Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με φωτιστικά φθορισμού


apostan

Recommended Posts

Σε μια αίθουσα έχω τοποθετήσει 32 φωτιστικά με λαμπτήρες φθορισμού 2x36 W και ηλεκτρονικό σύστημα έναυσης. (λαμπτήρες Philips και osram το σύστημα)

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα, μετά από 20-50 λεπτά οι λαμπτήρες αρχίζουν να τρεμοπαίζουν ελαφρώς και ακούγεται ένας μικρός θόρυβος. Όταν κλείνω και ξανανοίγω τους διακόπτες οι λαμπτήρες λειτουργούν πάλι κανονικά αλλά μετά από λίγη ώρα έχω πάλι το ίδιο πρόβλημα. Στην αρχή θεώρησα πως φταίει το σύστημα έναυσης ή οι λαμπτήρες αλλά δεν μπορεί να έχει βγει όλη η παρτίδα ελαττωματική. Βγάζοντας ένα φωτιστικό και δοκιμάζοντας το σε άλλον χώρο διαπίστωσα ότι λειτουργεί κανονικά χωρίς το ‘τρεμόπαιγμα’ και τον θόρυβο. Οπότε συμπεραίνω ότι μάλλον θα φταίει το δίκτυο…

Έχει τύχει σε κάποιον κάτι ανάλογο ή μπορεί να βοηθήσει με τι μπορεί να γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Τα φωτιστικά προφανώς πρέπει να είναι μοιρασμένα σε τρεις φάσεις (το καθένα 2Χ36 απορροφά περίπου 100W), ή μήπως όχι; Η έναυση γίνεται από διακόπτες ή απευθείας από μικροαυτόματο του πίνακα; Έλεγξε τις συσφίξεις στους μικροαυτόματους, το γενικό και τους διακόπτες. Ελπίζω, αν παίρνουν από διαφορετικές φάσεις, να μην παίρνουν από ένα τριφασικό αυτοματάκι, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει βραχυκύκλωμα σε μία φάση, αλλά το αυτοματάκι να μην πέφτει. Βολτομέτρησε και αμπερομέτρησε όλες τις φάσεις. Μην αποκλείεις ενδεχόμενο ελαττωματικής παρτίδας (αν και το θεωρώ απίθανο, αφού λες ότι δουλεύει σωστά σε άλλο χώρο).

Link to comment
Share on other sites

Δαιίρει και βασίλευε.

 

Δοκίμασε να ανάψεις μόνο 4 ή π.χ. 8 φωτιστικά. Είτε από τους διακόπτες, είτε αφαιρώντας τους λαμπτήρες από τα φωτιστικά.

 

Προχώρα με αυτόν το τρόπο, δοκιμάζοντας κατά ομάδες όλα τα φωτιστικά.

Σκοπός είναι να βρεις εάν υπάρχει κάποιο φωτιστικό (ή κάποια ομάδα φωτιστικών) που όταν ανάβει μόνο του, να μην προκαλεί το τρεμοπαίξιμο και το βουητό.

 

Κάνε ένα σκαριφηματάκι, δείχνοντας την διάταξη των φωτιστικών, τα χωριστά κυκλώματα και τις φάσεις που τροφοδοτούν κάθε κύκλωμα, για να έχουμε μία αναφορά...

Link to comment
Share on other sites

Έχω 32 φωτιστικά τα οποία τα ελέγχω από 4 διακόπτες ράγας (Α,Β,Γ,Δ) και πριν από κάθε διακόπτη έχω μικροαυτόματο 10 A.

Α=6 φωτιστικά

Β=7 φωτιστικά,

Γ=8 φωτιστικά

Δ=11φωτιστικά

Ενώ τα έχω κατανέμει και στις 3 φάσεις ως εξής:

R= Α+Β

S= Γ

T= Δ

Έχω ελέγξει τις συσφίξεις.

Αυτό που με δυσκολεύει είναι ότι το τρεμόπαιγμα αργεί να αρχίσει κ όταν ξεκινήσει στην αρχή εμφανίζεται σε ένα φωτιστικό (τυχαίο) κ σιγά σιγά μπαίνουν όλα στο χορό.

