Μετάβαση στο περιεχόμενο

AkisMout

Members
  • Περιεχόμενα

    16
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Φοιτητής
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

529 profile views

AkisMout's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Η επιλογη χρησης Φ/Β για την καλυψη των αναγκων θερμανσης και ψυξης (και πλεον και ΖΝΧ), εγινε στα πλαισια ενος σεναριου που εχει αναπτυχθει στην εργασια. Γενικα το κεντρικο ζητουμενο της εργασιας ειναι το ανθρακικο αποτυπωμα της μονοκατοικιας για την καλυψη των αναγκων της σε ενεργεια. Και ενα απο τα σεναρια, και συγκεκριμενα το πιο ακραιο, που αναπτυχθηκε εξεταζει τη χρηση Φ/Β σε συνδυασμο με Α/Θ ως τη βελτιστη (?) λυση για τη μειωση του ανθρακικου αποτυπωματος. Δεν εξεταζεται αν η λυση ειναι βελτιστη απο οικονομικής αποψεως, αλλα καθαρα απο την αποψη των εκπομπων ανθρακα. Επισης, εξεταζονται οι εκπομπες που προκυπτουν αποκλειστικα και μονο για την καλυψη των αναγκων ενεργειας και οχι ως συνολο με μελετη ΑΚΖ ενος Φ/Β πανελ για παραδειγμα. καταληγοντας, οδηγουμαι στην επιλογη Α/Θ ειτε με ενσωματωμενο boiler ειτε Α/Θ και τη χρηση ξεχωριστου boiler για την πληρη καλυψη των αναγκων Θ/Ψ και ΖΝΧ. Η χωρητικοτητα του boiler θα επιλεχθει περι τα 180-200λιτρα, με δεδομενο το ημερισιο ζητουμενο των 45λιτρων για καθε ενα ατομο συμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ. Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια!
  2. Με την αντλια θερμοτητας δηλαδη, αν το εχω καταλαβει σωστα, το νερο το ζεσταινουμε κατα βουληση οταν επιθυμουμε, χρησιμοποιωντας απλα αντι για θερμοσιφωνο την Α/Θ?
  3. Οντως τωρα που το ξαναδιαβαζω δεν ηταν και πολυ σαφης η ερωτηση μου, γιατι δεν τα ειχα ξεκαθαρισει και εγω εντελως στο μυαλο μου. Σε καθε περιπτωση ενδιαφερομαι για τη χρηση Α/Θ με σκοπο την καλυψη αναγκων Θ/Ψ/ΖΝΧ, συνεπως για τις τελευταιες θα χρειαστω και ενα δοχειο αδρανειας χωρητικοτητας αναλογη με τους κατοικους της μονοκατοικιας που μελεταω (4 ατομα). Επισης, η χρηση των Φ/Β ετσι οπως μου ζητηθηκε απο τον καθηγητη να γινει, παραπεμπει σε net metring. Δηλαδη, αν εχω συνολικα Χ αναγκες σε Kwh/ετος, θα κανω μελετη εγκαταστασης για αυτον τον αριθμο συνολικα, και τις μερες που θα εχω περισσεια θα την παρεχω στο δικτυο ενω τις μερες που θα εχω αναγκη θα τροφοδοτουμαι απο το δικτυο. Αυτο εγινε ωστε να αποφευχθει μια διαδικασια διαστασολογησης με τη χρηση μπαταριων και τα συναφη, καθως θα ξεφευγε εκτος του κεντρικου θεματος της εργασιας. Καταληγω δηλαδη, στη χρησιμοποιηση Α/Θ και τη συνδεση της με δοχειο αδρανειας, τροφοδοτουμενη απο Φ/Β. ΥΓ. Η χωρητικοτητα του δοχειου μου θα πρεπει να αφορα μονο το ΖΝΧ, οι αναγκες για το οποιο αποσο θυμαμαι βασει ΚΕΝΑΚ ειναι 45λτ/ημερα για καθε ατομο ή γινεται διαφορετικα ο υπολογισμος της σαυτη την περιπτωση? Ευχαριστω!
  4. Καλησπερα. Ξεθαβω λιγο αυτο το παλιο θρεντ, γιατι εχω ακριβως το ιδιο ερωτημα και δε θελω να ξεκιναω καινουργιο. Εχω, στα πλαισια εργασιας και κατοπιν μελετης, αναγκες σε Θ/Ψ/ΖΝΧ της ταξης των 2800/1000/2900 Kwh/έτος αντιστοιχα, τις οποιες και σκεφτομαι να καλυψω με τη χρηση αντλιας θερμοτητας (η οποια θα τροφοδοτειται απο συστημα Φ/Β τοποθετημενο στη στεγη του σπιτιου, παντα στα πλαισια της εργασιας και κατα την αναπτυξη ενος σεναριου). Απ' ο,τι εχω διαβασει ηδη, κατι τετοιο ειναι δυνατο να γινει, και οι αναγκες σε Kwh καλυπτονται ευκολα απο την παραγομενη ενεργεια με τα Φ/Β. Ηθελα να ρωτησω αφενος αν υπαρχει καποια λεπτομερεια/εμποδιο που μπορει να εχω παραλειψει και αφετερου αν για την παραγωγη ΖΝΧ με τη χρηση της Α/Θ χρειαζεται και καποια περεταιρω εγκατασταση (δοχειο αδρανειας π.χ.).Ονομαστικη ισχυ ακομα για την αντλια δεν εχω υπολογισει, αλλα φανταζομαι με τα φορτια που διαθετω δεν θα χρειαζεται καποια ιδιαιτερα μεγαλη. Ευχαριστω.
