Jump to content

yannisk72

Core Members
 • Posts

  642
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Posts posted by yannisk72

 1. Συνάδελφοι,

  θεωρώ ότι, αν η αυθαιρεσία (αλλαγή χρήσης υπογείου, υπέρβαση σκαριφήματος, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων) έχουν εκτελεστεί πριν την έναρξη ισχύος του ΒΔ του 55,

  δεν χρειάζεται υπαγωγή. Είναι νομίμως υφιστάμενο.

  Δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί αεροφωτογραφία του 55 που να δείχνει τον Φ.Ο. ολοκληρωμένο. Βγαίνει η βεβαίωση του προ του 1955 από την ΥΔΟΜ και τέλος.

   

  Pavlos33, δεν βλέπω τον λόγο να πληρώσει 500Ε πρόστιμο. 

  • Upvote 1
 2. Ισόγειο κτίσμα προ του 55 με ΟΑ (έχω μόνο το στέλεχος)

  έχει και υπόγειο (εντός περιγράμματος) προφανώς αυθαίρετο.

   

  Για έκδοση βεβαίωσης πρέπει να  δηλώσω το υπόγειο στον 4178;; (ΚΑΤ1 προ 75;)

  Τι εννοείς με το "προφανώς αυθαίρετο"?

  Έχει γίνει, για παράδειγμα, αλλαγή χρήσης της στέρνας σε δωμάτιο? Έχει γίνει προ του 55 η αλλαγή χρήσης? Αν ναι, δεν χρειάζεται να το δηλώσεις.

  • Upvote 1
 3. Θεωρώ πως η προσκόμιση της ασφαλιστικής ενημερότητας, για την έκδοση Ο.Α. είτε με την παλαιά διαδικασία είτε με την νέα διαδικασία, προκύπτει και από τον Ν. 3518/2006 (ΦΕΚ 272 Α) όπου λέει:

  6. Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των δήμων και κοινοτήτων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προβλέπονται από το άρθρο 12 του π.δ.178/2000 (ΦΕΚ 165 Α΄), η θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων, που εκδίδονται από μετόχους του Ταμείου, αν δεν προσαχθεί η κατά την παράγραφο 5 βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.»

   

  Σύμφωνα με τον 4030/2011

  Άρθρο 5

  Έλεγχος δικαιολογητικών στοιχείων

  1. α. Η έγκριση δόμησης χορηγείται μέσα σε πέντε ημέρες, από την υποβολή των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών ύστερα από έλεγχο:

  αα) του τίτλου ιδιοκτησίας για τη διαπίστωση του χρόνου κατάτμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα και των αποδεικτικών στοιχείων νομιμότητας τυχών υφιστάμενων κτισμάτων στο ακίνητο,

  ββ) του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης σε ότι αφορά την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών και των στοιχείων και των υπολογισμών που αναγράφονται σε αυτά.

   
  Οπότε απαιτείται να προσκομιστεί ενημερότητα για τους μηχανικούς που υπογράφουν το Τοπογραφικό Διάγραμμα και το Διάγραμμα Δόμησης.

   

  Δεδομένου ότι, οι υπόλοιπες μελέτες (στατικά, ΗΜ ) δεν ελέγχονται αλλά παραλαμβάνονται, δεν απαιτείται η ασφαλιστική ενημερότητα για τους μηχανικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

   

  Αν ο Ν. 3518/2006 έχει τροποποιηθεί ή καταργηθεί, δεν ξέρω.

   

  Περιμένω την άποψή σας.

  • Upvote 3
 4. Ερώτηση κρίσεως:

   

  Υπαγωγή στον 4014, με εξοφλημένο το ειδικό πρόστιμο, κρίθηκε παράνομη (ήταν στις εξαιρέσεις του Νόμου κι η ΥΔΟΜ το ¨τσίμπησε¨).

   

  Τώρα, το ίδιο ακίνητο έχει δυνατότητα να υπαχθεί στον 4178. Το ειδικό πρόστιμο που πληρώθηκε με τον 4014 συμψηφίζεται με το ειδικό πρόστιμο του 4178?

  Παίζει ρόλο ότι, η υπαγωγή στον 4014 ήταν παράνομη?

 5. Πώς να ηρεμήσετε έναν άντρα

  Μια γυναίκα πηγαίνει στο γιατρό, ανησυχώντας για την ψυχραιμία του συζύγου της.

  Ο γιατρός ρωτά: «Ποιο είναι το πρόβλημα;»

  Η γυναίκα λέει: «Γιατρέ, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Κάθε μέρα ο σύζυγός μου φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία του χωρίς λόγο και με φοβίζει».

  Ο γιατρός λέει: «Έχω μια θεραπεία γι’ αυτό. Όταν φαίνεται ότι ο σύζυγός σας θα θυμώσει, απλά να πάρετε ένα ποτήρι νερό και να αρχίσετε να το κάνετε μπουκώματα στο στόμα σας. Απλά να το στριφογυρίζετε, αλλά μην το καταπιείτε, μέχρι ή την αποχώρησή του από το δωμάτιο ή να πάει στο κρεβάτι να κοιμηθεί».