 

Εάν αφαιρέσω κάποιον λαμπτήρα δεν αλλάζει κάτι με τα υπόλοιπα κ όταν τον τοποθετήσω ξανά, μετά από ώρα θα αρχίσει κ αυτός να ξανατρεμοπαίζει.

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να έχεις ΟΝ μόνο τα Β και Γ.

Ασε να περάσει 1 ώρα.

Εάν αρχίσει το τρεμοπαίξιμο, βάλε ΟΝ και τα Δ, και πες μας τι έγινε (μειώθηκε το τρεμοπαίξιμο των Β και Γ με το άνναμα του Δ; Ή πόσο γρήγορα άρχισαν τα Δ να τρεμοπαίζουν; )

Link to comment
Share on other sites

Θα ήταν χρήσιμο να δεις αν η τάση στο δίκτυο τροφοδοσίας είναι 220-240V. Τα ηλεκτρονικά ballast όπως και ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα (router, switches κλπ) παρουσιάζουν δυσλειτουργίες όταν η τάση δεν είναι η προβλεπόμενη. Το έχω συναντήσει αρκετές φορές. Από την άλλη, υπάρχει και η περίπτωση αστοχίας υλικού (επίσης συχνό φαινόμενο). Σε εγκατάσταση φωτισμού με ηλεκτρονικά ballast με δυνατότητα dimming, αλλάξαμε 12 κομμάτια λόγω υπέρμετρης ευαισθησίας του ballast. Ομως μας λες ότι τα δοκίμασες σε άλλο χώρο και δουλεύαν κανονικά οπότε αυτή η περίπτωση μάλλον αποκλείεται. Το πιο πιθανό είναι να υπάρχει κάποιο θέμα στην ποιότητα της τάσης του δικτύου λοιπόν.

Link to comment
Share on other sites

η τάση μου ειναι σταθερή 223-227

 

εχω ακούσει οτι εαν έχω αρμονικές ισως το επηρεάζει αυτο

Link to comment
Share on other sites

το quicktronic technical guide της osram αναφέρει ως πιθανή αιτία του βουίσματος την μη ημιτονική παροχή τάσης. Κοίτα αν έχεις μεγάλα μη γραμμικά φορτία στην εγκατάσταση και δημιουργούνται αρμόνικες. Προφανώς θα χρειαστείς αναλυτή ενέργειας.

Βέβαια η καθυστέρηση στην δημιουργία του προβλήματος κάτι προς την αυξημένη θερμοκρασία του ballast φέρνει. Μήπως τα φωτιστικά σου δεν έχουν καλό εξαερισμό, γιατί εχω δει φωτιστικά του ιδίου τύπου/εταιρίας (προφανώς διαφορετικής παρτίδας) αλλά με σχισμές εξαερισμού και άλλα όχι. Πάντως μελέτησε τον οδηγό της osram γιατί αναφέρει αρκετές πληροφορίες για την σωστή εγκατάσταση του συστήματος.

Link to comment
Share on other sites

nvel, αν ήταν από την θερμοκρασία, τότε με το κλείσιμο και το ξανα-άναμμα, θα έπρεπε να παρουσιάζεται αμέσως το τρεμοπαίξιμο. Πράγμα που δεν συμβαίνει.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν είναι θέμα παρτίδας των ballast τότε το πιο πιθανό είναι κακή ποιότητα ισχύος στο δίκτυο που σημαίνει ύπαρξη αρμονικών. Εφόσον η τάση είναι από 220 και πάνω τότε το θέμα μάλλον είναι στην ποιότητα αυτής της τάσης. Ενας πρακτικός τρόπος να το δεις αυτό είναι να δοκιμάσεις να αποκόψεις από το δίκτυο (την ώρα που τρεμοπαίζουν τα φώτα) κάποια μεγάλα μη γραμμικά φορτία ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό με παλμοτροφοδοτικά. Οι αρμονικές προκαλούνται συνήθως από ύπαρξη ηλεκτρονικών συστημάτων, UPS παλαιάς τεχνολογίας κοκ. Επίσης τα ίδια τα ηλεκτρονικά ballast προκαλούν αρμονικές αν και πλέον όχι πολύ σημαντικές (κάποιε φορές όμως όχι και αμελητέες).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.