαστή (dual core), μνήμη, κάρτα γραφικών και κουτί, δηλαδή ουσιαστικά αγόρασα νέο υπολογιστή. Αυτή η ιστορία με τις τεχνολογικές εξελίξεις (στους η/υ τουλάχιστον) δεν είναι καινούρια. Εδώ και πολλά χρόνια στον κόσμο των υπολογιστών η εξέλιξη έχει τέτοιους ρυθμούς που μέσα σε διάστημα μερικών μηνών βγαίνουν νέα συστήματα που αντικαθιστούν τα παλιά με αποτέλεσμα να αχρηστεύεται όλη η συσκευή αν χαλάσει ένα εξάρτημα (και φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, αυτό βολεύει πολύ τις εμπορικές εταιρείες γιατί κονομάνε άγρια!). Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου αυτό να γίνει και με τις τηλεοράσεις. Εμένα πάντως αυτή η μετάβαση με αφήνει αδιάφορο. Έχω συνειδητοποιήσει πλέον ότι την τηλεόραση τη χρειάζομαι για άλλες χρήσεις και όχι για να βλέπω τηλεοπτικά προγράμματα (τα οποία είναι εντελώς σκ@τ@ κατά τη γνώμη μου). Έχω το pc, το internet, το dvd player και το PS3. Θέλω να δώ μια ταινία; Ας είναι καλά το rapidshare, τα torrents και τα φόρουμ με τα links. Κατεβάζω ό,τι θέλω, το περνάω στο dvd και το βλέπω στην tv αραχτός. Θέλω μια σειρά; Μια απο τα ίδια (και χωρίς διακοπές για διαφημίσεις!). Θέλω να δω κάτι σε hd; Πάω στο video club, τσιμπάω ένα blue-ray και το απολαμβάνω στο PS3. Θέλω να δω ένα ματς; Διαλέγω καφετέρια. Θέλω ειδήσεις; Ανοίγω το internet. Ούτε nova, ούτε conn-x tv, ούτε συνδρομές. Δε θα πληρώνω για να βλέπω ψηφιακά την Πάνια, την Στεφανίδου και τον Λάκη τον γλυκούλη. Όσο εκπέμπουν αναλογικά καλώς, θα δω το ματσάκι μου στο σαλόνι και καμιά ταινία της προκοπής. Μετά, έχει και ένα κουμπάκι η τηλεόρασή μου που γράφει off... Φιλικά, Βαγγέλης EDIT: Χώρια που θα έχουμε και συνέχεια: Σε λίγο καιρό, και αφού οι περισσότεροι θα έχουμε πάρει αποκωδικοποιητή Mpeg4 θα μας πουν "τώρα θα εκπέμπουμε σε hd, πάρτε mpeg6" κλπ κλπ. Ρε αντε γειά... (Έτσι μου 'ρχεται να πηδηχτώ απ' το παράθυρο... )
  11. Εμένα μου ζήτησε άδεια εισόδου. Πάντως αυτό νομίζω ότι είναι, διαμόρφωση κυκλοφοριακού κόμβου, οπότε πρέπει να πάει σε ιδιώτη μηχανικό ο οποίος θα συνενοηθεί με την πολεοδομία. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!
  12. Συγκοινωνιακό δηλαδή. Τότε χρειάζεται οικοδομική άδεια με σχέδια διαμόρφωσης κόμβου. Αλλά ο δήμος πρέπει να του δώσει κάποιο χαρτί;...
  13. Καλημέρα συνάδελφοι-ισσες! Πρόσφατα άρχισα να δουλεύω σε έναν Δήμο, και προχθές πήρε τηλέφωνο ένας κύριος και ζήτησε μια άδεια εισόδου για την βιοτεχνία του. Εδώ οι άλλοι 2 συνάδελφοι δεν έχουν ξανακούσει κάτι τέτοιο και ούτε βρήκα κάτι στο internet. Μήπως εσείς γνωρίζετε τι είναι; Ευχαριστώ
  14. Καλημέρα και χρόνια πολλά!! Αυτό το μήκος που αναφέρεις είναι αρκετά εύκολο να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί στο εργοτάξιο. Τα μέγιστα μήκη των διατομών του δομικού χάλυβα είναι ίδια με τα μήκη του χάλυβα οπλισμού, δηλαδή 12 και 14m (όπως θα ξέρεις και από τα μαθήματα του beton). Βέβαια, ένας στύλος IPE400 μήκους 12m έχει μεγάλο βάρος και χρειάζεται γερανό για να στηθεί στο εργοτάξιο, αλλά δεν είναι κάτι που δεν γίνεται. Τέλος, αναφέρεσαι σε σύνδεση αποκατάστασης συνέχειας, άν ψάξεις σε βιβλιογραφία μεταλλικών κατασκευών και συνδέσεων σίγουρα θα βρείς κάποια παραδείγματα υπολογισμού και εικόνες. Καλή χρονιά!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.