Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

yannisk72

Core Members
  • Περιεχόμενα

    642
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Everything posted by yannisk72

  1. Συνάδελφοι, θεωρώ ότι, αν η αυθαιρεσία (αλλαγή χρήσης υπογείου, υπέρβαση σκαριφήματος, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων) έχουν εκτελεστεί πριν την έναρξη ισχύος του ΒΔ του 55, δεν χρειάζεται υπαγωγή. Είναι νομίμως υφιστάμενο. Δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί αεροφωτογραφία του 55 που να δείχνει τον Φ.Ο. ολοκληρωμένο. Βγαίνει η βεβαίωση του προ του 1955 από την ΥΔΟΜ και τέλος. Pavlos33, δεν βλέπω τον λόγο να πληρώσει 500Ε πρόστιμο.
  2. Τι εννοείς με το "προφανώς αυθαίρετο"? Έχει γίνει, για παράδειγμα, αλλαγή χρήσης της στέρνας σε δωμάτιο? Έχει γίνει προ του 55 η αλλαγή χρήσης? Αν ναι, δεν χρειάζεται να το δηλώσεις.
  3. Θεωρώ πως η προσκόμιση της ασφαλιστικής ενημερότητας, για την έκδοση Ο.Α. είτε με την παλαιά διαδικασία είτε με την νέα διαδικασία, προκύπτει και από τον Ν. 3518/2006 (ΦΕΚ 272 Α) όπου λέει: 6. Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των δήμων και κοινοτήτων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προβλέπονται από το άρθρο 12 του π.δ.178/2000 (ΦΕΚ 165 Α΄), η θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων, που εκδίδονται από μετόχους του Ταμείου, αν δεν προσαχθεί η κατά την παράγραφο 5 βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.» Σύμφωνα με τον 4030/2011 Άρθρο 5 Έλεγχος δικαιολογητικών στοιχείων 1. α. Η έγκριση δόμησης χορηγείται μέσα σε πέντε ημέρες, από την υποβολή των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών ύστερα από έλεγχο: αα) του τίτλου ιδιοκτησίας για τη διαπίστωση του χρόνου κατάτμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα και των αποδεικτικών στοιχείων νομιμότητας τυχών υφιστάμενων κτισμάτων στο ακίνητο, ββ) του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης σε ότι αφορά την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών και των στοιχείων και των υπολογισμών που αναγράφονται σε αυτά. Οπότε απαιτείται να προσκομιστεί ενημερότητα για τους μηχανικούς που υπογράφουν το Τοπογραφικό Διάγραμμα και το Διάγραμμα Δόμησης. Δεδομένου ότι, οι υπόλοιπες μελέτες (στατικά, ΗΜ ) δεν ελέγχονται αλλά παραλαμβάνονται, δεν απαιτείται η ασφαλιστική ενημερότητα για τους μηχανικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Αν ο Ν. 3518/2006 έχει τροποποιηθεί ή καταργηθεί, δεν ξέρω. Περιμένω την άποψή σας.
  4. http://www.michanikos.gr/topic/138-%CE%9B%CE%B9%CE%B8%CF%8C%CF%87%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CF%8E%CE%BD/page-6
  5. Ο μηχανικός καλά κάνει και θεωρεί πως πρέπει να καλέσει Ελεγκτή Δόμησης. Οι εργασίες που αφορούν στην 2η οικοδομή ξεκινάνε τώρα άρα .....μετά την 01/03/2012.
  6. Πήγε ΣΥΠΟΘΑ για μείωση προστίμου αλλά .... την πάτησε. Το θέμα είναι πως είναι δυνατόν να κάνεις παράνομη υπαγωγή και να μην έχεις κυρώσεις........
  7. Ερώτηση κρίσεως: Υπαγωγή στον 4014, με εξοφλημένο το ειδικό πρόστιμο, κρίθηκε παράνομη (ήταν στις εξαιρέσεις του Νόμου κι η ΥΔΟΜ το ¨τσίμπησε¨). Τώρα, το ίδιο ακίνητο έχει δυνατότητα να υπαχθεί στον 4178. Το ειδικό πρόστιμο που πληρώθηκε με τον 4014 συμψηφίζεται με το ειδικό πρόστιμο του 4178? Παίζει ρόλο ότι, η υπαγωγή στον 4014 ήταν παράνομη?
