Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαιτείαι έκδοση ΠΕΑ σε διατηρητέο νεοκλασικό?


STAVION

Recommended Posts

Θεωρώ ότι εφόσον είναι με ΚΕΝΑΚ και είναι ριζική ανακαίνιση, θα βγει ΠΕΑ...τότε αβλεπί πρέπει το κούφωμα να είναι πιστοποιημένο για να καλύπτει τις προδιαγραφές της μελέτης.

ΑΝ ΟΜΩΣ η μελέτη έχει γίνει βάσει των πινακοποιημένων τιμών της ΤΟΤΕΕ για ξύλινα κουφώματα και η κατηγορία βγαίνει Β, τότε θεωρώ ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιήσει και μη πιστοποιημένα κουφώματα και στην ενεργειακή επιθεώρηση ο επιθεωρητής θα επιλέξει τιμή για τα κουφώματα από την ΤΟΤΕΕ, ίδια με αυτή της μελέτης, οπότε δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Αυτό που φοβάμαι εγώ είναι ότι ο μηχανικός που έκανε την μελέτη έχει βάλει (για να βγει ο ΚΕΝΑΚ γιατί αλλιώς δεν βγαίνει εύκολα!!) τίποτα ειδικά κουφώματα ή τίποτα αλουμινίου με παραδοσιακή εμφάνιση και θερμοδιακοπή + διπλά τζάμια) οπότε μήπως αναγκαστεί ο ιδιοκτήτης να πάει σε ακριβή λύση...

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ...σε κάθε περίπτωση ο κατασκευαστής των κουφωμάτων είναι υποχρεωμένος (από 28-8-2009) κατά την ΚΥΑ 12397 409 - ΦΕΚ Β 1794 - ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ να εκδόσει CE κατά EN 13541-1 όπου θα αναφέρεται και ο ολικός συντελεστής μεταδόσεως θερμότητος του κουφώματος πέραν των υπολοίπων ιδιοτήτων που πρέπει να αναγράφονται (αντίσταση σε φορτίο ανέμου, υδατοστεγανότητα, αεροδιαπερατότητα κ.λπ.). ["]http://www.xylinokou...typopoiisi.pdf]

Edited by Antiermitianos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα...μπράβο Antiermitianos αυτό δεν το γνώριζα! Άρα θα πρέπει το ξύλινο κούφωμα να έχει στα συνοδευτικά έντυπα την σήμανση CE με το τεχνικό φυλλάδιο να αναγράφει τον συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας.

Άρα σε αυτή την περίπτωση θα είναι σαφώς καλύτερος από την πινακοποιημένη τιμή της ΤΟΤΕΕ, οπότε αν έχει πάει με την ΤΟΤΕΕ ο μελετητής τότε ο ιδιοκτήτης επιλέγοντας ένα κούφωμα με σήμανση CE είναι κατά 99.9% εξασφαλισμένος! Αν έχει επιλέξει ο μελετητής κούφωμα με πιο καλές ιδιότητες από τις πινακοποιημένες της ΤΟΤΕΕ, τότε πρέπει το κούφωμα να πληροί αυτά τα χαρ/κά αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα στην ενερ. επιθεώρηση να μην βγαίνει Β η κατηγορία!

Link to comment
Share on other sites

Να 'σαι καλά Πάνο! Υπάρχουν κάποιοι κατασκευαστές ξύλινων κουφωμάτων που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον GDplus. Του τους έστειλα σε προσωπικό μήνυμα, ώστε να μη θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση. Εάν χρειασθεί μπορεί να απευθυνθεί σε όλους και να επιλέξει. Υπάρχει τρόπος να κάνεις σωστή δουλειά, αλλά θέλει λίγο "κυνήγι" η υπόθεση. Για παράδειγμα, για τον υπολoγισμό του ολικού συντελεστή μεταδόσεως θερμότητος του κουφώματος, ο κατασκευαστής του θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία του κατασκευαστή των διπλοποιημένων - πιθανότατα - υαλοπινάκων, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να εκδόσει CE κατά EN 1279-5:2005 παράρτημα ZA. Από εκεί ο κατασκευαστής του κουφώματος θα χρησιμοποιήσει το Ug των υαλοπινάκων και - αναλόγως του πηχακίου (ενδιάμεσος αποστάτης) που έχει χρησιμοποιηθεί για τη διπλοποίηση - τη γραμμική θερμική διαπερατότητα (Ψg) κατά ISO 10211:2007 (δε θα αναφέρεται αυτό στο CE των υαλοπινάκων!) Τυπική τιμή πηχακίου αλουμινίου: 0.111 W/mK. Έτσι θα υπολογίσει κατά EN 10077-1:2006 - μέσω καταλλήλου λογισμικού - τον ολικό συντελεστή μεταδόσεως θερμότητος του κουφώματος, η τιμή του οποίου θα αναγράφεται στο CE κατά EN 14351-1:2006 κάθε ομάδας κουφωμάτων με τις ίδιες ιδιότητες!

Ξεφύγαμε κάπως από το θέμα βέβαια...

