Jump to content

geogeogeo

Members
 • Posts

  21
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Φοιτητής
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Recent Profile Visitors

471 profile views

geogeogeo's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Conversation Starter Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

7

Reputation

 1. OK. Ανέβηκαν. Συμπεριέλαβα και ένα άλλο σχετικά με την άδεια ραδιοηλεκτρολόγου.
 2. Για όποιον τα θέλει όλα μαζί, τα έβαλα όλα σε ένα zip. Άδειες ΗΜ από την Περιφέρεια και άλλα συναφή.zip
 3. Version 1.0.0

  79 downloads

  Εδώ έχω μαζεμένα μερικά ενδιαφέρονται αρχεία που βρήκα σχετικά με τις άδειες και αναγγελίες Ηλεκτρολογικών και Μηχανολογικών που βγάζουμε από τη Περιφέρεια μετά την εγγραφή στο ΤΕΕ (κυρίως οι Μηχανολόγοι και οι Ηλεκτρολόγοι, αλλά αφορά και τις υπόλοιπες ειδικότητες). Σημείωση: Αυτά δεν έχουν να κάνουν με την Παύση και την Επάνοδο στο επάγγελμα που γίνεται σε άλλη υπηρεσία της Περιφέρειας για διαγραφή ή επανεγγραφή στο ΤΕΕ. Τα αρχεία αυτά τα βρήκα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για την Περιφέρεια Αττικής κάποιοι συνάδελφοι έχουν γράψει σε αντίστοιχο φόρουμ ότι έχει σταματήσει να δίνει αυτές τις άδειες/αναγγελίες γιατί μετά από κάποιο νόμο που έγινε θεωρεί ότι δεν είναι αρμοδιότητά της πλέον όσον αφορά τους Μηχανικούς και ότι μας καλύπτει το γεγονός ότι είμαστε μέλη ΤΕΕ. Λεπτομέρειες δεν ξέρω. Το αρχείο Word για τους Ραδιοηλεκτρολόγους είναι από την Περιφέρεια Αττικής. Αρχικά, στο αρχείο 8 περιγράφεται αναλυτικά τι αναγγελίες-άδειες παίρνουμε από την Περιφέρεια χωρίς εξετάσεις ούτε κάποια προϋπηρεσία οι Μηχανικοί μέλη ΤΕΕ και οι απόφοιτοι ΤΕΙ, ενώ στα υπόλοιπα αρχεία, από 2 έως 7, υπάρχει αναλυτική περιγραφή σε τι αντιστοιχεί το κάθε ένα από τα δικαιώματα που αναφέρονται στις αναγγελίες ή άδειες αυτές. Επίσης υπάρχει και ένα αρχείο, το 1, σχετικά με τις άδειες Χειριστή Μηχανημάτων Έργου (γερανοί, κλαρκ, εκσκαφείς κλπ.). Αυτές είναι με εξετάσεις, αλλά οι Μηχανικοί χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη προϋπηρεσία (20 ημέρες) για να τις αποκτήσουμε και απαλλασσόμαστε από τη θεωρητική εξέταση, δίνουμε μόνο πρακτική. Τέλος το αρχείο Word αναφέρεται στην άδεια Ραδιοηλεκτρολόγου. Δηλαδή οι απόφοιτοι ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ, συναφών Πολυτεχνικών σχολών, καθώς και κάποιων άλλων σχολών (π.χ. Φυσικοί υπό προϋποθέσεις κλπ.) δικαιούμαστε να κάνουμε αναγγελία επαγγέλματος Ραδιοηλεκτρολόγου Α χωρίς εξετάσεις και χωρίς προϋπηρεσία. Εδώ δεν απαιτείται η ιδιότητα του μέλους ΤΕΕ για τους Μηχανικούς. Επίσης δεν απαιτείται παράβολο. Για τους απόφοιτους ΤΕΙ αναφέρεται σε κάποιο άλλο έγγραφο που δεν έχω πρόχειρο ότι δικαιούνται να κάνουν αναγγελία επαγγέλματος Ραδιοηλεκτρολόγου Β χωρίς εξετάσεις ούτε προϋπηρεσία, ενώ για την αναβάθμιση σε Α απαιτείται προϋπηρεσία νομίζω 5 χρόνια όντας Β και κατόπιν εξετάσεις. Για την πληρότητα να αναφέρω μιας και το γνωρίζω, χωρίς να έχω κάποιο αρχείο πρόχειρο, ότι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και οι απόφοιτοι αντίστοιχων ΤΕΙ κλπ. δικαιούμαστε απαλλαγή από την εξέταση στο τεχνικό κομμάτι για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη είτε εισαγωγικού επιπέδου είτε κατηγορίας 1. Δίνουμε μόνο τα υπόλοιπα (νομικά κλπ.). Μετά με το πτυχίο αυτό βγάζουμε την άδεια ραδιοερασιτεχνικού σταθμού. Βέβαια αυτό δεν είναι επαγγελματική ενασχόληση, αλλά χόμπυ. Ωστόσο το αναφέρω για όποιον ενδεχομένως ενδιαφέρεται.
