Μετάβαση στο περιεχόμενο

p.varvaris

Core Members
  • Περιεχόμενα

    213
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by p.varvaris

  1. Ως προς το timing της εμφάνισης της "νέας μεθόδου", συσχετίζω την υπουργική απόφαση για τον ΚΑΝΕΠΕ, αλλά κυρίως τις μελέτες στατικής επάρκειας του 4014...
  2. Μήνυμα που έστειλα χθες στους διαχειριστές του www.et.gr (όσοι συνάδελφοι συμφωνούν ας τους ζητήσουν τα ίδια...): Επιτέλους καταργήθηκε η συνδρομή! Νομίζω όμως ότι κακώς αφαιρέσατε την προεπισκόπηση επειδή τώρα χρειάζεται να κατεβάσουμε ολόκληρο το PDF για να δούμε τα περιεχόμενα, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη καθυστέρηση. Γι' αυτό η προεπισκόπηση ως δυνατότητα πρέπει να επανέλθει. Επιπλέον για διευκόλυνση της ενημέρωσης των πολιτών για τα θέματα που δημοσιεύονται, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε για κάθε τεύχος (Α, Β, Γ, Δ κλπ) μια "ροή δεδομένων" (RSS Feed) με τα περιεχόμενα της ημερήσιας κυκλοφορίας. Αυτό είναι νομίζω πολύ εύκολο τεχνικά και θα μας διευκολύνει να βλέπουμε με μια ματιά αν υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα δημοσίευση και τότε μόνο να κατεβάζουμε το αντίστοιχο PDF. Ευχαριστώ.
  3. αντί για την υγρασία, πιο πιθανή εξήγηση είναι να χρησιμοποιήθηκαν όξινα υλικά καθαρισμού οικοδομών (για τα πλακάκια κλπ) που έχουν αναθυμιάσεις - το έχω δει να γίνεται και εκτός από τις συσκευές οξειδώνονται νεροχύτες, πόμολα κλπ.
  4. Δεν είναι 25 αλλά 66ΜΒ και απ' ότι μου είπαν από τον Πύργο (του Κάφκα) για μερικές ημέρες θα μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ
  5. ομοίως με το παραπάνω, στο άρθρο 16 "...Ως εμβαδόν ενός χώρου εννοείται ο αριθμός σε τετραγωνικά μέτρα, που προκύπτει από τη μέτρηση της εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας του δαπέδου του χώρου τούτου. " κοινόχρηστο WC: ίσως να είναι το σπίτι του κοντά, ίσως να έχει ο Δήμος στην πλατεία, ίσως του επιτρέψει ο γείτονας, ίσως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και του υπογείου χωρίς να μετρήσει στη δόμηση - λίγο τραβηγμένο αυτό το τελευταίο.
  6. Από την Απόφαση 8577/1983 (ΦΕΚ 528/Β/1983), άρθρο 25, παρ. 2 «…Από την υποχρέωση να διαθέτουν αποχωρητήρια απαλλάσσονται: ….ε.- Τα καταστήματα αρκετά περιορισμένης εκτάσεως, μέχρι 15 τετραγωνικά μέτρα με την προϋπόθεση ότι το προσωπικό τους θα είναι δυνατό να εξυπηρετείται σε υπάρχον εντός του ίδιου κτιρίου ή σε μικρή απόσταση από αυτό αποχωρητήριο, κοινόχρηστο ή ιδιωτικό, για το οποίο ο καταστηματάρχης έχει δικαίωμα χρήσεως.» Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τα 17 τ.μ. του Μιχαήλ Μπ. είναι το καθαρό ή το μεικτό εμβαδόν – για τις υγειονομικές διατάξεις ελέγχουμε τα καθαρά εμβαδά. Γι’ αυτό (επιπλέον) το λόγο έδωσα τη συμβουλή για διερεύνηση του θέματος από άλλο μηχανικό. Βέβαια ακόμη και έτσι μένει ανοικτό το θέμα της άδειας οικοδομής, της τυχόν αλλαγής χρήσης κλπ. που ενδεχομένως να χρειάζονται αρκετή δουλειά μηχανικού (άρα και αρκετά χρήματα) παρά η αποκατάσταση της νομιμότητας με την κατασκευή του προβλεπόμενου από την άδεια WC στο ισόγειο κατάστημα (πιθανόν χωρίς νέα άδεια οικοδομής...).
