Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύμμεικτη Κατασκευή


 

Recommended Posts

Σε διώροφη οικοδομή ο αρχιτέκτονας θέλει όλα τα μπετά εμφανή(φαίνονται στην φωτο με διαγράμμιση) και τα δοκάρια με συνολικό ύψος όχι μεγαλύτερο από 40cm. Επίσης θέλει μεταλλική κολόνα στη γωνία της Π3. Μπορεί να λειτουργήσει ο φορέας και ειδικότερα η ένωση της μεταλλικής κολόνας με την πλάκα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα διάτρησης?

Στο σεισμό τι q παίρνουμε?

post-821-13188719896_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Για την μεταλλική κολώνα μπορείς να κάνεις την κατάληξη της στην πλάκα,

(σε μήκος 0.5 μ ίσως να είναι καλά) κανονική από σκυρόδεμα? Το λέω για να μπορέσεις να αγκυρώσεις λίγο τις αγκυρόβιδες σου. Την διάτρηση να την ξεχάσεις γιατί έχεις δοκούς τις οποίες θα ελέγξεις σε διάτμηση πλέον. Όσον αφορά τις δοκούς δεν φαίνεται ακριβώς το μήκος τους. Μου φαίνεται λίγο μεγάλη για το μήκος της (αν τι καταλαβαίνω καλά) η άνω κατά ψ. Σίγουρα θα τις έλυνα με προσοχή, θα έλεγχα βέλη (με ερπυσμό απαραίτητα αν δεν το κάνει το πρόγραμμα σου) και δεν θα τις άφηνα ως έχουν αν εβγαζαν πολύ οπλισμό. Ίσως η αύξηση του πλάτους βοηθήσει λίγο στην όπλιση μόνο. Καλό θα ήταν να δημιουργούσες πακτώσεις στα άκρα τους δημιουργώντας υποστυλώματα με επαρκή ακαμψία στην διέυθυνση της δοκού. Αυτό θα σε βοηθήσει στο να κατανεμηθούν ποιο σωστά οι ροπές στις δικούς και από κύρια αμφιέριστη λειτουργία να δουλέψουν με μερικές πακτώσεις στα άκρα. Έτσι θα μειώσεις και τις παραμορφώσεις και τις εντάσεις και θα μπορουν να αγκυρωθούν και σίδερα μελύτερων διαμέτρων στις στηρίξεις. Αν δεν μπορείς να μορφώσεις υποστυλώματα τουλάχιστον τις κατακόρυφες καντες να είναι σε περασιά. Θέλει και προσοχή ότι δεν έχεις τοιχεία κατά ψ στην δεξιά πλευρά του κτιρίου. Κουράγιο !!! Εγω θα έλυνα με Q = 2 και όχι 3 που έχει ο ΕΑΚ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση βοήθεια!

Sundance γιατί θεωρείς ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν επιφανειακά πεπερασμένα τοιχωμάτων? Δεν αρκεί να θεωρήσω ότι τα τοιχεία αποτελούνται απο τοιχεία μικρότερα μήκους π.χ. περίπου ενός μέτρου τα οποία θα συνδέονται με άκαμπτες ράβδους?

Άρη αυτά που είπες για τα δοκάρια ήταν πολύ κατατοπιστικά αλλά προβληματίζομαι για τον τρόπο που θα δεθούν τα δοκάρια στο μεταλλικό υποστήλωμα.Το υποστύλωμα αυτό συνεχίζεται και σε 2ο όροφο (ίδιας κατοψης). Επίσης πακτώνεται σε τοιχείο υπογείου οπότε υποθέτω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την αγκύρωση.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να κάνεις κατάλληλη διαμόρφωση στο υπόγειο ώστε να μπορέσει να εδραστεί το μεταλλικό υποστύλωμα με την λάμα έδρασης και τα αγκύρια του σε κάποιο υποστύλωμα με Ω.Σ. Σίγουρα με πεπερασμένα θα έχεις πιο σωστά (ακριβή) αποτελέσματα αλλά μπορείς να προχωρήσεις και έτσι απλά να είσαι αρκετά συντηρητικός. Γενικώς όταν ξεφεύγει κανείς από κανονικά κτίρια πρέπει να είναι πιο προσεκτικός.

