Μετάβαση στο περιεχόμενο

petras

Members
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by petras

  1. Φίλη myri, από όσο έχω δει σε άδειες, τα παράθυρα είναι ΟΚ. Φίλε giannist και φίλε erling, το δάπεδο του γκαράζ ήταν στο ίδιο επίπεδο με το ισόγειο του σπιτιού ή χρειάστηκε σκάλα; Αν χρειάστηκε σκάλα, αυτή μέτρησε στη δόμηση; Γενικά, έχει φτιάξει κανείς ισόγειο γκαράζ με σκάλα εντός του γκαράζ η οποία να οδηγεί: α) προς την εφαπτόμενη κατοικία; β) προς υπόγειο κάτω από το γκαράζ; γ) προς την ταράτσα του γκαράζ; δ) προς κατοικία με είσοδο πάνω από το γκαράζ; Ευχαριστώ
  2. Τυπικά είναι ακριβώς όπως το αναφέρεις φίλε Avgoust. Στην πράξη οι πολεοδομίες διευκολύνουν εαυτούς και αλλήλους, αφού αν η άδεια είναι τελικά να προχωρήσει παρά τις τυχόν καθυστερήσεις, απλά θα ξανασυσταθεί ο ίδιος φάκελος που ήδη υπάρχει. Αυτό δυστυχώς κάνει το εννιάμηνο περισσότερο γραφειοκρατικό παρά ουσιαστικό μέτρο. Θα μπορούσε κανείς να αναγνώσει τη διάταξη και ως εξής: "Οι φάκελοι επιστρέφονται στους εννέα μήνες ή και αργότερα αν συντρέχει λόγος". Το αποτέλεσμα είναι στην πράξη το ίδιο, απλά γλιτώνει κανείς την επιπλέον γραφειοκρατία της απόφασης του Νομάρχη.
  3. Αυτή μάλλον είναι η εξαίρεση... Και αυτός μάλλον είναι ο κανόνας Με δεδομένο ότι η ΕΠΑΕ υποχρεούται να απαντήσει εντός 6 ημερών (!), είναι σχεδόν σίγουρο ότι οποιαδήποτε περίπτωση εφαρμογής 9μηνου θα περιέχει καταστρατήγηση προθεσμιών από κάποια εμπλεκόμενη υπηρεσία (και είναι πολλέεεες). Και προκειμένου να μην αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι και παίρνει διάφορους η μπάλα, υπάρχει μια γενικότερη ελαστικότητα - αμοιβαία θα έλεγα. Μάλλον δύσκολο να θεωρηθεί υπαιτιότητα της υπηρεσίας, αφού η χορήγηση των απαιτούμενων εγγράφων αφορά άλλη υπηρεσία και είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη/μηχανικού (τυπικά του 1ου) να τα καταθέσουν εγκαίρως. Η παράταση θα μπορούσε να δοθεί μόνο αφού έχουν κατατεθεί πρώτα όλες οι εγκρίσεις και γενικά έχει μεν θεωρηθεί πλήρης ο φάκελος, αλλά η διαδικασία έχει κολλήσει εντός της πολεοδομίας. Το πρόβλημα πηγάζει από το ότι δεν τεκμαίρεται μία ενιαία ευθύνη της διοίκησης, καθώς η άδεια δόμησης θεωρείται και είναι μία πολύπλοκη και σύνθετη διοικητική διαδικασία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όπου σκοντάψει η άδεια ο πολίτης έχει να αντιμετωπίσει μόνος του συγκεκριμένο γρανάζι και όχι όλη τη μηχανή. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα γρανάζια μοιάζουν να προέρχονται από διαφορετικές μηχανές αλλά και από όσα ταιριάζουν μεταξύ τους πολλά είναι φθαρμένα, οι άδειες εξπρές των 9 ημερών αφορούν μόνο λίγες και πολύ απλές περιπτώσεις.
  4. Ευχαριστώ πολύ φίλε Camelot. Ήσουν πολύ κατατοπιστικός Μάλλον τελικά η 33771/92 δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση που αναφέρομαι και δε βλέπω να υπάρχει και κάποια άλλη διάταξη ή έστω ερμηνευτική εγκύκλιος που να καθορίζει επακριβώς τι επιτρέπεται εντός χώρων που δεσμεύονται ως γκαράζ. Εκτός και αν το θέμα είναι ξεκαθαρο γιατί απλά δεν επιτρέπεται τίποτα Υπάρχει κάποιο άλλο επιχείρημα ή άποψη για το συγκεκριμένο θέμα; Κωδικοποιώ λίγο ξανά το πρόβλημα και τα ερωτήματα καθώς το θέμα ίσως να μπορεί να απαντηθεί μόνο εν μέρει: Ι) Δεδομένα - Ισόγειος χώρος στάθμευσης - Ανεξάρτητος όγκος κτιρίου σε επαφή με χώρο κατοικίας ή και εντελώς ανεξάρτητος σε άλλο σημείο του οικοπέδου - Υπόγειο κάτω από το γκαράζ (όχι γκαράζ) - Δέσμευση χώρου ως γκαράζ - Τυπική είσοδος 2,25+ για οχήματα, προβλεπόμενο ύψος κτιρίου κ.