Jump to content
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

LeftLane

Core Members
 • Posts

  629
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Posts posted by LeftLane

 1. Σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, επιτρέπεται να εργάζονται ΧΩΡΙΣ προσληψη σε ατομική επιχείρηση συγγενεις εξ'αιματος α' βαθμου και β' βαθμου (γονεις, αδερφια) .

  Με το ιδιο σκεπτικό, σε συνεργείο αυτ/των θα μπορει να εργάζεται αδερφος του  ιδιοκτητη , εφοσον φυσικα διαθετει αδεια ασκησης επαγγέλματος, χωρις να απαιτείται πρόσληψη. Ειναι όντως έτσι ?

 2. On 21/3/2023 at 5:21 ΜΜ, tetris said:

  είτε με λογισμικό, είτε με το χέρι

  αν κάποιος δεν γνωρίζει τα πως και τα γιατί, μπορεί να την πατήσει

   

  Σωστο, αν δεν εισαι μηχανικος δεν μπορεις να το κανεις. Ως μηχανολόγος, ειχα ασχοληθει πριν αρκεταααα χρόνια με επίλυση απλών κατασκευων με πεπερασμένα στοιχεία και οπως ανέφερα, εχω την περιέργια να δώ δικες μου περιπτώσεις που προκύπτουν κατά διαστήματα (πχ εσωτερικά μικρά πατάρια κτλ), όχι να το προσφέρω σαν υπηρεσία μηχανικού προς τρίτους (Ο καθένας στον τομέα του...☺️ )

 3. Αν μπορεις να μετρησεις την γειωση του σπιτιου (αφου την αποκοψεις απο την εγκατασταση) και ειναι κατω απο 10Ω τοτε συνδεσε τα άφοβα. Αυτες τις τιμες τις πιανουν συνηθως οι θελεμιακές. Διαφορετικά το σωστότερο θα ηταν να χτυπησεις 2 ραβδους με αποσταση >3μ μεταξυ τους και πάλι πρεπει να μετρησεις αυτες τις τιμες όταν τις χτυπησεις.

  Τα πανελ πρεπει να συνδεθούν μεταξυ τους ενα προς ενα σε συγκεκριμένο σημειο που υποδεικνύεται στο πλαίσιο και ΔΕΝ πρεπει να βασιζεστε οτι γινεται σώμα απο τις βάσεις στήριξης. Αυτο θα το καταλάβετε εαν μετρησετε και το κάνουν οι σωστοι εγκαταστάτες....😜

 4. αντίστοιχα με την ερωτηση για το δώμα πιο πάνω, σε ισόγεια ιδιοκτησία, η αλλαγή των διαστάσεων ανοιγμάτων εμπίπτει στην τροποποίηση των κοινόχρηστων χώρων της οικοδομής? Και αν ναι, με ποια λόγική εφόσον πρόκειται για εξ'ολοκλήρου χώρο της οριζόντιας ιδιοκτησίας (προσοψη) και όχι κοινόχρηστο ??

  Ο κανονισμός της οικοδομής προβλέπει την συναίνεση των άλλων ιδιοκτητών της οικοδομής για επέμβαση σε κοινόχρηστους χώρους αλλά αυτό ειναι κατανοητό και έχει ουσία για π.χ. τύπου αισθητικής επέμβασης παρεμβάσεις , είναι δυνατόν να μην συναινενεί ενας πχ, στραβός ιδιοκτήτης άλλου διαμ/τος για τροποποιήσεις που ΔΕΝ θίγουν κοινοχρηστους χώρους ? (εχοντας υποψη την 273/2018 αποφαση του Αρειου Παγου που αναφέρθηκε πιο πριν...) 

  Τι ανεβάζουμε ως συναίνεση που μας βγάζει το σύστημα για την έκδοση ΕΕΔΜΚ ως απαραίτητο δικαιολογητικό ? Μηπως μια Υ/Δ του ιδιοκτήτη/Μηχανικού οτι π.χ. δεν θίγονται κοινόχρηστοι χώροι και δεν απαιτείται συναίνεση...?