Link to comment
Share on other sites

Νιμίζω πως θές ανάλυση με πεπερασμένα στοιχεία. Σκέψου μόνο το εξής: στις πλευρές απο σκυρόδεμα δεν θα υπάρχουν ανοίγματα ή σκέφτεσαι να τα αγνοήσεις και να κάνεις την μόρφωση ανοιγμάτων τοιχείων που προτείνει ο ΕΑΚ (αλλά που αναφέρεται σε μικρά ανοίγματα);

Μιά καλή προσέγγιση είναι να προσομοιώσεις την "καθαρή τοιχοποιία" με τοιχεία και τα υπέρθυρα με δοκούς, ύψους όσο κι αυτά, αφήνοντας έτσι έξω απο την ανάλυση μόνο τις ποδιές παραθύρων που ίσως να έχεις.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και απο μένα....

Μια μικρή διόρθωση ... πρόκειται περί Μεικτής κατασκευής και όχι σύμμεικτης !!

Η σύμεικτη περιλαμβάνει σύμεικτα στοιχεία ...

 

Όντως τα πεπερασμένα θα ήταν ιδανική λύση αλλά ας το παραβλέψουμε...

1.Kαταρχήν προτείνω q=1,00

2. Αν διαθέτεις πρόγραμμα για μεικτή κατασκευή θα βάλεις στο μεταλλικό υποστύλωμα RELEASE κατά τον y,z τοπικό ώστε το υποστύλωμα να παραλαμβάνει μόνο αξονικές δυνάμεις (αν κα θα πρότεινα να το λύσεις και μία φορά χωρίς RELEASE και να πάρεις τα δυσμενέστερα)

Αν δεν διαθέτεις τέτοιο πρόγραμμα βάλε στην θέση του μια άρθρωση και στη συνέχεια διαστασιολόγησε το υποστύλωμα ξεχωριστά

Link to comment
Share on other sites

Διώροφο είναι.

Μπορείς να λάβεις q=3,00 αλλά θα σου πρότεινα q=1,50 για να σου βγει πιο οικονομική! Ναι αν έχεις τόσα τοιχώματα θα σου βγει πιο οικονομική καθότι δεν απαιτούνται οι ικανοτικοί έλεγχοι για τα τοιχώματα του Παραρτήματος Β του ΕΑΚ.

 

Η προσομοίωση τόσου μεγάλου μήκους τοιχωμάτων, που λειτουργούν διατμητικά, με ραβδωτά στοιχεία είναι προβληματική όπως ανέφερε ο sundance. Θα έχεις μικρότερα κατά 20% τουλάχιστον εντατικά μεγέθη για τα τοιχώματά σου. Πάντως, για το εν λόγω διώροφο δεν νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα.

 

Αν οι αμφιέρειστες δοκοί σου είναι μήκους μέχρι 7,40μ τότε έχεις απαλλαγή απ' τον έλεγχο βελών κάμψης (αl/d < 20). Εντούτοις, θα έλεγα να κάνεις αναλυτικό έλεγχο βελών και μακροχρόνιου, όπως ανέφερε ο ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ καθώς και ρηγμάτωσης που θα σου δώσει πιθανόν περισσότερο οπλισμό, τουλάχιστον για τις δοκούς πάνω από 6~6,5μ.

 

Τέλος, όπως ανέφερε ο chronism η κατασκευή θα έπρεπε να λέγεται μεικτή και όχι σύμμεικτη για να μην μπερδευόμαστε και να βάλεις αρθρώσεις στα άκρα των δοκών που καταλήγουν στο μεταλλικό στύλο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.