Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποσο πρεπει να βαλω τη θερμοκρασια σε μια αντλια θερμοτητας


nikos1982

Recommended Posts

Χρόνια πολλά σε όλους. 

Έχω μια toshiba 8άρα με ενδοδαπέδια και τις προηγούμενες ημέρες με θερμοκρασίες 3-9 είχε κατανάλωση 26kwh την ημέρα ενώ κανονικά έχει από 7 έως 15kwh. 

Είναι φυσιολογική μια τέτοια κατανάλωση; 

Να σημειώσω ότι το hot water δεν το έχω μόνιμα ανοιχτό αλλά το ανοίγουμε το πολύ μια ώρα την ημέρα και αν έχει ήλιο καθόλου καθώς έχουμε συνδέσει την αντλία με ηλιακό.  

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει φυσιολογικό και αφύσικο.

 

Όλα εξαρτώνται από τη μόνωση του σπιτιού, την εσωτερική και την εξωτερική θερμοκρασία.

 

Όταν προσπαθούμε να κρατήσουμε σταθερή τη στάθμη του νερού σε ένα κουβά με τρύπες ρίχνοντας μέσα νερό, ή ποσότητα του νερού που ρίχνουμε εξαρτάται από πόσες τρύπες έχει και πόσο μεγάλες είναι....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και επίσης εξαρτάται και από το πόσο καλά διαστασιολογημενη είναι η αντλία θερμότητας. Πχ αν η αντλία είναι υποδιαστασιολογημενη, προκειμένου να καλύψει τις θερμικές απώλειες δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες από μια ορθά διαστασιολογημενη

 

Στάλθηκε από το HUAWEI VNS-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

.....και το συνηθισμένο λάθος είναι ότι μελέτη απωλειών γίνεται συνήθως για 0 οC, ενώ οι αποδόσεις (στη διαφήμιση) των Α.Θ. δίνεται σε 7 οC!!! 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

.....και το συνηθισμένο λάθος είναι ότι μελέτη απωλειών γίνεται συνήθως για 0 οC, ενώ οι αποδόσεις (στη διαφήμιση) των Α.Θ. δίνεται σε 7 οC!!! 

 

Πολύ σωστά!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Ο κουβάς δεν είναι τρύπιος, το σπίτι είναι νέα κατασκευή με μελέτη για ενδοδαπέδια και αντλία και η αντλία είναι σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν για Αττική (Ελευσίνα συγκεκριμένα) από την εμπειρία σας είναι λογικές οι καταναλώσεις αυτές υπό ΚΣ.

Προσπαθώ απλά να κάνω μια πρόβλεψη εξόδων και να δω πως συμβάλλει η αντλία σε αυτά.

Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας. 

Link to comment
Share on other sites

Φίλε kouliko δυστυχώς ποτέ σε κανένα σπίτι δεν υπάρχει τέλεια μόνωση, άρα ο κουβάς έχει πάντα τρύπες.

 

Αν η μόνωση ήταν τέλεια, μόλις ζεσταίναμε το σπίτι μία φορά, θα τα σβήναμε όλα και η θερμοκρασία θα έμενε σταθερή.

 

Ένας εμπειρικός, πολύ καλός τρόπος, να βρίσκεις αν οι καταναλώσεις είναι σωστές είναι για κάθε μέρα που θέλεις να ελέγξεις να βρίσκεις, με όσο καλύτερη προσέγγιση μπορείς, την μέση διαφορά θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι μείον την εξωτερική.

 

Οι καταναλώσεις είναι ανάλογες με την μέση διαφορά θερμοκρασίας.

 

Στο παράδειγμά σου λες εξωτερική 3-9 άρα μέση εξωτερική 6. Θεωρώντας σταθερή εσωτερική 20, έχεις διαφορά 20-6=14οC και κατανάλωση 26KWh.

 

Όταν λες κανονικά, θεωρούμε ότι έξω η μέση θερμοκρασία είναι 12, άρα 20 (εσωτερική) μείον 12 = 8οC και κατανάλωση 15 KWh.

 

Αν πάρεις τους λόγους 14/8 (ΔΘ)  και 26/15 (KWh) θα δείς ότι είναι ίσοι με 1,7.

 

Άρα η κατανάλωση που είχες είναι φυσιολογικότατη. 

 

 

Y.Γ. Τα ανωτέρω ισχύουν, με πολύ καλύτερη προσέγγιση για υπολογισμό καταναλώσεων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ρεύματος με οποιοδήποτε τρόπο πλην Α.Θ.

 

Στις Α.Θ., καθώς μεταβάλλεται το cop, παρατηρούνται κάποιες αποκλίσεις, κυρίως όταν η εξωτ. θερμοκρασία πλησιάζει το 0οC.

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εγώ σε πρόσφατα ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα με ενδοδαπεδια και αντλία θερμότητας ,χωρίς μονωση βόρεια νότια αλλά πάνω κάτω δεξιά αριστερά σπίτια το τελευταίο δίμηνο λειτούργησα αντιστάθμιση της αντλίας .το πάτωμα το έχω 2 κυκλώματα ένα βορινό που είναι τα υπνοδωμάτια με θερμοστάτη και ένα νότιο που είναι οι κύριοι χώροι με άλλο θερμοστάτη .χτες ακριβώς έκλεισα 2 μήνες από τον τελευταίο εκκαθαριστικό και έδωσα τις ενδείξεις ο ίδιος για να έρθει εκκαθαριστικος πάλι αντί έναντι .εκαψα 2 μήνες ακριβώς μέχρι χτες 900 ημερήσιες και 500 νυχτερινό σύνολο 1400 kw .περιοχη δραμα .την καμπύλη την πείραξα και έριξα αρκετά τις τιμές την έβαλα 35 νερα για -10 και μέγιστο για 19 βαθμούς 28 νερά

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.