Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργασία στο Μόναχο και ΤΣΜΕΔΕ


dimk1

Recommended Posts

Kαλησπέρα,

Ζητώ συγγνώμη αν το θέμα έχει ξανασυζητηθεί, αλλά ψάχνοντας δε βρήκα μια ολοκληρωμένη απάντηση και κάτι πιο πρόσφατο σαν παράδειγμα.

 

Από 1ης Σεπτεμβρίου θα εργάζομαι στο Μόναχο με συμβόλαιο αορίστου χρόνου. Εκεί από τα μεικτά μου παρακρατούνται όλοι οι φόροι και οι εισφορές για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύνταξη κλπ. Θα ήθελα λοιπόν για τα χρόνια που θα εργάζομαι στη Γερμανία να εξαιρεθώ των εισφορών μου στο ΤΣΜΕΔΕ. Βρήκα την ακόλουθη διαδικασία:

 

  • Θα πρέπει να πάρω το έντυπο "A1 – Bescheinigung über die Rechtsvorschriften der sozialen Sicherheit" (κοινό στην Ευρωπαϊκή Ένωση) από τον DVKA.
  • Συμπληρώνω και στέλνω το έντυπο στο GKV – Spitzenverband DVKA, Deutsche Verbindungsstelle, Krankenversicherung – Ausland, Team GME, Pennefeldsweg 12c, 53177 Bonn. Μαζί με αυτό το έντυπο θα πρέπει να στείλω και ένα πιστοποιητικό ασφάλισης (Meldebescheinigung zur Sozialversicherung) που θα το προμηθεύσει η εταιρεία που εργάζομαι.
  • Μετά από κάποιους μήνες θα παραλάβω το πιστοποιητικό από τον DVKA (ψηφιακά υπογεγραμμένο) και θα το στείλω στο ΤΣΜΕΔΕ μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση που θα ζητάω την εξαίρεσή μου από τις εισφορές.

Μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει αν ισχύει αυτή η διαδικασία;

 

Επίσης αν θελήσω κάποια στιγμή να επιστρέψω μεταφέρονται τα συντάξιμα χρόνια που κατοχύρωσα στη Γερμανία και με ποιό τρόπο;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν εχω ιδεα μιας και δεν εχω γραφτει ΤΣΜΕΔΕ . Οσο αφορα την μεταφορα των " ενσημων" γινεται αποσο ξερω με την ευθυνη του τελευταιου ταμειο απτο οποιο θα παρεις συνταξη . Δηλαδη αν πχ γυρισεις Ελλαδα το μελλοντικο ΤΣΜΕΔΕ θα πρεπει να οργανωσει το θεμα , ας ελπισουμε μεχρι τοτε αν υπαρχουν συνταξεις να ειναι πιο αυτοματοποιημενο το συστημα .

Επισης αποτι ειχα διαβασει σχετικα προσφατα σε αλλο φορουμ (χωρις να ειμαι σιγουρος αν ισχυει 'η οχι) στην ουσια θα παιρνεις απτο καθε ταμειο το ποσο που αναλογει με βαση τις εισφορες σου . Δηλαδη ας πουμε ησουν  10 Γερμανια και τα υπολοιπα Ελλαδα θα παιρνεις απτην Γερμανια το ταδε ποσο που αντιστοιχει στις εισφορες σου καθε μηνα και το υπολοιπο ποσο απτον Ελληνικο φορεα. 

 

Κατα τα αλλα το Μοναχο ειναι φοβερη πολη και θα περασεις φανταστικά :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

@dimk1

 

έτυχε να δω την ερώτηση σου σχετικά αργά. Εργάζομαι κι εγώ στη Γερμανία κι έχω πάρει το Α1 απο το DVKA όπως πολύ σωστά αναφέρεις.  Η διαδικασία που αναφέρεις είναι γενικά σωστή με μόνες διαφορές:

 

1. To πιστοποιητικό ασφάλισης από το φορέα που σε ασφαλίζει δε το προμηθεύει ο εργοδότης σου, αλλά ο φορέας. Εγώ είμαι στο Τechniker Krankenkasse και το μόνο που χρειάστηκε να κάνω είναι να μπω στο site τους και να απαιτήσω on line το εν λόγω πιστοποιητικό. Σε λίγες μέρες το είχα με το ταχυδρομείο στο σπίτι. 

2. Το έντυπο που θα στείλεις στο DVKA έχει μέσα μια μικρή παράγραφο που την συμπληρώνει, υπογράφει και σφραγίζει η εταιρεία που  δουλεύεις, ουσιαστικά έτσι πιστοποιείς οτι εργάζεσαι σ' αυτούς.

 

Η δική μου ερώτηση (πιο πολύ εγκυκλοπεδικής φύσεως) είναι η εξής: Έστω οτι ένας μηχανικός έχει πάρει απαλλαγή με το Α1 λόγω εργασίας στο εξωτερικό. Ανκάποια στιγμή αποφασίσει να επιστρέψει και να εργαστεί στην Ελλάδα, υπάρχει περίπτωση το ΤΣΜΕΔΕ να ζητηήσει αναδρομικά το ποσό της ασφάλισης για το διάστημα που εργαζόταν εξωτερικό και για το οποίο είχε απαλλαγεί ?