 4. Κάτι ενδιαφέρον που βρήκα από την Περιφέρεια Μακεδονίας σχετικά με τις άδειες/αναγγελίες αυτές. Στην Αθήνα δεν ξέρω αν ακόμα δεν δέχονται αιτήσεις από εμάς. Και τελικά μας καλύπτει το γεγονός ότι είμαστε μέλη ΤΕΕ ή χρειάζονται και από την Περιφέρεια τα χαρτιά; 2021 Οδηγός 1-Χειριστές Μηχανημάτων Έργου.pdf 2021 Οδηγός 2-Ηλεκτρολόγοι.pdf 2021 Οδηγός 3-Υδραυλικοί.pdf 2021 Οδηγός 4-Ψυκτικοί.pdf 2021 Οδηγός 5-Οξυγονοκολλητές Ηλεκτροσυγκολλητές.pdf 2021 Οδηγός 6-Τεχνικοί Μηχανικοί Εγκαταστάσεων.pdf 2021 Οδηγός 7-Τεχνικοί Εγκαταστάσεων Καύσης.pdf 2021 Οδηγός 8-Πολυτεχνείο ΤΕΙ.pdf
 5. Από ότι θυμάμαι από τη δική περίπτωση, η παύση στη Περιφέρεια ήταν το πιο απλό πράγμα της όλης διαδικασίας. Πήγα στη Συγγρού στο μεγάλο κτίριο έξω από τη στάση του μετρό Συγγρού-Φιξ και σε τρία με τέσσερα λεπτά είχα πάρει το χαρτί της παύσης για το ΤΕΕ και είχα ξεμπερδέψει αμέσως χωρίς παράβολα και χωρίς να χρειαστεί κάποιο άλλο δικαιολογητικό εκτός από την ταυτότητα. Μετά πήγα στο Σύνταγμα (που είναι στην ουσία μία στάση με το μετρό) και υπέβαλα στο ΤΕΕ όλα τα δικαιολογητικά μαζί με αυτό που είχα βγάλει από την Περιφέρεια. Το χρονοβόρο της υπόθεσης ήταν το ΤΕΕ που χρειάστηκε δύο με τρεις μήνες να με διαγράψει. Κατόπιν πήγα ΤΣΜΕΔΕ και τελείωσα αυθημερόν με την οριστική διαγραφή. Δεν ξέρω τώρα τι γίνεται ακριβώς αλλά δεν νομίζω να έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Θα σου πρότεινα να κάνεις το ίδιο για να ξεμπερδέψεις το συντομότερο, δηλαδή να πας πρώτα για παύση στη Περιφέρεια για να μην βρουν πάτημα να απορρίψουν την αίτηση από το ΤΕΕ. Εκτός αν σου πει το ΤΕΕ ότι επειδή ζητάς αναδρομική διαγραφή πρέπει να γίνει κάπως αλλιώς. Ειδάλλως αν σου πει πρώτα Περιφέρεια, προτείνω να πας πρώτα εκεί να ξεμπερδέψεις. Νομίζω πλέον η παύση γίνεται και ηλεκτρονικά με κωδικούς Taxis από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας. Αυτό το είχα ρωτήσει και εγώ και όντως σε αυτό το κράτος είναι όλα πιθανά. Τι εννοώ. Ο υπάλληλος της Περιφέρειας μου είχε πει τότε ότι μπορεί να μην έχουμε κάνει εμείς έναρξη, αλλά έχει κάνει το ΤΕΕ για εμάς όταν περάσαμε τις εξετάσεις του. Όμως για την παύση, επάνοδο, συνταξιοδότηση κλπ. πρέπει να τρέχουμε εμείς στην Περιφέρεια γιατί δεν την κάνει μόνο του το ΤΕΕ. Και μάλιστα μου είχε διευκρινίσει ότι η εγγραφή παύση κλπ. δεν αφορά την Περιφέρεια αλλά το υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ τότε. Δηλαδή το ΤΕΕ ότι κάνει το κάνει απ' ευθείας με το υπουργείο. Και εμείς μετά θα έπρεπε κανονικά να πηγαίνουμε εκεί για παύση, όμως για ευκολία του κοινού είχαν αποφασίσει να κάνει την διαδικασία παύσης η Περιφέρεια για λογαριασμό του υπουργείου, δηλαδή κάτι σαν μεσάζων. Γι' αυτό και για την παύση, επάνοδο κλπ. μπαίνει με τον υπολογιστή του στο σύστημα του Υπουργείου μέσω της Περιφέρειας. Δηλαδή μου είχε πει ότι αυτή η διαδικασία δεν αφορά αυτούς (Περιφέρεια) ούτε τους ενδιαφέρει, αλλά το Υπουργείο και αυτοί απλά έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση. Έτσι εξυπηρετούνται όλοι και κυρίως αυτοί που μένουν στην επαρχία και δεν μπορούν να έρθουν Αθήνα στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, οπότε πηγαίνουν στην περιφέρεια της περιοχής τους. Έτσι μου είχε πει, άλλες λεπτομέρειες δεν ξέρω ούτε ρώτησα. Άντε καλά ξεμπερδέματα. Πιστεύω θα έχει αίσιο τέλος η υπόθεση.