 5. συνάδελφε diB αλλά και άλλος αν ξερει, οσο αφορά το αρθ.3, παρ.2 του ΠΔ 163/2009 αναφορικά με την βεβαιωση εταιρίας προμηθειας χρωματων κτλ , ΙΣΧΥΕΙ ?  Αναφέρεται σχετικά :

  "Οι εκμεταλλευτές ή μισθωτές συνεργείων επιδιοθώσεων μικροφθορών πρέπει να έχουν βεβαίωση της παρασκευάστριας ή προμηθεύτριας των υλικών επιδιόρθωσης μικροφθορών εταιρείας ή εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου αυτής, από την οποία να προκύπτει η
  εκπαίδευση του τεχνίτη ή εκμεταλλευτή στην ειδική εργασία της επιδιόρθωσης αυτοκινήτων για όλα τα υλικά(υδατοδιαλυτά χρώματα), συσκευές και μηχανήματα που απαιτούνται για την εκτέλεση των εργασιών τους."

  Στα απαιτουμενα δικαιολογητικά του φακελου που διατηρειται με την Γνωστοποιηση, δεν γίνεται μνεία....

   

  υ.γ. πριν 10-11 χρόνια ειχα βγάλει μια αδεια λειτουργίας σε μικροφθορών και μας τρέχανε απο Μεταφορών για αυτη΄την βεβαίωση...

 6. ωωχ... βλεπω εδω στο παραπάνω  φεκ,   "Ι) αντίγραφα όλων των δημόσιων εγγράφων περί της πολεοδομικής νομιμότητας (οικοδομικής άδειας, αναθεώρησης ή ενημέρωσης οικοδομικής άδειας, έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, απόφασης εξαίρεσης από την κατεδάφιση, άδειας νομιμοποίησης, βεβαίωσης περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων ή βεβαίωσης εξόφλησης ποσού 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου κ.λπ"

  αρα προφανώς για τα συνεργεία ισχύει αυτο...😒

 7. Σ'ευχαριστώ Didonis. ☺️   Αυτο συγκεκριμένα περι 30% μου το είχε πει μια υπάλληλος στο Μεταφορών παλιότερα, εκει έμεινα και δεν εχω βρεί κάτι σχετικό...Κάποιος συνάδελφος που έχει βρεί κάτι παραπάνω επ'αυτού ?

  υ.γ. θα μπορούσα να το κάνω γραπτό ερώτημα σε κάποια υπηρεσία αλλά δεν θέλω....:wink:

 8. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Έχω ενα πολυ σημαντικό ερώτημα που ενδιαφέρει πολλούς οσο αφορά τις αδειοδοτήσεις.

  Χώρος εργαστηρίου, συνεργείου, ΚΥΕ κτλ ο οποίος πρόκειται να αδειοδοτηθεί απο αρμόδιο φορέα (πχ Ανάπτυξης, Μεταφορών, Δήμος κτλ) εχει τακτοποιηθεί με τον Ν.4495/17 , εχουν πληρωθεί παράβολα κτλ αλλά εχει επιλεγεί εξοφληση με δόσεις. Το ερώτημα ειναι συγκεκριμένο: Πρέπει να πληρωθεί τουλάχιστον το 30% του συνολικού προστίμου για να θεωρείται νόμιμος κατά τον φορέα που ειναι αρμόδιος για την αδειοδότησή του? 

 9. Νεα εξέλιξη στην διαδικασία εκδοσης ΥΔΕ....

  Η λίστα με τους φορείς που πρεπει να "θεωρήσουν" την δήλωση έχει άσχετες, σχετικά με μένα, εγγραφές και δεν μπορείς να προχωρήσεις αν δεν επιλέξεις κατι...

  https://www.iefimerida.gr/ellada/govgr-psifiaka-dilosi-egkatastasti-ilektrodotisi

 10. δοκιμάζω σε trial 30 ημερών το Intellicad της Intersoft και εχω μείνει εντυπωσιασμένος!!! Δουλεύω 25 χρόνια Autocad και οτι άλλο ειχα δει σε 2D σχεδιαστικό δεν με ικανοποιούσε, πάντα έβρισκα το τελευταίο ως best user friendly. 

  Αυτο μου το πρότεινε φίλος ως εναλλακτική και νόμιμη λύση καθώς εχει προσφορά -70% και κοστίζει 120€ +φπα !!!! Εως τώρα και 2-3 μερες που δουλεύω 2d σχέδια εχω μείνει έκπληκτος με την ομοιότητα του autocad και ισως ακόμη καλύτερο (για τις απλές σχεδιαστικές εργασίες που χρειάζεται κάποιος) καθώς είναι και ελαφρύτερο !!!

