Jump to content

EvanSarris

Members
 • Content Count

  27
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Ουδέτερη

About EvanSarris

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Μουσική και (φυσικά) ...Mastοrέματα!
 • Τοποθεσία
  Παπάγου, Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Ναυπηγός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες Έχω επισημάνει τα ερωτήματα/παρατηρήσεις μου στην 4Μ, θα το έβλεπαν και θα με ενημέρωναν, αλλά δεν νομίζω τελικά να ασχολήθηκαν. Δεν χρειάζεται να δώσουν τον κώδικα μιας ρουτίνας αλλά η ρουτίνα υπολογισμού μιας συνάρτησης δεν μπορει να υλοποιεί μιαν άλλη συνάρτηση! Είτε με το χέρι είτε με την ρουτίνα πρέπει να βγαίνει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα (με τις ίδιες παραμέτρους φυσικά). Θα ήταν σωστό να μηδενίσω τις απώλειες από χαραμάδες και να υπολογίσω τις απώλειες λόγω εναλλαγών αέρα με 0,5 εναλ/ώρα που και μένα μου φαίνονται φυσιολογικές? Ο μελετητής επέλεξε 4 εναλ/ώρα και επιπλέον πρόσθεσε τις απώλειες λόγω χαραμάδων.
 2. Αν κατάλαβα καλά λες ότι ο μελετητής έπρεπε να μηδενίσει τις απώλειες λόγω χαραμάδων και να λάβει υπ΄'οψη του μόνο τις απώλειες από εναλλαγές αέρα, όπως και αν γίνονται αυτές. Σωστά, μπορεί να μηδενίσουμε τις απώλειες "λόγω χαραμάδων" όπως επίσης μπορούμε να βάλουμε άλλες τιμές και σε άλλες παραμέτρους (π.χ. άπειρη αντίσταση στη θερμοπερατότητα των τοίχων) αλλά το θέμα δεν είναι τι βάζουμε εμείς στο πρόγραμμα αλλά τι υπάρχει στην πραγματικότητα και τι κάνει το πρόγραμμα με αυτά που υπάρχουν. Και στην περίπτωσή μου οι χαραμάδες υπάρχουν και εξαναγκασμένος αερισμός δεν υπάρχει. Οι εναλλαγές του αέρα μπορούν να γίνονται λόγω χαραμάδων ή λόγω εξαναγκασμένου αερισμού αλλά, -κατά τη γνώμη, μου δεν έπρεπε να μετράνε διπλά. Και επίσης νομίζω ότι το πρόγραμμα δεν βγάζει τις τιμές που βγάζω εγώ με το χέρι (με τις ίδιες τιμές παραμέτρων). Μπορεί να κάνω εγώ λάθος αλλά δεν ξέρω που... Και κάτι ακόμη: είναι λογικός ο (επιθυμητός) αριθμός εναλλαγών αέρα σε σπίτι να είναι 4 φορές την ώρα?