  5. Ευχαριστω πολυ! Επειδη οπως ειπα προκειται για εργασια και θελω να εξετασω διαφορα σεναρια, εκανα μια ακομα ερωτηση σε ενα παλιοτερο τοπικ για την περιπτωση που ολες οι αναγκες μου (Θ/Ψ/ΖΝΧ) καλυφθουν με τη χρηση αντλιας θερμοτητας ωστε να αποφευχθει η χρηση Ηλ. θερμοσιφωνα. Σε καθε περιπτωση, ευχαριστω και παλι, κραταω τα αρχεια και ως βιβλιογραφια για μετεπειτα χρηση!
  6. πολυ χρησιμο το εξελ που μου στειλες. Λογικα θα βγαλω καποια ακρη. Ευχαριστω!
  7. Ναι το πηγα τελικα με το application με δεδομενα εισαγωγης 30μοιρες, Νοτιο προσανατολισμο, 14% απωλειες, Building integrated, ενω δεν πειραξα τις παραμετρους "tracking options". Βαζοντας λοιπον διαφορες τιμες στη μεταβλητη της pick ισχυος, βρηκα τη συνολικη αναγκαια για τα δεδομενα μου. θα βρω και καποιο αντιστοιχο πανελ για να εχω τη συνολικη επιφανεια. Ευχαριστω πολυ και τους 2 σας! edit. Προσθεσα το screenshot απο τη χρηση του application. Η κλιση και το αζιμουθιου επιλεχτθηκαν ως βελτιστες επιλογες απο το ιδιο το app.
  8. κινουμαι δηλαδη ψαχνοντας τυποποιημενο πανελ της αγορας. βρισκω ποση ισχυ μου προσδισει, και υπολογιζοντας μετα την επιφανεια του κανω αναγωγη για να βρω το συνολο πανελ που πρεπει να χρησιμοποιησω. χωρις ομως να εχω κανει καποια μελετη εγκαταστασης, με τι κριτηριο επιλεγω ονομαστικη ισχυ για το πανελ που θα διαλεξω; θα πρεπει να μπω σε διαδικασια υπολογισμου του μεγιστου "pick" συνολικων αναγκων μεσα στην ημερα?
  9. Αν εχω καταλαβει καλα τον τυπο, και αποσα θυμαμαι οταν ειχα δωσει το μαθημα, το ΗΕ ετσι οπως το λεει ειναι η τελικη παραγωμενη ενεργεια μεσα σε ενα ετος, ενω αυτο το Η ειναι ενας τελικος "ετοιμος" αριθμος για τις Kwh/m2, που προηλθε μετα απο υπολογισμο και εχοντας λαβει υποψη την ενταση της ηλιακης ακτινοβολιας στη θεσσαλονικη, τις ωρες ηλιοφανειας, τις μοιρες του πανελ(τονιζεται οτι ειναι για 30 μοιρες) κλπ. Στην εξεταστικη δηλαδη του μαθηματος, κληθηκαμε να το υπολογισουμε μονοι μας ανατρεχοντας σε αντιστοιχη βιβλιογραφια απο τις σημειωσεις του μαθηματος. Το Α ειναι η καθαρη επιφανεια του πανελ, και δεν ειναι μεσα οπως λες τα υπολοιπα. της εγκαταστασης. στον τυπο που μου εδωσες, δεν υπαρχει καπου μεσα η μεταβλητη της επιφανειας, παρα μονο η παραγωγη ενεργειας απο αυτο. Λαμβανω δηλαδη καποιο πανελ καποιας εταιριας και εχοντας τα χαρακτηριστικα του (επιφανεια, ισχυς) κανω τον υπολογισμο και στη συνεχεια το scale up? Θα ψαξω και το βιβλιο που μου λες. @astrah θα το διαβασω το κειμενο. ευχαριστω!
