Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλιματισμός εξαερισμός BAR


deathlok

Recommended Posts

Κάνω μία μελέτη κλιματισμού εξαερισμού για ένα μικρό BAR (40 τ.μ.) με το πρόγραμμα της 4Μ.

 

Όσες φορές έχω κάνει μελέτη κλιματισμού ο αερισμός είναι επιπρόσθετο φορτίο το οποίο πρέπει να καλύψει η κλιματιστική μονάδα. Οπότε συμφέρει για εξοικονόμηση ενέργειας στον εξαερισμό να χρησιμοποιήσεις έναν εναλλάκτη αντί απλούς ανεμιστήρες.

 

Στο bar τώρα λόγω ωραρίου (νύχτα) τα φορτία εξαερισμού είναι ΑΡΝΗΤΙΚΑ (θεωρεί το πρόγραμμα ότι η θερμοκρασία του χώρου θα είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική) Οπότε ο εναλλάκτης αντί να ψύχει τον νωπό προς εισαγωγή αέρα θα τον προθερμαίνει δλδ θα κάνει κακό παρά καλό.

 

Τι ισχύει:

 

1) Δεν αξίζει στα νυχτερινά μαγαζιά ο εναλλάκτης και οπότε βάζουμε δύο απλούς εξαεριστήρες (προσαγωγή-απαγωγή);

2) Κάτι πάει στραβά με το 4Μ;

3) Κάτι έχω χάσει εγώ στον όλο σχεδιασμό;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Τον αέρα τον εξωτερικό θα τον ρίχνεις απευθείας στο χώρο ή θα το πηγαίνεις πρώτα στην κλιματιστική; Αυτό έχει μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό.

Link to comment
Share on other sites

Alej διαφορά στο σχεδιασμό της κλιματιστικής δε νομίζω οτι θα του βγάλει αφού το 20% (λογω εναλλάκτη) του φορτιού και στις δυο περιπτώσεις θα παραμείνει ειτε το πάρει η κλιματιστική απευθείας στην αναρρόφηση ειτε γίνει μίξη με τον δευτερεύοντα αέρα του χώρου.

 

Το μπαρ λόγω κόσμου έχει πολυ ψηλό λανθάνον φορτίο αρα και λόγω νυχτερινού ωραρίου θεωρώ οτι ο εξαερισμός χωρίς εναλλάκτη θα κάνει και ενα είδος free cooling ιδιαιτέρα άνοιξη φθινόπωρο και ίσως χειμώνα που τελικά μας συμφέρει (σε χώρους με μεγάλα εσωτερικά φορτία εφαρμόζεται συχνά). Επομένως στη θέση σου δε θα συζητούσα καν για εναλλάκτη, αντιθέτως.

 

Επίσης υπάρχουν εναλλάκτες στην αγορά που κάνουν free cooling αν η θερμοκρασία έξω είναι χαμηλότερη με economizer damper. Σε μεγάλες και ακριβές εγκαταστάσεις τέτοια dampers τοποθετούνται και σε ΚΚΜ πριν τη μίξη όπου αισθητήρες διαβάζουν υγρασία - θερμοκρασία και ρυθμίζουν την παροχή, που όμως σε ένα μπαρ θα ήταν ανέκδοτο.

 

Αν θέλεις πες μας τι σύστημα θα χρησιμοποιήσεις (freon, νερό, κλιματιστική, fan coil, VRV?)

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ οπότε λογικό το να πάω χωρίς εναλλάκτη. Εκεί είχα καταλήξει απλά είπα να ρωτήσω μήπως μου διαφεύγει κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.