Link to comment
Share on other sites

. Ανκάποια στιγμή αποφασίσει να επιστρέψει και να εργαστεί στην Ελλάδα, υπάρχει περίπτωση το ΤΣΜΕΔΕ να ζητηήσει αναδρομικά το ποσό της ασφάλισης για το διάστημα που εργαζόταν εξωτερικό και για το οποίο είχε απαλλαγεί ?

Εστω οτι παω καθε μερα ολο το χρονο σε ταβερνα και τρωω μεσημεριανο. Μια βδομαδα ελειψα ταξιδι και δεν πηγα. Οταν ξαναπαω θα μου ζητησουν να πληρωσω για την βδομαδα που ελειπα? 

Ρωτας αν θα σου ζητησουν χρηματα απο το τσμεδε για υπηρεσιες που δεν ελαβες?(ιατροφαρμακευτικη υποστηριξη δηλ) ? Δεν ειναι τυχαιο που οι μηχανικοι τρωμε τοσο ξυλο και δεν λεμε τιποτα!

Και εγω btw εκανα διακανονισμο και πληρωνω το  ΚΥΤ της αντιστοιχης περιοδου ενω ημουν ανασφαλιστος και δεν το αξιοποιησα τοτε..... για φαπες ειμαστε!!!!! Πολλές!

Link to comment
Share on other sites

Nαι αλλά εσύ δεν ήσουν στο εξωτερικό, ήσουν εδώ και δε πλήρωνες κάποιο άλλο κλάδο υγείας. Ενώ ο dimk1 λέει πως θα χει φουλ ασφάλιση στη γερμανία, αναγνωρισμένη από το τσμέδε. Κι εμείς όταν πηγαίνουμε στρατό γλιτώνουμε τον κλάδο υγείας, δε μας τον ζητάνε αναδρομικά. 

 

Χθες έλαβα από το τεε ένα μέιλ που έλεγε ότι γίνεται προσπάθεια να διαγραφεί το χρέος του κλάδου υγείας για τα χρόνια που έχουν παρέλθει μιας και δεν αξιοποιήθηκε. Δε ξέρω κατά πόσον υπάρχουν ελπίδες να περάσει. Διότι μετά, όλοι όσοι δεν αρρωσταίνουν θα ζητούν επιστροφή χρημάτων. Αλλά μπορεί ο ασφαλισμένος να μην έκανε κατανάλωση των υπηρεσιών, όμως αυτές ήταν διαθέσιμες και δαπανήθηκαν λεφτά για να βρίσκεται το σύστημα υγείας στη θέση του για όποιον αρρωστήσει. Έτσι δηλαδή θα πουν οι δικαστές..

Link to comment
Share on other sites

@ckiriako

Ο λόγος που ρωτάω είναι επειδή πρόσφατα έμαθα για έναν συνάδελφο που δούλεψε για κάποιο διάστημα σε πλοία και ασφαλίστικε στο ΝΑΤ. Όταν αποφάσισε να ασκήσει ξανά το ελεύθερο επάγγελμα, το ΤΣΜΕΔΕ του ζήτησε αναδρομικά τις εισφορές για το καιρό που ήταν στο ΝΑΤ. Φυσικά και δεν είναι λογικό!!! Εϊναι όμως λογικό να πληρώνουν εισφορές οι άνεργοι συνάδελφοι? Φυσικά και όχι, αλλά να που γίνεται

Link to comment
Share on other sites

Το νατ δεν είναι ταμείο ασφάλισης μηχανικών και δε προβλέπεται η υποκατάσταση των εισφορών τσμέδε από αυτό. Αν τυχόν η δουλειά σου απαιτεί νατ πρέπει να πληρώσεις επιπλέον και το τσμέδε. Η πολιτεία αντιμετωπίζει το μηχανιλίκι όχι ως επάγγελμα αλλά ως ιδιότητα που δυνητικά μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη. Αυτά τα κέρδη πρέπει να γυρίσουν στα ταμεία και η επιστροφή γίνεται μέσω της (δυστυχώς) ομοιόμορφης κατανομής τους σε όλους τους μηχανικούς, καθ όλη τη διάρκεια που δύνανται να ασχοληθούν με την (δυνητικά) επικερδή αυτή εργασία. Αυτοί που κάνουν τις αναλογιστικές μελέτες βλέπουν αριθμούς και δε νοιάζονται αν κάποιος δεν έβγαλε τα ίδια λεφτά με τους άλλους ή αν για μεγάλο διάστημα δεν έχει εισπράξει τίποτα.

 

Από την άλλη, το νατ γιατί να ζητάει ασφάλιστρα αφού ο συνάδελφος ήταν ήδη ασφαλισμένος αλλού? Προφανώς επειδή και κείνο βλέπει τις εισφορές του σαν μοφή φορολογίας για την εργασία που παρήχθη εντός του πλοίου.

Edited by georgiosmadonanakis
Link to comment
Share on other sites

Για δείξε μου τις αναλογιστικές μελέτες, από όπου προκύπτει ότι οι μηχανικοί κερδίζουν λόγο ιδιότητας μεγάλα ποσά, άντε γιατί όλο ακούω την  ίδια καραμέλα  

Edited by antboton
Link to comment
Share on other sites

Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα μεγάλα ποσά προκύπτουν από το άθροισμα των εσόδων του συνόλου των μηχανικών και σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, δηλαδή τα τελευταία 40-50 χρόνια.

Edited by georgiosmadonanakis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.