  10. Καλησπερα. Στα πλαισια της Διπλωματικης μου, καλουμαι να υπολογισω την απαιτουμενη επιφανεια του Φ/Β συστηματος γνωριζοντας τις συνολικες ετησιες αναγκες σε ενεργεια που πρεπει να καλυφθουν (προκειται για μονοκατοικια 4μελους οικογενειας). Μετα απο αναζητηση σε βιβλιογραφια απο σχετικο μαθημα της σχολης, σε μια απο τις ασκησεις του μαθηματος υπαρχει ο εξης τυπος: ΗΕ= Η * Α * Νολ οπου, -ΗΕ : η παραγωγη Ηλ Ενεργειας απο τα ΦΒ (στην προκειμενη περιπτωση οι αναγκες που εχω, συνεπως γνωστο δεδομενο) -Α : επιφανεια Φ/Β (ζητουμενο) -Νολ : συνολικη αποδοση (δινεται 11% για περιοχη Θεσσαλονικης) -Η : παραγομενες Kwh/m2 σε ενα ετος στις 30 μοιρες (1550 kwh/m2 για περιοχη Θεσσαλονικης). Συνεπως με απλη αντικατασταση βρισκω την ζητουμενη επιφανεια. Ηθελα να ρωτησω αν το σκεπτικο/τιμες δεδομενων ειναι σωστά, γιατι ειναι σημαντικος ο σωστος υπολογισμος, καθοτι πανω του θα συνεχιστει η εργασια. Σημειωση: Να αναφερω οτι προκειται για απλη περιπτωση εγκαταστασης, χωρις την αναγκη χρησης μπαταριων ή αναγκη αναφορας χαρακτηριστικων του συστηματος, καθως το σκεπτικο ειναι οτι θα υπαρχει απευθειας καλυψη των αναγκων οποτε υπαρχει παραγωγη ΗΕ (ωρες ηλιοφανειας), ενω οση περισσεια ενεργεια προκυπτει θα παραχωρειται στο συστημα της ΔΕΗ. Ειναι απλο σαν σκεπτικο για το λογο οτι το κεντρικο θεμα της εργασιας ειναι αλλο και δεν υπηρχε αναγκη περρεταιρω αναλυσης. Ευχαριστω πολυ.
  11. Καλησπέρα. Όπως φαίνεται και στην ειδικότητά μου, είμαι φοιτητής Μηχανολόγος Μηχανικός του τμήματος τους ΑΠΘ. Στα πλαίσια της Διπλωματικής μου εργασίας, έχει προκύψει μια ερώτηση αναφορικά με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Κάνοντας λίγο μια μικρή εισαγωγή για το θέμα της Διπλωματικής, καλούμαι να υπολογίσω το ανθρακικό αποτύπωμα μιας μονοκατοικίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, της οποίας έχω βρει/υπολογίσει τις ανάγκες της σε ενέργεια (Θ / Ψ / ΖΝΧ / Ηλ.Συσκευές- Ηλ.Ρεύμα). Σε ένα από τα σενάρια που θα αναπτυχθούν, οι ανάγκες ΖΝΧ θα καλυφθούν από τη χρήση Ηλιακού Θερμοσίφωνα, αν όχι εξ'ολοκλήρου έστω ένα μέρος αυτών ανάλογα και με το μέγεθος επιφάνειας του Ηλ. Θερμοσίφωνα που θα χρησιμοποιηθεί. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Μπορώ κάπου να βρω συγκεντρωτικά στοιχεία για την απόδοση ενός Ηλ. Θερμοσίφωνα (π.χ. Kwh/m2 για 1 χρόνο) ανάλογα πάντα και με τον τύπο του (επιλεκτικής απορρόφησης, σωλήνες κενού κλπ); Έχω βρει μια παρουσίαση που αφορά την περιοχή της Νοτίου Ελλάδος που δίνει Πίνακα με τιμές 700Kwh/m2 για τύπο επίπεδου συλλέκτη με επιλεκτική απορρόφηση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στα δεδομένα της Βορείου Ελλάδος, ενώ πρέπει να είναι και αρκετά παλιά. Ευχαριστώ πολύ.
  12. Θα το ψαξω αν ειναι διαβάζοντας και αυτα που ανεβασετε και θα δω.. Ευχαριστω για τις απαντησεις παντως.. Ikaros13, και εγω αυτο νομιζω, οτι πρεπει να ισχυει μονο για κλειστα παρκινκ.. Τεσπα, θα το δω λιγακι ακομα αν ειναι.
  13. Το οτι ο πετροβαμβακας σαν υλικο οντως ενδείκνυται για πυρασφαλεια, ισχυει.. οπως και το σκεπτικο γυρω απο το θεμα πυλωτη-αμαξια-κινδυνος πυρκαγιας. Δεν λεω δηλαδη οτι εχει αδικο σε αυτο που μ ειπε. Απλα εγω ηθελα να ψαξω να δω αν οντως υπαρχει καποια τετοια διαταξη ή αν ηθελε απλα να κανει το κομματι του. Ευχαριστω παντως για τις απαντησεις σου.
  14. Στα πλαισια του προγραμματος εξ'οικονομω που ενταχθηκαμε, μας το ειπαν απο ενα γραφειο. Τωρα λεπτομερειες δε θα ηθελα να δωσω.. αν καταλαβαινω σωστα παντως απο το υφος των απαντησεων σου, κατι τετοιο προφανως δεν ισχυει..
  15. Προσωπικα οχι, αλλα δεν εχω και πολλη εμπειρια καθοτι φοιτητης Μηχανολογος ακομα.. Ξερω απλα οτι υπαρχουν καποιες διαταξεις νομιζω που για παρκινκ προβλεπεται ο πετροβαμβακας για μονωση, αλλα δν ειχα ακουσει κατι για πυλωτη και για υποχρεωτικη χρηση του υλικου..
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.