Jump to content

jelis

Members
 • Content Count

  41
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

jelis last won the day on June 18 2012

jelis had the most liked content!

Community Reputation

11 Ουδέτερη

1 Follower

About jelis

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Ιδιώτης-Μη μηχανικός

Recent Profile Visitors

929 profile views
 1. Καλημέρα, Θέλω να ρωτήσω αν έχει ασχοληθεί κάποιος με μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας σε βιομηχανίες. Εκτός από τη βελτίωση του συντελεστή ισχύος, αν έχει εξεταστεί η βελτίωση του συντελεστή χρησιμοποίησης, εξοικονόμηση σε αεροσυμπιεστές, φούρνους κλπ. Για παράδειγμα, μπορεί μια επιχείρηση να τη συμφέρει να λειτουργεί 3 συνεχόμενες βάρδιες για ένα μήνα, και τον άλλο μήνα να μην δουλεύει, όχι μόνο γιατί ο φούρνος μπορεί να αργεί να ζεσταθεί, αλλά και εξαιτίας της τιμολόγησης της ενέργειας από τον πάροχο. Κάποια άλλη μπορεί να μην έχει μεγάλη χασούρα από το να δουλέψει 8 ώρες καθημερινά, ενώ μπορεί να είναι απαγορευτικό να ξεκινήσει την παραγωγή για λιγότερο από 6 ώρες. Έχει κανείς παρόμοια μελέτη και μπορείτε να μου επισημάνετε σημεία που πρέπει να προσέξω?
 2. Κατάλαβα...πώς αλλιώς θα μπορούσε να "αξιοποιηθεί" αυτό το κρύο νερό? Ίσως σε αντλία θερμότητας?
 3. Σε μια εγκατάσταση υπάρχει διαθέσιμο άφθονο κρύο πόσιμο νερό στους 8οC περίπου. Mπορεί να αξιοποιηθεί - διοχετευθεί στην υπάρχουσα εγκατάσταση με καλοριφέρ και λέβητα πετρελαίου ώστε να επιτύχουμε ψύξη τώρα το καλοκαίρι? Ή πώς αλλιώς θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί? Είτε για ψύξη είτε για θέρμανση...
 4. "πως γίνεται ο αγωγός παροχής να είναι μικρότερης διατομής απο τον αγωγό μετρητή- πίνακα??? (μονοφασική παροχή νούμερο 3)" εννοείς πώς γίνεται στη μονοφασική διατομή καλωδίου 2χ6, και 3χ10 στην ελάχιστη διατομή? Όσο πιο σύντομα και περιεκτικά μπορώ... Απλά σου λέει ότι μια ασφάλεια 35Α στο κουτί της ΔΕΗ προστατεύει από υπερφόρτιση (όχι για βραχυκύκλωμα που μπορείς να το κάνεις στο τέλος της γραμμής, στον πίνακά σου) καλώδιο 3χ10 από την ασφάλεια και μετά - μέχρι τον πινακα δηλαδή, όπως το 2χ6 προστατεύεται από την 35αρα αντίστοιχα στο τέλος του πριν το κουτι.
 5. dchasapis, Είναι εύκολο να μου πεις αναλυτικά τους υπολογισμούς για αυτό που λες εδώ "ο μέσος χρόνος ενεργοποίησης σε καμπύλη C είναι περίπου 12-18 sec ο οποίος δεν είναι αποδεκτός από κανένα πρότυπο" ?
