Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Σύρος απαντά στην οικονομική κρίση


gvarth

Recommended Posts

Η Σύρος , που παραδοσιακά ήταν το κέντρο εμπορίου των Κυκλάδων, καινοτομεί και κάνει αντεπίθεση στην κρίση, αποδεικνύοντας πως, όταν υπάρχει καλή πρόθεση και αισιοδοξία, λύσεις βρίσκονται. Στη Σύρο οι καταστηματάρχες της αγοράς της Ερμούπολης ταράζουν τα εμπορικά νερά. Κάθε Σάββατο το κάθε κατάστημα θα προσφέρει ένα προϊόν σε τιμή κάτω του κόστους. Ο πελάτης μπορεί να πληροφορείται από αφίσες που θα αναρτώνται κάθε εβδομάδα στα καταστήματα και από τα ΜΜΕ της περιοχής για τις προσφορές, ενώ τα προϊόντα θα αναγνωρίζονται από ανάλογη ετικέτα, ώστε ο καταναλωτής να τα βρίσκει εύκολα. Να σημειωθεί ότι σχεδόν το 90% των καταστημάτων του κέντρου της Ερμούπολης συμμετέχουν στην κίνηση.

 

Πηγή : http://www.in.gr - http://www.citypress.gr

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πιθανότατα η λύση να μην είναι μονοσήμαντη.

 

Απλά , ο εμπορικός σύλλογος εκεί , πιθανότατα βλέποντας τη μείωση στο τζίρο, αποφάσισε να πάρει μέτρα για την τόνωση της αγοράς. Το αν είναι πραγματικά κάτω του κόστους , δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Από προσωπική εμπειρία , σε άλλο νησί , ένας αγροτικός συνεταιρισμός , προμήθευε τους αγρότες με διάφορα απαραίτητα σε αρκετά χαμηλές τιμές.

 

Πάντως , μια και το έθιξες , τι θα πρότεινες για την αναθέρμανση της αγοράς λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες αγοράς και ανάπτυξης ;

Link to comment
Share on other sites

μεσα σε ενα περιβαλον Ευρωπαικης Ενωσης με ταση περεταιρω παγκοσμιοποιησης ,τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα.

η ταση που βλεπω να διαφαινεται σε παγκοσμιο επιπεδο ειναι ...να γινόμαστε ολοι υπαλληλοι σε μεγαλες πολυεθνικες.

ειλικρινα δεν βλεπω τι μπορει να προστατευσει την τοπικη οικονομια και τον μικρο ανεξαρτητο εμπορο-ελευθερο επαγγελματια .

Σημερα πλεον τα Γερμανικα και Κινεζικα μεγαλοκαταστηματα ειναι προσιτα στον κατοικο του τελευταιου χωριου.

Η ανρθωπινη ψυχολογια μοιαζει λιγο με αυτη του προβατου.Ολοι εχουμε αποδεχτη τον ανταγωνισμο σαν κατι σωτηριο που θα μας σωσει.

Ο ανταγωνισμος ομως φαινεται οτι πλητει και εμας (το εμας με την γενικη ενοια)

Ειναι πολυ μεγαλη συζητηση αυτο το θεμα.ευχαριστως να την κανουμε αλλα το κυριο που πρεπει να απαντησουμε ειναι αν θελουμε ακρως ανταγωνιστικη παγκοσμιοποιημενη οικονομια.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να ξέρω η διείσδυση των κινεζικών προϊόντων σε μια περιορισμένη αγορά σαν αυτή της Σύρου. Μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω. Και με βάση τα μέτρα που έχει σκοπό να λάβει ο εμπορικός σύλλογος καταλαβαίνω ότι υπάρχει κάποια τάση παγκοσμιοποίησης απλά , δίνουν κίνητρα για τόνωση της τοπικής αγοράς. Και οι Συριανοί από όσο μπορώ να θυμάμαι ,τιμούν την τοπική αγορά. Εν μέσω κρίσης πολλά αλλάζουν και τελικά θα συμφωνήσω με τη γενική αλήθεια που υπάρχει στα γραφόμενά σου :

 

...

Σημερα πλεον τα Γερμανικα και Κινεζικα μεγαλοκαταστηματα ειναι προσιτα στον κατοικο του τελευταιου χωριου.

Η ανθρωπινη ψυχολογια μοιαζει λιγο με αυτη του προβατου.Ολοι εχουμε αποδεχτη τον ανταγωνισμο σαν κατι σωτηριο που θα μας σωσει.

 

Και βέβαια είμαστε αναρμόδιοι εδώ μέσα να αναλύουμε περί ανθρώπινων συμπεριφορών και ψυχολογίας. Μόνο σκέψεις διατυπώνουμε .

Link to comment
Share on other sites

Χαιρεται κι από μένα και χρόνια πολλά.

