Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση ξυλολέβητα και λέβητα πετρελαίου


aginor

Recommended Posts

καλημέρα,

σε ένα λεβητοστάσιο θέλει να βάλει 2 λέβητες. Έναν με καύσιμο ξύλο (στο χωριό είναι τζάμπα) και έναν με πετρέλαιο (όταν βαριέται ή ξέχνα να βάλει ξύλα.)

επίσης θέλει αυτόματα όταν πέσει η θερμοκρασία από τον ξυλολέβητα να πάρει μπρος το πετρέλαιο.

Υπάρχουν 2 σενάρια: σειρά και παράλληλα.

μπορούμε να βάλουμε 2 τριοδες ηλετροβανες, και με ένα ηλεκτρονικό να μετράμε την θερμοκρασία του νερού του ξυλολεβητα. αν πέσει κάτω από 60, αλλάζουν θέση η ηλεκτροβανες και παίρνει μπρος το πετρέλαιο. έτσι χάνεις όμως τον χρόνο που θέλει για να ζεσταθεί από θερμοκρασία περιβάλλοντος ο λέβητας πετρελαίου ΚΑΙ χάνεις την θερμότητα που έχει το νερό πχ από τους 60 έως του περιβάλλοντος. και μιλάμε για περιβάλλον 10 κελσίου.

στο δεύτερο σενάριο. περνά το νερό από τον ξυλολεβητα, μέσα από τον πετρελαίου και μετά στα σώματα. το ηλεκτρονικό μπαίνει στην έξοδο του πετρελαίου, και αν η θερμοκρασία εξόδου είναι κάτω από 70 παίρνει μπρος μόνο όσο χρειάζεται για ναι γίνει το νερό εξόδου 80-90. δλδ συμπληρώνει την ενέργεια του ξυλολεβητα. στην ουσία δουλεύει ο ξυλολεβητας σαν προθέρμανση. αλλά έτσι όταν ρίχνουμε πολλά ξύλα, πρέπει χωρίς λόγο να ζεστάνουμε και τον λέβητα πετρελαίου. Επίσης θέλουμε μεγάλο κυκλοφορητή αφού έχουμε αντλιτικές απόλυες από 2 λέβητες.

επίσης, στα κυκλώματα με ξυλολεβητα βάζουν δοχείο διαστολής ανοιχτού τύπου και τον κυκλοφορητή στο κρύο. στο πετρέλαιο μπαίνει δοχείο διαστολής κλειστό και ο κυκλοφορητής στο ζεστό. τι βάζουμε και που? (λογικά πάμε στο σύνηθες για πετρέλαιο)

Link to comment
Share on other sites

Η πλέον διαδεδομένη και καλύτερη (για μένα) λύση είναι οι λέβητες παράλληλοι.

Οπωσδήποτε ανοικτό δοχείο διαστολής στο μεικτό σύστημα.

Ο κυκλοφορητής στην επιστροφή του νερού (μπαίνει και στους πετρελαίου).

και ο αυτοματισμός είναι απλός : ενας θερμοστάτης νερού στην έξοδο του "ξύλου" κοντά στους 40-50 βαθμούς που θα δίνει εντολή σε μια τρίοδη και στον λέβητα πετρελαίου, (μέσω ρελέ, ίσως δεν αντέξει το ρεύμα της βάνας).

Link to comment
Share on other sites

δεν ειναι τοσο απλο ετσι το ηλεκτρονικο.γιατι την πρωτη φορα που θα αναψει ο θερμοστατης, αν ειναι κρυο το νερο του ξυλου θα παρει το πετρελαιο για λιγα λεπτα, και μετα θα σβησει. αυτο με την πρωτη φορα ειναι που δεν μου αρεσει στο παραλληλο.

γιατι ανοιχτο δοχειο διαστολης?

γιατι ο κυκλοφοριτης στην επιστροφη?

Link to comment
Share on other sites

Θα έλεγα ότι είναι ενδιαφέρον θέμα ο συνδυασμός δύο λεβήτων και ειδικά ενός λέβητα πετρελαίου και μιας ξυλόσομπας.