 6. Από όσο ξέρω όταν έκανα εγώ τη διαδικασία (κοίτα στην προηγούμενη σελίδα αλλά και πολύ πιο πίσω), γίνεται να κάνεις αναδρομική διαγραφή και γλυτώνεις τις εισφορές. Μάλιστα θυμάμαι τότε που κοίταζα τις αποφάσεις του ΤΕΕ στην ιστοσελίδα του για να βρω την δική μου διαγραφή (είχα κάνει την αίτηση και τη διαδικασία και περίμενα το αποτέλεσμα) είδα ότι σε κάποιο άτομο είχαν εγκρίνει αναδρομικά διαγραφή από το 1981 αν θυμάμαι καλά. Οπότε γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία που ζητάς να ταυτίζεται με αυτή που θα δηλώσεις στην περιφέρεια. (Πρώτα πας στην Περιφέρεια, και μετά στο ΤΕΕ). Τώρα σχετικά με την εφορία μου είχαν πει και από την εφορία ότι είπαν και σε εσένα, το ίδιο και από το ΤΕΕ, ότι δεν χρειάζεται τέτοιο χαρτί γιατί το βρίσκουν αυτοί κατευθείαν από το σύστημα της εφορίας διαδικτυακά. Οπότε τους είχα κάνει μια απλή υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ ότι δεν έχω κάνει ποτέ έναρξη με ΚΑΔ Μηχανικού (έναρξη γενικά μπορείς να έχεις κάνει αρκεί να μην υπάρχουν ΚΑΔ Μηχανικού) και ήταν ΟΚ, αν και μου είχαν πει ότι δεν χρειάζεται και είναι πλεονασμός. Γενικά, αν είχε κάνει κάποιος έναρξη επαγγέλματος Μηχανικού μπορεί να διαγραφεί αναδρομικά αρκεί το διάστημα που ζητάει να είναι μετά τη λήξη επαγγέλματος στην εφορία ή μετά την αφαίρεση του ΚΑΔ Μηχανικού αν δεν είχε κάνει λήξη. Κάτι άλλο. Επειδή λες για 32 χρόνια κλπ., υποθέτω ότι θα πλησιάζεις στην σύνταξη ή έστω θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση... Οπότε θα σου πρότεινα πριν κάνεις κάτι να δεις μήπως σου λείπουν τίποτε χρόνια ή τελοσπάντων μήπως σου πει ο λογιστής ότι σε συμφέρει να πληρώσεις κάποια χρόνια, ή να αναγνωρίσεις τα χρόνια σπουδών κλπ. Σε αυτή τη περίπτωση και φυσικά εφ' όσον έχεις την οικονομική δυνατότητα μπορεί ενδεχομένως να σε συμφέρει να μην διαγραφείς αναδρομικά από το 1984 που αναφέρεις αλλά από πιο μετά πχ. 1987 έτσι ώστε να πληρώσεις κανονικά τις εισφορές για τα ενδιάμεσα χρόνια (στο παράδειγμά μου μεταξύ 1984 και 1987). Γι' αυτό πριν πας στο ΤΕΕ ΤΣΜΕΔΕ κλπ. θα έλεγα να ρωτήσεις πρώτα κάποιον λογιστή ή εργατολόγο κλπ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα χρεωθείς και εισφορές ΤΕΕ για τα ενδιάμεσα χρόνια για τα οποία θέλεις να πληρώσεις στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά αυτές (του ΤΕΕ) είναι πάρα πολύ λίγες μπροστά στις εισφορές ΤΣΜΕΔΕ. Κάτι τελευταίο επειδή είσαι Μηχανολόγος είχες πάει στη Περιφέρεια για άδειες Ηλεκτρολογικά Μηχανολογικά; Αν ναι ίσως χρειαστεί (δεν είμαι σίγουρος) να ξαναπάς να τις ακυρώσεις τις άδειες. Και μετά κάνεις τη διαδικασία με Περιφέρεια και ΤΕΕ. Άλλο είναι η διαγραφή στην Περιφέρεια που είναι για όλους τους Μηχανικούς και άλλο οι άδειες Η/Μ. Κοίτα στη δημοσίευσή μου στη προηγούμενη σελίδα και τα εξηγώ αναλυτικά.
