Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Αγορά οικοπέδου κάθετης ιδιοκτησίας


axtsim

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Προτίθεμαι να αγοράσω τμήμα οικόπεδου 422 μ. εντός σχεδίου το οποίο είναι με κάθετη ιδιοκτησία.το οικόπεδο 1193μ. είναι χωρισμένο σε τρια τμηματα ενα απο τα οποία θέλω να αγοράσω.Η σύσταση έγινε το 1976 με διαχωρισμό και των ποσοστών δόμησης, και υπάρχουν στα άλλα δυο τμήματα χτισμένες οικοίες οι οποίες δεν έχουν υπερβεί το ποσοστό τους

Δυστυχώς δεν πληρώνουν το φόρο (13.000) για να γίνουν ανεξάρτητα.

Αν το αγοράσω:

1. Για την άδεια οικοδομής που θα εκδώσω χρειαζεται η συνυπογραφή των άλλων?

2. Μπορούν μελλοντικά να... μου πάρουν τετραγωνικά μέτρα απο το ποσοστό δόμησης?

3. Μπορώ να χτίσω στα όρια του διαχωρισμού?

 

Εν τέλει τι είδους προβλήματα μπορώ να συναντήσω στο μέλλον αγοράζοντας ένα τέτοιο οικόπεδό?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

1. Συνυπογραφή δεν χρειάζεται, οι όροι της σύμβασης συνιδιοκτησίας έχουν καταγραφεί στο συμβόλαιο συστάσεως καθέτου, ζήτησέ το και διάβασέ το προσεκτικά με τη βοήθεια τεχνικού και νομικού συμβούλου. Μερικά υποκαταστήματα ΙΚΑ μπερδεύουν την κάθετο με την οριζόντιο και ζητούν συνυπογραφή, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

 

2. Ναι, αν κάνουν υπερβάσεις στη δόμηση. Το ότι δεν έχουν κάνει ήδη υπερβάσεις πώς το ξέρεις; Υπάρχει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης; Έχει γίνει αντιπαραβολή με τις άδειες που έχουν εκδοθεί; Το «ναι» που σου απαντώ είναι από πρακτικής απόψεως μόνο, γιατί από θεωρητικής απόψεως η απάντηση είναι «όχι», καθώς η ιδιοκτησία προστατεύεται από το άρθρο 17 του Συντάγματος. Όμως...… (Ψάξε το φόρουμ για το θέμα αυτό, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις.)

 

3. Η γραμμή διαχωρισμού είναι κάτι που «πολεοδομικά» δεν υπάρχει. Άρα η οικοδομή μπορεί και να είναι σε επαφή με το εσωτερικό όριο. Οι περιορισμοί που υπάρχουν είναι μόνο ως προς την απόσταση από τη γειτονική οικοδομή (απόσταση μηδέν ή Δ – το Δ υπολογίζεται από τύπο, συχνά προκύπτει 3,75μ) και από τους τυχόν όρους του συμβολαίου συστάσεως καθέτου συνιδιοκτησίας.

 

Τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις είναι τα ίδια που έχει κάθε περίπτωση συνιδιοκτησίας. Με τη σύσταση καθέτου αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι το ποιο τμήμα του οικοπέδου χρησιμοποιεί ο κάθε συνιδιοκτήτης. Επειδή κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της, να εξετάσεις όλα τα ενδεχόμενα με τη βοήθεια μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

ειναι η κλασσικη περιπτωση που απαιτειται Α Μ Ε Σ Α μηχανικος και μαλιστα εμπειρος στο θεμα για να μην κλαινε μανουλες μετα.

 

Απο σχετικη ταλαιπωρια πελατη μου να επισημανω στον κυριο που ρωταει οτι δεν πρεπει να πιστεψει τιποτα απο οτι του λεει ο κατασκευαστης ή οι αλλοι ιδιοκτητες. Δινω 70% πιθανοτητες να μην μπορει να κτισει αυτα που νομιζει.

 

Προσοχη και σε μηχανικο τρεχοντας.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά.

Εβαλα τοπογράφο και έκανε νέο τοπογραφικό, στο οποίο φαίνονται και τα υπάρχοντα κτίσματα, τα οποία υποτυπώθηκαν σύμφωνα με τις Αδειες οικοδομής που υπάρχουν στην πολεοδομία, και δεν έχουν υπερβεί τα μέτρα που τους αναλογούν.Ο μηχανικός μου λεεί να το αγορασω

Απλά οι δυο άλλοι ιδιοκτήτες είναι τραγικά παραξενοι και επίσης με ανυσηχεί η λέξη συνιδιοκτησία αγχώνομαι να μην μπλέξω.

Επίση έμαθα οτι δεν επιτρέπεται να σηκώσω τοιχίο περίφραξης στην γραμμή διαχωρισμού.Ισχύει κάτι τέτοιο;

Επίσης εμπιστεύομαι απολύτα ανθρώπους σαν εσάς που χωρίς ιδιοτέλεια και αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο βοηθάτε ......άγνωστους ανθρώωωπους

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά.

Επίση έμαθα οτι δεν επιτρέπεται να σηκώσω τοιχίο περίφραξης στην γραμμή διαχωρισμού.Ισχύει κάτι τέτοιο;

 

Ισχύει, μπορείς όμως να οριοθετήσεις το τμημά σου με περίφραξη από φυτά. Επίσης, μπορείς να κατασκευάσεις περιφραξη ύψους ενος μόνο μέτρου που περνα σα διαμόρφωση στον ακαλυπτο.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως, όσο παράξενοι και να είναι οι συνιδιοκτήες, αν είσαι νόμιμος δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν θέλεις να βγάλεις κάποια άδεια στο οικόπεδο σου, τότε υποβάλλεται φάκελος με "σχέδια" όπου φαίνεται όλο το οικόπεδο (σαν ένα και αδιαίρετο) και αν υπάρχουν υπερβάσεις στον συνιδιοκτήτη, τότε η πολεοδομία αυτεπάγγελτα υποβάλλει πρόστιμα αυθαιρέτου και εσύ συνεχίζεις κανονικά την άδειά σου. Αντιστρόφως, αν έχεις κάνει υπερβάσεις, την "τρως" ανά πάσα στιγμή (συγγνώμη για την έκφραση αλλά προσπαθώ να γίνω κατανοητός). Όποτε δηλαδή θελήσει να κάνει κάποιος συνιδιοκτήτης επέκταση, προσθήκη, νέα ανέγερση ή οτιδήποτε έχει σχέση με την πολεοδομία.

 

ΥΓ Να εμπιστεύεσαι ανιδιοτελείς ανθρώπους αλλά όχι απόλυτα. Προσοχή, γιατί υπάρχουν και αερολόγοι, ειδικά στο internet όπου όλα είναι ανώνυμα...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Λοιπόν... οικόπεδο 139τ.μ. εντος σχεδιου... οι ιδιοκτητες μου λενε οτι ειναι αρτιο και οικοδομισιμο... εγω βρηκα οτι ειναι κατα παρεκκλιση εαν ειναι πριν το 62... γιατι τοτε εχουμε ελαχιστο εμβαδο 80τ.μ. (κατα κανονα θέλουμε 200)... πως θα βρω αν ειναι το οικοπεδο του 49 οπως ισχυριζονται οι ιδιοκτητες...? (πρεπει να ζητήσω συμβόλαια?)

 

Επίσης μπορώ να πάρω βεβαίωση από την πολεοδομία οτι το οικόπεδο ειναι αρτιο και οικοδομησιμο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.