Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΕΕ: «Θα καταρρεύσει ταχύτερα ο τομέας των κατασκευών»


Engineering News

Recommended Posts

«Πρωτοφανή» και «υπερβολικά σκληρά» χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Οπως εκτιμά, η αύξηση του ΦΠΑ θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον τζίρο της αγοράς, ενώ θα οδηγήσει στην ταχύτερη κατάρρευση τον τομέα των κατασκευών, που ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα.

 

«Τα μέτρα δεν φαίνεται να απευθύνονται στην πραγματική οικονομία, ούτε θα ανακυκλωθεί μέσα στη χώρα ο πλούτος που θα παράγουν», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος. Οπως εκτίμησε, η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομής, υποστηρίζοντας ότι «αν καταρρεύσει ο κατασκευαστικός τομέας, θα καταρρεύσει πιο γρήγορα η οικονομία». Ως παράδειγμα κακού χειρισμού της αγοράς αυτή την περίοδο, το ΤΕΕ ανέφερε την περίπτωση του Κτηματολογίου. «Υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες, πράγμα αδιανόητο».

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο εξέφρασε την αντίθεσή του στις επικείμενες τροποποιήσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού για το θέμα των ημιυπαίθριων. «Ηδη έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την ανάκληση μόνο της “τακτοποίησης” των ημιυπαίθριων, αλλά όχι και της τροποποίησης του ΓΟΚ που προέβλεπε η συγκεκριμένη ρύθμιση. Θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να γίνονται παρεμβάσεις στον ΓΟΚ χωρίς να είναι πολύ μελετημένες. Πρέπει να υπάρχει ασφάλεια δικαίου», υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που εφαρμόζοντας απόφαση του ΣτΕ απαγόρευσε τη δόμηση σε «τυφλά» οικόπεδα που βρίσκονται μέσα σε μικρούς οικισμούς (κάτω των 2.000 κατοίκων). «Η απόφαση του ΣτΕ ήταν σωστή. Ομως δεν μπορεί να έρχεται ύστερα από 25 χρόνια. Αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει κάθε νόμος να περνά προληπτικό έλεγχο από το ΣτΕ».

 

Κείμενο προτάσεων

 

Το ΤΕΕ απέστειλε χθες κείμενο προτάσεων στους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος, για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Ανάμεσα σε αυτές είναι η χρησιμοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ ως «προσωρινό χρηματοδότη» σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τοποθετήθηκε σε σχέση με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Βοτανικό. «Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το ΣτΕ για το εμπορικό κέντρο Βωβού», ανέφερε.

 

Του Γιωργου Λιαλιου

 

Πηγή:kathimerini.gr

Link to comment
Share on other sites

Πριν δύο χρόνια , όταν υπήρχε ήδη η κρίση στην οικοδομή , το τεε ήταν αδιάφορο .

 

Τώρα που η κρίση περασε από τους κατασκευαστές σε όλους τους κλάδους , ξύπνησε και παριστάνει τον έκπληκτο .

 

Τώρα που γιά να ξαναρχίσει να δουλεύει το σύστημα θέλει 3 χρόνια τουλάχιστον , θυμήθηκε και τον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα .

 

Θλιβερό θέαμα .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

κάποιοι άνθρωποι έχουν όσα χρωστάει το κράτος δεν τα δίνουν γιατί λένε πως άλλοι τα έφαγαν............αφού τα έφαγαν άλλοι πως τα έχουν αυτοί...

η οικοδομή έπεσε τα τελευταία 4 χρονια

τώρα ξύπνησαν

λυπάμαι..

 

 

Παρατήρηση: Τα Greeklish απαγορεύονται. Αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε ΕΔΩ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, gvarth.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αξίζει να ενημερωθούμε αναλυτικά για τις θέσεις του ΤΕΕ για την οικονομική κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο και για τις προτάσεις διεξόδου που έχει συντάξει σε συνεργασία με άλλους φορείς των μηχανικών αλλά και με φορείς επιχειρήσεων των δομικών προϊόντων.

Νομίζω ότι με το παράδειγμα του κατασκευαστικού κλάδου δίνει δείγμα γραφής για το τι εννοεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δεκαετής στρατηγική ανάπτυξης με κλαδικές πολιτικές για σημαντικούς τομείς στους οποίους η Ελληνική οικονομία διαθέτει ή μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

 

Δείτε σχετικά: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/press/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2010/ED2576/2576_DRASTHRIOTHTES.pdf

 

Επίσης δείτε αναλυτικά το σύνολο των παρεμβάσεών του για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης στο απολογισμό δράσης του ΤΕΕ http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE/report2007-2009/apasxolisi#a4 και αν είστε μηχανικοί πείτε τη γνώμη σας στο αντίστοιχο forum http://teeapologismos10.wordpress.com

Link to comment
Share on other sites

συναδελφε θα τα πουμε του ΤΕΕ στον απολογισμο που παραθετεις.

για την οικοδομη που θα καταρευσει αρκει να δη κανεις το φορολογικο νομοσχεδιο,δεν χρειαζεται να εισαι και πολυ ειδικος.

