Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξαίρεση από κατεδάφιση ποιμνιοστασίου σε ζώνη Νatura


panmyr

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους ...

 

Αντιμετωπίζω το παρακάτω πρόβλημα:

 

Θέλω να κάνω εξαίρεση από κατεδάφιση ποιμνιοστασίου, σε τεμάχιο, το οποίο όμως βρίσκεται σε περιοχή Natura.

 

Το τεμάχιο είχε παραχωρηθεί το 1992 στον πελάτη μου, με σκοπό την κατασκευή γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από την Δ/νση Γεωργίας.

 

Αυτό μπορεί να γίνει, δεδομένης της περιοχής Natura;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων . . .

Link to comment
Share on other sites

Εάν η κήρυξή της περιοχής σε Natura έγινε μετά την παραχώρηση των αγροτεμαχίων τότε έχεις στη διάθεσή σου ένα - μέτριας δύναμης κατά την άποψή μου - επιχείρημα για να προχωρήσεις σε προσπάθεια άδειοδότησης.

 

Υποθέτω βέβαια ότι η μονάδα δεν έχει σήμερα καμία άδεια και ότι η παραχώρηση είναι γραπτή και ξεκάθαρη ως προς τον σκοπό της, δηλαδή την εγκατάσταση γεωργοπτηνοτροφικής εγκατάστασης, για να έχει την οποιαδήποτε ισχύ.

 

Θα σου πρότεινα επίσης να ψάξεις την νομοθεσία που αφορά την Natura αλλά και να δεις εάν υπάρχει κάποιο πιο εξειδικευμένο ΠΔ για την περιοχή σου, μήπως και βγάλεις λαβράκι.

 

Τέλος, κάνε κι ένα διερευνητικό τηλέφωνο στον Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής (εάν υπάρχει) γιατί και αυτοί συμμετέχουν στην επιτροπή σταυλισμού

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση . . .

 

Σε επικοινωνία που είχα με το τμήμα Περβάλλοντος της Νομαρχίας μου, μου είπαν ότι εφόσον η μονάδα αφορά μικρό αριθμό ζώων δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά την έκδοση της βεβαίωσης αποστάσεων και κατά συνέπεια η εξαίρεση από κατεδάφιση, οπότε μπορεί να προχωρήσει . . .

Link to comment
Share on other sites

panmyr εφόσον η περιοχή εντάχθηκε στη συνθήκη Natura μετά το 1992 που έγινε η παραχώρηση της έκτασης απτο Υπουργείο Γεωργίας, πιστεύω πως αποδεικνύοντας πως η κατασκευή έγινε πριν απο την ένταξη στη Natura (υπευθυνη δήλωση ιδιοκτήτη και γειτόνων, τιμολόγια κατασκευής, ένσημα ΙΚΑ κλπ) τότε δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα. Βέβαια όλα εξαρτώνται όλα από την κρίση του αρμόδιου υπαλλήλου για την εξαίρεση.

Αν θέλεις πέρασε και από την αρχή που θα εκδόσει την εξαίρεση απτην κατεδάφιση γιατί άλλο να υπογράφεις και άλλο να λές τη γνώμη σου από τηλεφώνου

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επικοινώνησα με τον Φορέα της περιοχής μου και μου κάνανε χαρτί ότι αυτοί δεν είναι υπεύθυνοι . . .Το τμήμα Περιβάλλοντος μου είπε ότι δεν έχει αντίρηση, αρκεί να επικοινωνήσω με τον Φορέα, οπότε προχωράω κανονικά . . .

 

Σε ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε το πρώτο που σου προτείνω να κάνεις, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο είναι να πάρεις βεβαίωση χρήσεων γης από την Πολεοδομία της περιοχής σου.

 

Επίσης για να βοηθηθείς περισσότερο θα πρέπει να μας πεις σε τι ζώνη Natura είναι και αν η ζώνη επιτρέπει την λειτουργία, πότε μπήκε σε ζώνη, αν είχε ενημερωθεί ο κτηνοτρόφος από την Δ/νση ΠΕΧΩ ή τον φορέα διαχείρισης ότι πρέπει να πάρει ΕΠΟ μέχρι κάποιο διάστημα και το αγνόησε.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι επανέρχομαι στο θέμα της εξαίρεσης από κατεδάφιση και θα ήθελα την γνώμη σας.

 

Πρόκειται για την εξαίρεση από κατεδάφιση ποιμνιοστασίου, (δυναμικότητας μικρότερης των ορίων της υποκατηγορίας 4 του πίνακα του άρθρου 3 του Ν. 3698/08), το οποίο είναι σε ζώνη Νatura ( δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό, επιτρέπεται, σε επικοινωνία που είχα με την Περιφέρεια), το πρόβλημα είναι ότι απέχει 30μ. από οικισμό, ενώ κανονικά θέλει 100μ.Το θέμα είναι ότι του πελάτη μου του είχε παραχωρηθεί το τεμάχιο για την ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων το 1992 και το 1993 έγινε η οριοθέτηση του οικισμού, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει πρόβλημα...

