Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόδειγμα ηλεκτρολογικής μελέτης για κτήριο


Recommended Posts

Ψάχνω υπόδειγμα ηλεκτρολογικής μελέτης για κτίριο. αν έχεο κάποιος συνάδελφος θα ήμουν ευγνώμων. Θέλω να ασχοληθώ με το αντικείμενο αλλα δεν έχω λογισμικό 4Μ.

Link to comment
Share on other sites

H ηλεκτρολογικη μελετη ενος κτιρίου εχει παρα πολλους παράμετρους που πρεπει να υπολογιστουν και κάθε περίπτωση ειναι διαφορετική ως προς το αποτέλεσμα .

Η διαδικασία η υπολογιστικη ειναι συγκεκριμένη όμως χωρις πρόγραμμα θα χαθεις τελείως (κυρίως σε μεγαλες εγκαταστάσεις ).

Η μελέτη μεσω προγραμματων ως υποδειγμα δεν σου δειχνει πουθενα τον τρόπο πράξεων αλλα το αποτελεσμα οποτε και υπόδειγμα να έχεις δεν θα καταλάβεις τίποτα .

Για να κανεις τωρα μια μελέτη χωρις πρόγραμμα μπορεις μέσω ενος βιβλιου ηλεκτρολογικών (οπου εχει τυπους κλπ )να υπολογισεις όλες τις γραμμες που ξεκινάνε απο εναν πίνακα συμφωνα με τα φορτία που έχεις ,σύμφωνα με τον ετεροχρονισμό που έχεις και στην τελικη να βρεις τις απαιτούμενες ασφαλειες και όργανα προστασίας.

Πιστευω να βοήθησα

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά τι λέτε ?!?!

 

Ποιό πρόγραμμα ? Φυσικά και μπορεί να γίνει μελέτη μεγάλου κτιρίου χωρίς πρόγραμμα. Επί 10 χρόνια έχω εκπονήσει πολλές μελέτες για κτίρια γραφείων με Υ/Σ με υποδιανομές κλπ χωρίς ΠΟΤΕ να χρησιμοποιήσω αυτές τις αηδίες που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. Το μόνο για το οποίο συμφωνώ ότι απαιτείται πρόγραμμα είναι ο υπολογισμός βραχυκυκλώματος στους υποπίνακες ο οποίος είναι πράγματι επίπονος και η μελέτη επιλεκτικότητας όπου εκεί απαιτείται η βάση δεδομένων (λογισμικό) της κάθε εταιρείας με τις χαρακτηριστικές καμπύλες.

Ένα excell να ξέρει κάποιος μια χαρά μπορεί να περάσει τους βασικούς τυπους και να μελετήσει οποιοδήποτε κτίριο. Όλες σχεδόν οι εγκαταστάσεις είναι αστερεοειδή αναπτύγματα γραμμών. Τα 4Μ και λοιπά πρόγράμματα είναι απλά για να παράγουν μερικά σχέδια (της κακιάς ώρας) για τις πολεοδομίες.

Link to comment
Share on other sites

Με Το να γνωριζει καποιος τον τρόπο υπολογισμου βεβαιως και μπορει να χρησιμοποιησει to excel και να απλοποιησει την διαδικασία των υπολογισμών και σίγουρα πολύ καλύτερα απο τα προγραμματα .Συμφωνω απόλυτα

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ! Αυτή η τυφλή εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν πολλοί συνάδελφοι στα προγράμματα Η/Μ μελετών αγγίζει τα όρια του τραγικού ! Το όλο πρόβλημα αποκαλύπτεται στην φάση της κατασκευής ! Εκεί πλέον είσαι αντιμέτωπος με μία μελέτη η οποία δεν έχει καμία σχέση με την τελίκη κατασκευή. Λάθος διαστασιολόγηση καλωδίων και διακοπτών το πλέον τραγικό σφάλμα, ξέρετε τι είναι να βλέπεις μία παροχή από 630kVA μετασχηματιστή και να σου διαστασιολογεί διακόπτη 63Α. Η αλήθεια είναι πως αν δεν πάρεις χαρτί και μολύβι δουλειά δεν γίνεται.

 

Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ δύο προγράμματα το ecodial της Schneider και το netplan της Moeller για τον υπολογισμό των βραχυκυκλωμάτων και για να συγκρίνω το πως έχω διαστασιολογίση το δίκτυο σε σύγκριση με αυτά που θα μου προτείνει το πρόγραμμα.