Κι εγώ πιστεύω ότι δεν είναι λύση για την τόνωση της αγοράς η πώληση προιόντων κάτω του κόστους. Είναι αυτονόητο, ότι αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πουλάνε συχνά με μειωμένες τιμές κάποια στιγμή θα κλείσουν αφού λόγω έλλειψης κέρδους η λειτουργία τους θα είναι ζημιογόνα. Και το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι αν ο καταναλωτής μάθει να κάνει αγορές μόνο με εκπτώσεις κ προσφορές ο έμπορος θα αναγκαστεί κάποια στιγμή προκειμένου να επιβιώσει, να κάνει ανατίμηση των προιόντων ώστε να του μείνει και κάτι οπότε πάλι μιλάμε για αποδόμηση της αγοράς. Και πάλι ο καταναλωτής θα βγει χαμένος από αυτο.........

Για αυτό λοιπόν, εγώ αυτό που τα τελευταία χρόνια πράττω, και επειδή δεν θέλω να είμαι συνένοχος σε αυτή την τάση παγκοσμιοποίησης, πλέον αγοράζω ΜΟΝΟ από μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλα τα είδη. Είμαι μικρομεσαία και στηρίζω τους ομοίους μου. Δεν μπαίνω πια, σε πολυκαταστήματα ούτε για ρούχα, ούτε για συσκευές ούτε για παιχνίδια ούτε για τίποτα. Μόνο σε σούπερ μάρκετ, τοπικού συνεταιρισμού και αυτό σιγά σιγά θα το κόψω και θα πηγαίνω περισσότερο στο μανάβη και το μπακάλη της γειτονιάς. Ξέρω, αυτό που περιγράφω ακούγεται υπερβολικό αλλά τρομάζω στην ιδέα ότι σε λίγα χρόνια θα κατεβαίνω στο κέντρο της πόλης και δεν θα υπάρχουν μαγαζιά αλλά 4 η 5 πολυκαταστήματα που θα παρέχουν τα πάντα.......

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ πίστευα πως αυτό θα ήταν λύση. δηλαδή η αγορά από τοπικά μαγαζιά.

Αλλά σκέφτομαι πως αυτά τα μαγαζιά έχουν προσωπικό 1-2 άτομα.

Ενώ τα μεγάλα έχουν πολύ περισσότερα.

Άρα λογικό είναι να αφήσουν πίσω στην αγορά περισσότερο χρήμα από τους υπαλλήλους των τοπικών μαγαζιών.

Τελικά κατέληξα και αγοράζω από μεγάλα S/M και γενικά πολυεθνικές τα τρόφιμα εκτός από τα φρέσκα (κρέας, λαχανικά, ψάρια, φρούτα κλπ). Τα υπόλοιπα από την τοπική αγορά.

Link to comment
Share on other sites

σωστα αυτα (οπου μπορω το κανω κι εγω) αλλα τα τελευταια 5-10 χρονια οι μικρομεσαιοι επιχειρηματιες μας εσκισαν και εβγαζαν κερδη απληστιας και οχι ευημεριας.

 

Παρεδειγμα: το συνοικιακο παιχνιδαδικο στη γειτονια μου ειχε ενα αυτοκινητακι 8 ευρω, οταν το jumbo της περιοχης το ειχε 2,50. Μιλαμε για το ιδιο αντικειμενο. Το συνοικιακο παιχνιδαδικο στο βορειο Λονδινο το ειχε 4 ευρω και το hamleys 6 ευρω. Αρα κατι δεν πηγαινε καλα. Και ξερω απο κουβεντες οτι ολη η γειτονια σχολιαζε για τις τιμες του καταστηματαρχη και για να παρουμε ενα δωρακι για τα παιδια μας τρεχαμε στις ουρες του πολυκαταστηματος για να μην νιωθουμε μακακες.

 

Μετα τα περυσινα και την κατρακυλα της τοπικης αγορας, τσεκαρα και ειδα οτι ο ανθρωπος ειχε ριξει τις τιμες του (παλι βεβαια ακριβοτερος απο τον jumbo που ομως δεν αντιμετωπιζεται λογω αλλου μεγεθους παραγγελιων) αλλα εχει τοσο κακο ονομα πια που η ζημια εχει γινει. Εγω πηγαινω συχνα πια γιατι δεν θελω να κλεισει οπως εχουν κλεισει ολα τα παιχνιδαδικα λογω jumbo. Αλλα υπαρχουν πολλοι επιτηδειοι.

 

Ειδες εσυ τι εκαναν τα ρουχαδικα στις εκπτωσεις? Ελεγαν στις ταμπελιτσες "100 ΕΥΡΩ(διεγραμμενο)" και απο κατω "ΕΚΠΤΩΣΗ 40% ΝΕΑ ΤΙΜΗ 60 ΕΥΡΩ"

 

Μονο που πριν τις εκπτωσεις το ρουχο το ειχαν 60 ευρω....

 

οχι βεβαια οτι δεν κανουν λαμογιες τα μεγαλα καταστηματα - αλλοιμονο. αλλα ο μικρος πρεπει να ειναι και πιο σωστος και να προσπαθησει πολυ περισσοτερο.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, συμφωνώ ότι υπάρχουν μικρομεσαίοι έμποροι που κάνουν λαμογιές αλλά δεν μ αρέσει να τους βάζω όλους στο ίδιο καζάνι. Και είναι χρέος του καταναλωτή τους <πονηρούς> να τους απομονώσει αλλά συγχρόνως να επιβραβεύσει αυτούς που υπηρετούν σωστά το εμπόριο.