  7. Όχι. Κυρίως αναφέρομαι στο άρθρο 8, παρ. 7 του Ν1512/1985, με το οποίο συμπληρώνεται το άρθρο 15, παρ. 1 του Ν1337/1983.
  8. Αγαπητέ Μιχαηλ Μπ. επειδή είναι αρκετά πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν για να πάρεις μια σωστή απάντηση, το καλύτερο είναι να συζητήσεις το θέμα με το μηχανικό σου. Αν για κάποιους λόγους δεν τον εμπιστεύεσαι, αναζήτησε άλλον με συστάσεις από συγγενή ή φίλο σου. Όμως, μιας και μας έκανες την τιμή να απευθυνθείς σε αυτό το φόρουμ επαγγελματιών, μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις: 1. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τουαλέτα στο υπόγειο πρέπει να μετρηθεί στη συνολική δόμηση της οικοδομής. Αν αυτή έχει εξαντληθεί, απλά δεν γίνεται. Εάν δεν έχει εξαντληθεί θα χρειαστείς τροποποίηση της άδειας οικοδομής. 2. Το μαγαζί δεν είναι μικρό. Τόσο δείχνουν τα σχέδια, τόσο αγόρασες, τόσο έχεις. Αν για κάποιο διάστημα λειτουργούσε χωρίς νόμιμη τουαλέτα, επειδή δεν χρειαζόταν π.χ. για εμπορική χρήση ή λόγω "παράβλεψης", αυτό δεν σημαίνει ότι μεγάλωσε το μαγαζί.
  9. Υποθέτω πως ναι (από τηλεφωνική δειγματοληψία 2 πρόεδροι γνώριζαν τη δικαστική απόφαση και 1 δεν είχε ακούσει τίποτα), αφού δεν έχει εκδοθεί καμιά σχετική με την ΣτΕ 3500/2009 εγκύκλιος, ούτε βέβαια έχει τροποποιηθεί ο 1512. Οπότε βρισκόμαστε στο περίφημο κενό, όπου ο νόμος ισχύει και μπορούν να εκδοθούν διοικητικές πράξεις βάσει αυτού, αλλά οι πράξεις αυτές είναι δυνητικά ακυρωτέες, αν κάποιος προσφύγει δικαστικά, λόγω του δεδικασμένου. Άρα...
  10. Μάλιστα. Πολύ σωστά τα λέει η εισήγηση, ακριβώς αυτά ορίζει το άρθρο 102. Από πού προκύπτει όμως ότι η ελάχιστη αμοιβή για κάθε υπόθεση θα είναι 220,41Ε ; Το άρθρο 102 συνεχίζει παρακάτω (και προφανώς ισχύουν και αυτά): Αι αποζημιώσεις της παρούσης παραγράφου νοούνται δι' απασχόλησιν πλειόνων της μιας ημερών, ή, εις περίπτωσιν μιας μόνον ημέρας, δι' απασχόλησιν πέντε (5) τουλάχιστον ωρών. Δι' απασχόλησιν ελάσσονα των 5 ωρών, η ωριαία αποζημίωσις ορίζεται ίση προς το 0,20 των ως άνω αναφερομένων ημερησίων αποζημιώσεων, με ελάχιστην αμοιβήν ουχί μικροτέρας των πεντακοσίων δραχμών. Άρα άλλη η αμοιβή για την έκθεση - επιπλέον για την τυχόν αυτοψία, συν για την τυχόν διεκπεραίωση... Και αυτές είναι βέβαια οι ελάχιστες αμοιβές, δηλαδή οι φορολογητέες. Όποιος δουλεύει τζάμπα για τους δικούς του λόγους, για τα παραπάνω θα φορολογηθεί, όποιος χρεώνει παραπάνω γιατί έτσι κοστολογεί τη δουλειά του και δεν το δηλώνει, απλά φοροδιαφεύγει...