  Το χρησιμοποιείτε εσεις ?

 11. Eπειδη η νομοθεσία εχει κάποια ασάφεια, τελικά στο υπόγειο (= μη κυριας χρησης) , επίτρεπεται η εγκατασταση του Παρασκευαστηριου του Ζαχαροπλαστειου που θα λειτουργει ανωθεν και θα εχει άμεση επικοινωνια με αυτο ?

 12. ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4796 (ΦΕΚ 63 Α'/17-4-2021)

  Δεν εφαρμόζεται ακομη γιατι, μεχρι και πριν λιγο που μπήκα, δεν υπαρχει πλατφορμα να το υποστηρίξει... (notify business)

  10 ώρες πριν, thanz said:

  Η εν λόγω ΚΥΑ για την γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας συνεργείων μήπως έχει δημοσιευτεί?

   

  • Upvote 1
 13. Η ατμογεννήτρια  αυτη που την δηλωνω στον μηχ/κο εξοπλισμό βιοτεχνίας ενδυμάτων και η οποία τροφοδοτεί σιδερωτήριο, νοείται ατμολέβητας (Γ' κατηγοριας) ή απλό σιδερωτήριο ?

  Το ρωτώ για να ξέρω αν υπάρχει υποχρέωση της διαδικασίας ελέγχου και παραλαβής συμφωνα με την νομοθεσία ως ατμολέβητας...

 14. On 25/5/2021 at 9:43 ΠΜ, kkookk1 said:

  Επίσης μια άλλη παράμετρο που θα ήθελα να θέσω είναι ότι και τα συνεργεία πλέον εμπίπτουν στη διαδικασία ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και αναμένεται η σχετική ΚΥΑ που θα καθορίζει την διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την υποβολή της ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.  

  προς το παρόν δεν εφαρμόζεται η Γνωστοποιηση γιατι περιμένουν διευκρινηστικες απο το Υπουργειο.

  Τσεκαρα επίσης την πλατφορμα NOTIFY BUSINESS  και δεν εχει ακομη δραστηριοτητες εξυπηρέτησης οχημάτων

  • Thanks 1
 15. Το θεμα του Προυπολογισμού εψαχνα να δω με ποια νομοθεσία καταργήθηκε αλλα δεν το βρίσκω.... Στην Θεσ/νικη δεν τον ζητούν εδω και πολυ καιρό, δεν θυμάμαι ομως γιατι...

  Ο γιος, βάσει του πτυχίου Τ.Ε. που εχει, μπορεί να ειναι υπεύθυνος σε κάθε ειδικότητα παντος συνεργειου , δλδ Ηλ/γου, Μηχανικου, Βαφεα, Φανοποιου κτλ αρκει να καταθέσει τα δικαιολογητικά στην Δνση Μεταφορών που ανηκει ωστε να του εκδώσουν "Αδεια ασκησης Επαγγελματος Τεχνολογου Οχηματων". (ΑΑΕ)

  Η ΑΑΕ ειναι ένα απο τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εκδώσει άδεια λειτουργίας  συνεργείου αυτ/των, επομένως πρέπει να  βγάλει πρωτα αυτή. Η ΑΑΕ Βγαινει εύκολα σε 5-7 ημέρες, τα δικαιολογητικά δεν ειναι πολλά και δεν χρειαζεται Προϋπηρεσία.

  • Thanks 1
 16. ξέχνα τελειως τον προϋπολογισμό, δεν κατατίθεται πλεον. 

  Τα σοβαρα θέματα ειναι άλλα. Γιατι πχ δεν εβγαζε αδεια ο πατερας, ειχε καποιο κόλλημα ή απλή αμέλεια ?

  Ο γιος εχει αδεια ασκησης επαγγελματος της ειδικότητας του συνεργείου ή θα έχει υπάλληλο με άδεια άσκησης ? (μηχανικος, ηλ/γος... κτλ)

  • Thanks 1
 17. 6 ώρες πριν, Alejandro_92 said:

  Λογικά θα πρέπει να υποβάλλεις ερωτηματολόγιο για την μεταβολή/τροποποίηση της γνωστοποίησης. Οπότε θα πάρεις μια απάντηση με όλα τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συγκεντρώσεις.