 7. Από όσο ξέρω όταν έκανα εγώ τη διαδικασία (κοίτα στην προηγούμενη σελίδα αλλά και πολύ πιο πίσω), γίνεται να κάνεις αναδρομική διαγραφή και γλυτώνεις τις εισφορές. Μάλιστα θυμάμαι τότε που κοίταζα τις αποφάσεις του ΤΕΕ στην ιστοσελίδα του για να βρω την δική μου διαγραφή (είχα κάνει την αίτηση και τη διαδικασία και περίμενα το αποτέλεσμα) είδα ότι σε κάποιο άτομο είχαν εγκρίνει αναδρομικά διαγραφή από το 1981 αν θυμάμαι καλά. Οπότε γίνεται. Αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία που ζητάς να ταυτίζεται με αυτή που θα δηλώσεις στην περιφέρεια. (Πρώτα πας στην Περιφέρεια, και μετά στο ΤΕΕ). Τώρα σχετικά με την εφορία μου είχαν πει και από την εφορία ότι είπαν και σε εσένα, το ίδιο και από το ΤΕΕ, ότι δεν χρειάζεται τέτοιο χαρτί γιατί το βρίσκουν αυτοί κατευθείαν από το σύστημα της εφορίας διαδικτυακά. Οπότε τους είχα κάνει μια απλή υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ ότι δεν έχω κάνει ποτέ έναρξη με ΚΑΔ Μηχανικού (έναρξη γενικά μπορείς να έχεις κάνει αρκεί να μην υπάρχουν ΚΑΔ Μηχανικού) και ήταν ΟΚ, αν και μου είχαν πει ότι δεν χρειάζεται και είναι πλεονασμός. Γενικά, αν είχε κάνει κάποιος έναρξη επαγγέλματος Μηχανικού μπορεί να διαγραφεί αναδρομικά αρκεί το διάστημα που ζητάει να είναι μετά τη λήξη επαγγέλματος στην εφορία ή μετά την αφαίρεση του ΚΑΔ Μηχανικού αν δεν είχε κάνει λήξη. Κάτι άλλο. Επειδή λες για 32 χρόνια κλπ., υποθέτω ότι θα πλησιάζεις στην σύνταξη ή έστω θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση... Οπότε θα σου πρότεινα πριν κάνεις κάτι να δεις μήπως σου λείπουν τίποτε χρόνια ή τελοσπάντων μήπως σου πει ο λογιστής ότι σε συμφέρει να πληρώσεις κάποια χρόνια, ή να αναγνωρίσεις τα χρόνια σπουδών κλπ. Σε αυτή τη περίπτωση και φυσικά εφ' όσον έχεις την οικονομική δυνατότητα μπορεί ενδεχομένως να σε συμφέρει να μην διαγραφείς αναδρομικά από το 1984 που αναφέρεις αλλά από πιο μετά πχ. 1987 έτσι ώστε να πληρώσεις κανονικά τις εισφορές για τα ενδιάμεσα χρόνια (στο παράδειγμά μου μεταξύ 1984 και 1987). Γι' αυτό πριν πας στο ΤΕΕ ΤΣΜΕΔΕ κλπ. θα έλεγα να ρωτήσεις πρώτα κάποιον λογιστή ή εργατολόγο κλπ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα χρεωθείς και εισφορές ΤΕΕ για τα ενδιάμεσα χρόνια για τα οποία θέλεις να πληρώσεις στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά αυτές (του ΤΕΕ) είναι πάρα πολύ λίγες μπροστά στις εισφορές ΤΣΜΕΔΕ.