 3. Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ειδικός στο θέμα. Είμαι Διπλ. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός (συνταξιούχος) και οι μελέτες θέρμανσης δεν είναι το πεδίο μου. Αλλά επειδή θέλω να επιλέξω σώματα σε μια ανακαίνιση του 1ου ορόφου στο διώροφο που μένω, έβλεπα τον υπολογισμό θερμικών απωλειών που έχει κάνει ένας συνάδελφος ΤΕΙ το 2014 με το πρόγραμμα ADAPT/FCALC-Win σύμφωνα με το DIN 4701/83 (για ολόκληρο το διώροφο) και μου δημιουργήθηκαν αρκετά ερωτηματικά όσον αφορά στις απώλειες λόγω αερισμού. Έψαξα στο Internet και βρήκα αρκετές μελέτες με το λογισμικό αυτό. Η παρουσίαση είναι τυποποιημένη και φυσικά ίδια σε ολες. Δεν στέκομαι στις επιλογές του μελετητή ως προς τις τιμές των παραμέτρων υπολογισμού, τις δέχομαι όπως τις έλαβε ο μελετητής. Οι ερωτήσεις μου αφορούν την ορθότητα του λογισμικού (με κάθε επιφύλαξη για την ενδεχόμενη άγνοιά μου) Λοιπόν οι θερμικές απώλειες είναι το άθροισμα των απωλειών θερμοπερατότητας με τις προσαυξήσεις τους και των απωλειών αερισμού. Δέχομαι σαν σωστό τον τρόπου υπολογισμού των πρώτων αλλά για τις απώλειες αερισμού έχω επιφύλαξη: Όπως αναφέρει η τυποποιημένη μελέτη στο "ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ & ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ", οι απώλειες αερισμού υπολογίζονται εναλλακτικά (δηλ. όποιες είναι πιο μεγάλες, όπως είναι λογικό), από τις απώλειες "λόγω χαραμάδων" τις απώλειες λόγω απαιτούμενου αερισμού Στην εισαγωγή είναι σαφές ότι δεν προσθέτουμε αυτά τα δύο για να βγάλουμε τις απώλειες αερισμού QL. Αυτό όπως έψαξα λέει φυσικά και η βιβλιογραφία. Όμως στα φύλλα υπολογισμού κάθε χώρου το λογισμικό τα προσθέτει! Είναι λάθος ή εγώ κάτι δεν καταλαβαίνω; Αυτό είναι το κύριο ερώτημά μου. Αλλά έχω και δύο δευτερεύουσες παρατηρήσεις: Η ορολογία (η ονομασία των παραμέτρων) στα φύλλα υπολογισμού είναι διαφορετική από την ορολογια της εισαγωγής Σε ένα απλό Excel, βάζοντας στους τύπους τις τιμές των παραμέτρων που επέλεξε ο μελετητής, βγάζω πολύ διαφορετικά νούμερα. Επειδή μπορεί να κάνω λάθος, παραθέτω ένα παράδειγμα από ένα υπνοδωμάτιο με ΝΑ προσανατολισμό με μία μπαλκονόπορτα διαστάσεων 1,8x2,2μ. ΑΠΟ ΧΑΡΑΜΑΔΕΣ (Ένα άνοιγμα) Συντελεστής διείσδυσης αέρα α 3 Συνολική περίμετρος ανοίγματος ΣΙ 8 Χαρ.Αρ.Χώρου R 0,9 Χαρ.Αρ.Κτιρίου Η 0,6 Διαφορά θερμοκρασίας Δt 22 Συντ. Γων.Παραθύρων ΖΓ 1 Απώλειες χαραμάδων W QL 285 Απώλειες χαραμάδων Kcal/h QL 245 363,5 αναφέρει η μελέτη ΑΠΟ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΕΡΑ Όγκος χώρου V 57 Αριθμός εναλλαγών ανά ώρα n 4 Όγκος εισερxόμενου αέρα V 229 Ειδική θερμότητα του αέρα kJ/(kg.K c 1 Πυκνότητα του αέρα kg/m3 ρ 1,2 Διαφορά θερμοκρασίας Δt 22 Απώλειες από εναλλαγές αέρα W QL 6035 Απώλειες από εναλλαγές αέρα Kcal/h QL 5193 1459 αναφέρει η μελέτη Θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθεια ενός πιο ειδικού από μένα, πού ίσως χρησιμοποιεί το ADAPT στις μελέτες του. Αυτό γίνεται σε όλες τις μελέτες με το συγκεκριμένο λογισμικό και ελπίζω να κάνω κάποιο λάθος εγώ (όπως είναι το πιθανότερο).