 

Με την Περιφέρεια που επικοινώνησα, μου είπαν ότι λόγω της αποστάσεως η αρχική γνωμοδότηση θα είναι αρνητική, όμως ο Γ.Γ. μπορεί να επιτρέψει την εξαίρεση από κατεδάφιση, παρόλο που υπάρχει πρόβλημα με την απόσταση.

 

Επιπλέον από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, μου λένε ότι και να επιτρέψει ο Γ.Γ. δεν μπορεί να βγει η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καθώς είναι απαραίτητο να τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις.Αυτό ισχύει και για εγκαταστάσεις δυναμικότητας μικρότερης των ορίων της υποκατηγορίας 4;

 

Από την Περιφέρεια μου λένε να μαζέψω ότι χαρτιά μπορώ και να καταθέτω τον φάκελο, και ότι βγει, αλλα χωρίς άδεια ίδρυσης μπορεί να προχωρήσει το θέμα;;;;

 

Eσείς τι λέτε;

 

 

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να ξεκολλήσει π.χ. αν πάει σαν αποθήκη μόνο και όχι σταύλος (δηλαδή χωρίς να υπάρχουν ζώα ;)

Link to comment
Share on other sites

panmyr, πες μου είδος και αριθμό ζώων της μονάδας και ποιος είναι ο πληθυσμός του οικισμού που είναι κοντά.

 

Το πρόγραμμα της εξαίρεσης απο κατεδάφιση αφορά αποκλειστικά κτηνοτροφικές μονάδες. Οι αποθήκες εξαιρούνται απο την κατεδάφιση ως βοηθητικά κτίρια της κτηνοτροφικής μονάδας και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εξαιρεθούν αν δεν λειτουργεί εκεί κτηνοτροφική μονάδα και μάλιστα πρίν το 2003 και χωρίς να έχει διακοπεί η λειτουργία της μέχρι σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

Η εξαίρεση αφορά ποιμνιοστάσιο 100 προβάτων και ο πληθυσμός του οικισμού είναι 800 κάτοικοι . . .

 

Το προβλημα υπάρχει με την άδεια ίδρυσης, γιατί έστω, ότι από την Περιφέρεια επιτρέπουν την εξαίρεση, χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, μπορεί να υπάρξει κτηνοτροφική εγκατάσταση;

 

Σε οτι αφορά την θεώρηση ως αποθήκη, αυτό σκέφτηκα και εγώ . . .

Link to comment
Share on other sites

Η εξαίρεση αφορά ποιμνιοστάσιο 100 προβάτων και ο πληθυσμός του οικισμού είναι 800 κάτοικοι . . .

 

Το προβλημα υπάρχει με την άδεια ίδρυσης, γιατί έστω, ότι από την Περιφέρεια επιτρέπουν την εξαίρεση, χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, μπορεί να υπάρξει κτηνοτροφική εγκατάσταση;

 

Σε οτι αφορά την θεώρηση ως αποθήκη, αυτό σκέφτηκα και εγώ . . .

 

Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται για οποιοδήποτε αριθμό ζώων ακόμα και για 10 πρόβατα. Απο ότι είδα στο πίνακα όντως χρειάζεσαι 100μ το ελάχιστο.

Στη περίπτωση σου που η μονάδα απέχει μόλις 30μ δηλαδή θέλεις μείωση στις αποστάσεις πάνω απο 25%, αυτή η παρέκκλιση μπορεί να σου δωθεί μόνο με απόφαση Νομάρχη.

Για να γίνει όμως αυτό, πρώτα απο όλα θα πρέπει να δεις αν ο οικισμός ειναι χαρακτηρισμένος ως "στάσιμος" (υπάρχει ανάλογο ΦΕΚ για το νομό σου με τους χαρακτηρισμούς των οικισμών). Απο τη στιγμή που είναι στάσιμος, ένα ακόμη σημαντικό δικαιολογητικό που πρέπει να εξασφαλίσεις είναι απο το Δήμο στον οποίο ανήκει ο οικισμός αυτός θα πρέπει να σου δώσουν βεβαίωση οτι δεν έχουν αντίρρηση να λειτουργεί εκεί η εν λόγο κτηνοτροφική μονάδα.

Με τα δυό αυτά στοιχεία, θα απευθυνθείς στη Νομαρχία στη Δ/νση περιβάλλοντος και με κάποια άλλα δικαιολογητικά που θα σου ζητήσουν (τεχνική έκθεση, τοπογραφικό, χάρτης με τα όρια του οικισμού και με αναγραφή της απόστασης απο τη μονάδα πάνω σε αυτόν κλπ), θα κάνεις την αίτηση και αυτοί θα πάρουν την υπογραφή απο το νομάρχη που θα σου επιτρέπει τη μείωση της απόστασης που θέλεις.

Μετά απευθύνεσαι στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και με τα λοιπά δικαιολογητικά και το χαρτί του Νομάρχη για τη παρέκκλιση σου δίνουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και μετά απευθύνεσαι στη ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας και παίρνεις την εξαίρεση απο κατεδάφιση.

Καλό κουράγιο :)

 

Υ.Γ. Αν είσαι στο νομό Λάρισας μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.