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Στο πιστοποιητικό θα αναγράφονται μόνο οι συντελεστές Ug και Uf ή και ο συνολικός UV-F; Και αυτό για κάθε ένα κούφωμα χωριστά; Συγγνώμη αλλά δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί το πράγμα.

 

Αν θες στείλε με p.m. τις διευθύνσεις κάποιων κατασκευαστών ξύλινων κουφωμάτων. Με ενδιαφέρει και για κουφώματα χωρίς υαλοπίνακα.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Στο πιστοποιητικό CE κατά EN 14351-1:2006 θα αναγράφεται ο ολικός συντελεστής μεταδόσεως θερμότητος του κουφώματος Uw, για κάθε ομάδα κουφωμάτων με τις ίδιες ιδιότητες!

 

Παράδειγμα:

 

Ομάδα 1: Συρόμενα με πλαίσιο τύπου 1 και υαλοπίνακα με σύνθεση 1 με Af/Aw=λ1

Ομάδα 2: Συρόμενα με πλαίσιο τύπου 2 και υαλοπίνακα με σύνθεση 2 με Af/Aw=λ2

Ομάδα 3: Ανοιγόμενα με πλαίσιο τύπου 3 και υαλοπίνακα με σύνθεση 3 με Af/Aw=λ3

... κ.ο.κ.

 

Έχουμε υποθέσει ότι παντού το Ψg είναι ίδιο. Ας μην το ψάξουμε παραπάνω...Ενδέχεται - θα συμβαίνει σπάνια πιστεύω - μια ομάδα ορισμένη κατά τα ανωτέρω να πρέπει να διαιρεθεί σε δύο ομάδες εάν ο παράγοντας [lg/Aw=(περίμετρος σφραγίσεως υαλοπίνακος)/(έκταση επιφανείας κουφώματος)] των κουφωμάτων διαφοροποιείται με τρόπο που να προκύπτουν περισσότερα του ενός Uw. Για παράδειγμα να προκύπτει Uw < 1.55 W/m2K για κάποια κουφώματα και Uw > 1.55 W/m2K για τα υπόλοιπα. Τότε θα πρέπει η Ομάδα, π.χ. η Ομάδα 2, να διαιρεθεί σε 2 Ομάδες την Ομάδα 2-1 με Uw=1.5 W/m2K και την Ομάδα 2-2 με Uw=1.6 W/m2K.

Edited by Antiermitianos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Να 'σαι καλά! Στην πρώτη ηλεκτρονική διεύθυνση που σου έστειλα, εάν πας στην ενότητα "ποιότητα", το πρώτο έγγραφο που θα δεις (πάνω αριστερά) είναι ένα ενδεικτικό CE κατά EN 14351-1:2006. Ας σημειωθεί ότι ενδέχεται να μας δοθεί αναξιόπιστο ή/και πλημμελές CE κατά EN 14351-1:2006. Θέλει ψάξιμο και προσοχή και πάλι σίγουρος 100% δεν μπορείς να είσαι. Επίσης, το ότι κάποιο κούφωμα έχει CE, αυτό δε σημαίνει ότι απαραιτήτως είναι ένα "καλό" κούφωμα. Πρέπει να προσέχουμε τις κλάσεις που αναφέρονται και τις τιμές των ιδιοτήτων και να τα ερμηνεύουμε. Ένα κούφωμα για παράδειγμα με κλάση αντιστάσεως σε φορτίο ανέμου 1 κατά EN ISO 12211:2000, κλάση υδατοστεγανότητας 2Α κατά EN ISO 1027:2000 και κλάση αεροδιαπερατότητας 1 κατά EN ISO 1026:2000 και Uw=5.6 W/m2K κατά EN 10077-1:2006 είναι χαμηλών επιδόσεων.

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα,

έχω μια περίπτωση ενός διαμερίσματος, που πρόκειται να μεταβιβαστεί, σε κτίριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί
ως μνημείο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002 (άρθρου 6 παρ. 1γ).

Υπάρχει η υποχρέωση έκδοσης Π.Ε.Α; ή όχι λόγω των διατάξεων του ΦΕΚ 42Α/2013 (αρθ. 12 παρ .6)

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Ως  κτίρια  και  μνημεία  που  προστατεύονται  από  το  νόμο  ως  μέρος  συγκεκριμένου  περιβάλλοντος ή λόγω της  ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή  ιστορικής τους αξίας (σημείο α, 3 του άρθρου 11 του ν.3661/2008) νοούνται και τα διατηρητέα κτίρια. Σημειώνεται όμως  ότι  για  τα  διατηρητέα  κτίρια  απαιτείται  η  έκδοση  ΠΕΑ. Στην  περίπτωση  παρεμβάσεων  ενεργειακής  αναβάθμισης  των  ως  άνω  κτιρίων,  αυτές  γίνονται  κατόπιν  έγκρισης  του  αρμόδιου  φορέα  προστασίας  και  εφαρμόζονται  οι  διατάξεις  του  ΚΕΝΑΚ  στο  βαθμό  που  δεν  παραβιάζονται  οι  ειδικοί  όροι  και  μορφολογικοί  περιορισμοί  που  επιβάλλουν οι διοικητικές πράξεις προστασίας που διέπουν το προστατευόμενο κτίριο ή  περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.