Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΗΜ σε αλλαγή χρήσης από κατοικία σε ενοικιαζόμενα


TomA

Recommended Posts

Καλημέρα.

Πρόκειται να αναγερθούν 10 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. (5 στο ισόγειο και 5 στον όροφο).

Για λόγους πίεσης χρόνου θα βγάλουμε πρώτα μια άδεια δόμησης ως 10 διαμερίσματα με χρήση κατοικίας και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε αλλαγή χρήσης σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια (τριτογενής).

Έχω επιλέξει ως σύστημα θέρμανσης - ψύξης μια Α.Θ. και ένα δίκτυο με τερματικά fan coils.

Η ερώτηση μου είναι αν στην αλλαγή χρήσης θα χρειαστεί βάση ΚΕΝΑΚ κάποιο διαφορετικό σύστημα θέρμανσης - ψύξης ώστε να εισάγουμε και νωπό άερα?

Σημείωση : Κατά την αλλαγή χρήσης δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα όσον αφορά το κτίριο.

 

Link to comment
Share on other sites

Στην αλλαγή χρήσης σαν τι θα χαρακτηριστούν; Γιατί δεν νομίζω πως έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τις κατοικίες σε ότι αφορά τις συνθήκες σχεδιασμού και ωράρια/χρόνο λειτουργίας.

Link to comment
Share on other sites

Στην αλλαγή χρήσης από κατοικίες θα χαρακτηριστούν "Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα". Παρότι έχουν όρους δόμησης Κατοικίας θεωρώ ότι είναι τριτογενής τομέας. 

Link to comment
Share on other sites

Σε πρώτο στάδιο, εκπονώ ΜΕΑ με χρήση Κατοικίας. Από τον πιν. 2.1 επιλέγω φυσικά τη κατηγορία κατοικίας.

Το ερώτημα μου ουσιαστικά είναι αν στην αλλαγή χρήσης θα χρειαστώ ΜΕΑ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2021/2012 κάνω έλεγχο ριζικής ανακαίνισης και εξετάζω τη νέα χρήση (Ε.Ε.Δ.Δ.). Όπως προανέφερα, κατά την αλλαγή χρήσης δεν αλλάζει τίποτα στο κτίριο, οπότε δεν υφίσταται ριζική ανακαίνιση και δεν χρειάζεται εκπόνηση καινούργιας ΜΕΑ. Με αυτό το τρόπο όμως προκύπτει ένα κτίριο με χρήση τριτογενούς τομέα χωρίς συστήματα εισαγωγής νωπού αέρα και με προδιαγραφές σε φωτισμό και ΖΝΧ αυτά της προηγούμενης ΜΕΑ (με χρήση κατοικίας). Υπάρχει κάποιο πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Αν με την μελλοντική χρήση (αλλαγή χρήσης) προκύπτει ανάγκη για επιπλέον η/μ συστήματα (νωπού αέρα) ή αλλαγές στα υπάρχοντα (π.χ. φωτισμού, ζνχ, κλπ) τότε θα χρειαστεί και νέα ΜΕΑ. Γι' αυτό σου λέω να στείλεις email στην ΕΥΕΠΕΝ περιγράφοντάς τους το τι ακριβώς έχεις και τι θα έχεις. Από το τηλέφωνο μην περιμένεις απάντηση της προκοπής. Πήρα γι' αυτό πριν λίγο.

 

Ας το ρωτήσω αλλιώς. Αν από τώρα έβγαζες την άδεια σαν "Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα", τι χρήση θα επέλεγες από τον πίνακα 2.1 (και κατά συνέπεια και από τους υπόλοιπους);

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, αν έβγαζα άδεια εξαρχής Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα θα χρησιμοποιούσα τη χρήση Ξενώνας ετήσιας λειτουργίας. Ξενοδοχείο δεν είναι οπότε δεν βλέπω στο πίνακα άλλη πιο κοντινή χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν Πάνο ήσουν στην ΕΥΕΠΕΝ υπάλληλος και σε ρωτούσαν επίσημα > τι θα απαντούσες επίσημα;

 

:)

Προσωπικά θα φρόντιζα να μη δώσω απάντηση της προκοπής. Θα έγραφα κάτι σαν >

Link to comment
Share on other sites

Ηλία μάλλον δεν ήμουν σαφής ως προς το τι ρώτησα στην ΕΥΕΠΕΝ. Λοιπόν τους ρώτησα τηλεφωνικά: <<Κάνω τη μελέτη για νέο κτίριο με χρήση "Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα". Ποια χρήση θα πρέπει να ορίσω για την μελέτη ενεργειακής απόδοσης;>>.

Η τηλεφωνική απάντηση ήταν: <<Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν είναι ξεκάθαρο στην ΤΟΤΕΕ ώστε να σας δώσω κάποια επίσημη απάντηση. Πάρτε όποια χρήση νομίζεται πλησιέστερη ή στείλτε μας γραπτό ερώτημα ώστε να το δούμε και να σας απαντήσουμε>>.

Υπόψιν, δεν ανέφερα αν υπάρχουν κοινόχρηστοι ή βοηθητικοί κλειστοί χώροι, όπως π.χ. χώρος υποδοχής/ταμείο/αναψυκτήριο. Μόνο επιπλωμένα διαμερίσματα.

 

Ε, δεν έστειλα γιατί πια δεν ασχολούμαι, αλλά μου κάνει εντύπωση που δεν το έχουν ξεκαθαρίσει τόσο καιρό. Δεν μπορεί να μην τους έχει ξανατύχει, ώστε να έχουν κάποιες έτοιμες απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.