Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναθεώρηση οικοδομικής άδειας & υπάρχοντες ημιυπαίθριοι


anthi1

Recommended Posts

Καλησπέρα!

Έχω μία περίπτωση αναθεώρησης (άδεια του 2007), για εσωτερικές διαρρυθμίσεις (ενοποίηση τρίτου και τέταρτου ορόφου), χωρίς αλλαγή κάλυψης, δόμησης ή όγκου, και θα ήθελα να ρωτήσω εαν μπορώ να διατηρήσω τους ημιυπαίθριους και την κλειστή θέση στάθμευσης με την παλιά νομοθεσία.

Δεν έχει γίνει καμία εργασία.

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Εχω ένα οικόπεδο 187,50 τμ.

Κάλυψη 70%= 131,25 τμ

ΣΔ 1,80= 337,50 τμ - Η.Χ.= 50,62 τμ

 

Στο οικόπεδο υπάρχει διώροφο κτίσμα με άδειες από το 1954 -1967 - 1977 για ισόγειο και πρώτο όροφο εμβαδού 159,30 τμ ο κάθε όροφος.

Το 2008 βγήκε άδεια προσθήκης καθ'ύψος Β' ορόφου για 18,81 τμ ακόμα.

Οι ιδιοκτήτες όμως έχτισαν συνολικά στον Β' όροφο 62,37 τμ (δηλαδή 44,23 τμ αυθαίρετο)

Επειδή η άδεια του 2008 είναι ακόμα σε ισχύ θα κάνω αναθεώρηση και θα μετατρέψω σε Η.Χ. σε όλους τους ορόφους κάποια τετραγωνικά του συντελεστή.

Το ερώτημά μου είναι το 15% της δόμησης που θα μετατρέψω σε Η.Χ. για το ισόγειο και τον Α' όροφο θα είναι το 15% της πραγματοποιημένης δόμησης - κάλυψης (159,30 τμ) ή το 15% της επιτρεπόμενης βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (131,25 τμ).

Ο υπάλληλος της πολεοδομίας με παρέπεμψε στο αρθρο 22 του ΓΟΚ.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

'Εχω παρόμοια περίπτωση και δεν βλέπω απάντηση.

 

Υφιστάμενη Οικοδομική Άδεια, μπορεί να αναθεωρηθεί για επέκταση ισχύος, ώστε να ισχύει το παλιό ποσοστό Η.Χ., χωρίς να έχει γίνει καμία εργασία?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Η δυνατότητα για επέκταση ισχύος μιας οικοδομικής άδειας έγινε με τη λογική "προστασίας" της τελευταίας σε τυχόν αλλαγή των όρων δόμησης. Με βάση αυτό το σκεπτικό οι παλαιοί ημιυπαίθριοι διατηρούνται.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας είμαι σίγουρη, πλέον, ότι νομοθετούν ακούστε την εξής περίπτωση: Σε οικοδομική άδεια για δύο ανεξάρτητες μονοκατοικίες που έχω εκδόσει το Φεβρουάριο του '06, ο ιδιοκτήτης, μέχρι το Φεβρουάριο του '10, έχει ολοκληρώσει την κατασκευή μόνο στο ένα διώροφο, το οποίο έχει ηλεκτροδοτηθεί. Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε αναθεώρηση για παράταση ισχύος το Φεβρουάριο του ΄10. Εντωμεταξύ, έχει βγει ο νόμος Σουφλιά το καλοκαίρι του ΄09, που μειώνει το ύψος του υπογείου πάνω από τον περιβάλλοντα χώρο (εννοείται για να μην προσμετρά στο σ.δ) από 1.50 σε 0.80μ και ταυτόχρονα έχει αλλάξει και το ποσοστό των ημ/θρίων από 20% σε 15%. Μου λένε ότι πρέπει να συμμορφωθώ με τις ισχύουσες Πολεοδομικές Διατάξεις και τροποποιώ την αρχιτεκτονική μελέτη σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και παίρνουμε την αναθεώρηση.

Όπως καταλαβαίνετε, τώρα θα πρέπει να κάνουμε πάλι αναθεώρηση για τα βγάλουμε πάλι το υπόγειο έξω 1.50μ!!! Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Μήπως γνωρίζετε εσείς που το έχετε έως τώρα αντιμετωπίσει.

