Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγορά συντελεστή δόμησης


fkl

Recommended Posts

Μήπως γνωρίζει κανείς τι ακριβώς ισχύει σχετικά με αγορά επιπλέον συντελεστή δόμησης? Μπορεί δηλαδή ο οποισδήποτε ιδιοκτήτης ακινήτου, σε οποιαδήποτε περιοχή (κυρίως για αθήνα ενδιαφέρομαι) να αγοράσει επιπλέον τετραγωνικά ή υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που έχουν αυτό το δικαίωμα? υπάρχει κάποια νομοθεσία? Πήγα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά ψιλομπερδευτηκα :roll:

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα υπάρχει δυνατότητα αγοράς(!) συντελεστή δόμησης? Το ΖΑΣ (Ζώνες Αγοράς Συντελεστή) ήταν προφανώς παραπλανητικό για αυτό και αντικαταστάθηκε από το ΕΖΥΣ (Ειδικές Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή). Από ό,τι ξέρω αυτή τη δυνατότητα την είχαν αποκλειστικά και μόνο οι ιδιοκτήτες των ''θιγμένων'' οικοπέδων. Αλλά θα μου πείτε τίγκα στην αντισυνταγματικότητα η ρύθμιση εκεί θα κώλωναν?

 

Καλά, ισχύει ακόμη?

Link to comment
Share on other sites

Η μεταφορά συντελεστή δόμησης ίσχυσε από το 2003 ως το 2006 και μπορούσες:

1) να νομιμοποιήσεις αυθαίρετη αλλαγή χρήσης του υπογείου (ξεμπαζωμα του και μετατροπή του σε χώρο κύριας χρήσης) πανελλαδικά και

2) να μεταφέρεις τετραγωνικά από ένα οικόπεδο σε ένα άλλο μόνο εντός της ζώνης μεταφοράς συντελεστής δόμησης. Για να μεταφέρεις τα τετραγωνικά θα έπρεπε η περιοχή που σε ενδιέφερε να είχε χαρακτηριστεί σαν ζώνη μ.σ.δ. (π.χ. Πυλαία, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης)

 

Από τότε έχουν βγει αρκετές αποφάσεις που έχουν παγώσει το όλο θέμα και αναμένετε οριστική δικαστική απόφαση για την οριστική κατάργηση του μέτρου αυτού.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

καλησπέρα, μου έτυχε περίπτωση κτιρίου που ανεγέρθηκε με δύο άδειες, εκ των οποίων η δεύτερη έχει τίτλο: 'προσθήκη κατ'επέκταση με αγορά συντελεστή δόμησης' και είναι του 1986. Γνωρίζει κανείς αν η διαδικασία αυτή δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην περίπτωση που ζητείται η αλλαγή χρήσης του κτιρίου?  ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η αλλαγή χρήσης του κτιρίου αν δεν απαγορεύεται από τις χρήσεις γης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ενα νόμιμο κτίσμα.Αυτό με την αγορά του συντελεστή δεν το έχω ξαναδεί, αλλά αν η άδεια ήταν σωστή και νόμιμη γιατί να υπάρχει τώρα θέμα?

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ κατ'αρχάς για την απάντηση. Της ιδίας άποψης ήμουν κι εγώ απλά επειδή δεν μου είχε τύχει κάτι παρόμοιο είχα τους ενδοιασμούς μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.