 4. Έβαλα θερμοστατικές μπαταρίες στα μπάνια στο εξοχικό (όπου η ποιότητα του νερού δεν είναι και τόσο καλή. Κάνουν κάποια χτυπήματα (τακ-τακ) όταν είναι κλειστές τα οποία σταματούν όταν τις ανοίξω ή σε κάποιες θέσεις του ρυθμιστή θερμοκρασίας. Δεν ξέρω γιατί. Επίσης έχω την εντύπωση ότι ο διακόπτης παροχής δεν κλείνει τις δύο παροχές ζεστού και κρύου αλλά την έξοδο. Έτσι όταν κάποιος ανοίξει μια βρύση κρύου, το ζεστό νερό μέσα από τον κρουνό του ζεστού νερού μπαίνει στη γέφυρα της μπαταρίας και από εκεί στη σωλήνα του κρύου νερού. Έτσι αυτός που ζήτησε κρύο νερό παίρνει χλιαρό. Απ ότι διάβασα Η διάταξη (άρθρο 9.3.2. σειλ. 89) της ΤΟΤΕΕ 2411/86 απαγορεύει τη διακοπή ροής μετά την ανάμιξη κρύου και ζεστού ακρίβώς γι αυτό το λόγο. Σκέφτομαι να τις αλλάξω με απλές αναμικτικές που σίγουρα ο μοχλός κλείνει και τις δύο εισόδους στην μπαταρία. Ξέρει κανείς αν πράγματι οι θερμοστατικές κλείνουν την έξοδο και όχι τις δύο εισόδους;
 5. Υπάρχει κανένα νέο; Ο αρχιτεκτονάς μου (επιτυχημένος με μεγάλο γραφείο) μου έλεγε σήμερα ότι σε 3 χρόνια όλα τα κτίρια πρέπει να την έχουν και θα βγαίνουν και φωτογραφίες και του εσωτερικού χώρου και άλλα τρομερά. Δεν έχω τιποτα σιβαρά θέματα αλλά ποιά είναι η κατάσταση σήμερα στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας; Διάβασα και αυτό με το οποίο συμφωνώ. Μηχανικός είμαι αλλά μάλλον έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει αυτό και έχουμε ξεπέσει σε συνδικαλιζόμενους γραφειοκράτες... "Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει πάντα ένας φάκελος ο οποίος τηρείται από τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές και παρουσιάζει την πραγματική εικόνα κάθε κτιρίου «ως κατασκευάσθηκε» και στη βάση αυτή χαρακτηρίζει «ακατανόητη τη σπουδή» του υπουργείου να θεσπίσει αυτήν την εκτενή υποχρέωση τηρήσεως ενός εκτεταμένου συνόλου στοιχείων, «ελληνικής καθαρά έμπνευσης», και μάλιστα να την μεταθέσει προς τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, μόνο και μόνο επειδή αυτό αποτελεί «πάγιο αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου» . "
 6. Δεν νομίζω ο κυκλοφορητής να δουλέυει το βράδυ. Ενεργοποιείται από 10 βαθμούς διαφορά θερμοκρασίας. Το δοχείο δεν είναι με σερπαντίνες αλλά διπλού τοιχώματος: Μέσα είναι το ΖΝΧ και από έξω έχει 2 "πουκάμισα" που κυκλοφορεί το υγρο που μεταφέρει την θερμότητα. Στο πάνω κυκλοφορεί το νερό από το καλοριφέρ και στο κάτω το νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες. Επειδή το νερό στην περιοχή είναι υφάλμυρο (από γεωτρήσεις) ο υδραυλικός μου πρότεινε να αποφύγω τις σερπαντίνες. Φοβάμαι όμως ότι με το διπλού τοιχώματος έχω σημαντικά περισσότερες θερμικές απώλειες. Έχει βέβαια μόνωση εξωτερικά και όταν το ακουμπάω δεν αισθάνομαι να είναι ζεστό...
 7. Το σκέφτηκα και εγώ, αλλά κάθε φορά που ο διαφορικός θερμοστάτης θα ενεργοποιεί τον κυκλοφορητή πρέπει να ανοιγοκλείνει και την ηλεκτροβάνα... Σαν λύση είναι το μόνο που μπορεί να γίνει βέβαια.