 6. Οι ασφάλειες στην ΑC πλευρά τις περισσότερες φορές πρέπει να είναι χαρακτηριστικής C για 3φασικούς μετατροπείς. Όχι B. Έχω απάντηση από κάποιον κατασκευαστή διακοπτικού υλικού, όπου αφού τους εξήγησα, μου απάντησαν πως δίκιο έχω, και πως ο οδηγός τους είναι ένας γενικός μπούσουλας και μόνο - το παράδειγμά τους μάλιστα αφορά 1φασικό inverter γενικά- , ο μελετητής είναι υπεύθυνος για το τί θα επιλέξει τελικά. Λογικό. Σε αντίθετη περίπτωση σε όλα τα έργα θα χρησιμοποιούσαμε και θα αντιγράφαμε τα υλικά από τα φυλλάδιά τους και αυτό ήταν, ούτε μελέτη ούτε κόπος, τίποτα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος ο κατασκευαστής inverter σου προτείνει τί χαρακτηριστική να χρησιμοποιήσεις (βλ. σελ 73 http://docs.solarmax...nmanual/IMenMT/
 7. Ανεβάζω φωτογραφία να πάρεις μια ιδέα, είναι από τράκερ. Οι κάτω γραμμές είναι εκεί που είναι οι βάσεις και τα πάνελ κανονικά, οι πάνω εκεί που φτάνουν σε άνεμο στην υπό μελέτη εγκατάσταση. (το οποίο σε εμάς έφτανε τα 30cm...) Δεν υπάρχει κάποιο όριο σε km/h να σου πουν εκεί σπάει, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μπορεί για παράδειγμα να φορτίζεται προς τα κάτω μια περιοχή λόγω χιονιού και να υπάρχει και άνεμος που θέλει να σηκώσει τα πάνελ σε μια διπλανή περιοχή. Μπορεί να ξηλωθούν ή να μην αντέξουν οι σφιγκτήρες , τα αγκύρια, ή να σπάσει το πάνελ ενώ ένα άλλο δεν θα έσπαγε. Αυτά πρέπει βασικά να ελεγθούν. Επίσης, μπορεί ένα πάνελ να είναι στα 5400kPA, να πατάνε αυτοκίνητα πάνω τους και να μην παθαίνουν τίποτα, αλλά να ραγίσουν πιο εύκολα από άλλα σε κάποιο έργο που αντέχουν σε λιγότερα kPA αλλά είναι πιο εύκαμπτα. Mπαίνεις σε βαθιά νερά, που ελάχιστοι κολυμπάνε πάντως, και ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που θα πληρώσουν μελέτες με 3 μηδενικά..Ένας αγρότης αποκλείεται, ένας ψαγμένος μόνο θα το σκεφτεί σοβαρά. Υπάρχει το πρότυπο IEC 61215 για τα πάνελ αν σε ενδιαφέρει να ψαχτείς. Όσες αναλύσεις έχω δει για βάσεις πάντως από μεγάλες εταιρίες προκειμένου να πάρουν πιστοποιήσεις, καλύπτουν γενικές περιπτώσεις, έχουν πάρει πιστοποιήσεις για συγκεκριμένα τελάρα, ύψος από το έδαφος κλπ. Λίγο να τα αλλάξεις αυτά και βγαίνεις εκτός ορίων ιδίως σε βάσεις αλουμινίου. Μην ξεχνάμε ότι δεν πιστοποιούν ούτε ξέρουν πώς θα αγκυρώσεις τις βάσεις αυτές, πώς θα πιάσεις τα πάνελ (σημαντικό) ούτε πώς θα συμπεριφερθούν ως ένα σώμα με διαφορετικά πάνελ πάνω...Κάνουν κάτι φασόν που καλύπτει γενικές, ήπιες περιπτώσεις, και όχι ειδικές.
 8. Σε ερώτησή μου στην ΑΒΒ και για άλλα "λάθη" στους οδηγούς τους, μου είπαν - και σωστά - ότι τα σχέδιά τους είναι μπούσουλες, δεν είναι κανόνες για να τους ακολουθούμε κατά γράμμα, και πως πρέπει να προηγείται μελέτη γιατί κάθε εγκατάσταση είναι διαφορετική, κάθε inverter διαφορετικό, αλλού ο μηχανικός επιλέγει να βάλει .SPD, αλλού όχι, αλλού έχεις πίνακα ΙP66 αλλού IP55 κλπ κλπ κλπ.. Γιατί όμως