  11. Ευχαριστώ. Ζητάω συγνώμη από τους συναδέλφους για την πρότασή μου για το zshare - είχα καιρό να το χρησιμοποιήσω και βλέπω ότι το έχουν πνίξει στις διαφημίσεις, δεν θα το ξαναχρησιμοποιήσω... Τέλος πάντων - το ανέβασα στο: http://dl.dropbox.com/u/3684942/eisigisi.zip
  12. Αντί για επισύναψη, θα μπορούσες να την ανεβάσεις σε κάποιο δωρεάν χώρο διαμοιρασμού αρχείων, όπως π.χ. το www.zshare.net και να δημοσιεύσεις εδώ το link?
  13. Και για όσους δεν κατάλαβαν ακόμη πώς έγινε να βρεθούμε στο ΔΝΤ τα λέει ο υφυπουργός στη συνέντευξή του εδώ (προσέξτε στην 2η απάντηση την 4η και 5η παράγραφο).
  14. Δεν είναι θέμα γούστου... Απλά στο site του Επίκουρου υπάρχει συγκεντρωμένη πολλή πληροφορία και τα περισσότερα γραφόμενά του έχουν εξαιρετική τεκμηρίωση. Εδώ και λίγο καιρό που το εντόπισα διαβάζω σχεδόν κάθε μέρα από μερικά άρθρα. Και το συστήνω σε όλους.
  15. Αυτά που ψάχνεις υπάρχουν όλα σε αυτό το άρθρο. Και γενικά όλο το site http://www.epicurus2day.gr/ είναι για διάβασμα.
  16. Καλά τα λέει ο "παππούς" Μίκης, αλλά για τους δικούς του - γνωστούς - λόγους λέει τη μισή αλήθεια. Περίπου όπως και ο δικός μου παππούς λίγο πριν "αποχωρήσει"... Περισσότερα, από τον "πιτσιρίκο", εδώ.
  17. Η ψήφιση του νέου νόμου στο σύνολό του γίνεται απόψε - έχουν γίνει κάποιες μικροαλλαγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Από το http://www.parliament.gr/ergasies/default.asp : ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΖʼ Τρίτη 27 Απριλίου 2010 ʽΩρα 6.00ʼ μ.μ. ... Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις».
  18. ΣE προνομιακή χρηματοδότηση μηχανικών έως 100% αλλά και σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της προς τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το ΤΕΕ. Ειδικότερα, με τα νέα προγράμματα δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης με το ανοιχτό επαγγελματικό πλάνο για υφιστάμενους και νέους επαγγελματίες έως το 100% ή/και έως το 120%, αντίστοιχα, του ποσού των βεβαιωμένων εσόδων που εκδίδει το ΤΕΕ και αφορούν την τελευταία κλεισμένη χρήση. Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης του προγράμματος είναι 50.000 ευρώ, ενώ δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις για την έγκριση της χρηματοδότησης. Το επιτόκιο της χρηματοδότησης θα υπολογίζεται σύμφωνα με το βασικό επιτόκιο κεφαλαίου κίνησης (σήμερα 6,85%) και περιθώριο από -0,5% έως +1,5%. Παράλληλα, το νέο πακέτο υπηρεσιών περιλαμβάνει την αναβάθμιση της λειτουργίας των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους πιστώνονται σήμερα οι αμοιβές των μηχανικών από παροχή υπηρεσιών και εκκαθάριση των συναλλαγών τους μέσω της ΕΤΕ, σε τρεχούμενους λογαριασμούς της μορφής «Eπαγγελματικός PLUS». Η αναβάθμιση παρέχει προνομιακό κλιμακούμενο επιτόκιο από το πρώτο ευρώ ενώ δίνει μία σειρά από άλλα πλεονεκτήματα στον μηχανικό, όπως δικαίωμα υπερανάληψης (overdraft) με έκπτωση 15% στο εκάστοτε ισχύον επιτόκιο καθώς και εκπτώσεις σε μία σειρά από προϊόντα και συναλλαγές του με την τράπεζα («Aρση Βαρών, Ανταπόδοση, Στεγαστικά Δάνεια ΕΤΕ, πιστωτικές κάρτες, Internet, Mobile & Phone Banking, Θυρίδα Θησαυροφυλακίου κ.