Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση κατοικήσιμου χώρου από λεβητοστάσιο


Recommended Posts

Σε περίπτωση που έχουμε κλίση στο έδαφος ωστε ενα κομμάτι να είναι υπόγειο και το αλλο ισόγειο, πόση απόσταση πρέπει να αφήσω μεταξύ λεβητοστασίου και κατοικήσιμου χώρου εφόσον έχω μέτρα για δόμηση? υπάρχει κάποιος περιορισμός για λόγους ασφάλειας.?

Link to comment
Share on other sites

Από όσο γνωρίζω οι όποιοι περιορισμοί προκύπτουν από την πυρασφάλεια και αφορούν σε υλικά κατασκευής τοιχοποιίας (δε θα βάλεις δηλ. γυψοσανίδα) και τύπο πόρτας (πυράντοχη). Πρέπει δηλαδή οι επικίνδυνοι χώροι (λεβητοστάσια, δεξαμενές) να είναι χωριστά πυροδιαμερίσματα. Απαγορεύεται η απευθείας σύνδεση με κύριους χώρους (π.χ. βάζεις προθάλαμο) και η θέση του δεν πρέπει να γειτνιάζει (πάνω, κάτω και πλαγίως) με τις τελικές εξόδους του κτηρίου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Για να μην ανοιγω νεο θεμα θα γραψω εδω καποιες ερωτησεις για λεβητοστασια.

 

Υπαρχει καποια εγκυκλιος, νομοθεσια για την ελαχιστη επιφανεια των χωρων που προοριζονται για λεβητοστασιο και για δεξαμενες ??

 

Ισχυει οτι κατω απο 300τ.μ. δεν χρειαζεται η μελετη θερμανσης επομενως δεν επιβαλεται να δειξω και τη θεση του λεβητοστασιου ?

 

Ποσο υψος θα δινατε σε εξωτερικη "αποθηκη" οπου θα εγκατασταθει ο λεβητας και οι δεξαμενες ?

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Στον Κτηριοδομικό Κανονισμό γίνεται λόγος για τις ελάχιστες διαστάσεις που ρώτησες.

Αν δεν υπάρχει απαίτηση μελέτης θέρμανσης γιατί να δείξεις λεβητοστάσιο.

Θέρμανση των χώρων μπορεί να γίνει και με κλιματιστικά, θερμοπομπούς, φυσικό αέριο που δεν απαιτεί δεξαμενή ούτε λεβητοστάσιο.

Link to comment
Share on other sites

Ισχυει οτι κατω απο 300τ.μ. δεν χρειαζεται η μελετη θερμανσης επομενως δεν επιβαλεται να δειξω και τη θεση του λεβητοστασιου ?

 

Επανερχομαι με το παραπανω ερωτημα, μιας που δεν ειμαι απολυτα σιγουρος. Μπορει καποιος να μου ποτε χρειαζεται μελετη θερμανσης.

Το προβλημα-ερωτημα μου ειναι οτι εξης, για 2οροφο κτιριο με χρηση κατοικιας, 120τ.μ, σε εκτος σχεδιου περιοχη, με αρκετο χιονι το χειμωνα, χρειαζεται να δειξω στα σχεδια τον χωρο του λεβητοστασιου-δεξαμενων ?? Το οτι θα μπει λεβητας ειναι σιγουρο, αλλα καπου πηρε το ματι μου οτι δεν χρειαζεται να εμφανιζεται ο χωρος αυτος στα σχεδια, αληθευει ??

 

Ευχαριστω !

Link to comment
Share on other sites

βλ. Άρθρο 25 Κτηριοδομικού Κανονισμού:

"2. Σε περίπτωση αίτησης για χορήγηση οικοδομικής αδείας, για την ανέγερση νέου ή προσθήκης κατ'επέκταση ή καθ'ύψος υφισταμένου κτιρίου συνολικού ΣΔ μεγαλυτέρου των τριακοσίων m2 (300 m2) και συνολικού όγκου μεγαλυτέρου των 1300 m3 και ανεξάρτητα του όγκου σε περίπτωση κτιρίου με περισσότερους από τρεις (3) ορόφους, απαιτείται η υποβολή όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών.

3. Στον συνολικό όγκο του κτιρίου δεν προστίθεται ο όγκος των υπογείων χώρων. Προσμετράτε όμως ολόκληρος ο όγκος του ελεύθερου χώρου pilotis καθώς και των ημιϋπαίθριων χώρων του κτιρίου.

4. Για τις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων ή για τμήματα κτιρίων με ειδική χρήση απαιτείται η υποβολή και κάθε άλλης μελέτης η οποία επιβάλλεται από τις ειδικές διατάξεις που διέπουν την ειδική χρήση, καθώς και η σχετική δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών.

(Σ.Σ. Το Αρθ-25 τίθεται ως αντικατεστάθη με την Αποφ-52701/97 (ΦΕΚ-389/Δ/16-5-97)."

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.