 8. Δηλαδή κάθε 10 χρόνια ή και λιγότερο κάτι αλλάζουν. Και μετά πρέπει να τρέχουμε για παράβολα αιτήσεις κλπ. για να τις ξαναβγάλουμε όλοι από την αρχή. Γι' αυτό πολλοί δεν πάνε καθόλου να τις βγάλουν και τελειώνει εκεί το θέμα. Με άλλα λόγια, δουλειά δεν είχε ο διάολος, έδερνε τα παιδιά του. Μάλλον ήρθε η ώρα να καταργηθούν τελείως και από ότι βλέπω από το νέο νόμο που έχει ανέβει σε προηγούμενη σελίδα, μάλλον κάτι τέτοιο συνέβη.
 9. Εγώ πήγα και έβγαλα τις άδειες/αναγγελίες αυτές λίγους μήνες πριν γίνει ο νόμος αυτός και σταματήσει η περιφέρεια να δέχεται αιτήσεις. Τότε δεν το ξέραμε ότι θα γίνει αυτό. Μου είχαν πει ότι έτσι και αλλιώς λίγοι πηγαίνουν και βγάζουν αυτές τις άδειες/αναγγελίες και οι πιο πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν έτσι χωρίς αυτά με την ιδιότητα του μέλους ΤΕΕ, εκτός και αν τους ζητηθεί από κάποια υπηρεσία, και όπου απαιτείται ο αριθμός της άδειας από την περιφέρεια χρησιμοποιούν τον αριθμό μητρώου μέλους ΤΕΕ. Βέβαια μου είπε ο υπάλληλος ότι αφού αυτή τη στιγμή με το γράμμα του νόμου είναι υποχρεωτικό να τις έχεις, δεν μπορώ να σου πω μην τις βγάλεις γιατί έτσι κάνουν οι άλλοι, αλλά κατάλαβα πως υπήρχε μία χαλαρότητα στο όλο θέμα και υπαινίχθηκε σε συζήτηση που είχαμε ότι μάλλον πάνε προς κατάργηση, τουλάχιστον όσον αφορά για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς μέλη ΤΕΕ. Όμως μου είπε καλό είναι να τις βγάλεις αν υπάρχει λόγος, γιατί αν χρειαστούν κάπου δεν βγαίνουν άμεσα, θέλουν κανένα μήνα περίπου. Άλλο περίεργο, η άδεια Ηλεκτρολογικών μελετών θέλει υπογραφή αντιπεριφερειάρχη, τα υπόλοιπα 3 όχι δηλαδή την άδεια Μηχανολογικών και τις δύο αναγγελίες για ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά αντίστοιχα τις υπογράφει ο αρμόδιος υπάλληλος. Και περίμενα 5 βδομάδες για αυτό και 3 για τα άλλα. Πάντως δεν έχει νόημα να πρέπει να βγάλουμε άδεια/αναγγελία από την περιφέρεια την στιγμή που μας καλύπτει το γεγονός ότι ήμαστε Μηχανικοί μέλη ΤΕΕ. Δηλαδή αυτό που γίνεται είναι να πάρεις ένα χαρτί από το ΤΕΕ που λέει ότι είσαι Μηχανικός και να το πας στην Περιφέρεια, να πληρώσεις παράβολα, για να σου δώσει ένα άλλο που λέει ότι αφού είσαι Η/Μ Μηχανικός έχεις δικαίωμα να κάνεις Η/Μ απεριόριστα. Δεν ξέρω ποια είναι η λογική πίσω από αυτό. Και δεν το κάνει για τις υπόλοιπες ειδικότητες, μόνο για εμάς. Πχ. ως Πολιτικός Μηχανικός υπογράφω στατικά, επιβλέπω κλπ., χωρίς να πάρω άδεια από την περιφέρεια, γιατί ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός να πρέπει να έχω και αυτή την άδεια για να υπογράψω μελέτη Η/Μ ή ΥΔΕ, ή να επιβλέψω κλπ.; Άλλο περίεργο, μου είπαν ότι ο Πολιτικός Μηχανικός μπορεί να κάνει μελέτες κλπ. Η/Μ μέχρι το όριο ισχύος που του επιτρέπεται και ΥΔΕ νομίζω μέχρι κάποια kW ΧΩΡΙΣ να βγάλει αυτές τις άδειες/αναγγελίες Η/Μ από την περιφέρεια. Ο Ηλεκτρολόγος ή ο Μηχανολόγος Μηχανικός, αντιθέτως, πρέπει να έχει τις άδειες/αναγγελίες, τυπικά τουλάχιστον, για Η/Μ. Μήπως θα