Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορθοστάτης αντιανεμίου συνδέσμου μεταλλικού-λεπτότοιχη διατο


 

Recommended Posts

Έίναι σωστό να μπάινουν ή να θεωρούνται ως ορθοστάτες των αντιανέμιων συνδέσμων της στέγης οι τεγίδες όταν αυτές είναι λεπτότοιχης διατομής?

Link to comment
Share on other sites

Η εισαγωγή αξονικής ανέμου,κυρίως στο πρώτο/τελευταίο φάτνωμα,επιβαρύνει αρκετά την αντοχή της ψυχρής και συνήθως <<υπολογιστικά>>αστοχει- οπότε εγώ διαμορφώνω ασύνδετους αντιανέμιους με την ψυχρή -και φυσικά αναφέρομαι όχι μορφής X, αλλά Λ πλέον και σε συσχέτιση πάντα και με τις θέσεις των μετωπικών στύλων.

Για να φανεί όμως η σωστή αξονική τεγίδας ,πρέπει στην ανάλυση να λειτουργούν οι X μόνο σε εφελκυσμό (βάσει επικρατούσας παραδοχής) ή να είναι σχεδιασμένη μόνο η εφελκυόμενη διαγώνιος, αν δεν επιτρέπει το πρόγραμμα μόνο εφελκυόμενα στοιχεία.

Βασικά αν ελεχθεί σε αξονική η τεγίδα ,δεν υπάρχει πρόβλημα,αλλά σχεδόν πάντα θέλει μεγαλύτερη διατομή (άρα πάχος-περιορισμένα μεγέθη,ίσως θέλω ειδική παραγγελία- αν πούμε ότι αναγκαστικά κρατάω ίδιο ύψος) οπότε ή ενίσχυση ή άλλο μοντέλο οριζόντιας δικτύωσης.

Link to comment
Share on other sites

Στέφανε τι εννοείς λέγοντας "οπότε εγώ διαμορφώνω ασύνδετους αντιανέμιους με την ψυχρή " ?

Link to comment
Share on other sites

αν έχω δικτύωμα Χ με λειτουργία εφελκυόμενης διαγωνίου,για να έχω δικτύωμα πρέπει να λειτουργεί και η τεγίδα ως ορθοστάτης,όπως πολύ σωστά είπες Αρη.

Αν έχω δικτύωση Λ ,τότε το δικτύωμα <<κλείνει>> μόνο του, με 1 θλιβόμενη διαγωνιο και 1μία εφελκυόμενη, με σύγχρονη και μη αλληλοαναιρούμενη λειτουργία ή 2 θλιβόμενες εξαρτάται φόρτιση-θέση (σε αντιθεση με το Χ που λέμε ότι το θλιβόμενο δεν λειτουργεί όταν εφελκύεται το άλλο), οπότε η τεγίδα είναι <<ασύνδετη>> με το δικτύωμα στην παραλαβή δυνάμεων εντός επιπέδου (άνεμος) - προυποθέτει λίγο μεγαλύτερες διατομές διαγωνίων Λ, αλλά η τεγίδα μένει σχεδόν άτονη αξονικά.

Link to comment
Share on other sites

:) μηπως κάτι κρύβει το σχεδόν άτονη? Αν την βάλεις στο μοντέλο θα πάρει δυνάμεις
Link to comment
Share on other sites

:) μηπως κάτι κρύβει το σχεδόν άτονη? Αν την βάλεις στο μοντέλο θα πάρει δυνάμεις

 

εχεις δοκιμάσει να τις συγκρίνεις με την περίπτωση όπου είναι ορθοστάτης; :) (προσοχή ,μόνο με εφελκυστική λειτουργία Χ)

Link to comment
Share on other sites

Ναι το ξέρω με την εφελκυστική λειτουργία του Χ και είναι κλασσικο λάθος σε πάρα πολλές μελέτες και για το χιαστί και για τον ορθοστάτη. Πάντως δεν έχω δοκιμάσει με Λ. Προτιμώ να μορφώνω ξεχωριστό αντιανέμιο στο μέσο της δοκού με ορθοστάτες SHS και χιαστί αναλόγως. Γενικώς πάντως δεν πολυσυμπαθώ τις τεγίδες να είναι ψυχρής και ειδικά όταν είναι μορφής Π που πάσχουν από στρέψη

Link to comment
Share on other sites

Οντως στις περισσότερες μελέτες συναδέλφων που έχω δει-συζητήσει είναι λυμένες ευμενώς ,δηλ. ο Χ παίρνει και θλίψη

 

Σχετικά με τη διαμόρφωση που ανέφερες με ορθ. shs ξεχωριστούς σε βρίσκω πολύ σωστό!, την έχω κάνει και εγώ.

 

Οι ψυχρές σηκώνουν πολύ κουβέντα ..

Link to comment
Share on other sites

Ο μόνος τρόπος να μη δουλέψει το θλιβόμενο είναι να λυθεί σαν καλώδιο με δευτεροβάθμια. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το θλιβόμενο θα δουλέψει στο μοντέλο.

Αν υποθέσουμε ότι βάζουμε χιαστί, αυτά μόνο από το ίδιο βάρος τους έχουν μία κάμψη. Αν το έχεις δώσει σαν truss αυτή την ένταση την έχεις χάσει παρόλο που είναι εκεί.

Καλά τα λένε ότι πρέπει μόνο το εφελκυόμενο να μετράει αλλά αυτό είναι λίγο ενάντια στη φύση, γιατί το θλιβόμενο είναι εκεί. Με τον περιορισμό στη λυγηρότητα του θλιβόμενου εξασφαλίζουμε τη λειτουργία του όταν περάσει σε εφελκυσμό.

Και τέλος το θλιβόμενο που το έχουμε περιορίσει τόσο πολύ από τη λυγηρότητα και το έχουμε κάνει τέρας έχει και μία βοήθεια στη θλίψη από το εφελκυόμενο μέλος που δεν είναι καθόλου αμελητέα παραταύτα εμείς την αμελούμε.

Το αν είναι λάθος ή όχι, δεν ξέρω, εγώ απλώς περιγράφω τη φύση του φαινομένου. Από όσο ξέρω και η τριανδρία στα βιβλία της αναφέρει τα παραπάνω σχόλιά μου.

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά ττις ροπές από το βάρος τους υπολογίζονται και δεν τις χάνουμε αλλά και βέβαια επειδή συνήθως τις στηρίζουμε στο μέσο από τεγίδα είναι γενικώς πολύ μικρες. Όσον αφορά το θλιβόμενο και τον περιορισμό στην λυγηρότητα εγώ προσώπικά δεν το εφαρμόζω στα αντιανέμια στέγης όπου συνήθως βάζω γωνιές και εφαρμόζω μόνο την Γ7[1+2] του ΕΑΚ με αποτέλεσμα η αντοχή σε θλίψη του θλιβόμενου να είναι πολύ μικρή. Για τα κατακόρυφα αντιανέμια ο περιορισμός στην λυγηρότητα όντως τα κάνει γαιδούρια αλλα αυτό είναι για το τσεπάκι μας! Ισώς βέβαια λόγω ανοχών, κατασκευαστικών ατελειών κλπ ο θλιβόμενος να μην προλάβει να παρει την δύναμη που αντέχει, πάντα φυσικά ανόλογα με το πόσο λυγηρός είναι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.