 8. Η εγκατάσταση είναι 2 ετών. Ο κυκλοφορητής ελέγχεται με διαφορικό θερμοστάτη (θερμοκρασία άνω μερους ηλιακών συλλεκτών - θερμοκρασία δοχείου). Λειτουργεί κανονικά - δεν αναφέρομαι σε βλάβη. Απλά σκέφτομαι αν από αρχή λειτουργίας είναι δυνατόν να υπάρξει ροή το βράδυ που δεν λειτουργεί φυσικά ο κυκλοφορητής. Όχι αντίστροφη, όπως λανθασμένα αναφέρω στον τίτλο, αλλά με καννική φορά, λόγω διαφοράς θερμοκρασία (κρύο επάνω - ζεστό κάτω.
 9. Σε ένα σύστημα με τους ηλιακούς συλλέκτες στην ταράτσα και το δοχείο στο υπόγειο όπου φυσικά υπάρχει εξαναγκασμένη κυκλοφορία του νερού στο κλειστό κύκλωμα παατηρώ ότι τη νύχτα πέφτει σημαντικά η θεσμοκρασία του νερού στο δοχείο. Μήπως το κρύο νερο στους συλλέκτες κατεβαίνει στο δοχείο και το ζεστό ανεβαίνει στους ηλιακούς συλλέκτες και ψύχεται; Υπάρχει ανεπίστροφη αλλά μήπως το νερό κυκλοφορεί με την κανονική φορά της κυκλοφορίας (αυτή που θα έδινε ο κυκλοφορητής αν λειτουργούσε); Τα έχω μπλέξει λιγάκι...
 10. Μα συμφωνώ απόλυτα για το ότι ο ψηφιακός θερμοστάτης είναι το κερασάκι. Μάλιστα έχω και αμφιβολίες αν θα φέρει βελτίωση - θα τον βάλω εφόσον εξετάσω τον αυτοματισμό του όλου συστήματος συνολικά.
 11. Από υγρασία δεν έξω πρόβλημα. Οι βορεινές μπαλκονόπορτες (σαλόνι) είναι ξύλινες (με μηχανισμό που σφραγίζει) με διπλά τζάμια. Οι νότιες (υπνοδωμάτια) είναι απλά ξύλινα παλιά κουφώματα με μονά τζάμια.
 12. Έχεις δίκιο αλλά γιαυτό δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ίσως κάποια στιγμή τα κουφώματα. Το "εξοικονομείν κατ' οίκον" είναι για περιοχές με τιμή ζώνης <2100€/μ2....
 13. Ναι, το καλύπτουν (ιδίως ο πρώτος σύνδεσμος) και νομίζω ότι είμαι πολύ κοντά στις δικές σου απόψεις, ενώ ορισμένων μηχανολόγων είναι απλά λάθος... Εκτός από τις δικές σου απόψεις, θεωρώ σημαντικά τα εξής που ειπώθηκαν: 1. Η απόκλιση 1-2 βαθμών στον θερμοστάτη δημιουργεί πράγματι συναίσθημα ψύχρας και ανεβάζουμε το θερμοστάτη --> αυξημένη κατανάλωση. 2. Όταν ο θάλαμος καύσης δεν έχει σταθερή (υψηλή) θερμοκρασία ο λέβητας δεν έχει καλή απόδοση -->αυξημένη κατανάλωση. Το θέμα είναι ότι βάζουνε ένα σωρό αυτοματισμούς (θερμοστάτες χώρου-κυκλοφορητή-λέβητα-αντιστάθμισης, αντισταθμίσεις, θερμοστατικούς διακόπτες σωμάτων κλπ) και ένας Θεός ξέρει τι κάνουν όλα αυτά σαν ενιαίο σύστημα.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.