  8. Πώς να ηρεμήσετε έναν άντρα Μια γυναίκα πηγαίνει στο γιατρό, ανησυχώντας για την ψυχραιμία του συζύγου της. Ο γιατρός ρωτά: «Ποιο είναι το πρόβλημα;» Η γυναίκα λέει: «Γιατρέ, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Κάθε μέρα ο σύζυγός μου φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία του χωρίς λόγο και με φοβίζει». Ο γιατρός λέει: «Έχω μια θεραπεία γι’ αυτό. Όταν φαίνεται ότι ο σύζυγός σας θα θυμώσει, απλά να πάρετε ένα ποτήρι νερό και να αρχίσετε να το κάνετε μπουκώματα στο στόμα σας. Απλά να το στριφογυρίζετε, αλλά μην το καταπιείτε, μέχρι ή την αποχώρησή του από το δωμάτιο ή να πάει στο κρεβάτι να κοιμηθεί». Δύο εβδομάδες αργότερα η γυναίκα επιστρέφει στο γιατρό, φρέσκια και ξαναγεννημένη. Η γυναίκα λέει: «Γιατρέ ήταν λαμπρή ιδέα. Κάθε φορά που ο σύζυγός μου άρχιζε να χάνει την ψυχραιμία του, εγώ μπούκωνα το νερό και ηρεμούσε αμέσως. Πώς ένα ποτήρι νερό το κάνει αυτό;;;" Ο γιατρός λέει: «Το ίδιο το νερό δεν κάνει τίποτα. Το κόλπο είναι ότι έτσι κρατούσατε το στόμα σας κλειστό».
  9. Μόνο στην ελληνική γλώσσα υπάρχει μεταφορική αντιστοιχία του γυναικείου σώματος και των μερών ενός αυτοκινήτου.........
  10. stvsri, δεν καταλαβαίνω γιατί έκανες παραπομπή στο παραπάνω θέμα. Μα δεν υπάρχει λόγος να πληρωθεί νέο παράβολο.......
  11. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι στην έγκριση δόμησης. Ενδεχομένως, αυτό θα προκύψει μετά από συνεννόηση με την ΥΔΟΜ, να γίνει αναφορά στον τίτλο της άδειας δόμησης. Δεν πιστεύω πως είναι ουσιαστικό πρόβλημα.
  12. Anton64, Για ρίξε μια καλύτερη ματιά στον ΝΟΚ. Πλέον, οι Ε.Ε.Μ.Κ. εκδίδονται μόνο για τα κτίρια που υφίστανται νόμιμα άρα οι υπάλληλοι της ΥΔΟΜ έχουν υποχρέωση να ελέγξουν την νομιμότητα του κτιρίου......
  13. Εξυπακούεται ότι, αν ζητηθεί από την ΥΔΟΜ κάποια Ε.Ε.Μ.Κ. ή εργασίες με 40ωρη ενημέρωση για ακίνητο προ του 55, θα πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση νόμιμου περιγράμματος!!! (καιρό είχα να σε δω "κακέ λύκε")
  14. Αν χρειαστείς έγκριση από Αρχαιολογία ή Σ.Α. δεν θα καταθέσεις τοπογραφικό? Αν σου πούνε ότι, στα "άλλα δικαιολογητικά" που λέει η Αίτηση Υπόδειγμα, είναι και το τοπογραφικό, θα αρνηθείς? Ο πελάτης σου γνωρίζει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει γιατί σε ρώτησε και του είπες το σωστό (ως όφειλες). Επιλέγει να μην δηλώσει στην αίτησή του την ένταξη στον 4014 γιατί .... κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Από τον λάκκο θα βρει τρόπο να βγει, αν κάτι πάει στραβά. Εσένα, όμως, δεν θα σου δώσει κανείς άφεση αμαρτιών.