λπ. ΙΙ) Ερωτήματα α) Αν γίνει σκάλα προς την κατοικία, θα μετρήσει στο Σ.Δ.; β) Αν γίνει σκάλα προς το υπόγειο, θα μετρήσει στο Σ.Δ.; γ) Η δέσμευση του γκαράζ θα περιλαμβάνει και τις σκάλες ακόμα και αν αυτές μετρήσουν τελικώς στο Σ.Δ. ή αυτό είναι αδιάφορο; δ) Επιτρέπονται βοηθητικοί χώροι (WC, αποθήκη) σε ισόγειο γκαράζ κατοικίας ή αυτό αφορά μόνο σταθμούς αυτοκινήτων και υπόγεια; ε) Αν επιτρέπονται μετράνε και στο Σ.Δ. ή μόνο στην κάλυψη; στ) Αν οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται σε υπόγειο κάτω από το γκαράζ, τότε ο μόνος τρόπος να αποκτηθεί πρόσβαση σε αυτούς είναι να φτιαχτεί σκάλα που όμως θα μετρήσει στη δόμηση; Ελπίζω να μην κούρασα, κάθε άποψη καλοδεχούμενη.
  5. Μου έτυχε περίπτωση που η έγκριση από την ΕΠΑΕ χρειάστηκε γύρω στα 3 χρόνια. Η αρχική απάντηση ήρθε σε σε περίπου 11 μήνες και ζητούσε μικροαλλαγές π.χ. να αλλάξουν οι διαστάσεις κάποιων κουφωμάτων. Κάθε επόμενη απάντηση έκανε 7-8 μήνες να έρθει και κάθε φορά υπήρχαν μικροπαρατηρήσεις π.χ. να αναγράφεται ο κωδικός χρώματος και το είδος της βαφής για την τάδε επιφάνεια και όχι να γράφει απλά το σχέδιο "χρώματος λευκού". Όταν τελικά πήγε δικηγόρος με πληρεξούσιο να ενημερωθεί για την υπόθεση, η έγκριση ήρθε σε μία εβδομάδα. Σε άλλη περίπτωση (γνωστού μου) η έγκριση εκκρεμεί από το 2006 και φαίνεται να έχει ακόμα μέλλον. Είναι να μη σου τύχει και προφανώς εξαρτάται από το σε ποια ΕΠΑΕ υπάγεσαι...
  6. Τελικά δέχτηκαν μία μικρή σκάλα από το γκαράζ στο ισόγειο της κατοικίας. Ωστόσο εξακολουθούν να αποκλείουν τη σκάλα από το γκαράζ στο υπόγειο κάτω από αυτό. Έχει κάποιος την εγκύκλιο 33771 ή ξέρετε που μπορώ να τη βρω; Σε 3 πολεοδομίες που ρώτησα αγνοούν παντελώς την ύπαρξή της... Ευχαριστώ πολύ!
  7. Δεσμεύτηκε με συμβολαιογραφική πράξη ισόγειος χώρος 40 τ.μ. για θέση στάθμευσης. Ο χώρος εφάπτεται κατοικίας με υπόγειο και το γκαράζ έχει επίσης υπόγειο. Το πρόβλημα είναι το εξής: Το ισόγειο της κατοικίας βρίσκεται περίπου 1μ. υψηλότερα από το επίπεδο του χώρου στάθμευσης. Για το λόγο αυτό απαιτείται μία μικρή σκάλα για πρόσβαση από το γκαράζ στο σπίτι. Παράλληλα είχε σχεδιαστεί και μία σκάλα από το γκαράζ στο υπόγειο κάτω από αυτό. Η πολεοδομία ζήτησε την κατάργηση της σκάλας προς το υπόγειο του γκαράζ (οπότε μένει τυφλό...) ή εναλλακτικά να μετρήσει η "περιοχή" της σκάλας στο Σ.Δ. (από τα επόμενα γίνεται αντιληπτό τι εννοούν "περιοχή"). Επίσης ζήτησαν να καταργηθεί η σκάλα προς το σπίτι, ή αν παραμείνει θα προσμετρηθούν περίπου 10τ.μ. στο Σ.Δ. (μιλάμε για 6 σκαλοπάτια πλάτους 1μ. και βάθους 0,30). Δηλαδή προσμετράει στο ΣΔ όλο το ορθογώνιο από τη νοητή ευθεία όπου ξεκινάει η σκάλα μέχρι το κοινό όριο γκαράζ και κατοικίας (ήτοι 1,80 Χ 5,60μ = 10,08τ.μ.). Η απάντηση της πολεοδομίας ήταν ότι "στο γκαράζ δεν επιτρέπεται τίποτα άλλο παρά μόνο επίπεδη πλάκα στο δάπεδο. Ο,τιδήποτε άλλο μπει μέσα (σκάλα, καταπακτή κ.λπ.) θα μετρήσει στη δόμηση και μάλιστα θα μετρήσει όλο το εμβαδόν του γκαράζ από το σημείο που ξεκινάει η κατασκευή". Διάταξη για τα όσα αναφέρονται είπαν ότι δεν υπάρχει και άρα αφού δεν λέει κάπου ότι επιτρέπεται, τότε για αυτούς απαγορεύεται η κατασκευή σκάλας εντός του γκαράζ, εκτός και αν τους δείξω ρητή διάταξη που να την επιτρέπει. Ισχύει π.χ. η 33771 ή όντως έχουν δίκιο; Υπάρχει κάτι άλλο που δεν έχω υπόψη;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.