Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη διάθεσης αποβλήτων πλυντηρίου αυτοκινήτων


leo strats

Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους,

 

Είμαι μηχανολόγος και ασχολούμαι με την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ενός πλυντηρίου αυτοκινήτων. Για την έγκριση της ΜΠΕ μου ζητήθηκε βεβαίωση από την ΔΕΥΑΠ ότι θα δέχεται τα λύματα. Η ΔΕΥΑΠ με την σειρά της ζήτησε μελέτη διάθεσης υγρών αποβλήτων.

Επειδή είναι η πρώτη φορά που μου ζητείται κάτι τέτοιο, ξέρει κάποιος βάση ποιας νομοθεσίας πρεπει να κινηθώ ώστε να βρω τι πρέπει να περιέχεται σε μια τέτοια μελέτη?

Παρεπιμπτόντως όταν έκανα την ίδια ερώτηση στην ΔΕΥΑΠ μου απάντησαν ότι δεν είναι δικιά τους δουλειά να μου πουν τι πρέπει να περιέχει (έστω και σε γενικές γραμμές), παρά μόνο να την αξιολογήσουν μετά!

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος πλαίσιο είναι η Υγειονομική Διάταξη Ειβ 221/1965 περί διάθεσης λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων η οποία σε γενικές γραμμές ορίζει την απαιτούμενη ποιότητα των αποβλήτων ανάλογα με τον αποδέκτη (επιφανειακά νερά, υπόγεια κτλ) και συναφή θέματα

Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι στο άρθρο 14 της υγειον. διάταξης το οποίο και κάνει λόγο για την Άδεια Διάθεσης και τη Μελέτη Επεξεργασίας και Διάθεσης

Προσοχή: αν τα υγρά απόβλητα της επιχείρησης έχουν επικίνδυνες ουσίες (σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων, Παράρτημα Ι, της ΚΥΑ 13588/725/2006) η Άδεια Διάθεσης αντικαθίσταται από Άδεια Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων σύμφωνα με το άρθρο της ίδιας ΚΥΑ (13588/725/2006), δλδ με λίγα λόγια η δραστηριότητα αδειοδοτείται με τη νομοθεσία περί Επικινδύνων Αποβλήτων

Όπως θα διαπιστώσεις από το άρθρο 14 αν κάνεις απόθεση σε επιφανειακό αποδέκτη αρχικά εκδίδεται μια Προσωρινή Άδεια και μετά την ολοκλήρωση η Οριστική Άδεια Διάθεσης από την οικεία Νομαρχία.

Αν διαθέτεις υπεδάφια σε στεγανή δεξαμενή (βόθρο) η άδεια εκδίδεται από την πολεοδομία.

Η μελέτη σε κάθε περίπτωση περιγράφει τον τύπο επεξεργασίας των αποβλήτων - δλδ είναι μια τεχνική περιγραφή του Συστήματος Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων καθώς και του ελέγχου απόδοσης του συστήματος

Τέλος έχω την αίσθηση ότι η εγκύκλιος ΥΜ 2985/1991 του Υπουργείου Υγείας δίνει οδηγίες για την εφαρμογή της Υγειον. Διάταξης του 65 (αν ισχύει ακόμα....)

Link to comment
Share on other sites

Η μόλις 45 ετών υγειονομική διάταξη μπορεί να βρεθεί εδώ

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=753

 

(κατα τα άλλα κάθε δυο χρόνια βγαίνει πχ νέο νομοσχέδιο για τις Α.Π.,Ε) :razz:

Link to comment
Share on other sites

Ενα πλυντήριο αυτοκινήτων έχει ως απόβλητα νερά και σαπουνάδες. Επίσης θα υπάρχουν και μικρές σχετικά (ανάλογα με το πόσο βρώμικο είναι το αυτοκίνητο) ποσότητες σκόνης, και ίχνη λιπαντικών (που μπορεί να προέρχονται από τις επιφάνειες του αυτοκινήτου). Αυτά τα απόβλητα θα συγκεντρώνονται μέσα σε κανάλια και θα οδηγούνται στην αποχέτευση.

Μπορεί να μπει και ελαιοπαγίδα, για την απομάκρυνση των ελαίων ή άλλων ουσιών ελαφρύτερων του νερού.

 

Από κει και μετά τα απόβλητα θα μπαίνουν στο δίκτυο αποχέτευσης.

Υπάρχει κάτι άλλο που μου διαφεύγει;

 

Τι μελέτη ζητά η ΔΕΥΑΠ;

Για ποιό σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μιλάμε;

Link to comment
Share on other sites

Ορθά τα λέει ο συνάδελφος Κώστας .

