Jump to content

anavatis

Core Members
 • Content Count

  1,516
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

47 Καλή

About anavatis

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Καλησπέρα. Έχω ένα εξολοκλήρου αυθαίρετο κτίσμα κατοικίας 100τ.μ. του 1951 με λιθοδομή, αυτό πάει κατηγορία 1, άσχετα από το μέγεθός του και δεν απαιτείται στατική επάρκεια σωστά?, ρωτάω για επιβεβαίωση. ΥΓ(έχει ρεύμα γιατί μάλλον κάποιο μικρό τμήμα του και με ένα φούρνο, είχαν ανεγερθεί νόμιμα περίπου το 1940). δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν φαίνεται σε κάποιο κτηματολογικό σχεδιάγραμμα, οπότε δηλώνεται όλο ως αυθαίρετο της κατηγορίας 1)
 2. Καλησπέρα. αυθαίρετη απόληξη κλιμακοστασίου 10τ.μ. σε μεζονέτα τακτοποιήθηκε με αναλυτικό σύμφωνα με το Ν. 4495/17. σε επέκταση αυτής της απόληξης υπάρχει και τακτοποίηθηκε και αυθαίρετος χώρος στέγης ~ 30τ.μ. (υπέρβαση με ΚΧ) που χρησιμοποιείται σαν ανεξάρτητη κατοικία. Στον πίνακα για τη Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας δηλώνουμε 10τ.μ. ΒΧ και 30τ.μ. ΚΧ σωστά? Αντίστοιχα ενημερώνουμε και τμ. στο Δήμο και το Ε9?
 3. Καλησπέρα. σχετικά με την παρ. 2 του αρ. 81 του ν.5595/17, "Δεν συνιστούν αυθαίρετη κατασκευή και δεν καταγράφονται ως παραβάσεις κατά τον έλεγχο οι αποκλίσεις των περιμετρικών διαστάσεων του κτιρίου έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στο διάγραμμα κάλυψης/δόμησης της οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, μετρούμενες σε διαστάσεις κτίστη (φέρων οργανισμός και στοιχεία πλήρωσής του, χωρίς επιχρίσματα επενδύσεις), εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως" η απόκλιση του 2% αναφέρεται συνολικά στο εμβαδόν του κτηρίου ή σε κάθε
 4. dimitris GM, το 100 παρ. 6, περ. β΄' αναφέρει: εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο. Στις υπόγειες στάθμες που αποτελούν αυτοτελή χώρο, εφαρμοζεται συντελεστής 0,5. Άρα η δική μου παραπάνω περίπτωση που αφορά σε ισόγειο κτίσμα (άσχετα αν έχει βοηθητική χρήση για τη λάντζα της κατοικίας) πάει κανονικά χωρίς μειωτικό?
 5. καλησπέρα. σε ισόγεια οικοδομή κατοικίας 150τ.μ., στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου υπάρχει αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα ~ 20τ.μ. ύψους 2,7μ. το οποίο χρησιμοποιείται σαν βοηθητικό κουζινάκι (λάντζα της κατοικίας). Θα το τακτοποιούσατε ως ΥΔ με μειωτικό 0,50? ή ο μειωτικός αφορά μόνο σε πατάρια, υπόγεια και σοφίτες?
 6. ναι όμως δεν παραμένει εντός νόμιμου όγκου? δεν εφαρμόζουμε διατάξεις οικοδομικού κανονισμού για τα αυθαίρετα...αν είναι εντός του νόμιμου όγκου, θεωρώ ότι μπορεί να πάρει μειωτικό...
 7. ναι, δεν είναι ξεκάθαρο τελικά ποιο είναι το σωστό. από άλλους συναδέλφους άκουσα ότι το εκδίδουν ως κατηγορία 3 για να μην καθυστερούνε με τις πολεοδομίες αλλά, κατά μία ερμηνεία του νόμου είναι κατηγορία 2. Πρέπει να βγει μια διευκρινιστική οδηγία, το θεωρώ παράλογο να υπάρχουν ασάφειες ακόμα και στην επιλογή κατηγορίας της οικ. άδειας...