Επίσης όσον αφορά τις θέσεις εργασίας των πολυκαταστημάτων έχω τα εξής επιχειρήματα...

Ναι άνοιξε κι εδώ το Jumbo... Καλό θα ήταν να μην αναφέρω το όνομα του αλλά αφού το ανέφερε κι ο συνάδελφος.......

Και έδωσε δουλειά , να πω σε πενήντα ανθρώπους?

Πιστεύω ότι λέω πολλούς αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι είναι εποχιακοι!

Το θέμα όμως είναι ότι έχει κάνει ζημιά όχι μόνο στα παιχνιδάδικα της περιοχής, αλλά και στα βιβλιοπωλεία και στα μαγαζιά με ρούχα και δεν ξέρω σε πόσα άλλα γιατι δεν έχω μπει ποτέ μέσα και δεν ξέρω τι άλλο πουλάει. Και ως τώρα έχουν κλείσει κάποια μαγαζιά και δεν ξέρω πόσα ακόμα θα κλείσουν τώρα που χειροτέρεψε η κατάσταση. Εγώ σας λέω 30 μαγαζιά έστω, από τα οποία όμως ζούσαν 30 οικογένειεις των εμπόρων συν 30 θέσεις εργασίας των υπαλλήλων κ πάει λέγοντας. Άρα μιλάμε για τις θέσεις εργασίας που χάνονται. Η ιστορία της υπόθεσης όμως για μένα είναι αλλού.

Τα λεφτά που εισπράτει κάθε μέρα αυτό το πολυκατάστημα δεν μένουν στο τόπο μου αλλά φεύγουν στην έδρα της εταιρείας. Το μόνο που αφήνει είναι οι μισθοί των υπαλλήλων που απασχολεί. Ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που εισπράττει. Για να μη μιλήσω για τα υπέρογκα πρόστιμα που του έχουν επιβάλλει για τις υπερβάσεις που έχει κάνει από την πολεοδομία και ουδέποτε κατέβαλλε.

Αντίθετα οι τοπικοί έμποροι αναγκαστικά ανακυκλώνουν τα λεφτά εδώ για να στηρίξουν και αυτοι τους πελάτες τους οπότε το χρήμα παραμένει εδω.

ΚΑι τελειώνοντας έχω να θέσω το εξής ερώτημα και συγνώμη για το μεγάλο post αλλα μ αρέσει πολύ να συζητάω αυτό το θέμα.

Οι συνάδελφοι εδώ ποιον υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν πελάτη προκειμένου πχ να του χτίσουν το σπίτι? Τον υπάλληλο του πολυκαταστήματος που δύσκολα τα βγάζει πέρα ή κάποιον μικρομεσαίο επιχειρηματία που έχει ένα μαγαζάκι και τα καταφέρνει κάπως????? Η τράπεζα σε ποιον από τους δυο θα δώσει ευκολότερα δάνειο?

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ πιστεύω ότι δεν είναι λύση για την τόνωση της αγοράς η πώληση προιόντων κάτω του κόστους. Είναι αυτονόητο, ότι αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πουλάνε συχνά με μειωμένες τιμές κάποια στιγμή θα κλείσουν αφού λόγω έλλειψης κέρδους η λειτουργία τους θα είναι ζημιογόνα.

 

Για αυτό λοιπόν, εγώ αυτό που τα τελευταία χρόνια πράττω, και επειδή δεν θέλω να είμαι συνένοχος σε αυτή την τάση παγκοσμιοποίησης, πλέον αγοράζω ΜΟΝΟ από μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλα τα είδη. Είμαι μικρομεσαία και στηρίζω τους ομοίους μου.

 

Στα πιο πολλά συμφωνώ μαζί σου συναδέλφισσα και συγχαρητήρια για τις απόψεις σου. Θα πρέπει το χρήμα να συγκεντρώνεται σε πολλά χέρια για να μπορεί να επιστρέψει με τη σειρά του σε πολλά χέρια. Τα μεγαλοκαταστήματα βρίσκουν μεγαλοεταιρίες και μεγάλα τεχνικά γραφεία. Έτσι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν και με τη σειρά τους οι ιδιοκτήτες δεν έχουν να πληρώσουν εμάς τους μηχανικούς για τις ανάγκες και τις δουλιές που μας αναθέτουν. Και να τα φέσια δεξιά κι αριστερά.

Ωστόσο πιστεύω ότι η ύπαρξη κάποιων αγαθών σε πολύ χαμηλή τιμή θα λειτουργήσει σαν βάλσαμο στον ψυχισμό των καταναλωτών και θα διώξει την παντελή άρνηση τους από την πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί. Στο χέρι των μαγαζιών είναι το πόσο χαμηλά θα τις έχουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.