έπρεπε να σπρώξουμε ώστε να αλλάξει η νομοθεσία με τροπολογία ή δεν ξέρω πως με κάποιο τρόπο, και να γίνει σαφής και οριστική η κατάργηση της υποχρέωσης άδειας/αναγγελίας Η/Μ στην περιφέρεια; Τώρα από ότι καταλαβαίνω υπάρχουν ασάφειες ως προς το πως ερμηνεύεται ο νόμος. Μήπως πρέπει να γίνει πιο σαφές ότι καταργείται οριστικά να τελειώνουμε; Αλήθεια, από περιέργεια, εσείς που πήγατε τώρα και σας είπαν ότι δεν τις δίνουνε, τι κάνετε, πώς δουλεύετε; Εννοώ εκεί που κανονικά θα χρειαζόντουσαν, τι κάνετε, δίνετε τον αριθμό μητρώου του ΤΕΕ; Επίσης όσοι περάσατε πρόσφατα τις εξετάσεις του ΤΕΕ, μαζί με τα χαρτιά που σας έστειλε το ΤΕΕ, δηλαδή άδεια ταυτότητα κλπ, σας έστειλε και τις επιπλέον βεβαιώσεις που χρειάζονται για την περιφέρεια ή έστειλε ότι χαρτιά έστειλε και στις άλλες ειδικότητες; Θυμάμαι όταν κάναμε αιτήσεις για εξετάσεις ΤΕΕ, από τους Ηλεκτρολόγους και τους Μηχανολόγους, το ΤΕΕ ζητούσε μαζί με τα δικαιολογητικά επιπλέον φωτογραφίες από ότι στις άλλες ειδικότητες μία ή δύο νομίζω, δηλαδή 3 ή 4 σύνολο, προκειμένου να μας στείλει και τις βεβαιώσεις για την περιφέρεια, οι οποίες είχαν πάνω και φωτογραφία, δεν ήταν οι απλές βεβαιώσεις μέλους που βγάζουμε από το σύστημα και κατεβαίνουν αμέσως σε pdf. Εσάς πόσες φωτογραφίες σας ζητήθηκαν να καταθέσετε;
 10. Εγώ έκανα στο παρελθόν παύση και μετά από ένα διάστημα επάνοδο στο επάγγελμα του μηχανικού. Αναφέρω εμπειρικά κάποια πράγματα για το ΤΕΕ επειδή ρωτήθηκαν σε προηγούμενα μηνύματα. Αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων γράφουν είναι το ΕΦΚΑ. 1. Για τις συνδρομές, μου είχαν πει στο ΤΕΕ ότι πρέπει να έχουν εξοφληθεί οι συνδρομές ΤΕΕ μέχρι και το έτος στο οποίο ανήκει η ημερομηνία από την οποία και μετά ζητάω διαγραφή. Π.χ. αν ζητάει κάποιος διαγραφή από σήμερα, πρέπει να πληρώσει όλο το 2021. Αλλιώς δεν θα εγκριθεί η διαγραφή. Επίσης μπορεί κάποιος να ζητήσει αναδρομική διαγραφή και όχι από την ημέρα που κάνει την αίτηση. Πχ αν ζητήσει από το προηγούμενο έτος, δεν τους νοιάζει αν χρωστάς το τρέχον. Αρκεί να μην υπάρχει ενεργό ΚΑΔ μηχανικού σε διάστημα μεταγενέστερο από αυτό που ζητείται να ισχύσει η διαγραφή. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να ζητήσει αναδρομική διαγραφή από τη 1η Ιουνίου του 2020 και να έκλεισε τα βιβλία ή τον ΚΑΔ μηχανικού τον Σεπτέμβρη του 2020. Αντίστοιχα για την επανεγγραφή ξεκινάνε οι συνδρομές από το έτος που ανήκει η ημερομηνία από την οποία και μετά ζητείται η επανεγγραφή και δεν χρωστάει δηλαδή το ενδιάμεσο διάστημα. Και η επανεγγραφή μπορεί να γίνει αναδρομικά αλλά θέλει προσοχή γιατί θα χρεωθούν αντίστοιχες συνδρομές ΤΕΕ, αλλά κυρίως αν η αναδρομική επάνοδος αφορά χρονικό διάστημα πριν το νόμο που αποσυνδέει ιδιότητα μηχανικού με υποχρεωτική πληρωμή ΤΣΜΕΔΕ (πριν το Σεπτέμβρη του 2017 νομίζω), τότε θα υπάρξει και χρέωση ΤΣΜΕΔΕ. Δηλαδή αν κάποιος ζητήσει αναδρομική επανεγγραφή στο ΤΕΕ από 2016 και μετά, τότε θα χρεωθεί υποχρεωτικά εισφορές ΤΣΜΕΔΕ του 2016 κλπ. 2. Σε κάθε περίπτωση μου είχαν πει ότι η ημερομηνία παύσης/επανόδου που ζητάω από το ΤΕΕ πρέπει να ταυτίζεται με αυτήν που θα δηλώσω στην περιφέρεια. 