Θέλουμε να κάνουμε αναθεώρηση σε άδεια που είναι σε ισχύ. Η αναθεώρηση θα γίνει για τροποποίηση στις όψεις (υλικά και ανοίγματα).

Υπάρχει περίπτωση η Πολεοδομία να ζητήσει να τηρηθεί το ποσοστό 15% για τους Η/Χ και όχι το 20% που ίσχυε όταν είχε εκδοθεί η Ο.Α.?

Ρωτάω γιατί η κατοικία είναι σε φάση κατασκευής..

Link to comment
Share on other sites

Κατερίνα και Νικολέττα

 

Μα ο νόμος Σουφλιά

 

Στο άρθρο 40 αναφέρει

"β) Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται για τα κτήρια, των οποίων οι αιτήσεις για έκδο−

ση οικοδομικής άδειας κατατίθενται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου."

Δεν αναφέρει για "αναθεωρήσεις"

Link to comment
Share on other sites

αν έχουν πέσει τα μπετά πάτε με τις προηγούμενες διατάξεις. Βγάζετε photo τον υλοποιημένο φέροντα οργανισμό και κάνετε αίτηση αναθεώρησης για τις όψεις.

Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω την σχετική νομοθεσία από την οποία όμως διαπιστώνω ότι μόνο η Ανδριάννα μπορεί να το ξεπεράσει, ενώ η Κατερίνα όχι (γιατί δεν αναφέρεται ρητά η "αναθεώρηση" ούτε στον Ν Σουφλιά ούτε στο Ν Μπιρμπιλή

Ν 3843/10

Άρθρο 9

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 11 του ν. 1577/1985 (ΦΕΚ

210 Α΄), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 3775/ 2009 (ΦΕΚ 122 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι συνολικής επιφάνειας έως 35% αυτής που επιτρέπεται να δομηθεί

συνολικά στο οικόπεδο, δεν υπολογίζονται στο συντελεστή δόμησης.

Από το ανωτέρω ποσοστό οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης.

Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής, οι ημιυπαίθριοι χώροι πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,50 μ. και βάθος μικρότερο ή ίσο με το πλάτος τους.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται τόσο για τα νέα κτίρια, όσο και για τις προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια.

Ειδικότερα από τους εξώστες και ημιυπαίθριους χώρους που κατασκευάζονται σε προ−

σθήκη κτιρίου, στη συνολική επιφάνεια που προκύπτει από το σ.δ. δεν υπολογίζεται επιφάνειά τους έως 35% της επιφάνειας που αντιστοιχεί στην προσθήκη.

Και στην περίπτωση αυτή από το ανωτέρω ποσοστό οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 15% του σ.δ. της προσθήκης.»

N. 3775/09 (ΦΕΚ 122 Α/21-7-2009)

Άρθρο 40

1. α) Η παράγραφος 2 του άρθρου 11 του ν. 1577/1985 (ΦΕΚ 210 Α΄), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι συνολικής επιφάνειας έως 35% αυτής που επιτρέπεται να δομηθεί

συνολικά στο……….

Τα παραπάνω ισχύουν και επί προσθήκης σε υφιστάμενο κτίριο».

β) Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται για τα κτήρια, των οποίων οι αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας κατατίθενται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου.

Άρθρο 41

1. Μετά το εδάφιο (Αγ) της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 1577/1985 (ΦΕΚ 210 Α΄) προστίθεται εδάφιο (δ) ως εξής:

«δ) οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων».

2. α) Στην περίπτωση (β) του εδαφίου’’’’’’’’’’’’

3. Τα παραπάνω ισχύουν και επί προσθήκης σε υφιστάμενο κτήριο.

4. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 εφαρμόζονται για τα κτήρια, των οποίων οι αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας κατατίθενται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου

ΓΟΚ/85 Αρθρο 26

Εφαρμογή Προϊσχυουσών Διατάξεων

Εγκ 55/11-8-2000

ΑΡΘΡΟ 26 (Εφαρμογή προϊσχυουσών διατάξεων)

Με το Ν. 2831/00 δεν προβλέπεται ειδική ρύθμιση για παράλληλη εφαρμογή προϊσχυουσών και νέων διατάξεων.