 

Επίσης το βιβλίο της Schneider "Electrical Installation Guide" το θεωρώ κορυφαίο και μπορεί να δώσει λύσεις σε οποιοδήποτε προβλημα αντιμετωπίζεις. Περιέχει πίνακες οι οποίοι συ επιτρέπουν να κάνεις υπολογισμούς δίχως καντην βοήθεια η/υ.

 

Κλείνοντας να πω καλά τα προγράμματα αλλά ας βάλουμε και το νιονιό μας λίγο να δουλέψει κάθε ηλεκτρολογική εγκατάσταση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες που κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να τις προβλέψει !

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο tzouliano. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Για μένα τα σχέδια που έχω δει από 4Μ και παρόμοια προγράμματα είναι αρκετές φορές μη εφαρμόσιμα. Δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες γιατί δεν πληρώνονται και οι μελετητές και γιατί δεν υπάρχουν και δουλειές. Το βιβλίο που αναφέρεις της Schneider "Electrical Installation Guide" το έχω και είναι πολύ καλό. Επίσης η Schneider έχει και ένα πολύ καλό εγχειρίδιο για την επιλεκτικότητα που λιγοστοί σήμερα ασχολούνται. Προσωπικά για το βραχυκύκλωμα χρησιμοποιώ το λογισμικό της ΑΒΒ διότι μου φαίνεται πιο εύχρηστο. Εχω δουλέψει όμως και το ecodial (έχω αφήσει και σχετική κριτική σε παλαιότερο μήνυμα) όπως και το Simaris της Siemens που είναι επίσης καλό αλλά όχι πολύ παραμετροποίησιμο. Συμφωνώ δε και με την άποψή που είπες ότι κάθε εγκατάσταση έχει τις ιδιαιτερότητές της που κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να προβλέψει.

Τέλος σου συνιστώ να ρίξεις μια ματιά και στο αντίστοιχο εγχειρίδιο της ABB. Έχω το link στο μήνυμα-υπόμνημα "Χρησιμες πληροφορίες για παλιούς και νέους ηλεκτρολόγους". Πιστεύω θα το βρεις ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε electrical_salonica στην αγορά υπάρχουν αρκετά αξιόλογα και μη βιβλία στα οποία υπάρχουν υποδείγματα ηλεκτρολογικών μελετών θα σου αναφέρω μερικά :

 

1) Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Καταναλωτών (Πέτρος Ντοκόπουλος)

2) Υποδείγματα Μελετών Η/Μ Εγκαταστάσεων (Τeκδοτική)

3) Εκδοση Οικοδομικών αδειών ( Τετράδια Μηχανικού - Τeκδοτική)

4) Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις & Υποσταθμοί (Παιδαγωγικό Ισνστιτούτο)

5) Βιομηχανικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις ( Μιλτ. Κάπου)

 

όλα τα παραπάνω τα θεωρώ πάρα πολύ καλά αλλά κανένα δεν θα σου δώσει έτοιμη λύση. Αν το ενδιαφέρον σου είναι η ηλεκτρολογική μελέτη μιας οικοδομής τα πράγματα είναι απλά και πιο τυποποιημένα αν όμως θέλεις να κάνεις μελέτη για έναν βιομηχανικό χώρο εκεί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

 

Θα πρέπει να ξεκινήσεις κατ' αρχάς με μία μελέτη φωτισμού του χώρου , και στην συνέχεια να περάσεις στα μηχανήματα. Εκεί θα πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μηχανήματα για να μπορέσεις να διαστασιολογήσεις σωστά το δίκτυο σου! Επίσης θα πρέπει να έχεις μια πλήρη εικόνα της παραγωγικής διαδικασίας προκειμένου να μπορέσεις να εφαρμόσεις έναν σωστο συντελεστη ταυτοχρονισμού για να δεις τι νούμερο παροχής θα πρέπει να ζητήσεις !

 

Και το βασικότερο απ' όλα μην φοβάσαι να ρωτήσεις ότανκάτι δεν το ξέρεις !

Link to comment
Share on other sites

το 1ο το έχω απο τη σχολή.

Το 2) Υποδείγματα Μελετών Η/Μ Εγκαταστάσεων (Τeκδοτική) τι λεει θα βοηθήσει αρκετά?

 

γενικά είναι εύκολο να παίρνω κατα αποκοπή ηλ. μελέτες για κτιρια?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.