3. Για κάποιον που θέλει να ξαναγίνει μέλος ΤΕΕ, υπάρχει και μία τρίτη επιλογή στην περιφέρεια αντί για την επάνοδο, αυτή είναι η ακύρωση της παύσης ή κάπως έτσι δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς. Αυτό θέλει πολύ προσοχή γιατί σημαίνει ότι συνεχίζεται η συνδρομή στο ΤΕΕ από τότε που έγινε η παύση σαν να μην είχε γίνει ποτέ. Άρα χρωστούνται αναδρομικά όλες οι ενδιάμεσες συνδρομές ΤΕΕ. Αν αυτό το διάστημα αφορά και πριν τον νόμο αποσύνδεσης υποχρεωτικής εισφοράς ΤΣΜΕΔΕ από μέλος ΤΕΕ, τότε θα πληρωθούν και εισφορές ΤΣΜΕΔΕ μέχρι το 2017 υποχρεωτικά. Γι' αυτό στην περιφέρεια να διευκρινίζετε ακριβώς τι είναι το κάθε χαρτί πριν το υπογράψετε και να ζητάτε διευκρινίσεις. 4. Σχετικά με την περιφέρεια. Η αντίστοιχη υπηρεσία είναι στη Συγγρού, όσον αφορά την Αττική, και πρέπει να πάει κάποιος πρώτα εκεί τόσο για την παύση όσο και για την επάνοδο και μετά στο ΤΕΕ. Μπορεί να μην έχουμε εγγραφεί αρχικά εκεί, αλλά από ότι μου είχαν πει, αυτό που κάνουμε για να σβηστούμε ή ξαναγραφτούμε από το επάγγελμα του μηχανικού, στην ουσία πρέπει να γίνει στο υπουργείο (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Όμως μου είχε πει ότι για να μην τρέχουμε στο υπουργείο, αποφάσισαν να δώσουν τη δυνατότητα να πηγαίνουμε εκεί και αυτοί στην ουσία διεκπεραιώνουν την διαδικασία για λογαριασμό του υπουργείου. Κάτι σαν μεσάζοντας δηλαδή. Γι' αυτό αυτό που κάνουν είναι να μπαίνουν στο σύστημα του υπουργείου, να δηλώνουν την παύση/επάνοδο και να μας τυπώνουν το χαρτί που θα πάμε στο ΤΕΕ. Μου είπε επίσης ότι την πρώτη φορά δεν πάμε εκεί γιατί μάλλον η αρχική εγγραφή γίνεται αυτόματα από το ΤΕΕ όταν πετύχουμε τις εξετάσεις. Κατόπιν πρέπει να τρέχουμε εμείς για διαγραφές επανεγγραφές. Έτσι μου είχε πει ο υπάλληλος που ήταν εκεί. 5. Αυτή η υπηρεσία της περιφέρειας αφορά παύση και επάνοδο για όλες τις ειδικότητες και είναι τελείως άσχετη με την υπηρεσία της περιφέρειας που πάνε οι Ηλεκτρολόγοι και οι Μηχανολόγοι για τις άδειες και τις αναγγελίες για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Π.χ. αυτό που είναι απέναντι από το Πολυτεχνείο ή στην Μεσογείων για αυτούς που μένουν Βόρεια και Ανατολικά προάστια κλπ. είναι τελείως άσχετο με την παύση και την επάνοδο. Βέβαια όσοι έχουν και τις άδειες Η/Μ από εκεί, ίσως πρώτα χρειαστεί να πάνε εκεί να τις ακυρώσουν πριν πάνε για παύση στη Συγγρού, αλλά δεν το ξέρω σίγουρα. Όταν έκανα παύση δεν είχα ακόμα το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου, είχα του Πολιτικού Μηχανικού. Κατόπιν όταν πήρα και το δεύτερο δίπλωμα και έγινε ο νόμος για την αποσύνδεση του μέλους ΤΕΕ από τις υποχρεωτικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, τότε έκανα επάνοδο σαν Πολιτικός και μετά έδωσα εξετάσεις στο ΤΕΕ για να προσθέσω και την δεύτερη ιδιότητα.