Ανέβασα στο http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1029 τον πρότυπο κανονισμό ύδρευσης-αποχέτευσης και θα σε καλύψει λογικά , αντιγράφω από εκεί

 

Για την έκδοση της άδειας διαθέσεως των βιομηχανικών αποβλήτων απαιτείται πέραν των προβλεπομένων στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ η υπό του υπευθύνου της Επιχείρησης υποβολή προς την Δ.Ε.Υ.Α. σχετικής μελέτης στην οποίαν θα φαίνεται η παροχή των αποβλήτων (με τις χρονικές της διακυμάνσεις και τις αιχμές της), η παραγωγική διαδικασία και η σύνθεση των αποβλήτων και τα εν γένει χαρακτηριστικά τους (θερμοκρασία, διακυμάνσεις του pH, τοξικότητα, βαρέα μέταλλα, βιοδιασπασιμοτητα κλπ) και εφόσον προβλέπεται τον τρόπο επεξεργασίας των εν λόγω αποβλήτων. Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν Ευρωκωδικες, Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές, Οδηγίες κλπ. που προβλέπουν όρια, τρόπο επεξεργασίας πριν την διάθεση των απόβλητων κλπ. πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται κατ’ ελάχιστον. (Ενδεικτικά αναφέρεται η prEN 1825 για την κατακράτηση λιπών). Τα παραπάνω εκτός της υπογραφής των αρμοδίων για την σύνταξη της επιστημόνων φέρουν και την υπογραφή του ιδιοκτήτη ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

 

Κατ’ ελάχιστον τα πρατήρια υγρών καύσιμων και τα πλυντήρια-λιπαντήρα αυτοκινήτων θα διαθέτουν σύστημα ελαιοσυλλέκτη-βορβοροσυλλέκτη (διατίθεται σχετικό υπόδειγμα ελάχιστων κατασκευαστικών απαιτήσεων) και όλα τα εστιατόρια-ταβέρνες και εργαστήρια τροφίμων – ζαχαροπλαστικής θα διαθέτουν κεντρικό λιποσυλλέκτη. Αν δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση κεντρικού λιποσυλλέκτη (παλαιές κατασκευές) θα τοποθετούνται λιποσυλλέκτες στις επί μέρους εγκαταστάσεις πλύσης. Οι λιποσυλλέκτες θα είναι επαγγελματικού τύπου και όχι απλός οικιακός σύφωνας.

 

Τα παραπάνω, εκτός της υπογραφής των αρμοδίων για τη σύνταξη επιστημόνων, φέρουν και την υπογραφή του ιδιοκτήτη, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

 

Η μελέτη θα περιλαμβάνει χημικές αναλύσεις αντιπροσωπευτικές της επί 24ωρου βάσεως εκροής των αποβλήτων, χημικοτεχνική έκθεση επί της προτεινόμενης επεξεργασίας των αποβλήτων ως και σχέδια, κλίμακας 1:50 τουλάχιστον κατόψεων και τομών της εγκατάστασης επεξεργασίας. Επίσης θα υποβάλλεται σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα υπό κλίμακα 1:200 και κάθε άλλο στοιχείο που να διευκολύνει τον έλεγχο της μελέτης . Η Δ.Ε.Υ.Α. διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την υποβολή και άλλων κατά την κρίση της χρησίμων στοιχείων και πληροφοριών και να επιβάλλει την εκτέλεση προσθέτων έργων η την τροποποίηση, βελτίωση και συμπλήρωση των προβλεπομένων καθώς και προστατευτικών μέτρων για το δίκτυο, τον αποδέκτη και το περιβάλλον.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθεια!

 

Έχω καταλάβει πλέον τι πρέπει να κάνω.

Ευχαριστώ διπλά για το upload της σχετικής νομοθεσίας!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Συνάδελφοι, 

παραθέτω το εξής απόσπασμα από ΑΕΠΟ πλυντηρίου αυτοκινήτων, μόνο πλυντήριο, όχι και λιπαντήριο:

"Τα νερά από τις πλύσεις, αρχικά να υφίστανται ελαιοσυλλογή σε κατάλληλο ελαιοσυλλέκτη-βορβοροσυλλέκτη, και κατόπιν να συλλέγονται σε στεγανές δεξαμενές. Να κατατεθεί άμεσα Μελέτη Αδειας Διάθεσης αποβλήτων στη Δ/νση Υγείας της Ν.Α.Α.Α."