ά). Ακόμα προβλέπεται η μείωση της διάρκειας παραμονής των εισπραττόμενων ποσών για αμοιβές μηχανικών σε λογαριασμό του ΤΕΕ και πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων μηχανικών σε 10 ημέρες αντί των 15 ημερών που ισχύουν μέχρι σήμερα. Επίσης την εξυπηρέτηση των μηχανικών πελατών της ΕΤΕ, αναλαμβάνει εξειδικευμένος υπάλληλος των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας έτσι ώστε να απολαμβάνουν εξατομικευμένη εξυπηρέτηση μέσα στο κατάστημα. Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα δυνατότητα ασφάλισης ζωής και μόνιμης ανικανότητας από ατύχημα καθώς και κάλυψη δαπανών νοσηλείας με παροχή νοσοκομειακού επιδόματος για τους ασφαλισμένους. Το κόστος της ασφάλισης υπολογίζεται σε 110 ευρώ τον χρόνο κατ'Α άτομο. Το νέο βελτιωμένο πακέτο υπηρεσιών περιλαμβάνει τόσο την αναβάθμιση υφισταμένων υπηρεσιών προς τα μέλη του ΤΕΕ, όσο και μία σειρά από νέες υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η Εθνική Τράπεζα, οι οποίες σύντομα θα τεθούν στη διάθεση των μελών του ΤΕΕ που επιθυμούν να κάνουν χρήση. Η έναρξη της διάθεσης του νέου πακέτου υπηρεσιών προς τα μέλη του ΤΕΕ προβλέπεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Απριλίου, μετά από την απαιτούμενη ενημέρωση των μηχανικών που θα γίνει από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα παρέχει από το 1956 υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών για λογαριασμό των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου τα οποία διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς στην Εθνική Τράπεζα. Πηγή: Express.gr 14/4/2010
  19. Απ' όσο θυμάμαι, η συζήτηση για παρατάξεις, το πρόγραμμά τους, ερωτήσεις-απαντήσεις κλπ μπορεί να γίνεται μόνο στον τομέα του φόρουμ "Δράσεις - Προτάσεις προς φορείς". Επίσης δεν έχω προσέξει κάποια ανακοίνωση από τους συντονιστές/διαχειριστές, εκτός από το PM που μας γνωστοποίησε ο συνάδελφος παραπάνω. Επίσης και αυτή εδώ η συζήτηση "ρόλος του ΤΕΕ" μάλλον πρέπει να μεταφερθεί στο "Δράσεις - Προτάσεις προς τους φορείς"... Υ.Γ. Και προφανώς η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι προαιρετική. Σε όσους τους "βρωμάει" κάτι βεβαίως και μπορούν (και οφείλουν) να κρατάνε τις αποστάσεις τους...
  20. Επειδή είχα και εγώ αντίστοιχη περίπτωση πριν λίγο καιρό, έχω να πω ότι ισχύουν αυτά που λένε οι συνάδελφοι παραπάνω για τη νομολογία και το σκεπτικό. Και εμένα έτσι το δέχθηκε η πολεοδομία. Όμως εάν στην πολεοδομία και το δήμο που ρώτησες δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με τη νομολογία και το σκεπτικό δεν θα τους πείσεις. Οπότε η πιο σωστή διαδικασία νομίζω είναι αυτή που φαίνεται στο απόσπασμα του ΦΕΚ που επισυνάπτω: Απόφαση Νομάρχη, ύστερα από γνώμη ΣΧΟΠ. από ΦΕΚ ΑΑΠ 374_2009.zip
  21. Όπως πάντα, το κανάλι Anti-Stress του www.radioart.gr με το πρόγραμμα RadioSure.
