Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνδετήρες και κολωνοσίδερα υποστυλωμάτων εντός θεμελίωσης


 

Recommended Posts

......β) οι προεξοχές είναι για να μην μαζέυονται οι γάντζοι μέσα στο υποστύλωμα και πάλι για να αγκυρώνει σωστά ο διαμήκης των πεδιλοδοκών

σύμφωνα με την παράγραφο 18.6.4 ΕΚΩΣ

 

 

Άλλο ήθελα να πω άλλο έγραψα

το διορθώνω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 195
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΑΡΗ Σωστά βάζεις τους συνδετήρες της πεδιλοδοκού στο κόμβο αφου η πεδιλοδοκός είναι μεγαλύτερη απο το υποστήλωμα(δεν το είχα παρατηρήσει)αλλιώς δεν χρειάζεται διότι δεν νομίζω να προσφέρουν κάτι.

Έχω όμως κάποιες απορίες:1)πως η προεξοχή συμβάλει στην καλύτερη αγκύρωση του διαμήκους οπλισμού του υποστηλώματος?(σιγουρα συμβάλει στην αγκύρωση του διαμήκους οπλισμού της πεδιλοδοκού)

 

Χρήστο το διόρθωσα, είχα γράψει λάθος.

Δεν προσφέρει το να είναι η πεδιλοδοκός τουλάχιστον ίσο πλάτος με το υποστύλωμα ή αναφέρεσαι μόνο στους συνδετήρες?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.Συγχαρητήρια σε όσους συμμετέχουν στις συζητήσεις του forum. Άρη στην σελ. 4 λες ότι όταν έχεις υπόγειο βάζεις τις αναμονές (των στύλων) στην θεμελίωση και στην συνέχεια μονοκόματο σίδερο ως το ισόγειο.Αν κατάλαβα εννοείς μέχρι και το ύψος των αναμονών της οροφης ισογείου.Δηλ. 3+3+(1,20 έως 1,50) =7,20 έως 7,50 μέτρα.Καλό ακούγεται και εφαρμόζεις τονΕΑΚ.Είναι κατασκευαστικά εφικτό και τι πρέπει να γίνει;

 

Οχι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατασκευαστικά. Όταν έχω υπογειο ρίχνω την θεμελίωση με την αναμονή και μετά μονοκόμματο ως το ισόγειο. 3+αναμονή. Μόνο σε ισόγειο πάει μονοκάμματο και εκεί = θεμελίωση+3μ+αναμονή πάλι, και όχι σε ραντιε

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και αν η πεδιλοδοκός είναι κατά 10cm (5+5) μεγαλύτερη στο πλάτος από το στύλο δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητοι οι συνδετήρες της δοκού στον κόμβο.

Ανάλογα στην ανωδομή όταν έχετε μια δοκό που προεξέχει του στύλου, όσο αφορά το πλάτος της, συνεχίζεται τους συνδετήρες της δοκού στον κόμβο;

Στον κόμβο έχουμε ήδη ένα πολύ ισχυρό # που δημιουργείται από τα σίδερα και τους συνδετήρες του στύλου. Νομίζω ότι αυτό επαρκεί.

 

Ο πρόβολος που δημιουργείται από την προέκταση της πεδιλοδοκού πέρα από τον ακραίο στύλο δημιουργεί αντίβαρο που "ελαφρύνει" την πεδιλοδοκό. Φυσικά βολεύει και κατασκευαστικά για τους λόγους που αναφέρατε, αν και δε νομίζω ότι ο λόγος που αναγράφεται η σχετική παράγραφος στον ΕΚΩΣ είναι αυτός. Όπως αποδεικνύεται και από άλλες διατάξεις του ΕΚΩΣ ο εν λόγω κανονισμός δεν ενδιαφέρεται για κατασκευαστικά προβλήματα που προκύπτουν. :lol:

 

Συμφωνώ ότι καλό είναι όλος ο στύλος να βρίσκεται εντός του πλάτους μιας πεδιλοδοκού. Απ' την άλλη όμως δεν νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα αν ένας στύλος 40/40 έχει στη βάση του δύο διασταυρούμενες πεδιλοδοκούς πλάτους 25cm μόνο και κατά συνέπεια μια ράβδος μιας γωνιάς του είναι εκτός πλάτους πεδιλοδοκών. Δεν θεωρώ ότι το μήκος αγκύρωσης αυτής της ράβδου είναι μόνο όσο το πάχος του πέλματος της πεδιλοδοκού. Θεωρώ ότι το μήκος αγκύρωσης ξεκινά από το πάνω μέρος του ολικού ύψους της συντρέχουσας πεδιλοδοκού όπως γίνεται και με τις ράβδους του στύλου που βρίσκονται εντός του πλάτους των πεδιλοδοκών γιατί οι διαστάσεις του κόμβου στύλου/πεδιλοδοκών είναι ίδιες για όλες τις ράβδους του στύλου.

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και αν η πεδιλοδοκός είναι κατά 10cm (5+5) μεγαλύτερη στο πλάτος από το στύλο δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητοι οι συνδετήρες της δοκού στον κόμβο.Ανάλογα στην ανωδομή όταν έχετε μια δοκό που προεξέχει του στύλου, όσο αφορά το πλάτος της, συνεχίζεται τους συνδετήρες της δοκού στον κόμβο;

Στον κόμβο έχουμε ήδη ένα πολύ ισχυρό # που δημιουργείται από τα σίδερα και τους συνδετήρες του στύλου. Νομίζω ότι αυτό επαρκεί.