  Δύο εβδομάδες αργότερα η γυναίκα επιστρέφει στο γιατρό, φρέσκια και ξαναγεννημένη.

  Η γυναίκα λέει: «Γιατρέ ήταν λαμπρή ιδέα. Κάθε φορά που ο σύζυγός μου άρχιζε να χάνει την ψυχραιμία του, εγώ μπούκωνα το νερό και ηρεμούσε αμέσως. Πώς ένα ποτήρι νερό το κάνει αυτό;;;"

   

  Ο γιατρός λέει: «Το ίδιο το νερό δεν κάνει τίποτα. Το κόλπο είναι ότι έτσι κρατούσατε το στόμα σας κλειστό».
 6. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι στην έγκριση δόμησης.

  Ενδεχομένως, αυτό θα προκύψει μετά από συνεννόηση με την ΥΔΟΜ, να γίνει αναφορά στον τίτλο της άδειας δόμησης.

   

  Δεν πιστεύω πως είναι ουσιαστικό πρόβλημα.

 7. Να υπενθυμίσω, ότι για την Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας (η οποία ως αδειοδότηση από την ΥΔΟΜ, κατά τεκμήριο απαιτεί πιο σύνθετη διαδικασία από την 48/ωρη και "δημιουργεί" περισσότερες ευθύνες στους υπαλλήλους) υπάρχει η Εγκ-7646/13/12-2-04 ( Εγκ-13/04) που λέει:

  ...

  5. Δεν απαιτούνται και δεν ελέγχονται στοιχεία αρτιότητας των οικοπέδων ή των γηπέδων, ή στοιχεία νομιμότητας των κτιρίων, δηλώνονται όμως με σαφήνεια τα σχετικά στοιχεία του ακινήτου στην αίτηση.

   

  Anton64,

  Για ρίξε μια καλύτερη ματιά στον ΝΟΚ. Πλέον, οι Ε.Ε.Μ.Κ. εκδίδονται μόνο για τα κτίρια που υφίστανται νόμιμα άρα οι υπάλληλοι της ΥΔΟΜ έχουν υποχρέωση να ελέγξουν την νομιμότητα του κτιρίου......

 8. Εξυπακούεται ότι, αν ζητηθεί από την ΥΔΟΜ κάποια Ε.Ε.Μ.Κ. ή εργασίες με 40ωρη ενημέρωση για ακίνητο προ του 55, θα πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση νόμιμου περιγράμματος!!!

   

  (καιρό είχα να σε δω "κακέ λύκε")

 9. Αν χρειαστείς έγκριση από Αρχαιολογία ή Σ.Α. δεν θα καταθέσεις τοπογραφικό?

  Αν σου πούνε ότι, στα "άλλα δικαιολογητικά" που λέει η Αίτηση Υπόδειγμα, είναι και το τοπογραφικό, θα αρνηθείς?

   

  Ο πελάτης σου γνωρίζει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει γιατί σε ρώτησε και του είπες το σωστό (ως όφειλες).

  Επιλέγει να μην δηλώσει στην αίτησή του την ένταξη στον 4014 γιατί .... κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

   

  Από τον λάκκο θα βρει τρόπο να βγει, αν κάτι πάει στραβά. Εσένα, όμως, δεν θα σου δώσει κανείς άφεση αμαρτιών.

 10. Σε τακτοποιημένο αυθαίρετο εκτός σχεδίου μη άρτιο, ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει την ευθύνη υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης, όντας ενημερωμένος περί του τι εστί νομίμως υφιστάμενη κατασκευή. Θα υπογράφατε ΤΕ; Μήπως να βάλω κάτω-κάτω με «ψιλά γράμματα» (όπως αυτά των τραπεζών) πως δεν έχει γίνει έλεγχος νομιμότητας των κατασκευών ή θεωρείτε πως είναι περιττό μιας και δεν υπάρχει δήλωση ανάθεσης-ανάληψης; 

   

   

  ΥΓ: Αλήθεια με το θαμμένο αυτό έχει αντιμετωπίσει κανείς πρόβλημα;  http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=smOynWQ%2fbeU%3d&tabid=777&language=el-GR

   

  Του το έχουν εμφανίσει κατά την αίτηση 48ωρης;

   

  Φαντάζομαι ότι, ο ίδιος ιδιοκτήτης θα έχει αναλάβει και την ευθύνη της υπογραφής της δήλωσης για την υπαγωγή στον 4014.....

  Οι ΥΔΟΜ δεν έχουν και τόσο "θαμμένο" το έγγραφο που αναφέρεις και ελέγχουν όλο τον φάκελο τακτοποίησης (όταν πας να ζητήσεις κάτι από αυτούς).

