Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Θεσεις χώρου στάθμεσης


Vlad

Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω κατι ως ιδιώτης,

στη πολυκατοικια που διαμένω θελουμε να μετατρέψουμε το χώρο του κήπου, σε θέσεις χώρου στάθμευσης.

έψαξα λίγο στο φόρουμ, βρήκα και το σχετικο φεκ.

εμείς αύριο θα επισκεφτούμε πολ. μηχανικό για προσφορά.

εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τι να περιμένω απο διαδικασίες,

χρειάζεται έκδοση οικονομικής άδειας πχ??

τι άλλες διαδικασίες???κάποια άλλη ιδιαίτερη διαδικασία??

χρειάζεται να γίνουν τοπογραφικά??τι είδους μελέτες??

πως είναι τελείως νόμιμη η διαδικασία???

 

επίσης χωρίς παρεξήγηση και τσακωμούς θα ήθελα να ρωτήσω σε ποια ειδικότητα ανήκει πραγματικά αυτή εργασία??

πολιτικοί μηχανικοί?? τοπογράφοι???αρχιτέκτονες???

μπορούν να κάνουν την εργασία και οι 3 το ίδιο πχ εύκολα και σωστά τη συγκεκριμένη εργασία??επαναλαμβάνω χωρίς παρεξήγηση.

Link to comment
Share on other sites

δε με βοηθάς όμως...δε ρώτησα τίποτα ούτε για παράνομες διαδικασίες, ούτε για αμοιβές..πραγματικά έχω άγνοια επι του θέματος, ρωτάω για τις απαραίτητες διαδικασίες, και γιαυτό ακριβώς είμαι εδώ, να αποφύγουμε καποιον αδειακια, αλλά να επιλέξουμε κάποιον ο οποίος θα κάνει σωστή δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχή σου συνιστώ να μην αναθέσεις την έκδοση οικοδομικής άδειας και την κατασκευή στον ίδιο.

Για να βγει η οικοδομική άδεια πρέπει να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες στο υπάρχων κτίριο και να υπάρχει ομοφωνία από όλους τους ιδιοκτήτες.

Ο συνάδελφος που θα αναλάβει την έκδοση της άδειας πρέπει να έχει δικαίωμα υπογραφής αρχιτεκτονικών μελετών για το κτίριο που υπάρχει και καλή γνώση της νομοθεσίας για τους χώρους στάθμευσης.

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε, οτι η αλλαγή αυτή που θέλετε να κάνετε ενδεχομένως να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί λογω της απαιτούμενης φύτευσης που επιβάλλεται να έχει ο ακάλυπτος χώρος της πολυκατοικίας σας.

Link to comment
Share on other sites

Κατά 99% ο κατασκευαστής έχει ήδη καλύψει τον συντελεστή δόμησης οπότε δεν είναι εφικτή η νόμιμη μετατροπή του χώρου σε χώρο στάθμευσης.

 

Ψάξε το για το 1% πάντως, δεν χάνεις τίποτα.

 

update: στο παραπάνω κείμενο αντί για συντελεστή δόμησης -> ποσοστό κάλυψης.

 

Στον ΓΟΚ http://www.haidari.gr/Portals/0/files/documents/%CE%93.%CE%9F.%CE%9A..pdf αναφέρει

 

Αρθρο 8.

Κάλυψη του οικοπέδου.

1. Το επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου δεν μπορεί να υπερβαίνει τo 70% της επιφάνειάς του.

 

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 3046/304/89

Κτιριοδομικός Κανονισμός.

(ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89)

http://www.kolaxis.gr/docs/ktiriodomikos.pdf

Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 του πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση για να μπορεί να φυτευτεί.

2. Κατά την ανέγερση νέας οικοδομής ή κατ' επέκταση προσθήκης σε οικόπεδο εμβαδού τουλάχιστον 200 τετραγωνικών μέτρων, πρέπει να φυτεύονται δένδρα ή να διατηρούνται υπάρχοντα, έτσι ώστε να αναλογεί τουλάχιστο ένα δένδρο ανά 200 τετραγωνικά μέτρα οικοπέδου. Όταν μένει υπόλοιπο εμβαδόν οικοπέδου 100 τετρ. μέτρα και άνω προστίθεται ένα ακόμα δένδρο.