 

Εγω τους συνεχίζω. Διαφορετικά έχεις τα σίδερα της δοκού να δουλέυουν ουσιαστικά σε επικάλυψη υποστυλώματος και όχι εντός κλωβού οπλισμού.

Αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε μια δοκό θεμελίωσης που σηκώνει αρκετούς ορόφους το ίδιο με μια δοκό που σηκώνει μια πλάκα

 

...... Όπως αποδεικνύεται και από άλλες διατάξεις του ΕΚΩΣ ο εν λόγω κανονισμός δεν ενδιαφέρεται για κατασκευαστικά προβλήματα που προκύπτουν. :lol:.

Χαχα , σωστός αλλά ίσως εδώ να υπάρχει μια εξαίρεση

 

..........Δεν θεωρώ ότι το μήκος αγκύρωσης αυτής της ράβδου είναι μόνο όσο το πάχος του πέλματος της πεδιλοδοκού. Θεωρώ ότι το μήκος αγκύρωσης ξεκινά από το πάνω μέρος του ολικού ύψους της συντρέχουσας πεδιλοδοκού όπως γίνεται και με τις ράβδους του στύλου που βρίσκονται εντός του πλάτους των πεδιλοδοκών γιατί οι διαστάσεις του κόμβου στύλου/πεδιλοδοκών είναι ίδιες για όλες τις ράβδους του στύλου .

Χάρη αυτό δεν το καταλαβαίνω πρακτικά. Πώς το εννοείς?
Link to comment
Share on other sites

Αντίθετα με σένα πιστεύω ότι οι δοκοί ανωδομής θέλουν μεγαλύτερη προσοχή στην όπλιση από τις πεδιλοδοκούς. Γιατί:

1)Το συζητήσαμε κι αλλού για τις πεδιλοδοκούς και τα τοιχώματα υπογείου. Θεωρούμε ότι θα έχουμε πεδιλοδοκούς ύψους h ενώ έχουμε υψίκορμες δοκούς ύψους ~4μ με τις πεδιλοδοκούς να αποτελούν το κατώτερο τμήμα αυτών.

2) Ακόμα και αν δεν έχουμε τοίχωμα υπογείου από πάνω, πχ σε εσωτερική πεδιλοδοκό το μόνο που επηρεάζεται από τη μη συνέχιση των συνδετήρων είναι το μήκος αγκύρωσης των ράδβων της πεδιλοδοκού λόγω μη αύξησης του fbd καθότι δεν ασκείται εγκάρσια πίεση κι αυτό μόνο όταν δεν συντρέχουν άλλες δύο δοκοί στον κόμβο. Οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες έως μηδενικές οπότε κι αυτό (μήκος αγκύρωσης) δεν είναι πρόβλημα. Εξάλλου εφόσον συνεχίζεις την πεδιλοδοκό και πέρα του κόμβου (και καλά κάνεις) δεν τίθεται θέμα σγκύρωσης.

 

:lol:

 

Το μήκος αγκύρωσης των ράβδων του στύλου σ' έναν κόμβο θεμελίωσης από πού ξεκινά;

Link to comment
Share on other sites

Χάρη καταρχάς χαίρομαι πολύ που υπάρχει αυτή η συζήτηση με πολλές διαφορετικές απόψεις και ειδικά από εσένα που έχεις άποψη σε πολλά θέματα.

Εγώ πιστεύω ότι σε ισόγειες θεμελιώσεις η προσοχή μας πρέπει να είναι μεγαλύτερη αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Όσον αφορά τις δοκούς της ανωδομής που εξέχουν από τα υποστυλώματα και την παρατήρηση μου επί του θέματος ποια η γνώμη σου?

Όταν μεγαλώνω το πλάτος της πεδιλοδοκού σε σχέση με το πλάτος του υποστυλώματος πρέπει να βάλω συνδετήρες για τους λόγους που σου έγραψα και στην ανωδομή (συνάφεια – σίδερο σε ξερό μπετόν) . Επιπλέον λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι αν δεν βάλω συνδετήρες (πάντα μιλάω για την περίπτωση μου στην θεμελίωση και την δική σου στην ανωδομή) θα έχω ένα σίδερο που όταν θα πάρει θλίψη θα έχει πολύ μεγάλο μήκος λυγισμου, ίσο με την απόσταση των 2 συνδετήρων.

Το μήκος αγκύρωσης που με ρωτάς ξεκινά 5Φ από το άνω μέρος της πεδιλοδοκού. Γιατί με ρωτάς?

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα για το θέμα του fbd και ότι βοηθάει η εγκάρσια, αλλά όχι σε όλο το μήκος, Άν πχ έχω πεδιλοδοκό κάτω από τοιχείο 2μ και η εγκάρσια είναι μόνο στο ένα άκρο τί γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Χάρη

Θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι οι δοκοί ανωδομής θέλουν μεγαλύτερη προσοχή στην όπλιση από τις πεδιλοδοκους.

 

Πιστεύω οτι κάλά κάνει ο Άρης και συνεχίζει τους συνδετήρες τις πεδιλοδοκού στο κόμβο για να μην γίνει αποφλοίωση του σκυροδέματος εφόσο ο διαμήκης οπλισμός της πεδιλοδοκού είναι έξω από το υποστήλωμα.

 

Όσο για το παράδειγμα με το υποστήλωμα 40/40 και τη πεδιλοδοκό 25cm,δεν πρέπει η πεδιλοδοκός να έχει πλάτος >=από 40cm?

 

Το μήκος αγκύρωσης νομίζω το μετράμε από εκεί που ξεκινά ο κορμός της πεδιλοδοκού σε αντιστοιχία με το απαιτούμενο μήκος αγκύρωσης του υποστηλώματος στον τελευταίο όροφο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.