να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, να σου λέει τί να δείξεις στο μονογραμμικό και τί θα εγκαταστήσεις, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται από κάπου. Κυρίως, με ποια ιδιότητα στο λέει(είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός άραγε..? Γιατί αυτούς που έχω συναναστραφεί προς το παρόν είναι διοικητικοί που κάνουν ότι ακούσουν..) και τί ευθύνη αναλαμβάνει?? Εσύ έβγαλες ένα πολυτεχνείο, βάζεις την υπογραφή σου, αναλαμβάνεις την ευθύνη και ρισκάρεις στο κάτω κάτω το μέλλον σου αν κάνεις κάτι λάθος. Αυτός τί? Ε ρε μνημόνια που χρειάζονται... ΥΓ. Μπορεί αυτά που λέει να έχουν βάση για "έξτρα" προστασία, αλλά τότε, γιατί να κάνεις μελέτη? Ας τα κλείσουμε τα πολυτεχνεία, φτιάξε και ένα 2όροφο σπίτι με κολώνες 3μέτρα πάχος, να βάζουμε παντού 16αρια καλώδια, είτε πρίζες είτε φώτα είτε φωτοβολταϊκά και όλα ΟΚ.
 9. Υποψιάστηκα θέλει SE από την αρχή και από τα λεγόμενά του, πόσο μάλλον μετέπειτα που ανέφερε περισσότερα τεχνικά ζητήματα, και όντως έτσι είναι τελικά, μπορεί να το επιβεβαιώσει ο corsakias αν θέλει. Εντύπωση πάντως που δεν σχολίασες JSK το ύφος των απαντήσεων όπως συνεχίστηκε: "ΑΝ είναι δικό σου το -1 να σε ευχαριστήσω.... Αλήθεια έχεις κάνει πολλές εγκαταστάσεις με διαφορετικά πάνελ στο ίδιο string???? " θέλοντας να παραστήσει τον έξυπνο και ότι υπάρχουν χαζοί που να έβαλαν διαφορετικά πάνελ οπότε ευκαιρία να φανεί μάγκας σε ένα φόρουμ, χωρίς να σκεφτεί καν τι ρωτάει ο άλλος και σε τι ερώτηση απαντάει!! Και όταν καταλάβει ότι έκανε λάθος να μην το παραδεχτεί φυσικά, αλλά να πει "Υ.Γ. οι "πόντοι" σε ένα φόρουμ δεν είναι ότι κυνηγώ στην ζωή μου....... ", να αναιρέσει ότι είπε 2 πόστ πριν δηλαδή. Τέλος πάντων, επειδή το θέμα ξέφυγε, ζητώ συγγνώμη από την πλευρά μου αν παρερμηνεύσα τον γραπτό λόγο του astrah, δεν είναι κάτι προσωπικό και το φόρουμ υπάρχει σε κάθε περίπτωση για να ανταλλάσσουμε απόψεις, σωστές λάθος, έτσι πάντως προχωράμε και γινόμαστε καλύτεροι! Αν συμφωνείτε ας καθαρίσει ένας mod το thread και να αφήσει τα σημαντικά για αυτούς που θα διαβάσουν μελλοντικά.
 10. Να ρωτήσω κάτι..Οι απορίες που θέτεις είναι γενικές? Ή έχεις υπόψη σου κάποια εγκατάσταση, θες να την κάνεις εσύ? Τώρα να βάλεις τα inverter σε χρηματοκιβώτιο...αν γινόταν... θα ήταν πιο ακριβός ο φύλακας αν βάλεις χρηματοκιβώτια, συναγερμούς, πλέγματα, δέσμες και ξέρω και γω τι άλλο...
