Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενανθράκωση με διάβρωση


 

Recommended Posts

Γεια σας και καλη χρονια σε ολους

Να ρωτησω κ εγω σαν αδαης ηλεκτρολογος για μπετο και επειδη προκειται για τη δικια μου οικοδομη(κατασκευαζω υπογειο, pilotis και Α οροφο, με δυνατοτητα για ενα επιπλεον οροφο στην Πατρα, 3,5 χιλιομετρα απο τη θαλασσα):

Η επικαλυψη στη βαση του υπογείου ειναι 5 εκ και στα τοιχεια και στα υποστηλωματα ειναι 2εκ με αποστατες πλαστικους που προμηθευσε η στεγασμενη μαντρα(παρεπμιπτοντως στο σιδερωμα εφαρμοζουμε το συστημα ΘΩΡΑΞ). Το σκυροδεμα ειναι c25-30 απο γνωστη εταιρια που ειναι πιστοποιημενη κατα ISO, θυγατρικη εταιριας τσιμεντων(θα καταλαβατε ποια εννοω). Τα δοκιμια απο τη σκυροδετηση του υπογειου εδειξαν 36-43 ΜPa. Ως τωρα εχει πεσει μεχρι και η πλακα του υπογειου-δαπεδο pilotis που εγινε βιομηχανικο δαπεδο με επιφανειακα τσιμεντο και silica sand.

 

1. Yπαρχει κατι αλλο που μπορω να κανω για το φοβο της μελλοντικης διαβρωσης-ενανθρακωσης στις επομενες σκυροδετησεις(οροφη pilotis και οροφη Α)?

 

2. Επειδη θα θερμομονωσω την οροφη της pilotis αλλα και τα δοκαρια με fibran, οχι ομως και τις κολωνες, προκυπτει επικαλυψη στις κολωνες απο το δοκαρι και κατω 5 εκατοστα αντι για 2. αυτο ποσα χρονια θα καθυστερησει την ενανθρακωση? επισης στην περιπτωση των δοκαριων που θα ντυθουν με 3 εκατοστα μονωτικο, υπαρχει κινδυνος για ενανθρακωση? ρωταω γιατι απο το μονωτικο δεν περναει η υγρασια αρα ουτε και το διοξειδιο του ανθρακα που ειναι μεγαλυτερο μοριο, σωστα?

 

3. Η κατασκευη θα σοφατιστει ολη, εκτος απο τα μπαλκονια που ειναι εμφανη. Ο σοφας τελικα παρεχει προστασια και αν ναι ποσα χρονια να περιμενω οτι θα επιβραδυνει τη διαδικασια?

 

4. Το βιομηχανικο δαπεδο που εχει η pilotis βοηθα καθολου σε αυτο το σκοπο ή ειναι αδιαφορο μιας και οι πλακες τον οπλισμο τον εχουν πιο πολυ στο κατω μερος?

 

5. Στο ραντιε του υπογειου εχει μπει τεχνητη θεμελιακη γειωση και φροντισα σε αυτη να συνδεσω και ενα κατακορυφο σιδερο Φ20 απο καθε γωνιακη κολωνα, με σκοπο να τα συνδεσω μετα με τα αντιστοιχα που θα πεσουν απο πανω και θα ειναι μονοκομματα και να μπορω αν θελω στην ταρατσα να φτιαξω ενα γειωμενο κλωβο Faraday. Τη συνδεση μεταξυ των σιδερων αυτων σκεφτομαι να την κανω με τα ιδια ελασματα (ταινιας-ταινιας λεγονται) που συνεδεσα και τη γειωση στο ραντιε. Ειναι χαλυβδινα ελασματα θερμα επιψευδαργυρωμενα. Εναλλακτικα, αν δεν συμπεσουν τα σιδερα σε κοντινη αποσταση, θα μπορουσα να χρησιμοποιησω inox ελασματα για τα σιδερα και χαλκο 25 χιλιοστα για τη συνδεση μεταξυ τους. σωστα? ή να βαλω παλι επιψευδαργυρωμενα με συρμα χαλκου 25 χιλ μεταξυ τους?

 

6. Τις αναμονες στο τελος του Α οροφου ποσο να τις αφησω? Ειναι για Φ20 σιδερο με C 25-30 μπετο συμφωνα με το βιβλιο του Ιγνατακη(πινακας 2.17 σελ 30) 81,2 εκατοστα? Ο στατικος προτεινει οχι λιγοτερο απο 1 μετρο. Για το θεμα αυτο εχω ακουσει απο 90Φ αρα 1,8 μετρα έως 80 εκατοστα. Θα μπορουσα να τις συγκολλησω στο μελλον και αρα να τις αφησω μονο 30 εκατοστα?