 

Αλλά δεν το λέω, γιατί από πρακτικής πλευράς δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα από ότι το να ζέψει κανείς μαζί ένα τρακτέρ και ένα βόδι για να οργώσει ένα χωράφι. Δεν είναι καλή ιδέα να γίνει στην πράξη.

Link to comment
Share on other sites

δεν ειναι τοσο απλο ετσι το ηλεκτρονικο.γιατι την πρωτη φορα που θα αναψει ο θερμοστατης, αν ειναι κρυο το νερο του ξυλου θα παρει το πετρελαιο για λιγα λεπτα

Πολύ σωστά, αλλά αυτό λύνεται ρυθμίζοντας τον κυκλοφορητή του ξυλολέβητα π.χ. στους 45 και την ηλεκτροβάνα να ανοίξει και να δώσει εντολή στο λέβητα του πετρελαίου στους 40. (Εννοείται πως αυτό θα το ελέγξει μετά αν λειτουργεί σωστά γιατί μπορεί να αποκλίνουν τα αισθητήρια και να ανοίγει νωρίτερα ο πετρελαίου).

 

από πρακτικής πλευράς δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα από ότι το να ζέψει κανείς μαζί ένα τρακτέρ και ένα βόδι για να οργώσει ένα χωράφι.

Αν ζευγαρίζει μια το τρακτέρ και όταν μένει από καύσιμο αναλαμβάνει το μουλάρι (παράλληλη σύνδεση) ή αν έχουν την ίδια ταχύτητα και κατεύθυνση (σε σειρά σύνδεση) γιατί όχι? Θα έλεγα ότι από οικολογικής πλευράς είναι επιβλαβής ο λέβητας ξύλου αλλά πάλι λιγότερο από το τζάκι.

 

Συμφωνώ απόλυτα με τον fraafr. Αρκεί η ισχύς και των δυο λεβητών να καλύπτει τη μέγιστη ζήτηση αλλιώς ίσως να είναι καλύτερα να συνδεθούν σε σειρά ώστε ο πετρελαίου να υποβοηθά τον του ξύλου. Με την παράλληλη επίσης δε θα μείνει από θέρμανση ακόμη και σε περίπτωση βλάβης του ενός (π.χ. κυκλοφορητής) κάτι το οποίο συμβαίνει σχεδόν πάντα τις πιο κρύες ημέρες της χρονιάς.

 

Προς aginor: Αν ο χρήστης προτίθεται να βάζει ξύλα όποτε χρειάζεται και να λειτουργεί περισσότερο τον ξυλολέβητα τότε προτίμησε την παραλληλία καθώς κερδίζεις σε ενεργειακές απώλειες που θα χάνεις στην εν σειρά λόγω του ότι

α. ζεσταίνεις συνεχώς την άλλο λέβητα και

β. έχεις αντλητικές απώλειες όπως ο ίδιος επεσήμανες.

Η καθυστέρηση στο να ανέβει ο λέβητας του πετρελαίου από 10 στους 50 είναι πολύ μικρη, επίσης και οι ενεργειακές απώλειες αν αυτό δε συμβαίνει κατ' εξακολούθηση θα είναι μικρές.

Link to comment
Share on other sites

ειτε ειναι παραλληλα ειτε στην σειρα ο κυκλοφορητης θα ειναι ενας. Στο παραλληλα συνδεμενοι αναφερω οτι με τριοδες βανες δουλευει Ή ο ενας Ή ο αλλος. δεν μπορουν να μπουν ταυτοχρονα και τα νερα και απο τους 2 στο δικτιο αφου θα εχουν διαφορετικη θερμοκρασια.

οι θερμικες απωλειες ειναι λιγο σχετικες απο το συστημα, αφου βρησκετε κολητα στο σπιτι και εξωτερικα εχει 8εκ μονοση φελιζολ.

εχει γινει "καλητεχνικη" και "οφθαλμοστατικη" μελετη απωλειων και ο καυστηρας ειναι απο περιπου 80.000 θερμιδες ο καθενας για μια μονοκατοικια, με μονο τις 2 πλευρες εκτεθημενες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.