με τετοια μετρα ποιος θα τολμηση να χτίσει?

το ΤΕΕ λοιπον ας κανει κατι πιο δυσκολο ,που δεν μπορουμε εμεις.

να κανει μια ερευνα να μας πη σε ποια χωρα αξιζει να παμε.

γιατι αυτο πλεον εχει μεινει.

το μονο σωτηριο μετρο ειναι να φορολογηθουν τα λαμογια με 50% επι της ακινητου περιουσιας τους.ομως αυτο δεν το λεει κανεις γιατι αυτοι ελεγχουν το παιχνιδι.

και μια που εχουμε εκλογες στο ΤΕΕ ,ξερεις καμια παραταξη που να προτεινει αυτο?

αν ναι πες την να την ψηφισουμε!!

ΥΓ απο την αλλη παλι το κεντρικο ΤΕΕ μια ζωη προτεινει οτι συμφερει

στην καστα που το ελεγχει.

πες τους λοιπον μια που τους ξερεις οτι δεν ειμαστε κοροιδα και μην μας περναν για βλακες.θα του τα πουμε και εμεις βεβαια στο http://teeapologismos10.wordpress.com

Link to comment
Share on other sites

Δυστήχως η "λύση" που ψάχνει να βρει η κύβερνηση φαίνεται να είναι της λογικής "αντέ να την βγάλουμε και φέτος και μετά βλέπουμε", δεν αφορά ούτε την ανάπτυξη ή τις κατασκευές ή την παραγωγή. Εδώ χαρήκαμε χτες που μας είπαν η ευρωπαίοι εταίροι μας, ότι αντί για 6% τόκο θα δίνουμ 5% για να δανειζόμαστε. Εντω μεταξύ άρχισανε να κόβουνε τους μισθούς να ελαστικοποιούνται ακόμα περσσότερο οι σχέσεις εργασίας και τα ωράρια των μισθωτών και από πάνω χαιρόμαστε και λέμε ευχαρίστω , και μπράβο στον Γιωργάκη που με την εξασιρετική διπλωματία του έσωσε την Ελλάδα από χρεωκοπία ! Αμά διάβασεις εφημέριδα σήμερα σου πέφτουν τα μαλλιά, ιδιώς από ένα συγκεκριμένο εκδοτίκο συγκρότημα.

Το ανέκδοτο με τον Καραγκιόζη και τον πασά που του έβαζε τους γαϊδαρους μέσα στην παραγκά θα το ξερετε ολοί φαντάζομαι ......

Link to comment
Share on other sites

το ΤΕΕ λοιπον ας κανει κατι πιο δυσκολο ,που δεν μπορουμε εμεις.

να κανει μια ερευνα να μας πη σε ποια χωρα αξιζει να παμε.

γιατι αυτο πλεον εχει μεινει.

το μονο σωτηριο μετρο ειναι να φορολογηθουν τα λαμογια με 50% επι της ακινητου περιουσιας τους.ομως αυτο δεν το λεει κανεις γιατι αυτοι ελεγχουν το παιχνιδι.

και μια που εχουμε εκλογες στο ΤΕΕ ,ξερεις καμια παραταξη που να προτεινει αυτο?

αν ναι πες την να την ψηφισουμε!!

 

1. Καλή η πρότασή σου για δουλειά στο εξωτερικό. Κάτι έχει κάνει το ΤΕΕ και το ονομάζει εξωστρέφεια. Δες σχετικά στο forum διαλόγου του απολογισμού του ΤΕΕ http://teeapologismos10.wordpress.com/2010/03/10/diethisdrasi/

 

2. Το να φορολογηθούν τα λαμόγια με 50% διαφωνώ. Να φορολογηθούν με 60% όπως στη Σουηδία. Το θέμα όμως είναι και που θα πάνε τα λεφτά. Αν θέλεις να πάνε για τις ανάγκες των πολλών, τότε θα πρέπει να ισχυροποιήσουμε τουλάχιστον τους μαζικούς φορείς όπως το ΤΕΕ και να τους κάνουμε καλύτερους, ποιοτικότερους, αγωνιστικότερους κλπ. Αν για παράδειγμα αφήσουμε οι επικείμενες εκλογές του ΤΕΕ να γίνουν απλή αναμέτρηση κομματικών μηχανισμών, τότε βράστα και άστα. Αν ψηφίσει η μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών έχουμε ένα το κρατούμενο, έναν ισχυρό φορέα που κάποιοι μάλιστα τον κατηγορούν ως πανίσχυρη συντεχνία των μηχανικών. Ας τους επιβεβαιώσουμε, έστω και αν προσωπικά διαφωνώ με τις συντεχνιακές λογικές. Τι θα ψηφίσουμε; Ε, δεν μπορεί από τους χίλιους και βάλε υποψήφιους να μην βρούμε κάποιους που αξίζουν τον κόπο να τους υποστηρίξουμε... Λίγο εγωιστικό δεν μοιάζει να τους υποτιμούμε όλους;.

Και το κυριότερο... να πείσουμε περισσότερους να συμμετέχουν και να απαιτούν να τους αφήνουν να συμμετέχουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.