 

7. Πως τις προστατευω τις αναμονες? Με τα τσιμεντοειδη 2 συστατικων που αναφερονται στο σαιτ? Τα τσιμεντοειδη αυτα θελουν φρεσκαρισμα? καθε ποτε?

 

 

Ευχαριστω και ελπιζω να μη σας κουρασα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καταρχήν τα θέματα που βάζεις είναι πολλαπλά και πρέπει να συζητηθούν με τον μηχανικό σου. Θεώρησε λοιπόν τις απαντήσεις μου σαν απαντήσεις καθαρά εγκυκλοπαιδικές.

 

1. Το C25/30 είναι αρκετά ανθεκτικό εαν και εφόσον η ποιότητα σκυροδέτησης είναι καλή χωρίς φωλιές, διακοπές σκυροδέτησης, πόρους, κλπ. Εαν έχεις τέτοια τότε τα κλείνεις με ειδικές κονίες. Επίσης λόγω υγρασίας και πριν τον σοβά θα χρειαστεί υδροφοβισμός σε όλο το ΦΟ με δυνατότητα μείωσης διάχυσης και υγρασίας. Τα 2 εκ δεν είναι ιδανικό και συνήθως βάζουμε 3 εκ.

 

2. Η θερμομόνωση είναι υποχρεωτική σε όλο το ΦΟ. Δεν παρέχει καμία προστασία στην ενανθράκωση.

 

3. Υπάρχουν ειδικοί σοβάδες για μείωση διαπερατότητας. Βέβαια την πραγματική μείωση την κάνει το αστάρι και η βαφή.

 

4. Το συγκεκριμένο δεν βοηθάει. Ενας υδροφοβισμός θα βοηθήσει.

 

5. ΙΝΟΧ και χάλυβας κάνουν γαλβανικό στοιχείο. Καλύτερα τα επιψευδαργυρωμενα.

 

6. Οτι λεέι ο μηχανικός. Δεν θα τα συγκολλήσεις ποτέ. Υπάρχουν μεταλλικά συστήματα. Ο μαρτενσιτης στο B500c χρειάζεται ειδική συγκόλληση.

 

7. Ανάλογα το χρόνο που θα χρειαστεί να μείνουν. Γενικά τα δυο συστατικών επισκευαστικά δίνουν περίπου 10 χρόνια με ενα υδροφοβισμό. Πολλοί τα βάφουν κιόλας απο πάνω. Με τον τρόπο αυτό που δεν έχει κόστος παίρνεις 15-20 χρόνια με επανάληψη βαφής ανα 10 χρόνια. Γενικά η επανάληψη βαφής του κτιρίου να γίνεται ανα 10 χρόνια. Μιλάμε πάντα για βαφές προστασίας.

 

Τώρα για επιπλέον προστασία βάζεις αναστολέα διάβρωσης πρόσμικτο στο σκυρόδεμα. Αυτό το κάνουμε γιατί δεν μπορούμε με σιγουριά να πούμε οτι δεν θα έχουμε αστοχίες (ρωγμές ξήρανσης, πλαστικές). Εαν ήσουνα βέβαια κοντά στην θάλασσα τα πράγματα αλλάζουν δραματικά και θα χρειαζόντουσαν άλλες λύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Το μόριο του νερού είναι κοντα στο 1 pico και του διοξειδίου στα 116. Το θέμα βέβαια είναι πιο σύνθετο αφού μιλάμε για ασυνέχειες και για πιθανές άλλες εισόδους του ρύπου. Το καλύτερο που έχω δεί είναι κάτι παλιές ορθομαρμαρώσεις με ελάχιστο αρμό. Βέβαια δεν λύνουν το πρόβλημα διότι ο ρύπος μπάνει απο παντού στο σπίτι και διαχέεται απο μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Το γράφω δίοτι υπάρχουν παρεξηγήσεις με σοβάδες, μονώσεις, κλπ. Ο ρύπος του CO2 μπαίνει σαν τον αέρα απο παντού. Μόνο επικάλυψη, καλό Ν/Τ, υδροφοβισμός, αστάρι και βαφή προφυλάσσει. Απλά επειδή συνήθως η υγρασία ειναι εσωτερικά μικρότερη δεν βγάζει τόσα προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει και το ενδεχόμενο εγκατάστασης μόνιμης καθοδικής προστασίας του οπλισμού στην οροφή του κτηρίου (απο τις αναχωρήσεις) προκειμένου να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση με τον οπλισμο και να μην συνεχιστεί η διάβρωση. Ξέρω οτι έχει γίνει σε πολλές παλιές γέφυρες στο εξωτερικό αλλά δεν γνωρίζω το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης και το ποσοστό επιτυχίας. Εννοείται οτι όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά και εφ'όσον ο οπλισμός έχει καθαριστεί επιμελώς

