Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ό,τι δηλώσεις είσαι;


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ARCHITECT

Recommended Posts

Εγώ βέβαια δεν είχα στο μυαλλό μου αυτή την ανάλυση όταν ανοιξα το θέμα αλλά δεκτή και αυτή...

Μιλούσα πιο συγκεκριμένα. Η Myri συμβούλεψε την ΙΩΑΝΝΑ Τ να αλλάξει το επάγγελμα της στο προφιλ διότι προφανώς τα 3 χρόνια σπουδων στην Αγγλία δεν πιστοποιούνε πτυχίου Αρχιτέκτονα Μηχανικου και ούτε βέβαια και Αρχιτέκτονα "Σκέτου"!!

Δεν είναι προσώπικό το θέμα το έχω ξανασυναντήσει απλά σκεφτηκα... "αφού αποφάσισες να το αλλάξεις.. καντο σωστά!!"

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 59
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα 3 έτη σπουδών πιστοποιούν πτυχίο. Τρία έτη όμως χωρίς εμπειρία ή/και master εμποδίζουν την επαγγελματική εξέλιξη. Συνάδελφοι ας μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Εκεί συνήθως η υπαλληλική σταδιοδρομία είναι σχεδόν μονόδρομος.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη cna έχεις δίκιο.. δίπλωμα ήθελα να πω. Και δίπλωμα Αρχιτεκτονικής σε 3 χρόνια δεν παίρνει κανείς. Η διευκρίνηση έγινε από πλευράς μου κυρίως για τους ιδιώτες που μας διαβάζουν στο forum. Θεωρώ πως οι υπόλοιποι γνωρίζουμε σίγουρα τη διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά καταλαβαίνεις ότι έτσι όπως το έθετες απαξίωνες αυτά τα παιδιά και το λέω με την εξής έννοια: εφόσον λες ότι στα 3 χρόνια δεν είσαι Αρχιτέκτονας τότε ο ιδιώτης που γνωρίζει κάποιον τέτοιον Αρχιτέκτονα (με 3ης σπουδές από Αγγλία) θα σκεφτεί ότι αυτός ψεύδεται και παραποιεί εσκεμμένα την ιδιότητα του. Καταλαβαίνεις τί θέλω να πω...

 

Επιπλέον με την εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας ανοίγματος των επαγγελμάτων δεν ξέρουμε πώς πρόκειται να διαμορφωθεί τελικά η κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να απαξιώσω κανέναν και αν το έκανα ζητώ συγνώμη. Θα επιμείνω πως ναι με 3 χρόνια δεν είσαι Αρχιτέκτων. Δεν σε αναγνώρίζει το ΔΟΑΤΑΠ ως Αρχιτέκτων επομένως δεν μπορείς να δώσεις εξετάσεις στο ΤΕΕ με συνέπεια να μην έχεις άδεια άσκησης επαγγέλματος Αρχιτεκτονα και να μην μπορείς να σφραγίσεις αρχιτεκτονικές μελέτες. Μα που κάνω λάθος βρε παιδιά?? Διορθώστε με αν κάτι δεν γνωρίζω καλα..

Link to comment
Share on other sites

...Εκεί συνήθως η υπαλληλική σταδιοδρομία είναι σχεδόν μονόδρομος.

 

Φαντάζομαι με το ''εκεί'' εννοείς Αγγλία. Και όμως για τους αρχιτέκτονες πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα που έκανε το ACE (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων) έδειξε ότι τα ποσοστά απασχόλησης είναι περίπου ίδια με τα εγχώρια. Υπάρχει μεταξύ άλλων η κατηγορία των επαγγελματιών με ατομικό γραφείο και η κατηγορία των freelancers - η τελευταία αντιστοιχεί στο δικό μας μπλοκάκι που συνδυάζεται με το ανεξάρτητο κυνήγι πελατών. Οι μισθωτοί (εντελώς) υπάλληλοι είναι σαφώς περισσότεροι λόγω ύπαρξης μεγάλων γραφείων.

 

Για τα περί πτυχίων και τίτλων εξωτερικού υπομονή...οσονούπω θα μπει μια σειρά (όποια κι αν είναι αυτή).