 11. Από αυτό καταλαβαίνω ότι έχει έναν SolarEdge και θέλει να βάλει 2-4 πάνελ για να δοκιμάσει την απόδοσή τους. Η ερώτηση είναι αν θα τα δηλώσει ή όχι, η απάντηση είναι ναι. Τώρα αν του λέτε να βάλει 19, 20, 21 πάνελ σε ένα MPP και τα υπόλοιπα μισά άλλης μάρκας σε άλλο MPP, πιο σωστό μεν γιατί θα έχει μεγαλύτερο δείγμα να συγκρίνει, αφού όμως λέει θέλει μόνο 4 και είναι μηχανικός, θα έχει τους λόγους του, είτε τιμή είναι αυτό είτε χωροθέτηση είτε οτιδήποτε άλλο, η ερώτησή του δεν είναι αυτή, ο corsakias ξέρει καλύτερα το έργο του! Αν του λέτε να βάλει 4 πάνελ σε 1MPP(!) ή χειρότερα ότι το string στον SE θα λειτουργεί με το μικρότερο Ιmpp (!!) ή άλλοι πληρώνουν για sorting, πραγματικά είναι να απορεί κανείς
 12. Σαν τις φωτό που επισυνάπτω. Εννοώ οπτική ίνα που περνάει μέσα από την τρύπα για τη γείωση των πάνελ, για να αφαιρέσεις το πάνελ θα πρέπει να κόψεις την οπτική ίνα, οπότε στάνταρ θα χτυπήσει ο συναγερμός. Δέσμες σαν αυτές περιμετρικά. Θεωρώ καλή λύση και τις βίδες ασφαλείας, οι οποίες θέλουν τροχό επομένως πιο πολύ οργάνωση και χρόνο για να βγει το πάνελ άπαξ και μπει, καθυστερεί τον κλέφτη αλλά και τον εγκαταστάτη αν θέλει να αντικαταστήσει πάνελ. Για τον ηλεκτροφόρο φράχτη το έχω σκεφτεί πολλές φορές, έχουν ειδικές συσκευές που δεν σκοτώνουν και χρησιμοποιούν σε βοσκότοπους σε αγελάδες κλπ, αλλά όσο σκέφτομαι ότι οι γύφτοι κατεβάζουν μετασχηματιστές από τη Μέση Τάση, ο φράχτης θα τους εμποδίσει? Όλες οι λύσεις ακριβώς όπως τις είπες είναι για να καθυστερήσουν τον κλέφτη...Ίσως και σε συνδυασμό με μια καλή ασφαλιστική κάλυψη, που θα αποζημιώσουν όμως όσο κάνουν τα πάνελ σήμερα και όχι όσο τα αγόρασες. Και επειδή όλα αυτά τα συστήματα έχουν κόστος, πρέπει να δεις τι απο αυτά αντέχει η τσέπη σου και να αποφασίσεις από ποιο σημείο και μετά "παραδίνεσαι". Πάντως πιο πολύ ανησυχώ για τα ινβερτερ που έχουν μικρό όγκο και μεγαλύτερη κόστος σε σχέση με τα πάνελ. Τα σκυλιά σε καμία περίπτωση δεν είναι φύλακες, ένας που ξέρει από σκυλιά μπορεί να μπει και να τα πιάσει από το κολάρο εύκολα, άλλος που δεν ξέρει ρίχνει αναισθητικό σπρει και τέλος. Τα προτιμώ ως πετ!
 13. Nα το δηλώσεις. το δέχονται 100%. Το δείχνεις στο μονογραμμικό σου και βάζεις και τα 2 τεχνικά φυλλάδια. Αν το κρύψεις, δεν το ψάχνουν, μέχρι να στραβώσει κάτι. Ρισκάρεις? Η΄, αν δεν πιστεύεις, όπως θες να δοκιμάσεις 2 πάνελ τί παράγουν, δοκίμασε αν το δέχονται όπως σου λέμε στη ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή σου
 14. Πάρε +1 για το ποστ σου αφού είναι τόσο σημαντικό. Το θέμα είναι αν το δέχεται η ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ναι, έχω κάνει όπως και πολλοί συνάδερφοι. Γιατί?
 15. ό,τι θες μπορείς να κάνεις ακόμα και στο ίδιο string διαφορετικά πάνελ, με τους περιορισμούς που έχεις ούτως ή άλλως όπως και όταν έχεις χρησιμοποιείς μια εταιρία.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.