 11. Τελικά την έφτιαξα. Χώρεσαν 8 γραμμές οπότε μπήκαν και οι δύο ειδικότητες και όλα κομπλέ. Απλά μίκρυνε λίγο τις γραμματοσειρές. Οι διαστάσεις του πλαισίου δεν άλλαξαν, κανονικά 8Χ3. Πώπω κουράγιο που το είχε και όρεξη!
 12. Ευχαριστώ. Ναι έχω δύο διπλώματα, του Πολιτικού Μηχανικού και του Ηλεκτρολόγου Μηχ. και Μηχ. Υπολ. και σε αυτά αναφέρομαι όσον αφορά τη σφραγίδα. Έχω και μεταπτυχιακό και διδακτορικό, αλλά δεν εννοούσα να βάλω τα μεταπτυχιακά, τις κατευθύνσεις κλπ., αλλά τις δύο βασικές προπτυχιακές, αυτά δηλαδή που αφορούν το ΤΕΕ. Πλάκα πλάκα και να ήθελα, εδώ με το ζόρι χωράνε αυτά που πρέπει να υπάρχουν. Εσύ φίλε georgios_m πώς έκανες τη σφραγίδα, εννοώ να χωρέσουν και αν μπορείς να μου πεις και πού την έφτιαξες; Υποθέτω θα έχει συντομογραφίες ή μικρή γραμματοσειρά ή και τα δύο. Επίσης μόνο κεφαλαία ή επιτρέπονται και μικρά; Αυτό το πρόβλημα με το φόρουμ όντως το έχω και εγώ. Δηλαδή δεν μπορώ να βάλω και τις δύο ειδικότητες και μάλιστα το είχα πει στον διαχειριστή ενός άλλου νήματος πάλι σχετικό με τις σφραγίδες όπου απαντούσα σε ένα σχετικό σχόλιο.
 13. Καλησπέρα, έχω μία απορία. Έχω δύο ειδικότητες Μηχανικού, Πολιτικός και Ηλεκτρολόγος, πρέπει να βγάλω δύο ξεχωριστές σφραγίδες, μία για κάθε ειδικότητα ή μόνο μία που να γράφει και τις δύο ειδικότητες; Κάποιος με παρόμοια περίπτωση τι έκανε; Ευχαριστώ. (Υ. Γ. Έχω ρωτήσει και σε παλιότερο θέμα που αφορά τις σφραγίδες γενικότερα, αλλά επειδή είναι παλιό και πρακτικά έχει εξαντληθεί, υποθέτω ότι δεν υπάρχει κάτι καινούριο να πει ή να διαβάσει κάποιος, φοβήθηκα ότι μπορεί να μην το δουν πολλοί γι' αυτό σκέφτηκα να ανοίξω καινούριο μιας και ρωτάω κάτι πιο εξειδικευμένο. Ίσως υπάρχουν και άλλοι με περισσότερες ειδικότητες που να ενδιαφέρονται ή να μπορούν να βοηθήσουν.)
 14. Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ έχω μία απορία. Κάποιος με δύο ειδικότητες πχ Πολιτικός και Ηλεκτρολόγος, βγάζει δύο ξεχωριστές σφραγίδες, μία για κάθε ειδικότητα ή στην ίδια γράφει και τις δύο ειδικότητες; Κάποιος με παρόμοια περίπτωση τι έκανε; (Βέβαια υπάρχει και το πρόβλημα πως χωράνε όλα μαζί σε μία, αλλά κάτι λίγο μικρότερες γραμματοσειρές κάτι τίποτα συντομεύσεις πιστεύω κάτι να γίνει.) Ευχαριστώ. Εάν είσαι Μηχανικός βάλε την ειδικότητα σου στο προφίλ σου. Didonis Το πρόβλημα είναι ότι δεν με αφήνει να βάλω και τις δύο γι' αυτό έχω βάλει μόνο τη μία.
 15. Ναι αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχω βρει και άλλες δύο διευθύνσεις και δεν ξέρω ποια είναι σωστή γιατί από ότι κατάλαβα κάποιες υπηρεσίες είναι στο ένα κτίριο και κάποιες στο άλλο κλπ. Αυτό βέβαια δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί είναι σχετικά μικρή πόλη η Χαλκίδα και θα βρω άκρη. Το θέμα είναι μη μου πούνε α σήμερα δεν εξυπηρετούμε παρά μόνο συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας κλπ. και για αυτό ρωτάω μήπως μπορεί να απαντήσει κάποιος που έχει πάει ή ξέρει μέρες και ώρες. Thanx.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.