Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκυροδέτηση τοιχείων υπογείου


 

Recommended Posts

Γεια σας!

Θέλω να ρωτήσω το εξής:

Έχω μια ισόγεια οικοδομή με υπόγειο.Το μικτό ύψος υπογείου είναι 3,00μ.

Το 1,50μ είναι μέσα στο έδαφος και το άλλο 1,50μ είναι εκτός.Θα μπορούσε η σκυροδέτηση των τοιχείων του υπογείου να γίνει μέχρι ύψος 2,00μ (& όχι 2,50μ) και το υπόλοιπο 0,50μ + 0,50μ(δοκάρι) να γίνει σε δεύτερη σκυροδέτηση;

Αν ναι, στη δεύτερη σκυροδέτηση (τοιχείο-δοκάρι) θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιο υλικό συνένωσης του παλιού με το νέο σκυρόδεμα;Ο αρμός (2,00μ) είναι εκτός εδάφους.

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και θα μπορούσε αλλά γιατί;

Απλά τουλάχιστο καλούπωσε το ως τα 2,5μ...

Υλικό συνένωσης δεν θα χρειαστεί εφόσον η 2η σκυροδέτηση γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Link to comment
Share on other sites

Αναρωτιόμουνα μήπως η μαναδική σωστή κατασκευαστική λύση είναι η σκυροδέτηση να γίνεται μέχρι το δοκάρι.Αν γίνουν οι παραπάνω δύο σκυροδετήσεις τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει;Υποθέτω όχι υγρασίας, αφού θα είμαι εκτός εδάφους.;΄Θα υπάρχει ίσως πρόβλημα σε περίπτωση σεισμού;Γιατί να καλουπώσω ως τα 2,50μ;Και ποιο είναι το σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μη χρειαστεί υλικό συνένωσης;

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει είναι η κακή συνάφεια μεταξύ παλαιάς και νέα στρώσης.

Αυτό μπορεί να γίνει κυρίως λόγω ύπαρξης λείας διεπιφάνειας (παλαιάς με νέας στρώσης), γι΄αυτό όπως σου είπα πρέπει να είναι λίγο άγρια η επιφάνεια.

Εάν δεν είναι τόσο άγρια, υπάρχουν ειδικά υλικά στην αγορά που προσφέρουν καλύτερη συνάφεια, όταν τα επαλείψεις πριν τη σκυροδέτηση.

 

Τώρα για την ώρα που ρώτησες...........κατ΄εμέ από τη στιγμή που θα επέλθει σκλήρυνση του σκυροδέματος, είτε η επόμενη σκυροδέτηση γίνει μετά από 1, είτε μετά από 2 μέρες είναι το ίδιο.

Ο Κ.Τ.Σ. αναφέρει στο άρθρο 9.3 (διάβασέ το έχει ενδιαφέρον) ότι όταν δημιουργούμε οριζόντιες στρώσεις σε ένα δομικό στοιχείο, όταν ξεκινάμε τη σκυροδέτηση μετά τον αρμό, ο δονητής θα πρέπει να εισέρχεται κατά 5 cm στην υποκείμενη στρώση. Οπότε καταλαβαίνεις ότι εάν επέλθει σκλήρυνση, η απαίτηση αυτή πάει περίπατο.

Link to comment
Share on other sites

επειδη ειδα προσφατα κατα μηκος διακοπη της σκυροδετησης τοιχειου υπογειου (ισως και πεδιλοδοκου, δεν ειμαι σιγουρος) , ποια γνωμη σας?

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι είναι και ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις!

Δεν το προβλέπει και Κ.Τ.Σ. πουθενά. Μιλάει μόνο για κατά ύψος διακοπές σκυροδέτησης.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ έχουμε διακοπή σκυροδέτησης καθ' ύψος, άρα μπορεί να γίνει η σκυροδέτηση σε δύο φάσεις.Θα πρέπει όμως μεταξύ των δύο σκυροδετήσεων που μπορεί να γίνει για παράδειγμα η μία σήμερα και η άλλη μετά από ένα μήνα, να χρησιμοποιηθεί υλικό συνένωσης των δύο στρώσεων.Τα υλικά αυτά δεν επηρεάζουν την αντοχή του σκυροδέματος;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.