 8. dimitris GM ναι, τις αφαιρώ. μέγιστη δόμηση 240τ.μ. (αφαιρώ τ.μ. υφιστάμενου ισογείου 150, και αφαιρώ 20τ.μ. υπερβάσεων, άρα έχω υπόλοιπο δόμησης 70τ.μ.). το ερώτημα αφορά για την κατηγορία της οικοδομικής άδειας αν είναι 3 ή 2 με τα δεδομένα αυτά που περιγράφω παραπάνω (εντός οικισμού). ΥΓ όχι, δεν έχω οριζόντια.
 9. Καλησπέρα. Πρόκειται να γίνει προσθήκη 70τ.μ. κατοικίας σε ισόγεια οικοδομή του 1980 (κατοικία), που βρίσκεται εντός οικισμού (δεν υπάρχει σχέδιο πόλης) αλλά είναι οριοθετημένος προ του 1923. στο ισόγειο υπάρχουν κάποιες αυθαιρεσίες που τακτοποιήθηκαν. Η κατηγορία της οικοδομικής άδειας είναι 2 ή 3? Διαβάζω το νόμο και στην κατηγορία 3 αναφέρεται για "προσθήκη δόμησης σε υφιστάμενο νόμιμο κτίσμα" αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που έχει οποιαδήποτε αυθαιρεσία που τακτοποιείται με Ν.4495/17 δεν μπορεί να πάει κατηγορία 3 και απαιτείται έλεγχος προηγουμένως του υφιστάμενου δηλαδή της τακ
 10. τώρα είμαστε στη φάση που έχει ξεκινήσει ο 1ος την τακτοποίηση για τις οριζόντιες (Υ1-Ι1-Α1)-μεζονέτα με υπερβάσεις και σε κοινόχρηστο χώρο. έχει ενδιαφερθεί και ο 2ος. ο 3ος ακόμα. πρέπει να ανεβάσω ΥΔ λοιπόν στο σύστημα αλλά προφανώς και την ίδια θα χρησιμοποιήσει και ο συμβολαιογράφος, για τη συναίνεση. σκέφτομαι να το κάνω εγώ ή το συντάσσει καλύτερα ο συμβολαιογράφος? δεν πρέπει να φαίνονται τα τ.μ. προς τακτοποίηση στην ΥΔ? ή μπορεί να γραφτεί και γενικά ...να τακτοποιήσει ο χ όποια αυθαίρετα..."
 11. Καλησπέρα Υπάρχει κάποιο διαθέσιμο πρότυπο έντυπο για τη συναίνεση ιδιοκτησιών για την τακτοποίηση σε κοινόχρηστο χώρο οριζόντιων ιδιοκτησιών? Έχω περίπτωση τακτοποίησης εκτός σχεδίου εντός ζώνης 3 μεζονέτες που κατασκευάστηκαν σε απόσταση μεταξύ τους και περιγράφονται ως οριζόντιες ιδιοκτησίες υπογείου-ισογείου-ορόφου και υπάρχουν αυθαίρετα σε επεκταση υπογείου και στον περιβάλλοντα χώρο, που απαιτείται συναίνεση τουλάχιστον του άλλου ένα (33,33% ποσοστό έκαστος)
 12. Υπάρχει κάποια απάντηση στο παραπάνω θέμα? δηλαδή αν για ισόγειους βοηθητικούς χώρους αποθηκών μπορεί να αφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής όπως ίσχυε στο Ν.4178/13 σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο? Υ.Γ. μιλάω μόνο για χρήση κατοικίας. (για παράδειγμα να έχει δύο αποθήκες στον περιβάλλοντα χώρο 18τ.μ. και 20τ.μ.)
 13. εγώ θα το έβαζα με μειωτικό και τις όποιες εργασίες για αλλαγή χρήσης με αναλυτικό, αφού παραμένει πατάρι εντός του νόμιμου περιγράμματος.
 14. καλησπέρα. Στο Ν.4178/13 στην εγκύκλιο 4, αρθρο 18, 36)Παρ. 6, διευκρινίζεται ότι: ... ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται ομοίως σε ισόγειους βοηθητικούς χώρους του κυρίως κτίσματος (πχ αποθήκες, χώροι στάθμευσης, κλπ).... Ισχύει αυτό γενικά και στο Ν.4495/17 ή ο μειωτικός συντελεστής έχει περιοριστεί? π.χ.για την περίπτωση μονοκατοικίας: αν έχω 2 αποθήκες στον περιβάλλοντα χώρο , ισόγειες με επιφάνεια η μία 15τ.μ. και ύψος 2,8μ. και η άλλη 20τ.μ. και ύψος 3μ. μπορεί να πάνε και οι δύο με μειωτικό?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.