Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποθήκευση πεντανίου


Dimitris_Mech

Recommended Posts

Ψάχνω να βρω τις προδιαγραφές-κανονισμούς σχετικά με την αποθήκευση πεντανίου. Ανήκει στα εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά και το μόνο σχετικό που έχω βρει είναι για το υγραέριο. Ισχύουν τα ίδια??? Συγκεκριμένα ψάχνω τη σχέση μεταξύ μέγιστου επιτρεπόμενου όγκου υγρού πεντανίου και όγκου της δεξαμενής (υπόγεια). Το MSDS του υλικού δεν αναφέρει κάτι σχετικό.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Προδιαγραφές και κανονισμοί, ειδικά για το πεντάνιο δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν για το εξάνιο, το δεκάνιο και τα εκατομμύρια των χημικών ενώσεων που δεν είναι ευρείας χρήσης.

 

Το ποσοστό του όγκου σε ένα κλειστό δοχείο, που επιτρέπεται να καταλάβει ένας καύσιμο που αποτελείται από υδρογονάνθρακες, προκύπτει από την προστασία έναντι υπερπίεσης που θέλουμε να έχουμε. Η υπερπίεση αυτή θα προκύψει από την αύξηση θερμοκρασίας και την αντίστοιχη τάση ατμών και κυρίως τον δείκτη θερμικής διαστολής της εν λόγω ουσίας.

 

Σε τι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να εκτεθεί το δοχείο;

Πώς είναι κατασκευασμένο το δοχείο;

Link to comment
Share on other sites

Το δοχείο βρίσκεται υπό σταθερή θερμοκρασία 12-13 βαθμούς κελσίου. Τι εννοείς πως είναι κατασκευασμένο? Έχει μήκος 10000mm και διάμετρο 2000mm, διπλού τοιχώματος με άζωτο, χωρητικότητας 30000lt και τοποθετημένο 2,3m κάτω από το έδαφος. Τον δείκτη θερμικής διαστολής που ανέφερες δεν τον γνωρίζω. Άλλωστε ποιο σημαντικό πιστεύω είναι το ειδικό βάρος για να βγει η αναλογία που ψάχνω.

Link to comment
Share on other sites

Εάν η δεξαμενή είναι μέσα στο έδαφος τότε η μόνη περίπτωση να έχουμε θερμική διαστολή του υγρού πεντανίου, είναι να πληρωθεί η δεξαμενή με νέο προϊόν με αρχικά χαμηλότερη θερμοκρασία (ποιά είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να γίνει παράδοση; ) το οποίο με την πάροδο του χρόνου θα θερμανθεί στους π.χ. 14 deg C το καλοκαίρι μέσα στο έδαφος.

 

Το συντελεστή θερμικής διαστολής της υγρής φάσης του πεντανίου μπορείς να το λάβεις περίπου στο 1.5% και 1.7% ανά 10 deg C για θερμοκρασίες στην περιοχή από 0 έως 30 degC. Βλέπε http://webbook.nist.gov/chemistry/fluid/

 

Άλλωστε ποιο σημαντικό πιστεύω είναι το ειδικό βάρος για να βγει η αναλογία που ψάχνω
.

Το ειδικό βάρος, τι σχέση έχει με το ποσοστό του χώρου που πρέπει να αφήσεις για την αέρια βάση;

 

Πάντως το ειδικό βάρος είναι: [kg/m3]

n-pentane 621

isopentane 616

neopentane 586

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρθηκα στο ειδικό βάρος γιατί κάτι αντίστοιχο ισχύει για το υγραέριο. Για παράδειγμα, αναφερόμενοι σε υπόγεια δεξαμενή (ανεξαρτήτου μεγέθους), για θερμοκρασία 13 βαθμών κελσίου με ειδικό βάρος υγραερίου 0,5gr/cm3, ο μέγιστος επιτρεπόμενος όγκος αντιστοιχεί στο 89% του όγκου της δεξαμενής. Φυσικά αυτά τα δεδομένα μπορείς να τα πάρεις έτοιμα. Χμ...για τη χαμηλότερη θερμοκρασία, πρέπει να το τσεκάρω.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήμουν καλός στη χημεία....:P

Link to comment
Share on other sites

Η χημεία δεν έχει καμία σχέση :smile: . Ούτε και το ειδικό βάρους του υγραερίου, αν και μπορεί να πει κανείς ότι δεν διαφέρει πολύ το πεντάνιο από το βουτάνιο.

 

Κατ'αρχήν το υγραέριο αποθηκεύεται σε δοχεία πιέσεως.

Δεν το διευκρίνησες, αλλά υποθέτω ότι και το δοχείο όπου αποθηκεύεται το πεντάνιο είναι δοχείο πιέσεως (ή μήπως όχι; ). Διευκρίνησέ το.

 

Εάν λοιπόν μιλάμε για δοχείο πιέσεως, τότε μπορείς να μας πεις:

1. την μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση

2. την τυπική/συνήθη πίεση λειτουργίας

3. την ύπαρξη ανακουφιστικής (ή άλλου τρόπου αποφυγής υπερπίεσης) και το σημείο ρύθμισής της

4. την ακρίβεια του συστήματος μέτρησης στάθμης

 

Ολα αυτά έχουν να κάνουν με την πιθανότητα να αυξηθεί η πίεση εντός του κλειστού δοχείου λόγω διαστολής της υγρής φάσης και έλλειψης χώρου. Πάντα φυσικά θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό αέριας φάσης π.χ. 1% πάνω από την στάθμη του υγρού, αλλά εάν η διαστολή του όγκου του υγρού είναι πχ 0,5% (που αντισοιχεί σε αύξηση θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς C) τότε ο διαθέσιμος όγκος για την αέρια φάσης θα μειωθεί στο μισό (από 1% στο 0.5%) και η πίεση θα διπλασιαστεί περίπου.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Επί του θέματος που αναφέρετε, μήπως ξέρει κανείς τις προδιαγραφές για την χωροθέτηση και την πυροπροστασία που διέπουν δεξαμενές αποθήκευσης n-πεντανίου? Έχουμε μια τέτοια δεξαμενή υπόγεια ~35 κ.μ. και δεν βγάζω άκρη από τη νομοθεσία. Αποστάσεις από κτίρια και όρια γηπέδου προδιαγράφονται κάπου?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σχετικά με την Πυροπροστασία, στην ΚΥΑ 1589 αναφέρονται τα εξής:

"Επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την κατηγορία κινδύ−

νου στην οποία υπάγονται, εφόσον για τις λειτουργικές

τους ανάγκες διαθέτουν δεξαμενή αποθήκευσης διαφό−

ρων αλκοολών, κετονών και λοιπών εύφλεκτων υγρών με

σημείο ανάφλεξης μικρότερο των 55 °C, υποχρεούνται

στη λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην παρ. της

ομάδας κινδύνου Ββ."

Το θέμα της χωροθέτησης μπορείτε να το συννενοηθείτε με την αρμόδια δ/νση Βιομηχανίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.