  22. Επί των θεμάτων που έθεσε ο rigid στο #1 έχω να σχολιάσω τα εξής: Περίπου την ίδια εποχή με το «The end is the beginning is the end» βγήκε και το «Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι». Αφιερωμένο εξαιρετικά στην παρέα του michanikos.gr – κλικ ή . Προσέξτε ότι το τραγούδι ξεκινάει με ένα άδειο σκουριασμένο πιστόλι: Τέτοιο είναι και το πιστόλι στο τραπέζι… Κατά τη γνώμη μου, αν και υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με τη χρεωκοπία της Αργεντινής, η ελληνική περίπτωση είναι διαφορετική. Μάλλον οι καταστάσεις που θα ζήσουμε θα είναι πιο κοντά στην περίπτωση της Ουγγαρίας. Έκανα μια σχετική έρευνα και σας προτείνω τα διαβάσετε τα εξής: 1 2 3 4 . Και το σπουδαιότερο που βρήκα είναι ένα real-life (που είναι ο zavi?) e-mail από Ουγγαρία το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Για on-line παρακολούθηση του πολέμου (κάτι σαν Ιράκ ας πούμε) προτείνω αυτό, για μια σύνοψη της κατάστασης σε απλά –μη τεχνοκρατικά- ελληνικά και με ενδιαφέροντα links αυτό (όσοι έχουν ακόμη αμφιβολίες ας διαβάσουν αυτό και αυτό – προσέξτε την ημερομηνία δημοσίευσης) και για «ψηφοφορία», στο θέμα που έχω ξεκινήσει εδώ. Και μιας και είμαστε σε τεχνικό φόρουμ: το Archicad ουγγρικό πρόγραμμα δεν ήταν; Το 2007 την εταιρεία που το έβγαζε (Graphisoft) την αγόρασε η Nemetschek (γερμανική). Το Archicad είναι από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά προγράμματα παγκοσμίως – κάπως έτσι θα γίνει και με τις ελληνικές εταιρείες, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: ό,τι έχει κάποια αξία θα αλλάξει χέρια (ό,τι έχει μείνει). Και οι πιο πολλοί έλληνες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από εμάς εδώ; Ξαναδιαβάστε το e-mail από Ουγγαρία… Κανένα τέλος δεν έρχεται καμιά αρχή δεν γίνεται. Απλά ο rigid τα πήρε με την όλη κατάσταση και ύστερα από ένα overdose πληροφοριών που έσπρωξαν την Παρασκευή τα διεθνή κέντρα διανομής, είπε να χορέψει Σαββατόβρατο με τους Smashing Pumpkins…
  23. Συνάδελφοι, ανέβασα στα downloads τη «Γνωμάτευση επί ορθότητας δήλωσης 651/1977» από το ΤΕΕ - Γραφείο Δικαστικού, σχετικά με το εάν στη σχετική δήλωση του Μηχανικού κατά την έννοια των "πολεοδομικών διατάξεων" συμπεριλαμβάνονται και αυτές περί αρχαιολογίας ή δασαρχείου (π.χ.) που επηρεάζουν την οικοδομησιμότητα του ακινήτου. Μόλις εγκριθεί από τη διαχείριση του φόρουμ, θα μπορείτε να βρείτε το PDF στο http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1218
  24. "κινούμενο οπτικό ψηφιοποιημένο υλικό του κτιρίου" : μάλλον εννοούν αρχείο ψηφιακού βίντεο ή χρονοσειρά φωτογραφιών σε PPT με την εξέλιξη των φάσεων της κατασκευής (χωματουργικά, ξυλότυποι, οπλισμοί, σκυροδετήσεις, κτισίματα, επιχρίσματα κλπ) Και όπως βγαίνει από τα συμφραζόμενα θα το φτιάχνουν οι επιβλέποντες μηχανικοί και θα το ελέγχουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές και οι ορκωτοί…
  25. Η διατύπωση στη διπλανή στήλη του ίδιου πίνακα (ότι δηλαδή με το νόμο Σουφλιά μετρούσαν στη δόμηση) δείχνει ότι εννοεί "ισόγειοι". Μάλλον αύριο θα ανεβεί στο opengov το νομοσχέδιο, οπότε θα ξεκαθαρίσει η εικόνα...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.