  15. Φαντάζομαι ότι, ο ίδιος ιδιοκτήτης θα έχει αναλάβει και την ευθύνη της υπογραφής της δήλωσης για την υπαγωγή στον 4014..... Οι ΥΔΟΜ δεν έχουν και τόσο "θαμμένο" το έγγραφο που αναφέρεις και ελέγχουν όλο τον φάκελο τακτοποίησης (όταν πας να ζητήσεις κάτι από αυτούς). Ενδεχομένως, να μην έχουν δηλωθεί όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και να μην θέλει να ρισκάρει ο ιδιοκτήτης. Δεν θα σου ζητηθεί ένα τοπογραφικό ή Δ.Δ. από την ΥΔΟΜ? Τι θα κάνεις τότε (Ειδικά αν στο ζητήσουν αφού έχεις καταθέσει την Τ.Ε.)?
  16. Σωστός ο Φαέθωνας Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ (κι ως εκ τούτου και η εγκ. των συμβολαιογράφων) είναι ένα .... κουρελόχαρτο. Και για να το μαζέψουν ή θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή απόφαση υπουργού.....
  17. Εγώ δεν κοινοποίησα τίποτε. Απλά ενημέρωσα τον πελάτη ότι, μπορεί να του χτυπήσει την πόρτα το ΙΚΑ ......
  18. Αναφέρομαι στην διαφορετική διατύπωση του 4014, δηλαδή, άρθρο 24 παρ 22 "Για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που εξαιρούνται της επιβολής κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριότητας, φωτισμού και δυνητικά ανταποδοτικά τέλη. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται......." Όπως είχα υποστηρίξει και παλαιότερα στις άδειες νομιμοποίησης θα έπρεπε το ΙΚΑ να αναζητά μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές, σαν να έβγαινε η άδεια κανονικά, χωρίς να βάζει πρόστιμο για την μην έγκαιρη καταβολή τους. Με αυτό το σκεπτικό έχεις: α) Εξαίρεση της επιβολής κυρώσεων για όσους υποβάλλουν αίτημα και βγάλουν τελικά την άδεια νομιμοποίησης. β) Αποκαθιστάς και την ισονομία για όσους βγάλαν την άδεια κανονικά και πλήρωσαν και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η ΔΟΚΚ όμως, με εκείνο το έγγραφο - Μάιος 2012 αν θυμάμαι καλά, τα έκανε ... άνω κάτω. Ο 4178, μιλάει για ανείσπρακτα βεβαιωθέντα πρόστιμα. Δηλαδή, αν το ΙΚΑ δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι, έκανες εργασίες, θα οφείλεις τα πρόστιμα γιατί θα είναι μη βεβαιωθέντα.
  19. Σε αυτό δεν έχεις άδικο. Πάντως, οι άδειες νομιμοποίησης του 4014, είναι περισσότερο "σίγουρες" στο να ξεφύγουν τα πρόστιμα.
  20. Το επιχείρημά μου δεν έχει να κάνει με το αν είναι αντισυνταγματικό το άρθρο 23 του 4014 ή όχι. Αλλά με το γεγονός ότι, η διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης μεταβίβασης του 4014 καταργήθηκε με την αντίστοιχη διαδικασία του νέου νόμου. Και από την στιγμή που η πλατφόρμα του νέου νόμου δεν λειτουργεί, δεν μπορείς να εκδόσεις βεβαίωση. Ίσως να ερμηνεύω πολύ .... αυστηρά τις διατάξεις του 4178, αλλά .....
  21. Ιάσονα, το γνωρίζω ότι, κάποιοι συνάδελφοι εκδίδουν βεβαιώσεις κανονικότατα. Και ότι, οι συμβολαιογράφοι τις αποδέχονται κανονικότατα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το που στηρίζονται για να το κάνουν!!! Μήπως στο ότι, κάποια στιγμή το Υπουργείο, για να καλύψει την πατάτα, θα "νομοθετήσει" ώστε οι βεβαιώσεις να γίνουν έγκυρες?
  22. Πρόσεξες, όμως, τι λέει? Μιλάει για ήδη βεβαιωθέντα πρόστιμα στο ΙΚΑ. Τι γίνεται με τα πρόστιμα που δεν έχουν βεβαιωθεί επειδή το ΙΚΑ δεν έχει λάβει γνώση? Έχω βγάλει μια άδεια νομιμοποίησης με τον 4014. Στο ΙΚΑ δεν πήγα. Αυτό σημαίνει ότι, αν τυχόν το ΙΚΑ το μάθει (με τον οποιοδήποτε τρόπο) θα τα πληρώσω (?).
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.