Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόματος έλεγχος και ρομποτική. Υπάρχει ψωμί;


arkara

Recommended Posts

Καλησπέρα είμαι τελειόφοιτος μηχανολόγος και σκέφτομαι να ειδικευτώ στην περιοχή

του αυτομάτου ελέγχου και της ρομποτικής. Το ερώτημα είναι, υπάρχει ψωμί?

 

 

Καλησπέρα,

 

έχω κι εγώ τον ίδιο προβληματισμό. Θα με ενδιέφερε η ενασχόληση με ρομποτικά συστήματα, εννοώ διπλωματική , μεταπτυχιακό κλπ. Μετά από αρκετές σκέψεις όμως καταλήγω να σκέφτομαι αν τελικά χρειάζονται όντως τα robot ή αν είναι μια φούσκα η οποία προκαλεί έντονο εντυπωσιασμό.

 

Ειδικά στην Ελλάδα νομίζω ότι δεν υπάρχει ψωμί, αφού δεν έχουμε βιομηχανίες. Δύσκολα νομίζω θα βρεί κανείς σε τέτοιες συνθήκες ακόμα και απλούς ρομποτικούς βραχίονες.

 

Επίσης ο εν λόγω τομέας εξαρτάται αρκετά από το την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Θα πρέπει να υπάρξει τεράστιο άλμα σε αυτόν τον τομέα για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι χρειαζόμαστε βραχίονες και πολύπλοκα ρομποτικά συστήματα.

 

Παραθέτω ένα σύνδεσμο ο οποίος ίσως δώσει μια ιδέα προς τα που κινείται η ρομποτική.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_robotics#Robotics_Timeline

 

Αυτή η λίστα ωραία φαίνεται, αλλά αμφιβάλω κατά πόσο θα βασιστούμε σε ρομποτικά συστήματα για να λύσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα αφού σίγουρα θα υπάχουν και άλλες λύσεις.

 

Γνώμη μου είναι ότι περισσότερη εφαρμογή θα είχε ο σχεδιασμός μηχανισμών σε συνδυασμό με αυτόματο έλεγχο.

 

@arkara Παρόλ' αυτά θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου σχεδόν ένα χρόνο μετά το συγκεκριμένο post. Πήρες κάποιες γνώμες από άτομα του χώρου όλο αυτό το διάστημα; Προς ποια κατεύθυνση κινήθηκες τελικά και τι εικόνα έχεις διαμορφώσει για το συγκεκριμένο ζήτημα;

 

Δεκτές γνώμες και από άλλα μέλη του forum.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ο αδερφός μουέχει κάνει μεταπτυχιακό στη ρομποτική στο εξωτερικό και τώρα διδακτορικό σε εφαρμογή της στην ιατρική στην Ελλάδα.

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα από ότι μου έχει πει είναι πολύ μικρή σε αυτόν τον τομέα και δύσκολα να βρεις κάτι καλό και ενδιαφέρον πάνω σε αυτό. Δεν έχουμε ούτε αυτοκινητοβιομηχανία, ούτε βιομηχανία για κατασκευή ιατρικών μηχανημάτων, ούτε μεγάλα τεχνολογικά ιδρύματα και ερευνητικά ιδρύματα (τύπου CERN που ψάχνουν σαν τρελοί τέτοιες ειδικότητες λόγω απαιτήσεων των πειραμάτων) για να απορροφήσουν τον κόσμο. Πολλοί δουλεύουν σε νοσοκομεία για τον προγραμματισμό των μηχανημάτων αλλά και αυτό έχει σχεδόν κορεστεί.

Επίσης από την εμπειρία μου στην κατασκευή τα πιο πολλά συστήματα αυτοματισμού που έχουν να κάνουν με κτηριακές εγκαταστάσεις μπορεί να αναλάβει την εγκατάσταση τους και ένας μηχανολόγος χωρις εξειδίκευση.

Link to comment
Share on other sites

Θα έλεγα ότι τα συστήματα αυτομάτου ελέγχου, BMS κλπ έχουν κάποια κινητικότητα.

 

Αυτό όμως που έχω δει στην Ελλάδα είναι το εξής (και σου μιλάω για πολλά μεγάλα έργα που έχω μελετήσει/επιβλέψει)

 

Τα χρήματα του προϋπολογισμού "φεύγουν" τελικά στα αρχιτεκτονικά (δάπεδα, πλακάκια, γρανίτες, κουφώματα) και όταν έρθει η ώρα για σωστές Η/Μ εγκαταστάσεις (που περιλαμβάνουν και BMS κλπ) ο πελάτης έχει μείνει ταπί και ψύχραιμος και βγάζει όλες του τις φτήνειες στα Η/Μ, με αποτέλεσμα, πολλά εντυπωσιακά κτίρια να καταλήγουν με Η/Μ εγκαταστάσεις πολύ βασικού τύπου.