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κάνουμε ενόργανη επιθεώρηση και βρίσκουμε τόσο την κατάσταση όσο και τα αίτια. Κάνουμε μελέτη σε βάθος χρόνο έχοντας τις οριακές συνθήκες όπλισης, επιτελεστήκοτητας. Μετά υπολογίζουμε την μείωση ανόδων/καθόδων μέσω 1504. Εαν έχουμε επιπλέον απαιτήσεις ξεκινάμε με γαλβανική προστασία. Μελετάμε τις απαιτήσεις, τον σχεδιασμό και το κόστος. Μόνο εαν δεν μπορούμε οικονομικά σε βάθος χρόνου να καλύψουμε με γαλβανική πηγαίνουμε σε καθοδική. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει λόγος κοστολόγησης καθοδικής εαν δεν συντρέχουν λόγοι. Σε γενικές πάντως γραμμες το κόστος της καθοδικής δεν είναι η τοποθέτηση και τα ανόδια αλλα τα παρελκόμενα (rectifier, reference electrodes, software) και βέβαια εαν θέλουμε να είναι fixed protection ή software driven. Στην Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα βάζουμε συνήθως γαλβανική. Στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία καθοδική. Εχει να κάνει βέβαια με την λογική του κάθε κράτους και τις απαιτήσεις σε χρονική επάρκεια. Η καθοδική σε βάθος χρόνου είναι πιό οικονομική ενώ εαν είναι controlled δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις συντήρησής. Η γαλβανική χρειάζεται έλεγχο συντήρηση κάθε 15 χρόνια. Η διαφορά κόστους είναι περίπου 1/2.

Link to comment
Share on other sites

Scope

Part 9 sets out the basic considerations for design and specification of all phases of repair works

from first inspection through to maintenance after repair has been carried out; with matters

relating to site execution being covered in Part 10. Part 9 seeks to set out a general methodology

for the whole repair process; the requirements are set out in very general terms and there are few

topics which are covered in any detail. The standard covers repair and protection works which

employ products and systems complying with other Parts of EN 1504 or which comply with any

other relevant EN or European Technical Approval, and are CE marked to indicate compliance.

It covers general problems commonly encountered in concrete repair including construction

defects such as low cover. There are a number of exclusions from the scope including, for

example, fire-damaged structures. Fire damage can result in reduction in strength of both

concrete and reinforcement, and assessment and repair of fire-damaged structures is considered

to require specialised knowledge, although the general principles of the standard can be applied.

Minimum Requirements of Protection and Repair

This clause includes requirements for safety considerations and assessment of defects and their

causes, and any possible structural implications. The safety clauses require risks to health and

safety, from causes such as falling debris, to be assessed and appropriate actions to be specified

dealing with any identified events, which could arise either before or during the repair work.

Part 9 does not attempt to provide a detailed assessment methodology. This is beyond the scope

of the standard, and is something to which a competent engineer should have access. What is

required is that an assessment is carried out and that it should be valid at the time when the key

decisions about objectives and repair works are made. This is particularly important for a standard

which, by definition, has to deal with structures in less than ideal states of repair.

The assessment clause lists potential problems to be considered during the design process.

Some of these require careful thought. For example, assessment of the present condition

includes “non-visible and potential defects” and gives rise to the question of how far it is

necessary to go in uncovering hidden or latent defects or in investigating existing defects which

will manifest themselves in the future. The assessment should also include the original design

approach, condition during construction and the history of the concrete structure, as well as the

clients current requirements and aspects of whole life costing. In many cases, some or all of this

information will not be available, and the assessor will have to indicate that the assessment is

based on incomplete information.

Finally, the approximate extent and likely rate of increase of defects are to be assessed, including

latent damage, leading to an estimate of when the member or structure will reach the end of its

service life if no protection or repair measures were applied.

Objectives of Protection and Repair

Once the problem is clearly defined and the extent of the damage is known, then the client and

his advisors can engage in an informed discussion of the possible options for repair and the

potential costs and appropriate timescales. Clause 5.2 identifies six options which should be

considered, although in some cases the consideration will be a quick check that an option, for

example demolition, will not be acceptable to the client. The six options available are:

  1. do nothing for a specified time;
  2. re-analyse structural capacity; prevention or reduction of further deterioration; improvement, strengthening or refurbishment of all or part of the structure;
  3. replacement of all or part of the structure;
  4. demolition, complete or partial.