Είναι όμως αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις αδειών που εκδίδονται με τις προϊσχύουσες διατάξεις είναι δυνατή η εφαρμογή διατάξεων του Ν. 2831/00, που είναι ευμενέστερες και δεν επηρεάζουν κάποιο σύνολο προϊσχυουσών διατάξεων αλληλένδετων μεταξύ τους.

Με το άρθρο αυτό τίθενται μεταβατικές διατάξεις, που επιτρέπουν την εφαρμογή των προισχυουσών διατάξεων και αφορούν τόσο τον παρόντα Ν. 2831/00, όσο και κάθε διάταγμα ή απόφαση που καθορίζει ή τροποποιεί όρους δόμησης. Δηλαδή τίθενται κωδικοποιημένες και αναθεωρημένες οι διατάξεις του καταργηθέντος άρθρου 12 του Ν. 651/77, σύμφωνα με τις οποίες σε κάθε διοικητική πράξη καθορισμού ή μεταβολής των όρων δόμησης, όπως οι γενικές ή ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, θα ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου αυτού, εκτός εαν αναφέρεται ρητά κάποια εξαίρεση.

Αυτονόητο είναι ότοι οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 1577/85 δεν έχουν ισχύ μετά το Ν. 2831/00, διότι αφ΄ ενός έθεταν προυποθέσεις μεταβατικής εφαρμογής μόνο για τις διατάξεις του Ν. 1577/85 και αφ΄ ετέρου έχουν παρέλθει οι προθεσμίες εφαρμογής του.

Παρ. 1 - Μετά την ισχύ του παρόντος Ν. 2831/00 σε κάθε περίπτωση μεταβολής των διατάξεων, με μόνη την επιφύλαξη του άρθρου 4 του ν. 1577/85, εφαρμόζονται οι προισχύουσες διατάξεις, εαν πριν την θέσπισή τους συνέτρεχαν οι προυποθέσεις των περιπτώσεων α, β, γ, δ, ε. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση δ «αρμόδια υπηρεσία» είναι οι υπηρεσίες που είναι εξουσιοδοτημένες για έκδοση οικοδομικών αδειων (π.χ. ΟΣΚ, ΥΠΑ, κλπ).

Ειδικά για τις περιπτώσεις β, γ, δ και ε οι προισχύουσες διατάξεις εφαρμόζονται, μόνο εάν η οικοδομική άδεια εκδοθεί ή αναθεωρηθεί σε διάστημα το πολύ ενός έτους από την ισχύ των νέων διατάξεων σύμφωνα με την Ε 38/00.

Η προθεσμία αυτή δύναται να παραταθεί για ένα έτος ακόμη, αν διαπιστωθεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία. Η παράταση εγκρίνεται ύστερα από γνωμοδότηση του αρμοδίου Σ.Χ.Ο.Π. με αποφαση Νομάρχη ή με απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, αν η αρμοδιότητα έκδοσης της άδειαςς ανήκει σε Πολεοδομία Δήμου ή Κοινότητας.

Με τη θέσπιση νέων διατάξεων, μπορεί να προβλέπεται η εξαίρεση μιας ή περισσοτέρων περιπτώσεων από τις παραπάνω ή τις επόμενες.

Παρ. 2 - Οι οικοδομικές άδεις, για τις οποίες έχει εφαρμογή η παρ. 1 επιτρέπεται να αναθεωρούνται μέσα στο χρόνο ισχύος τους, σύμφωνα με τις προισχύουσες διατάξεις, μόνον εφ΄ όσον δεν γίνεται αύξηση του συντελεστή δόμησης που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια ή τον συντελεστή κατ΄ όγκο εκμετάλλευσης ή αλλαγή χρήσης του κτιρίου, εάν η αλλαγή χρήσης αντίκειται στις διατάξεις που ισχύουν κατά τον χρόνο της αναθεώρησης. Μετά τη λήξη τους οι οικοδομικές άδειες επιτρέπεται να αναθεωρούνται με τις προισχύουσες διατάξεις, μόνο για το τμήμα του κτιρίου, στο οποίο έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός μέσα στο χρόνο ισχύος τους, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα τουκτιρίου η αναθεώρηση γίνεται με τους νέους όρους και περιορισμούς δόμησης.

Κάθε μεταγενέστερη προσθήκη γίνεται με τους νέους όρους και περιορισμούς δόμησης.

Παρ. 3 - Εάν πριν τη θέσπιση του νέων όρων δόμησης προηγήθηκαν αναστολές

 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.