Link to comment
Share on other sites

ss_sk ευχαριστώ για την πληροφόρηση. :)

 

Χριστίνα προς Θεού! Δεν ήθελα να σε προσβάλλω με κανέναν τρόπο. Το ότι ο ΔΟΑΤΑΠ δεν σου δίνει αντιστοιχία με Πολυτεχνείο δεν σημαίνει ότι σε αποκλείει τελείως. Μπορεί πχ να αντιστοιχηθείς με κάποιο ΤΕΙ. Επίσης δεν είναι καλό νομίζω να συγχέουμε την ιδιότητα του Αρχιτέκτονα με την άσκηση του επαγγέλματος, αν και αυτό συμβαίνει κατά κόρον στην χώρα μας. Θέλω να πω δηλαδή ότι στο εξωτερικό, όπως είχε αναφέρει άλλος συνάδελφος, μπορείς να ασκήσεις όποιο επάγγελμα θέλεις εφόσον το έχεις σπουδάσει. Υπάρχει απλώς μια δυσκολία στην εξέλιξη (αλλά υπάρχει όντως εξέλιξη!). Επειδή λοιπόν έρχεται τώρα η ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολγκερσταιν (αν θυμάμαι καλά έτσι λέγεται), θα μπορεί όντως ο απόφοιτος τριετούς κολλεγίου Αγγλίας που έχει εγγραφεί ως chartered engineer να ασκήσει κανονικά το επάγγελμα και στην Ελλάδα χωρίς τον ΔΟΑΤΑΠ. Το πρόβλημα της επάρκειας θα το έχουν συνήθως οι μη chartered. Στην ουσία το εδώ ΤΕΕ θα είναι υποχρεωμένο να ρωτά το εκεί ΤΕΕ για το ποια δικαιώματα οφείλει να δώσει.

Link to comment
Share on other sites

@ χριστινα

 

παρολο που ειναι οντως χωρισμενα τα πτυχια σε ΗΠΑ και ΗΒ, για να βρεις για παραδειγμα δουλεια σε γραφειο σαν αρχιτεκτονας σου ζητανε diploma ή MARCH στην Αμερικη, δηλαδη συμπληρωμενα 5 χρονια σπουδων.

 

μαλιστα και στις δυο αυτες χωρες αν δεν εχεις κανει και 1-2 χρονια μεταξυ πρωτου και δευτερου πτυχιου πρακτικη εξασκηση σε γραφειο δουλεια δεν βρισκεις - ασε που στην Αγγλια για diploma δεν σε παιρνουν σε καλα πανεπιστημια αν δεν εχεις δουλεψει.

 

Θελω να πω, παντου οι σπουδες αρχιτεκτονικης ειναι 5 χρονια. Αλλα και στην Ελλαδα και στο εξωτερικο, περιφερειακα εισερχονται αλλες ειδικοτητες που για λογους πρεστιζ ή marketing θελουν να πλασαρονται ως 'αρχιτεκτονες' γιατι αυτο καταλαβαινει ο κοσμος.

 

Συνηθως στο εξωτερικο οι συντεχνιακοι συλλογοι, δηλαδη το RIBA, το ΑΙΑ κλπ ειναι ιδιαιτερα αυστηροι με οσους χρησιμοποιουν τον τιτλο του αρχιτεκτονα χωρις να πληρουν τα κριτηρια που εχουν θεσπισει οι ιδιοι οι συλλογοι. Προσοχη, οπως ανεφερα, αυτο συνηθως ειναι ανεξαρτητο απο τα επαγγελματικα δικαιωματα.

 

Επισης στο εξωτερικο, τουλαχιστον το αγγλοσαξωνικο, επειδη δεν ειχαν ουτε κατοχη ούτε χουντα, οποιοσδηποτε καταγγελει τετοιες πρακτικες θεωρειται οτι προασπιζει τα επαγγελματικα του συμφεροντα και δεν χαρακτηριζεται ρουφιανος κλπ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ howard_roark για τη διευκρίνηση. Είχα αρχίσει να νιώθω πως ζω σε άλλο κόσμο.. Και επίσης ένιωσα και λίγο "ρουφιάνος"... αλλα ευτυχώς.. ήταν μόνο λόγω χούντας!!! χαχαχα

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από "ρουφιανές", χούντες κοκ να ρωτήσω κάτι ρε συνάδελφοι; Εφόσον οι κύκλοι σπουδών στο ΗΒ (γιατί λόγω ΕΕ αυτό μας ενδιαφέρει) είναι διαχωρισμένοι σε 2 κύκλους (3+1 ή 2 έτη master) τότε εφόσον κάποιος έχει συμπληρώσει 3 έτη σπουδών τί είναι; Το απόλυτο τίποτα; Επίσης το master είναι τίτλος ειδίκευσης επί κάποιου τομέα της επιστήμης (γενικά). Αν λοιπόν οι 3ετής σπουδές δεν παρέχουν καμία ιδιότητα τότε τί σόι master κάνουν; Κάτι δεν μου στέκει στην όλη ιστορία. Μπορεί για την RIBA και την AIA να ισχύουν οι προϋποθέσεις του bachelor+master για την εγγραφή αλλά δεν είναι τα μόνα σωματεία που υπάρχουν εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.