The standard cannot identify the role of the structure within the client’s own strategy or business,

or external constraints such as planning rules, environmental limits on construction works or conflicts between the client's business processes and certain repair options. Nor can the standard

identify the value of the building to the client. The standard cannot give definitive guidance on the

durability of the various options. For example, for a building soon to be redeveloped, a repair

option which will only last a few years may be acceptable. Alternatively, for a structure which has

to be evacuated during repair, further repair is unlikely to be acceptable for many years.

Clause 5 seeks to identify the various factors likely to influence the choice of repair and protection

solution. Of the six broad approaches available, two or more may be relevant to a particular case.

The choice of option will not always be a technical choice, but balances technical, financial and

business factors. Part 9 seeks to provide a framework for these to be given due consideration

and for the client or his representatives to be given the opportunity to make an informed choice of

solution and cost to meet his business needs.

For the “repair” options several different principles and methods may be adopted (e.g. restoring

passivity by break out and repair, or cathodic protection). Whole-life cost estimates are one of the

bases on which the choice of repair options is to be made. Whole life costing looks at the value

over a period of years, rather than choosing repair options based solely on short term costs.

Basis for the Choice of products and systems

Clause 6 sets out the principles and methods of protection and repair which can be adopted. The

principles and methods are divided into two groups; the first deals with defects in the concrete as

a material and the second with reinforcement corrosion related defects. The principles and

methods are presented in tabular form, with examples of methods complying with the principle

illustrated. Examples of the information contained in this section are given in Table 4.

Properties of Products & Systems Complying with the Principles of Protection & Repair.

This clause gives guidance on the properties of the materials to be used once the repair principle

and method have been established. The properties which have to be considered are presented in

tabular form in the informative annex. This annex indicates properties to be considered;

appropriate acceptance values will be given in the mandatory parts of the standard.

Maintenance Following Completion of Protection and Repair

There are two straightforward requirements:

  • A record of the repair work is to be provided and/or maintained;
  • instructions for inspection and maintenance of the repaired structure during its remaining design life are to be provided.

In view of the passive form being used in the standards, the requirements leave open questions

as to who provides the information and to whom. These requirements should, however, assist the

client in making decisions about future maintenance and repair. These requirements also meet

existing CDM requirements.

Health, Safety and the Environment

This section specifies that repair work and the materials employed in its execution must comply

with relevant health and safety, environmental protection and fire regulations. In the case of the

materials, compliance has to be achieved during their preparation and application and also during

their period of service in the structure.

Link to comment
Share on other sites

Κυριε Ροδοπουλε να κανω μια ανοητη ερωτηση, ποιος ειναι ο ελαχιστος χρονος

που μπορει να θεωρηθει μια κατασκευη αοπλη λογω διαβρωσης του οπλισμου?

Υποθεστε οτι ολες οι παραμετροι ειναι οι χειροτερες δυνατες. 2,3,4 χρονια?

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την ερώτηση!!!. Εαν εννοείτε οτι έχουμε μεγάλη απώλεια μάζας, διαμέτρου, κλπ ή ικανή συγκέντρωση τάσεων λόγω χλωριόντων ώστε η όπλιση να μην καλύπτει την αρχική μελέτη τότε είναι 0. Βέβαια σε μια πιο επιστημονική προσέγγιση εαν ο μελετητής θεωρεί πρωταρχικό στοιχείο την ολκιμότητα τότε δεν μπορούμε να χάσουμε παραπάνω απο 5% της διατομής. Βέβαια τα παραπάνω θεωρούν οτι η συντήρηση/επισκευή θα επαναφέρει την συνάφεια. Εαν μιλαμε για διάβρωση με πιθανή απώλεια συνάφειας τότε πάλι παμε στο 0 χωρίς απαραίτητα το 5%. Αυτός είναι και ο κίνδυνος που έχουμε μεταξύ της χρονικής στιγμής που έχουμε απώλεια συνάφειας και της αποφλοίωσης (φαινόμενο που γενικά λανθασμένα διέπει τον κώδωνα του κινδύνου).

Link to comment
Share on other sites

Μπορει δηλαδη αν δεν χρησιμοποιηθει το σωστο σκυροδεμα, σωστη ενυδατωση

σκυροδεματος και ολες οι προυποθεσες που αναφερατε ενα κτιριο να θεωρειται

σχεδον αμεσως σαν αοπλο απο την διαβρωση του οπλισμου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.