3. Όταν υπάρχουν προκήπια, τότε τα δένδρα που πρέπει να περιλαμβάνουν, κατά την παράγραφο 7 του άρθρου 17 του ν. 1577/85 (ΓΟΚ), πρέπει να είναι τόσα, ώστε να αναλογεί ένα δένδρο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα προκηπίου. Όταν μένει υπόλοιπο εμβαδό προκηπίου πάνω από 12 τετραγωνικά μέτρα, προστίθεται ένα ακόμη δένδρο. Τα δένδρα αυτά λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του αριθμού των δένδρων που επιβάλλεται από την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου

 

Συνεπώς τουλάχιστον τα 2/3 του 30% του οικοπέδου (δηλαδή το 20% του οικοπέδου) πρέπει να είναι χώμα (να μπορεί να φυτευτεί) και όχι τσιμέντο, άσφαλτος ή πλάκες.

Link to comment
Share on other sites

μα για τον ακάλυπτο μιλάει.

Εκτός από την φύτευση πρέπει να ελεγχθεί το πλάτος του δρόμου, η απόσταση από φανάρι, εάν βρίσκεται σε αναγνωρισμένο πεζόδρομο το πρόσωπο του οικοπέδου και μερικά αλλά που θα τα κάνει όποιος αναλάβει την έκδοση της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την ενημέρωση,

xfoteinopoulou, και γω δεν είμαι σίγουρος αν ο χώρος φτάνει και για τα 12-14 αμάξια που θα θέλαμε αλλά θα το ψάξουμε, στο φεκ απότι κατάλαβα μπορώ να μετρήσω και γω για να πάρω μια ιδέα :D, ευχαριστώ και για την πρόσθετη επισήμανση!

 

georgecv, βοήθησες αρκετά,εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

αν αναθέσουμε την έκδοση της οικοδομικής άδειας σε κάποιον, αυτός υποχρεούται να δώσει και μία προσφορά κόστους για τη κατασκευή??ανεξαρτήτως αν θα τη λάβει ή όχι?? Για να γνωρίζουμε από την άρχη πριν ξεκινήσουμε στην έκδοση ποιο θα είναι πάνω κάτω το ολικό κόστος ολοκλήρωσης του έργου. Φαντάζομαι το να πληρώσουμε για την έκδοση οικοδομικής άδειας και μετά να μη μπορούμε να βρούμε μία σε λογικά πλαίσια προσφορά για τη κατασκευή δε θα ήταν και ότι καλύτερο. κάνω κάτι λάθος στις σκέψεις μ??Το λεω γιατί αρχικά μου φάνηκε πιο εύκολο και βολικό να το αναλάβει κάποιος από την αρχή μεχρί το τέλος χωρίς να ασχοληθούμε άλλο εμείς πέρα από την επιλογή της προσφοράς που τα συμπεριλαμβάνει όλα.

 

Αν για οποιοδήποτε λόγο πχ ελλειψη νόμιμου χώρου, υπάρχει περίπτωση να αποριφθεί η άδεια στην πολεοδομία?? ή κανονικά δε θα πρέπει να κάτσει να τη συντάξει και ο μηχανικός..καταλαβαινετε τι εννοώ αν πχ δεν είναι εφικό αυτό που θέλουμε, να μη μας το παρουσιασει καποιος ως εφικτό, και μετά έχουμε προβλήματα..

Δε ρωτάω για παράνομη λύση σε τέτοιο πρόβλημα, ρωτάω πια ακριβώς είναι η νόμιμη συμπεριφορά.

ευχαριστώ!

 

sdim: γράφεις το ίδιο με την xfwteinopoulou ετσι??απλά βρήκες και τον νόμο και τα ακριβές ποσοστά που χρειάζονται για την απαιτούμενη φύτευση!

Link to comment
Share on other sites

Χοντρικά υπολόγισε ότι θα χρειαστείς 25-30 τ.μ για κάθε νόμιμη θέση στάθμευσης μαζί με τους διαδρόμους προσπέλασης.

Ο μελετητής δεν είναι υποχρεωμένος να σου κάνει ακριβή προϋπολογισμό μόνο ενδεικτικό, (θα πάρεις προσφορά από εργολάβους), τώρα εάν ασχολείται και με τη κατασκευή μπορεί να σου υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το κόστος.

Ο μελετητής πρέπει να ελέγξει εάν είναι εφαρμόσιμη η μελέτη του. Βέβαια η κάθε πολεοδομία εφαρμόζει το νόμο διαφορετικά

 

sdim το 30% δεν ισχύει εξαρτάται από την κάλυψη που προβλέπουν οι όροι δόμησης της περιοχής και όταν έχουμε θέσεις στο ακάλυπτο υπάρχει προσαύξηση του ποσοστού κάλυψης κατά 10% (δηλ το 70% γίνεται 80% κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.