Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ν 1337/83 Απορία


Recommended Posts

Έχω και εγω μια απορία σχετικά με τον παραπάνω νόμο...Ανέλαβα μια προσθήκη στέγης σε διόροφη οικοδομή η οποία κατασκευάστηκε πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής το 2003.Στον έλεγχο των τοπογραφικών μου έβγαλαν παρατήρηση να προσκομίσω βεβαιώσεις οτι πληρώθηκαν οι εισφορές σε χρήμα & σε γη. Απο εκεί προέκυψε οτι ο ιδιοκτήτης είχε πληρώσει την εισφορά σε χρήμα αλλά οχι την εισφορά σε γη. Τουλάχιστον έτσι κατάλαβα, γιατί στον πίνακα της πράξης λεεί "Υποχρεώσεις ιδιοκτησίας ->αποζημίωση προς τρίτους 108,40 m2 απο τον δικαιούχο με κωδικό τάδε που είναι ο πελάτης μου. Απ οτι διάβασα στον νόμο η παραπάνω εισφορά σε γη διατίθεται για την παραχώρηση οικοπέδου στον ιδιοκτήτη του οποίου η ιδιοκτησία ρυμοτομήθηκε εξολοκλήρου (στην προκειμένη ρυμοτομήθηκαν τα 217μ2 απο τα 223μ2 και του δώθηκε άλλο οικόπεδο σε άλλο Ο.Τ. 221μ2) κτλ.

 

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

 

α) Ηταν δική μου ευθύνη να ελέγξω πριν κατατεθεί η άδεια αν οφείλει εισφορά σε γη & σε χρήμα ή οχι?

 

β)Απο τη στιγμή που κατατέθηκε η άδεια και φυσικά πηρώθηκαν οι αμοιβές, τι γίνεται στην περίπτωση που ο πελάτης μου αποφασίσει να σταματήσει την άδεια? Επιστρέφω τα χρήματα?Χρεώνω μόνο ΦΕΜ,ΦΠΑ και επιστρέφω τα υπόλοιπα? Δεν έπρεπε ο ίδιος να έχει φροντίσει να τακτοποιήσει τις εισφορές αυτές?

 

γ)Ο Διευθυντής της Πολεοδομίας μου είπε οτι για να προχωρήσει η έκδοση της άδειας, πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές.Ισχύει κάτι τέτοιο? γιατί δεν βρήκα να αναφέρει κατι ο νόμος....

 

δ) Πριν γίνουν ολα αυτά ο οικοπεδούχος είχε πουλήσει τον όροφο στην εγγονή του. Κανονικά κατα τη σύνταξη του συμβολαίου δεν έπρεπε να ψάξει κάποιος αν είχαν πληρωθεί οι εισφορές? Ποιανού ευθύνη ηταν αυτή? Του συμβολαιογράφου ή του τοπογράφου που συνέταξε το συμβόλαιο? Πάντως στο τοπογραφικό του συμβολαίου αναφέρει οτι "το παραπάνω οικόπεδο δεν οφείλει εισφορά σε γη, οφείλει όμως εισφορά σε χρήμα"......

 

Τέλος ο πελάτης μου είπε οτι δεν μπορεί να πληρώσει αυτή τη στιγμή την αποζημίωση που υπολογίζεται με 157 Ε το μ2 δηλ 17.034 Ε!!! και επιπρόσθετα ο δικαιούχος μου βγαίνει άγνωστος στον πίνακα της πράξης οπότε λογικά το ποσό θα πληρωθεί στο παρακαταθηκών & δανείων.

 

ε) Απο τη στιγμή που ο δώθηκε οικόπεδο στο δικαιούχο δεν θα έπρεπε το ποσό αυτό να δωθεί στον Δήμο και οχι στον δικαιούχο?.....ή θα δωθεί στον διακαιούχο και μετά αυτός θα το δώσει στο Δήμο???!!......μπέρδεμα....Αν βεθεί το όνομα του δικαιούχου θα ηταν δυνατό να προχωρήσουν σε διακανονισμό και να δίνεται ενα ποσό ανα τακτά χρονικά διαστήματα? Ετσι λογικά θα μπορούσε να μου δώσει μια Υπευθυνη Δήλωση οτι πληρώνονται οι δόσεις και να προχωρήσει η άδεια.....

 

Νέος μηχανικός και όλες οι υποθέσεις είναι μπερδεμένες μέχρι εκεί που δεν παίρνει!!! Βλέπω να γίνομαι περισσότερο δικηγόρος και συμβολαιογράφος παρά μηχανικός στο τέλος....

 

Ελπίζω να μην κούρασα πολύ....Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

α) ναι

 

β) δεν ξέρω

 

γ) ναι (εγκ. ΣΧΟΠ 20/23.03.85)

 

δ) ευθύνη κυρίως του συμβολαιογράφου διότι οφείλει να επισυνάπτει στο συμβόλαιο τοπογραφικό (άρθρο 5 Ν.651/77, άρθρο 3 Ν.1078/80) διότι ο τοπογράφος έκανε σωστά τη δουλειά του κατά το τυπικο μέρος, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ευθύνεται για την ενδεχόμενη έλλειψη προφορικής πληροφόρησης

 

ε) απ' ότι ξέρω το ποσό δίνεται στον δήμο και ο δήμος τα βρίσκει με τον δικαιούχο.

Link to comment
Share on other sites

α) Ηταν δική μου ευθύνη να ελέγξω πριν κατατεθεί η άδεια αν οφείλει εισφορά σε γη & σε χρήμα ή οχι?

Στην υπεύθυνη δήλωση του τοπογραφικού τι δηλώνεις?

 

β)Απο τη στιγμή που κατατέθηκε η άδεια και φυσικά πηρώθηκαν οι αμοιβές, τι γίνεται στην περίπτωση που ο πελάτης μου αποφασίσει να σταματήσει την άδεια? Επιστρέφω τα χρήματα?Χρεώνω μόνο ΦΕΜ,ΦΠΑ και επιστρέφω τα υπόλοιπα?

Συνάδελφε, καταρχήν δεν κατάτέθηκε καμία άδεια, μόνο μελέτες!

Στο σεντόνι ο ιδιοκτήτης υπογράφει αίτηση προς την πολεοδομία και αναθέσεις προς μελετητές και επιβλέποντες. Από την στιγμή που σου ανέθεσε να εκπονήσεις μελέτες - και εσύ το έπραξες - οφείλει να σε πληρώσει.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΤΟ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚ. ΑΔΕΙΑΣ!

Μη είσπραξη αμοιβής για υπηρεσία (εκπόνηση μελετών) είναι παράνομη...

Εν τέλη εσύ οφείλεις να παραδώσεις μελέτες, για τις λοιπές ενέργειες που απαιτούνται την έκδοση της αδείας υπόχρεος πάντα είναι ο ιδιοκτήτης!

 

Καλά, τόσα χρόνια που έκανε να κυρωθεί η Π.Ε. ο ιδιοκτήτης που βρισκόταν??? Μία πράξη εφαρμογής - κακώς βέβαια - παίρνει πάνω από 5 χρόνια (και λίγα λέω) για να κυρωθεί. Τώρα ξύπνησε? Ας πρόσεχε!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.