  Ενδεχομένως, να μην έχουν δηλωθεί όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και να μην θέλει να ρισκάρει ο ιδιοκτήτης.

   

  Δεν θα σου ζητηθεί ένα τοπογραφικό ή Δ.Δ. από την ΥΔΟΜ? Τι θα κάνεις τότε (Ειδικά αν στο ζητήσουν αφού έχεις καταθέσει την Τ.Ε.)?

 11. Σωστός ο Φαέθωνας

   

  Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ (κι ως εκ τούτου και η εγκ. των συμβολαιογράφων) είναι ένα .... κουρελόχαρτο.

   

  Και για να το μαζέψουν ή θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή απόφαση υπουργού.....

 12. Αναφέρομαι στην διαφορετική διατύπωση του 4014, δηλαδή,

   

  άρθρο 24 παρ 22 "Για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που εξαιρούνται της επιβολής κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριότητας, φωτισμού και δυνητικά ανταποδοτικά τέλη. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται......."

   

  Όπως είχα υποστηρίξει και παλαιότερα στις άδειες νομιμοποίησης θα έπρεπε το ΙΚΑ να αναζητά μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές, σαν να έβγαινε η άδεια κανονικά, χωρίς να βάζει πρόστιμο για την μην έγκαιρη καταβολή τους.

  Με αυτό το σκεπτικό έχεις:

  α) Εξαίρεση της επιβολής κυρώσεων για όσους υποβάλλουν αίτημα και βγάλουν τελικά την άδεια νομιμοποίησης.

  β) Αποκαθιστάς και την ισονομία για όσους βγάλαν την άδεια κανονικά και πλήρωσαν και τις ασφαλιστικές εισφορές.

   

  Η ΔΟΚΚ όμως, με εκείνο το έγγραφο - Μάιος 2012 αν θυμάμαι καλά, τα έκανε ... άνω κάτω.

   

   

  Ο 4178, μιλάει για ανείσπρακτα βεβαιωθέντα πρόστιμα. Δηλαδή, αν το ΙΚΑ δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι, έκανες εργασίες, θα οφείλεις τα πρόστιμα γιατί θα είναι μη βεβαιωθέντα.

 13. Το επιχείρημά μου δεν έχει να κάνει με το αν είναι αντισυνταγματικό το άρθρο 23 του 4014 ή όχι.

  Αλλά με το γεγονός ότι, η διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης μεταβίβασης του 4014 καταργήθηκε με την αντίστοιχη διαδικασία του νέου νόμου. Και από την στιγμή που η πλατφόρμα του νέου νόμου δεν λειτουργεί, δεν μπορείς να εκδόσεις βεβαίωση.

   

  Ίσως να ερμηνεύω πολύ .... αυστηρά τις διατάξεις του 4178, αλλά .....

 14. Ιάσονα, το γνωρίζω ότι, κάποιοι συνάδελφοι εκδίδουν βεβαιώσεις κανονικότατα. Και ότι, οι συμβολαιογράφοι τις αποδέχονται κανονικότατα.

   

  Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το που στηρίζονται για να το κάνουν!!!

   

  Μήπως στο ότι, κάποια στιγμή το Υπουργείο, για να καλύψει την πατάτα, θα "νομοθετήσει" ώστε οι βεβαιώσεις να γίνουν έγκυρες? 

 15. Και εγώ αυτό φαντάζομαι αν και δεν προκύπτει και από το λεκτικό...

  Επίσης σχετικά με το Ι.Κ.Α. (άλλο τεράστιο θέμα) φαίνεται πως ο νέος νόμος «αδειάζει» τις νομιμοποιήσεις που έγιναν με το άρθρο 26 του 4014 και μάλλον θα χρειαστεί να πληρώσουν ξανά παράβολο για να απαλλαγούν».

   

  Άρθρο 24 παρ. 10 ν.4014 : Μετά την υποβολή όλων των δικαιολογητικών που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, που αφορούν τις κατασκευές ή χρήσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 για τις οποίες υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας εξόφλησης των προστίμων.

   

  Άρθρο 24 παρ 1 ν.4178 : Για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις, για τις οποίες υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος, αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, καθώς και η είσπραξη ήδη βεβαιωθέντων προστίμων από τις Δ.Ο.Υ. και το Ι.Κ.Α., μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας εξόφλησης των προστίμων.

   

  Πρόσεξες, όμως, τι λέει?

  Μιλάει για ήδη βεβαιωθέντα πρόστιμα στο ΙΚΑ. Τι γίνεται με τα πρόστιμα που δεν έχουν βεβαιωθεί επειδή το ΙΚΑ δεν έχει λάβει γνώση?

  Έχω βγάλει μια άδεια νομιμοποίησης με τον 4014. Στο ΙΚΑ δεν πήγα.

  Αυτό σημαίνει ότι, αν τυχόν το ΙΚΑ το μάθει (με τον οποιοδήποτε τρόπο) θα τα πληρώσω (?).

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.