Link to comment
Share on other sites

Κατά την γνώμη μου έχει δουλεία αλλά δεν ξέρω στην χώρα μας .Τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό η ρομποτική χρησιμοποιείται στην ιατρική και σε δύσκολες ιατρικές επεμβάσεις με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Εγώ στην θέση σου αυτόν το τομέα θα ακολουθούσα εάν πραγματικά με ενδιέφερε η ρομποτική επιστήμη .

 

nikoletta

Πιστεύω πως ο αδερφός σου έκανε σωστή επιλογή και σωστό συνδυασμό.

Τα πράγματα σήμερα και η τεχνολογία κινούνται σε εφαρμογές που βρίσκουν ανταπόκριση στον ιατρικό τομέα και εκεί υπάρχει ψωμί .

Link to comment
Share on other sites

ναι αν κάποιος έχει πεισθεί ότι θέλει να ζήσει στο εξωτερικό εκεί υπάρχει πολύ ευρύτερο πεδίο εφαρμογών από ότι στον ελληνικό χώρο.

Εδώ δυστυχώς βιομηχανία γιοκ.

 

Όσον αφορά στα συστηματα αυτοματισμού σε κτήρια, ακόμα και το πιο super BMS να βάλεις (για τα ελληνικά δεδομένα πάντα), είναι συστήματα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό, οι εγκαταστάσεις είναι σχετικά απλές,με την έννοια ότι δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις ρομποτικής και ο προγραμματισμός τους γίνεται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα από την προμηθευτρια εταιρεία στο εξωτερικό.

Link to comment
Share on other sites

τα BMS στην Ελλάδα έρχονται από το εξωτερικό ως υλικό, η μελέτη, εγκατάσταση και προγραμματισμός γίνεται εδω. Τεχνογνωσία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Μην συγχέεις τον κτηριακό αυτοματισμό με την ρομποτική δεν έχουν κάποια σχέση.

Link to comment
Share on other sites

δεν το συγχέω, κάπου σε προηγούμενα ποστ έχει γίνει η σύνδεση.

Αυτό ακριβώς λέω οτι δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις ρομποτικής και να αφιερώσεις τον χρόνο, τον κόπο και τα χρήματα ενός μεταπτυχιακού πάνω σε αυτό για να ασχοληθείς μετά με τα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου ενός κτηρίου.

Link to comment
Share on other sites

έτσι συμφωνώ, το μεταπτυχιακό στην ρομποτική θα βοηθήσει μόνο στην κατανόηση των βασικών αρχών του ελέγχου που υπάρχουν και στον κτηριακό αυτοματισμό. Αν πρέπει να γίνει ένα μεταπτυχιακό (δεν είναι απαραίτητο για να ασχοληθεί κάποιος με τον αυτοματισμό) ας γίνει στo building services, καθαρά στον κτηριακό αυτοματισμό δεν υπάρχουν πολλά μεταπτυχιακά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι η ρομποτική περιορίζεται στα ρομποτάκια, βλέπε

http://www.pythonx.com/

Και αυτό ρομπότ δεν είναι;

 

Πιστεύω ότι οι υπομονάδες ενός ρομποτικού συστήματος παράγονται μαζικά στην Κίνα και στην συνέχεια οι μηχανικοί αναλαμβάνουν να τα συναρμολογήσουν και να γράψουν τον κώδικα που τα κινεί.

 

Δεν πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά άτομα που μπορούν να το κάνουν αυτό.

 

Εκτός από εργασία σαν υπάλληλος ίσως να μπορούσες να κάνεις συστήματα κατά παραγγελία.

 

Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό από την δική μου δουλειά είναι μετατροπή απλών εργαλείων κοπής και διάτρησης σε CNC.

 

Επιπλέον αν στραβώσουν και άλλο τα πράγματα, ίσως να μπορέσεις να βρεις δουλειά στο εξωτερικό.

 

Εγώ λέω προχώρα.

Link to comment
Share on other sites

Παντως παιδια σαν κλαδος στο Πολυτεχνειο θυμαμαι ειχε εξαιρετικα ενδιαφεροντα μαθηματα.

ΣΑΕ 1, ΣΑΕ 2,Ρομποτικη, Μηχατρονικη, Δυναμικη Μηχανων και Υπολογιστικη Μηχανικη ειναι τα 6 μαθηματα που σου εξασφαλιζουν τις απαραιτητες γνωσεις για το συγκεκριμενο αντικειμενο.

 

Τωρα για Ελλαδα το βλεπω πολυ χλωμο αφου ειναι ενας κλαδος που θελει πολλα χρηματα και πολυ μεγαλη διαθεση για ερευνα για να προχωρησει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.