  πολυ σωστός. Η πιο σίγουρη λύση. :wink:

 18. επαναφερω το θέμα για να επιβεβαιωσω κάτι. Πρεπει να κανω τροποποιηση της αδειας λειτουργιας (Απαλλακτικο)  Βιοτεχνιας ενδυματων (Ειχε απαλλακτικο ως εργαστηριο χαμηλης οχλησης)  .

  Όταν ειχε βγει το απαλλακτικο τότε, δεν ειχαν βάλει ουτε ειχαν ζητησει τότε κυκλοφ. συνδεση. Λογικά θα απαιτειται τωρα να βγαλω εγκριση εισ.εξοδου, σωστά ? Απο την δ/νση Αναπτυξης μου απαντησαν να δω την νομοθεσια οταν ρωτησσα σχετικά...

  Ειναι εκτος σχεδίου, σε δημοτική οδο και εχει τις όλες προυποθεσεις του ΠΔ 118

 19. 1 ώρα πριν, dimitris GM said:

  ισχυει το 71

  οπως τροποποιηθηκε με το 41 και αυτο με τον ν 4710

  εδω

  https://www.elinyae.gr/ethniki-nomothesia/pd-412018-fek-80a-752018

  Θα χρειαστει να το ψαξεις, μια και το 71 εχει μεχρι σημερα   35  εγκυκλιους

   

  Συμφωνα με τα όσα διαβάζω πάντως και βάσει της εως τωρα εμπιερίας μου στην πυρασφάλεια, χρειαζεται Ενεργητικη με το ΠΔ 41/2018 και ΠΑΘΗΤΙΚΗ με το 71/88 (αρθ.5)....:roll:

 20. On 3/4/2021 at 10:25 ΠΜ, Μάνος Παπαθωμάς said:
  On 2/4/2021 at 11:53 ΜΜ, LeftLane said:

  εγω νομίζω ότι μάλλον δεν εχεις στην ερώτηση που έκανα, υπάρχει απάντηση;

  και επειδή επιμένω ότι  κατάλαβα ότι δεν κατάλαβες, πες μας τι κατάλαβες για να σου πουμε τι  κατάλαβες λάθος...

 21. Φυσικά και γίνεται χωρίς πρόβλημα και χωρίς "χαρτούρα" κτλ. Απλά δεν ξέρω τι γίνεται με τα δημοτικά τέλη και ερτ.

  Εχε υποψη όμως ότι εαν είναι μόνιμη κατοικία δεν συμφέρει με τίποτα, θα κάνεις απόσβεση σε 40 χρόνια και αν...

  Σε 2η/εξοχική κατοικία είναι μια χαρά εναλλακτική.

 22. On 27/3/2021 at 10:39 ΜΜ, chrisanthea said:

  Καλησπέρα. Να κάνω κ εγώ την εξής ερώτηση: θέλω να στήσω έναν ξύλινο οικίσκο (από αυτούς που δεν ακουμπούν στο έδαφος κ ονομάζονται, νομίζω, τροχοβίλλες), σε οικόπεδο της μητέρας μου για να το κάνω χώρο εστίασης -τύπου καντίνα. Θα ήθελα να δανείζομαι ρεύμα από το σπίτι της μητέρας μου(δεν γνωρίζω αν είναι νόμιμο γι' αυτό ρωτώ) και όπως καταλάβατε είμαι εντελώς άσχετη με το αν θα πρέπει να βγει οικοδομική άδεια, κτλ. Από που πρέπει να ξεκινήσω να ψάχνω για να μη σας ζαλίζω κ εσάς? 

  με ολο το σεβασμό, όσα αναφέρετε ειναι όλα τελείως παράνομα

 23. 3 ώρες πριν, Μάνος Παπαθωμάς said:

  Γεια σας σε σχέση με άδεια για αυτοκινούμενη καντίνα σε ιδιωτικό οικόπεδο εντός σχεδίου έχω καταλάβει τι θέλει.

  το μόνο που δεν ξέρω είναι πόσα τετραγωνικά οικοπέδου χρειάζονται για να μπει.

  Υπάρχει όριο;

  εγω νομίζω ότι μάλλον δεν εχεις καταλάβει....

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.