Δεν αναφέρεται κάτι παραπάνω για τα υγρά απόβλητα, ούτε καν για τα αστικά λύματα των υπαλλήλων-πελατών !

Εντός της κατατεθειμένης Μ.Π.Ε. αναφέρεται:
 

"Υγρά απόβλητα που είναι τα απόνερα από το πλύσιμο των αυτοκινήτων αφού αφαιρεθούν ότι στερεά περιέχουν μέσω σκάρας θα απομακρύνονται μέσω του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου."
 
Δεν αναφέρεται κάτι παραπάνω για τα υγρά απόβλητα, ούτε καν για τα αστικά λύματα των υπαλλήλων-πελατών !

 

Η ΑΕΠΟ υπερισχύει της ΜΠΕ. Αυτό που καταλαβαίνω από την ΑΕΠΟ είναι το εξής:

Ότι θα πρέπει να διαθέτει ελαιοσυλλέκτη-βορβοροσυλλέκτη. Τα νερά θα διέρχονται μέσα από το σύστημα ελαιοσυλλέκτη-βορβοροσυλλέκτη και θα συλλέγονται τα έλαια (πάνω) και η βόρβορος-λάσπη (κάτω). Κατόπιν τα νερά, απαλλαγμένα από έλαια και τα στοιχεία που συνθέτουν τη βόρβορο, θα αποθηκεύονται σε κάποιες στεγανές δεξαμενές. Τα έλαια θα διαχειρίζονται ως ΑΛΕ (Απόβλητα Λιπαντικών Ελαίων) και θα αποθηκεύονται σε άλλη στεγανή δεξαμενή ( ; ) απ' όπου θα διατίθενται σε εταιρεία που θα κατέχει άδεια διαχείρισης λιπαντικών ελαίων σύμφωνα με το ΠΔ 82/2004 και η βόρβορος-λάσπη (ελαιώδης ιλύς), η οποία θεωρείται επικίνδυνο απόβλητο, θα διατίθεται σε εταιρεία που θα κατέχει άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνα με την ΚΥΑ ΗΠ 13588/725. Τα νερά θα αντλούνται από βυτιοφόρο όχημα, σύμφωνα με κάποιες προγραμματισμένες εκκενώσεις των στεγανών δεξαμενών, και θα μεταφέρονται με αποδέκτη αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. 

Το καταλαβαίνω σωστά ; 

Και εάν το καταλαβαίνω αυτό σωστά, εν συνεχεία αναφέρει τη Μελέτη Διάθεσης Αποβλήτων (να κατατεθεί άμεσα λέει), ώστε όταν αυτή κατατεθεί και λάβει Άδεια Διάθεσης Αποβλήτων, να μπορεί να απορρίπτει τα νερά στο αποχετευτικό δίκτυο. Θα τα απορρίπτει από τις στεγανές δεξαμενές στο αποχετευτικό δίκτυο ή θα παρακάμπεται αυτό το στάδιο (των στεγανών δεξαμενών) και θα παροχετεύονται μετά το σύστημα ελαιοσυλλέκτη-βορβοροσυλλέκτη απ' ευθείας στο δίκτυο ; Το αποχετευτικό δίκτυο που - σημειωτέον - αναφέρεται μόνο στη Μ.Π.Ε. !

Σπαζοκεφαλιάστηκα για να καταλάβω τι ακριβώς εννοεί...

Με ενδιαφέρει, γιατί προκειμένου να ανανεωθεί η ΑΕΠΟ, μου ζητήθηκε να υπογράψω ότι τηρούνται όλοι οι όροι της αρχικής ΑΕΠΟ, οπότε θέλω να ξέρω τι πρέπει κανονικά να υπάρχει και να συγκρίνω με το τι πραγματικά θα δω και ίδωμεν... 
Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

εμενα μελετη διαθεσης σε καινουριο δε μου ζητησαν ποτε

η ευδαπ θελει κατοψη με το συστημα ελαιο - βορβοροσυλλεκτη ως το φρ. δειγματοληψιας

και λεπτομερειες αυτου ξεχωριστα οψεις τομες κλπ με ογκους ..... μπλα μπλα

 

διαχειρηστικο θελουν για  ανανεωσεις

 

βασικα στην αθηνα δε μου ζητησαν ουτε καν συμβαση με φορεα για καινουριο

Link to comment
Share on other sites

εμενα μελετη διαθεσης σε καινουριο δε μου ζητησαν ποτε

 

Επειδή έχει καταργηθεί αυτή η απαίτηση [ιδέ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 1589 - ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΑ 145116 (11-11)]

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.